LP a dbx

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
oldap
Kontaktovat uživatele:

LP a dbx

Příspěvek od oldap »

Pro zajímavost uvádím:
jedním z pokusů gramofonového průmyslu bylo také využití systému "dbx".
Tato LP deska byla lisovaná v roce 1978. Pro docílení vysoké dynamiky je
zde nahrávka komprimovaná systémem dbx. Při přehrávání je nutné tento
signál zapojit přes dbx expandér, aby se docílilo původní dynamiky...
Pokud je pro někoho tato "zajímavost" přilíš obehraná, tak se mu omlouvám.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: LP a dbx

Příspěvek od lechos »

hmm...myšlenka je zajímavá ale komerční úspěch spíš mizivý pro malou vybavenost těmi expandéry dbx, jo leda že by posloužil i pro kazetový deck a přehrával dbx nahrané kazety na stroji bez dbx, mimochodem, jak taková deska zní na obyčejném gramofonu ?

oldap
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldap »

Deska se přehrává na obyčejném gramofonu.Tento signál nemá výšek,ani basů-prostě dynamicky stlačený.Až po projití správným expandérem (jaký má zabudovaný na př.Cassette Deck Technics RS-B50)se tento signál dostane na správnou úroveň pro zesilovač...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ano, úvaha je správná jenže dbx používal leda Technics, okrajově vyšší modely AIWA, Yamaha možná AKAI, nevím. Takže okruh případných zákazníků se omezil na majitelé těchto aparátů. dbx ovšem exitoval i jako samostatný adaptér na principu BLACK BOX a k připojení na cokoliv.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Prima příspěvek Lechosku.
*thumbs up*
DBX je šikovný systém.

Kompromis je už samotný formát LP.
Lepší je Singl s pořádnou šířkou drážek, kde nehrozí překopírování do vedlejší drážky a vyšší rychlost 45 RPM.
Má lepší parametry, čehož využívají audiofilské nahrávky.
Akorát by měli těch 45 RPM opravdu výrazně, ale velmi výrazně značit na vinětě.
Dlouho se divím, v jaké tónině to nahráli...

Zkoušel jsem schelack.
Sběratelská hodnota veliká, v rádiu běžně poslouchám citlivě zdigitalizované nahrávky nejen klasické, ale i skvěle komentované jazzové nahrávky v skvěle komentovaném pořadu Jazzofon.
Obrázek
Ačkoli mám celou soupravu včetně nového hrotu Ortofon 78.
Ale equalizér shelack 78 RIAA "dekóder" nemám a na moderním riáčku to nemá kraje pásem.
Jak píše Miles Davis , 3 minuty na stranu desky, nestačí ani na parádní trubkové sólo...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Kuriozitou k pohledání byl cívkáč AKAI GX-747 dbx, no nevím, kvalitní pásek (maxell, agfa, sony, TDK, scotch) a rýchlost 19.05 cm/s již nepotřebuje kompandér signálu ne ? Nehledě již ke skutečnosti že takto ošetřené nahrávky jsou jinde neupotřebitelné. Ale porovnejte: odstup (signal-to-noise-ratio) 65 dB (dbx OFF) nebo 128 dB (dbx ON).

oldap
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldap »

LP-45 RPM...Supraphon vydal v r.1990 stereo LP desku 111220-6,311 na 45 otáček. MAXI-SINGL s titulem "KAREL GOTT-ROCK 'N' ROLL PARTY".Orchestr a sbor Karla Gotta zde řídí Pavel Větrovec.Cena vytištěná na obalu desky je 30,-Kčs.....

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Vždycky jsem chtěl mít gramofon na 66.6 ot./min. abych zrychleně nahrával běžné LP desky (33.3) na pásek rýchlosti 19.05 cm/s a potom přehrával na 9.53 cm/s čímž docílil poloviční čas záznamu a dvojnásobnou produktivitu.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Tu velkou dynamiku na LP nedostaneme, škoda toho nápadu.
Oceňme v kontextu velkou zvukovou revoluci.
Lidé si povšimli většího rozlišení než MP3 ...

Olap díky za tip. Podívám se po tom titulu.
Karla uznávám, ale nesbírám. Moje chyba.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

lechos: A taky bys úspěšně získal značně ořezaný kmitočtový rozsah, žejo? Při 19 cm/s třeba do 20000 Hz - příi devítce by z toho zbylo 10 kHz, to je jako u slabšího rádiokazeťáku z osmdesátých let.
Ony různé rychlosti mají různé korekce.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

S499_1023 píše:lechos: A taky bys úspěšně získal značně ořezaný kmitočtový rozsah, žejo? Při 19 cm/s třeba do 20000 Hz - příi devítce by z toho zbylo 10 kHz, to je jako u slabšího rádiokazeťáku z osmdesátých let.
Ony různé rychlosti mají různé korekce.
Ale já to vím...
no dobře a jak se s problémem high-speed-dubbing vyrovnali konstruktéři kazetových strojů příkladem Technics RS B66W který kopíroval 6x rýchlosti tedy šedesátku kazetu za 10 min.
jinak jsem starší posluchač a slyším tak asi do 12 000 Hz, vyšší harmonické kmitočty mě moc nepálí. Běžně jsme v dobách pravěkých (1982-84) nahrávali záznam 9.52 cm/s na druhý cívkáč rýchlosti 19.05 cm/s, při reprodukci se zařadila opět rýchlost 9.52 cm a proces se reciproče obrátil.
Vyzkoušejte, sluchem nepoznáte nic.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

No jak asi se s tím poprali? Změnou korekcí. Jinak samozřejmě při snaze zachovat alespň minimální kvalitu nikdo nebude kopírovat dvojnásobnou rychlostí, pokud se nejedná o profesionální duplikační stroj. Já nejsem žádný sluchař ale pokud tohle někdo neslyší, tak je hluchý jak pařez.

Odpovědět