Linear tracking gramofon
Linear tracking gramofon
Dokáže mi někdo vysvětlit, proč se pořád řeší nějaké ramínka?
Deska se řeže lineárně, takže nejlepší snímání je opět lineárně.
Ale takových gramofonů je skoro nula nic. AU/RA koukám už neexistuje.
Když se podívám na nabídky v obchodech, žádný taky nevidím.
Zbývají jen gramce z konce 70. let / 80. let. Což je asi jediná dnešní volba.
Proč dnešní výrobci nevyrábí gramofony s lineárním snímáním?
Nějaké kusy v astronomických cenách vůbec nepočítám....
Deska se řeže lineárně, takže nejlepší snímání je opět lineárně.
Ale takových gramofonů je skoro nula nic. AU/RA koukám už neexistuje.
Když se podívám na nabídky v obchodech, žádný taky nevidím.
Zbývají jen gramce z konce 70. let / 80. let. Což je asi jediná dnešní volba.
Proč dnešní výrobci nevyrábí gramofony s lineárním snímáním?
Nějaké kusy v astronomických cenách vůbec nepočítám....
Re: Linear tracking gramofon
Co je astronomická cena?
proč ? ze stejného důvodu jako přehrávač systému β nebo V2000. prostě se neosvědčily, technickým řešením nebo cenou, soustředěným tlakem konkurence zanikly. proto.
No já myslím, že kupovat cokoli nad 40-50k je nesmysl. Jinak astronomická cena beru cokoli nad 100k. Tam už jde racionalita úplně stranou. Samozřejmě pokud si někdo chce zaplatit min. 80% ceny za look, nic proti. Ale mi jde hlavně o zvuk....
Na konci 80. let se lineární gramofony vyráběly v množství docela větším než malém. Ale první začaly už mnohem dříve. Ovšem, jako všechny gramofony, skončily kvůli CD.
Ale v nové době po resuscitaci toho moc není. I ty nejbláznivěji drahé gramofony mají stále ramínka a docela mne zajímá proč, protože lineární snímání musí být vždy lepší a u typů kde cena evidentně nehraje roli, to nechápu už vůbec...
Na konci 80. let se lineární gramofony vyráběly v množství docela větším než malém. Ale první začaly už mnohem dříve. Ovšem, jako všechny gramofony, skončily kvůli CD.
Ale v nové době po resuscitaci toho moc není. I ty nejbláznivěji drahé gramofony mají stále ramínka a docela mne zajímá proč, protože lineární snímání musí být vždy lepší a u typů kde cena evidentně nehraje roli, to nechápu už vůbec...
Lineární vedení má svoje problémy, už třeba zajištění přítlaku nebo větší vliv vůlí v mechanismu. I když teoreticky je úhlová chyba běžných ramének stále přítomná, vliv na zvuk zřejmě není v praxi tak tragický. Základní a často velmi dobře slyšitelnou chybou je malá lineární rychlost u středu desky (aspoň u 33 ot.), se kterou ani lineární raménko nic nenadělá.

Měl jsem gramofon Pioneer PL-L1000 . Nemyslím, že byl zvuk bez zkreslení, protože mechanismus doháněl ramínko, pokud se vychýlilo o cca 2 stupně.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Někde jsem četl, že posun ramínka byl motorický (týkalo se to gramofonu Technics) a proto bylo i obtížné zamezit pronikání hluku od motorku do snímaného zvuku.
Bylo to tak?
Bylo to tak?
Neříkalo se tomu tangenciální gramofon ?
Tam byl problém spíš v tom že se víc obehrávala jedna strana drážky,záleželo na jemnosti,citlivosti tangenciálního posunu raménka.
Tam byl problém spíš v tom že se víc obehrávala jedna strana drážky,záleželo na jemnosti,citlivosti tangenciálního posunu raménka.
No z vintage věcí mě docela zaujala Yamaha PX-2/3. Na youtube je dost videí jak přehrává dokonce i vnitřní stopu naprosto dokonale. Recenze tohoto stroje hovoří také o neznatelném zkreslení.
V dněšní době už motorek není třeba viz např. Jak je to s přítlakem netuším, ale to pre-audio má třeba nastavení v rozmezí 5 - 30.
Vnitřní zkreslení desek mě docela irituje. Pravada lépe se tak pozná již ohraná přenoska, ale když to jde poznat i u nové tak je to špatně....
V dněšní době už motorek není třeba viz např. Jak je to s přítlakem netuším, ale to pre-audio má třeba nastavení v rozmezí 5 - 30.
Vnitřní zkreslení desek mě docela irituje. Pravada lépe se tak pozná již ohraná přenoska, ale když to jde poznat i u nové tak je to špatně....
ano lineáry v nabídce občas vyskytnou se nicméně je to rarita
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... 3375-b795/
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... 3375-b795/
U gramofonu Pioneer byl posun řešen elektro magnetickým posunem. Hluk tam žádný nebyl.Dark side of the moon píše: ↑26 srp 2019 16:27Někde jsem četl, že posun ramínka byl motorický (týkalo se to gramofonu Technics) a proto bylo i obtížné zamezit pronikání hluku od motorku do snímaného zvuku.
Bylo to tak?
ano, linear tracking a tangencial je totéž
podivný stroj, talíř deska nastojato, o přítlaku hrotu lze jenom spekulovat ale že světoznámý výrobce Technics...
- Přílohy
-
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Technics SL-10 - viz. odkaz
https://www.hifinews.com/content/techni ... -turntable
https://www.hifinews.com/content/techni ... -turntable
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Dlouhá léta mám nezničitelný tangenciální gramofon Grundig PS-35. Troufám si tvrdit, že je o 90% lepší, než spotřebka nabízená v soušasné době.
Jinak si při dnešním boomu vinylů kladu často otázku na čem to ti navrátilci o krok zpět doma vlastně brousí? Myslím normální lidičky, ne podivíny, kteří jsou ochotni za gramofon utratit desetitisíce.
Přitom při dnešním stavu techniky a elektroniky by nebyl problém vyrobit kvalitní a spolehlivý tangenciální gramofon v rozumné cenové relaci. Panu Jandovi se to svého času povedlo.
Jinak si při dnešním boomu vinylů kladu často otázku na čem to ti navrátilci o krok zpět doma vlastně brousí? Myslím normální lidičky, ne podivíny, kteří jsou ochotni za gramofon utratit desetitisíce.
Přitom při dnešním stavu techniky a elektroniky by nebyl problém vyrobit kvalitní a spolehlivý tangenciální gramofon v rozumné cenové relaci. Panu Jandovi se to svého času povedlo.
brousí je na šásku z OK elektro, Sony PS-LX300 (USB) nebo Lenco (pitch control, stroboskop)
pro malý zájem (okrajový segment trhu) se gramofon tangenciál vyrábět nebude
pro malý zájem (okrajový segment trhu) se gramofon tangenciál vyrábět nebude