Malý test
Malý test
Při pochmurném podzimním počasí jsem si našel čas na testování několika gramofonů. Můj kamarád jel za prací do ciziny a tak jsem si od něj zapůjčil gramofon PRO-JECT 1- XPRESSION MK. III.CLASSIC s přenoskou Ortofon 2M Red. Svého času jsem vlastnil gramofon Pro-Ject RPM 1 ,což byla malá hrůza a během 5 měsíců šel z domu. Protože vlastním vintage gramofony ,tak jsem chtěl porovnat jejich kvality s gramofonem PRO-JECT. Testoval jsem gramofon Tesla NC 440 s přenoskou Audio Technica AT95e ,Akai AP 005 s přenoskou Audio Technica AT91 ,AKAI AP-206Cs přenoskou Ortofon 2M Red ,Sony PS-3300 s přenoskou Audio Technica AT91. Zapojeny byly do předzesilovače Cambridge Audio Azur 540P rca kabely Musical Fidelity, kromě AKAI AP-206C ten měl napevno své vlastní rca kabely.Gramofony s přenoskou Audio Technica AT91 trochu pokulhávaly v podání výšek. Hrozně jsem byl zvědav jak dopadne srovnání PRO-JECT 1- XPRESSION MK. III.CLASSIC a AKAI AP-206C protože mají stejnou přenosku. A ejhle ono nic vůbec žádný rozdíl jsem neslyšel teda pardon rozdíl tam byl, ne ve zvuku ale v ceně. 18000Kč proti 3000Kč. I ta Tesla NC 440 se nenechala zahanbit a i u ní jsem žádný rozdíl neslyšel oproti PRO-JECT . Myslím ,že kdyby měly zbývající gramofony taky přenosku Ortofon 2M Red daly by se s PRO-JECT srovnat.Nehledě na to, že komfort obsluhy hraje pro vintage. Takže jsem nakonec zjistil ,že dražší ještě neznamená lepší.
Re: Malý test
Amen, pravím Vám. Konečně jeden pochopil...a bude hůř, to ano.
daliborr zajímavý příspěvek.
Zkoušel sem zozjet Teslu NC 470, přidřené ložisko dělalo kravál, tak sem se vrhnul na Unitru Adam.
Velmi slušný výsledek, analog funguje...
Přenoska AT91 má kuželový hrot, proto schází výšky.
Ortofon 2M Red je lehce maskující, schová horší gramec do hezkého zvuku.
Už 2M Blue/ Bronze zahrají i "ložisko".
Moje zkušenosti s RPM1.3 Genie jsou naopak velmi příznivé.
Rozeznal sem lepší hrot "Nude" na 2M Blue, MC LO ClearAudio byl poznat a zahrál velmi slušně, u mně velmi dobrý, s různými phony od Phono boxu po Audio Resarch P5.
Phono CA540 sem měl, je velmi příjemné, rozlišení patří k menším.
Vyjmenované starší gramce jsou slušné kousky. Svého času stály tolik co PJ, spíš víc. Ale sekaly se ve statisícových sériích.
PJ/Sev se pohyboval kolem 30t. ročně, maloseriová výroba.
Xpression III. je šasi základního Debutu a zrovna jeho ramínko byl označil za nezdařilé. Chtěl sem ho používat na šelak 78RPM, ale hluk pohonu a celé provedení gramce mě iritovalo.
Hezký test, dík za něj.

