Nováček – jak poznám, že je špatná jehla/přenoska?

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
Stepaan
Kontaktovat uživatele:

Nováček – jak poznám, že je špatná jehla/přenoska?

Příspěvek od Stepaan »

Ahoj!
Po více než 20 letech se vracím k vinylům a zjišťuju, že jsem je nikdy neměl opouštět ;-) Koupil jsem si gramo na Aukru (nekamenujte mě, netušil jsem ještě, jak moc se mi vinyl zalíbí). A s tím souvisí i můj nováčkovský dotaz: Jak poznám, že bych měl vyměnit jehlu nebo dokonce celou přenosku? Gramo hraje hezky – stereo je v pořádku, dynamika na úrovni, kterou jsem neslyšel už roky, nic nepřeskakuje. Mám ale pocit, že výšky jsou moc chrčivé, skoro občas až trochu přebuzené. Nevíte, čím by to mohlo být?
Předem díky,

štěpán

TAB
Kontaktovat uživatele:

Re: Nováček – jak poznám, že je špatná jehla/přenoska?

Příspěvek od TAB »

Ahoj, pokud ti to občas chrčí tak nejdřív si zkontroluj zda máš dobře nastavený gramofon/přenosku.

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

mně jediný známý způsob jak mít 100% jistotu v jakém stavu je hrot je mikroskop. Dá se to zjistit i poslechem a měřením, ale aby dušička měla klid, že nedochází k devastaci LP, tak jedině mikroskop.

Stepaan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepaan »

Dík. Takže koukám, že nejlepší bude vzít gramo do osvedčeného servisu a nechat ho prohlídnout, seřídit a dovybavit (pokud bude i to potřeba). Věděli byste o někom v Praze? Vím, že to nabízejí ve phono.cz. Tam mají ale do konce srpna rekonstrukci. Máte s nimi někdo nějakou zkušenost? Navíc také perou desky 35 Kč/ks, což se mi bude dozajista hodit vzhledem k tomu, že nakupuji hlavně 80. léta.
A ještě poslední věc. Připadá mi, že gramo hodně praská. Může i tohle být známka špatného hrotu?
Dík moc. Vím, jsou to takové základní dotazy, ale nikde jinde jsem nenašel odpovědi, které jsem hledal.

Štěpán

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Štěpáne, jistě se zde někdo zkušenější z Prahy najde a pomůže ti gramofon nastavit.
Bude to mít výhodu, že poznáš někoho, kdo má rád gramofony a pokecáte o společném zájmu...

Jaký máš gramofon a přenosku?

Stepaan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepaan »

Jejej, to bych na hi-fi fóru nerad přiznával! :-D Jak jsem psal – když jsem si kupoval gramo, bylo to z nostalgie. Až potom jsem zjistil, jaká je to vlastně paráda. Mám Technics SL3 (takový tangenciální konzum z 80. let). Vložka T4P a jehla origoš EPS-24.

http://www.vinylengine.com/library/technics/sl-3.shtml

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

No a ty "chrčivé výšky" lezou z každé desky ? Tak potom výměna hrotu, přenoska bude OK, pokud se ovšem samotný hrot stejného typu dokoupit dá.
Ale myslím že ano.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Stepaan : Nedávno jsem tento gramec jednomu hifistovi opravoval, mohu se Ti na to mrknout a možnost vyprat LP lze také. jest-li budeš chtít tak napiš.

Stepaan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepaan »

Pytel píše:Stepaan : Nedávno jsem tento gramec jednomu hifistovi opravoval, mohu se Ti na to mrknout a možnost vyprat LP lze také. jest-li budeš chtít tak napiš.
To by byla nádhera! Co pro to mám udělat? Mám si sehnat nový hrot? (Mají ho v jednom internetovém obchodě v ČR.) A pak se ozvat? Kolik bych eventuelně mohl přinést vinylů? Díky za pozitivní zprávu.

Děkuji všem za rychlé odpovědi a rady.

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Sežeň si nový hrot, třeba to nemusí být ono, ale budeš ho mít když tak v rezervě. Může to být v nastavení, kabeláži, chce to vidět a poslechnout. Vinylů si přines kolik chceš, ukáži Ti jak se perou desky a zbytek si vypereš sám u mě( mám i nové vnitřní obaly, po vyprání ). Mirek

efendi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efendi »

To skreslenie nesúvisí skor s predratou LP ? Mám také LP, vyzerajú pomerne zachovalo ale zvuk je taký skreslený, že až. Pritom tá istá LP opticky horšej kvality hrá čisto, až na viač šumu či lúpancov.

Stepaan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepaan »

Více či méně to dělají všechny desky. Kdyby to bylo pár kusů, tak neřeknu... Za nabídku výše moc děkuju! Seženu hrot a ozvu se :-) Už se těším.

Stepaan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepaan »

Nový hrot už mám (zabalený, v krabičce). Zatím hraji na ten starý. Mám pocit,že levý kanál hraje méně výšek. Většina hi-hatek hraje jen zprava. Zkoušel jsem přehazovat bedny, kabely, prohodit bedny navzájem... Pokaždé se stejným výsledkem. Navíc externí vstup nebo tuner hrají OK. Může to být nevyváženým gramcem, nebo je vadný phono předzesilovač v zesilovači?
Děkuji za cené rady,
Štěpán

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Nezbývá než vložit do přenosky zkusmo nový hrot a tak lokalizovat zdroj závady. Takhle hrají všechny desky ? Může být jejím nadměrným opotřebením, přehráváním se obě strany drážky nebrousí stejně, je to dáno rozložením dynamických sil zde působících.
Ohráním desky prvořadě dochází k úbytku vysokých kmitočtů v jednom nebo i obou stereo kanálech. Závadu na elektronice zesilovače bych téměř vyloučil. I když, na dálku je diagnóza těžka.

Odpovědět