NC 5OO

Prostor pro milovníky poslechu LP
hustoles
Kontaktovat uživatele:

NC 5OO

Příspěvek od hustoles »

Zdravim pánové, potřeboval bych prosím pár rad do začátku. Po otci mám doma plno desek z jeho mladých rockerských let a i ja si sem tam na klubovym koncerte nějakou tu desku koupim stim že si časem pořídim gramofon a začnu si snad užívat zvuk analogu. No a ten čas nastal, po sjiždění mnoha diskuzí a recenzí mně praštil do očí Pro Ject Debut. Začal sem trochu pátrat a vyzjistil ze předlohou mu byl Tesla NC 500 a dal to znáte. Nechtěl jsem hned ze startu dávat X tisíc za novej tak sem koupil na rozjezd zminouvanou 5OOku. A co dál...

1.DIN - chtěl jsem to nechat předělat z pětikolíku na sinč (tady na foru sem viděl přispěvek taky o 500ce. že vžadným případě nepředělávat) mám to teda nechat a koupit redukci nebo si sehnat starej zesik stary bedny kde ten pětikolík je?

2.Přenoska - asi je potřeba si uvědomit co chci vlastně poslouchat a podle toho zvolit přenosku ne? nebo na tenhle typ se nehodí všechny? co se muziky týče tak sem metalovej a rockovej a taky trochu progress. floydi atd...

Zkusim vám nastínit moji ideu: Přenoska Ortofon 2M Red, předzesík Pro Ject Phono box(nevim jesli nekoupit ten elektronkovej TUBE BOX S ale na začátek mi to přijde hodně velkej luxus a ty prachy za něj sou taky vysoko), pak nejakej bazarovej zesilovač a repro... tolik do startu.

Jak na to koukám tak se všema starostma a výdajema na vůbec zprovoznění sem si měl koupit PRO-JECT DEBUT CARBON + OM 10 a byl bych vyzívanej. ale to je taková moje úvaha.

Kdyby ste mi poradili byl bych vám vděčnej, jak k otázkám tak jesli vás něco napadne co nebylo položeno a považujete to za důležitý. Sem kuchař a co se elektriky týče zapnu tak maximálně indukční sporák. předem velký díky

Luki
Kontaktovat uživatele:

Re: NC 5OO

Příspěvek od Luki »

Přečíst: http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =12&t=9708

Nevíme v jakém stavu je ta tvoje NC500? A co od toho očekáváš? A samozřejmě nejdůležitější otázka, kolik peněz jsi ochoten do toho dát?
Jestli se v tom nevyznáš, možná by nebylo špatné svěřit „resuscitaci“ některému z pražských odborníku.
Luki

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to už se tady také mnohokrát rozebíralo.
NC500 je dobrý gramofon a v některých ohledech lepší než starší modely Project Debut.
A zase záleží na tom zda jej chceš zachovat jako vintage gramofon, tedy v originálním stavu, anebo jej chceš vytůnit aby hrál co nejlépe.
Pokud je to ta první alternativa, tak samozřejmě nic neměnit, vyčistit, promazat, nasadit přenosku a hrát
Pokud ta druhá, tak tam je mnoho možností, ale pokud jsi kuchař, zůstaň u té první. Já osobně, bych to z úcty k tomu gramofonu, udělal taky tak.
Vzhledem k poslouchané hudbě bych spíše koupil Audio Technica AT-95 než Ortofon 2M Red, navíc ušetříš dost peněz. Jako phono bych si koupil Project Phono Box MM. Výborná cena, výborná kvalita za tu cenu a žádné nastavování, připojíš a hraješ. Budeš ale potřebovat redukci z pětikolíku na cinche (pětikolík samice/cinch samci), abys mohl připojit gramofon k phono. Celé by to nemělo stát o moc více než 2000 Kč

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Tu redukci bych nejdříve vyzkoušel při reprodukci,já jsem si ji koupil ke gramofonu Tesla NC450 a chytalo mi to docela velký brum,možná to pětistovka dělat nebude,já jsem to nakonec předělal na cinche a teprve pak mi to hrálo bez rušení.
Jiná situace ale byla,když jsem ještě dříve petikolik zasunul do Transiwatu 140 Studio(mimochodem velmi doporučuji pro začátečníka-výborný zvuk za tu cenu a má i docela slušný předzesilovač pro MM přenosku),tak tam to hrálo bez problému.

hustoles
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hustoles »

Luki: no stav...takle po zapojení do starý tesly sexted 637A hraje... vyvážil sem ramínko a to je tak vše co sem stim udělal. chtělo by to revizi jesli znáš nejaký pražský odborníky budu rád, samozrejmě google znám, ale jesli máš zkušenosti zněkym konkrétnim sem snim. taky ten velkej težkej talíř je vypouklej což mě u takovýho kusu kovu udivuje tak jesli nebude taky něco špatně... jinak je na rozích trochu odlouplá dýha ale to je kosmetická vada... jinak nevim kde co mám na tom gramofonu kontrolovat a jak to má vypadat připadně nemá...

Renown: díky přesně tohle sem potřeboval slyšet, něco za rozumný peníze do startu, třeba mě to ani nechytne tak proč do toho cpát velky penize ale kdo ví...

Patmann: redukci koupim a uvidim jak to bude delat brum, stoji par kaček jesli jo nechám to předelat.