Zkoušel sem zozjet Teslu NC 470, přidřené ložisko dělalo kravál, tak sem se vrhnul na Unitru Adam.
Velmi slušný výsledek, analog funguje...
Přenoska AT91 má kuželový hrot, proto schází výšky.
Ortofon 2M Red je lehce maskující, schová horší gramec do hezkého zvuku.
Už 2M Blue/ Bronze zahrají i "ložisko".
Moje zkušenosti s RPM1.3 Genie jsou naopak velmi příznivé.
Rozeznal sem lepší hrot "Nude" na 2M Blue, MC LO ClearAudio byl poznat a zahrál velmi slušně, u mně velmi dobrý, s různými phony od Phono boxu po Audio Resarch P5.
Phono CA540 sem měl, je velmi příjemné, rozlišení patří k menším.
Vyjmenované starší gramce jsou slušné kousky. Svého času stály tolik co PJ, spíš víc. Ale sekaly se ve statisícových sériích.
PJ/Sev se pohyboval kolem 30t. ročně, maloseriová výroba.
Xpression III. je šasi základního Debutu a zrovna jeho ramínko byl označil za nezdařilé. Chtěl sem ho používat na šelak 78RPM, ale hluk pohonu a celé provedení gramce mě iritovalo.
Hezký test, dík za něj.
Lepší přenoska a phono odhalí nedostatky gramofonů. Proto bych nedělal předčasné závěry.
HA!!!!! Unitra Adam.
Tenhle gramec mi padl do oka a přiznám se že se mi docela libí kluk jeden polskej. Mám z něj dokonce lepší pocit než nejvyšších modelů od Tesly. Jak by jsi ho zhodnotil ty ? Díky....
Tenhle gramec mi padl do oka a přiznám se že se mi docela libí kluk jeden polskej. Mám z něj dokonce lepší pocit než nejvyšších modelů od Tesly. Jak by jsi ho zhodnotil ty ? Díky....
Unitra Fonica Adam mi přijde jako jemně kopírovanej japonec typu JVC / Denon .kemo87 píše:HA!!!!! Unitra Adam.
Ramínko je prostě festovní, poctivé, provedení masivní.
Mám z něj radost.
Můžeme udělat nové vlákno.
Ještě si pamatuji Unitra Fonica Daniel, Fonomaster a Fryderyk...Daniel G1100 FS byl senzoricky ovládaný...přenoska MF 100 (lic. Tenorel)
neobvykle vysoké výstupní nápětí dávala cca 9 mV ale zvukově ji prej převálcoval lecjakej Ortofon. Tyto gramofony byly častým artiklem pašovaným z Polské lidové republiky pro svůj atraktivní vzhled, celkem dobré vlastnosti a výhodný kurzovní přepočet měn. Všechno je preč.
http://chomikuj.pl/PCF82/Instrukcje+ser ... kie/Fonica
neobvykle vysoké výstupní nápětí dávala cca 9 mV ale zvukově ji prej převálcoval lecjakej Ortofon. Tyto gramofony byly častým artiklem pašovaným z Polské lidové republiky pro svůj atraktivní vzhled, celkem dobré vlastnosti a výhodný kurzovní přepočet měn. Všechno je preč.
http://chomikuj.pl/PCF82/Instrukcje+ser ... kie/Fonica
Fox,nehledám.žádné předčasné závěry. Pro člověka který chce jen sem tam poslouchat gramo desky ,aspoň v dobré kvalitě, vintage gramofony perfektně vyhovují. A ty hodně drahé gramofofony ať si každý srovná s vintage gramem ,bude čučet , je to jen stejná písnička.
: Možná moje staré uši nejsou nastaveny na frekvenci pro normálně slyšící. Nechci kupovat ,žádné drahé předzesilovače ani přenosky ,raději si koupím dobrou hudbu.

Zdravím, musím se zastat polských MM přenosek pro gramofony . Celá jejich řada vychází z licenční holandské TENOREL - T2001D , která je zase licencí anglické GOLDRING G800 s trochu jiným kabátem . Pro jejich vysokou kvalitu se používaly s hrotem SHIBATA i pro kvadrofonii ! Mám doma Unitra MF100 a MF104 , Tenorel s náhradním hrotem od PFEIFER . Golring je na cestě. Při poslechovém testu hrála MF104 oproti Ortofon OM10 výrazně lépe ! Gramofon Technics 1210 , elektronkový zesilovač MAGNAT RV1, repro TVM ARS-380-50 . Proto každému doporučuji si polské MM přenosky v gramofonu ponechat , než tam cpát hrůzy jako Ortofon OM5 , nebo Nagaoka JT 411 ! Dík , Tomáš .
daliborr píše:Fox,nehledám.žádné předčasné závěry. Pro člověka který chce jen sem tam poslouchat gramo desky ,aspoň v dobré kvalitě, vintage gramofony perfektně vyhovují. A ty hodně drahé gramofofony ať si každý srovná s vintage gramem ,bude čučet , je to jen stejná písnička.: Možná moje staré uši nejsou nastaveny na frekvenci pro normálně slyšící. Nechci kupovat ,žádné drahé předzesilovače ani přenosky ,raději si koupím dobrou hudbu.
Mám vintage i nový gramofon. Rozdíl je opravdu znát, i když můj vintage není Tesla.

Jinak vintage přístroje mám rád. Jsem i jejich sběratelem. Jsem přesvědčený, že ty nejvyšší modely mohou soupeřit mezi sebou s novými.

Původní model byl TENOREL T 2001 D. Poláci potřebovali dobrou vložku pro své nejlepší gramofony Unitra Fonica kde zatím montovali poměrně drahé výrobky firmy SHURE M 44 MB. Vložka MF-100 plně odpovídá normě DIN 45500. Mezi její hlavní přednosti patří vysoké výstupní napětí, které je 9 mV. Přítlak - svislá síla na hrot 1 až 2 p, hmotnost 7 g. Provozní dobu hrotu (jehly) udávali asi 300 hodin, což je méně než Tesla VM 2101 a další této série běžně až 1000 hodin ale taky záleželo na obsluze, zacházení a stavu desek.