Jinak co se týče těch financí chtel bych hrát tak do těch 10-15 tisíc samozrejme postupně časem co se týče celý sestavy (nejsem ročíld) . uvidim co seženu třaba budu mit na zesilovače a bedny štěstí.

pánové děkuju.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

S těma talířema byly dost problémy,u hodně gramofonů se pokroutily časem,prý nějaká špatná slitina,to bude chtít určitě nový,dá se sehnat,myslím kolem 500Kč nový,mrkni ale i na subtalíř,ten,na kterém je položený velký talíř,teď nevím jistě,jestli už nedělali u NC500 plastový,ale u NC450 jsem ho měl taky litinový a popraskaný,bylo docela těžko sehnat náhradu...
...ony ty staré gramofony,pokud jsou v pořádku,tak jsou skvělé,ale pokud ne,tak je to docela shánění a bastlení je opravit(já sám jsem dal nakonec dokupy dva,ale té práce,času,kdyby mě to nebavilo,tak do nich nejdu) aby hrály,nejpohodlnější je koupit fungl nový,ty levnější Pro-Ject gramofony jsou myslím super volba,člověk se nemusí starat a hraje... *thumbs up*

hustoles
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hustoles »

ten sub talíř je z plastu a je v pohodě, a ten velkej pořesim novej. přesně o tom sem přemejšlel když sem projižděl fóra jesli novej, zapojíš a hraješ nebo starší... no rozhodla cena ale když vidim co musim este zainvestovat casu a penez tak ve me hloda jesli sem neudelal chybu. ale do do zacatku si myslim dobry, spon si to vychytam jak stim zachazet na co si dat bacha, taky to nemusim mit věčně a budu chtit nějakej progress ...

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Suhlasim s Renown-om, na metal/rock je AT95 ozaj super... ak chces Tube box, kup si z novej serie Tube Box S, alebo mozno este zozenies starsi Tube Box SE.
NC500 mam, zrenovovanu, a skusal som na nej prave spominanu koncepciu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Bude to chtít redukci DIN / 2 x CINCH poáč kvůlí gramofonu kupovat prastarý zesík co má phono vstup DIN je neperspektivní. Tesla NC450 je pověstná svým brumem, odstranit se dá (řešilo se to na diskuzi vícekrát) NC500 je na tom lépe, postrádá obludně složitou (a zbytečnou) regulační řídící elektroniku pohonu (NC450). Přenoska vyhoví běžná MM sférická, při vyšších nárocích elyptická, celkem dostupná a použitelná pro rock / pop je Ortofon OM B5 nebo 5E(elyptický hrot) bez úprav pasuje na 2 šroubky v headshellu osově vzdálené 12.5 mm (1/2´´). Náhradou za původní přenosku Tesla doporučuje se Nagaoka JT411, levnější je Audio technica AT91. Jo, ten zesík (receiver) musí mít korigovaný (RIAA) phono vstup ale to splňuje 95% výrobků mladších 40 let (Transiwatt TW40 junior měl rovněž).

Luki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luki »

Zdar,

1. Vyměnit talíř.
2. Koupit redukci DIN-2CINCH.
3. Koupit AT-95E (spíš než dražší Ortofon 2M Red) nebo OMB5e.
4. Přečíst „seřízeni gramofonu dle Rowinga“ (najdeš na internetu), pokusit se podle toho nastavit gramofon.
5. Připojit k zesilovači a hrat!!!

Jak říkal Renown, celková investice do 2000Kč.
Nikoho kdo by mohl pomoci s renovaci NC500 v Praze ne znám, tady jsem se dočetl že v Litovli je někdo kdo to děla (v tomto okamžiku to asi není důležité).
Ale hlavně, HRÁT! Uvidíš, gramofon je nádherná věc. Jestli se ti to zalíbí, vždycky můžeš utratit nějaký peníze na vylepšeni (zesilovač, repro atd.).

Luki

hans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hans »

Nechce se mi zakladat nove vlakno tak to zkusim tady.
Neneasel jsem nikde informaci (ani googlem, ale mozna jsem jen neschopny) jakou ma hmotnost antiskatingove zavazicko na NC500. Nemohl by mi nekdo rict kolik to antiskatingove zavazi vazi ? A nekde jsem vycetl ze to zavazi je stejne jako pro Pro-ject Debud, je to pravda ?

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Ano, je stejne jako na Debutu

hustoles
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hustoles »

pánové děkuju za cenný, pořešim to jak ste mi radili. dál to tady budu sledovat a pročítat *thumbs up*

hustoles
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hustoles »

zdravim pánové ješte dotaz k tý přenosce nasel sem Audio Technica AT-95, Audio Technica AT-95E, Audio Technica AT-95EBL samozrejme vsdu pisou jen kvalitni presnoka jsou vtom nejaky rozdily? kterou tedy koupit(metal-rock)? diky

hustoles
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hustoles »

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 305&type=1 takle sem to vyšperkoval panove, klidne mi to hodte na hlavu ja to přeziju a poucim se, nic velkyho to co bylo oprejskany sem zatmelil, vybrousil, barva, delal sem to doma na koleni a barvil ve sklepe zadny profi... ale dopadlo to moc dobre a po smontovani a promazani hraje, snad to na fb otevrete dal sem to jako verejnou galerii

Odpovědět