Oprašte své kazeťáky

Prostor pro milovníky poslechu LP
Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Oprašte své kazeťáky

Příspěvek od Pesi »

já netvrdim že je to lepší než kazeťák. Já jsem původně uvažoval o kazeťáku či CDR . Ovšem když jsem jeden vlastně kaze´ták (video) měl doma před sebou , tak jsem prostě použil to..... a horší to rozhodně neni - zas tak špatná ta zvuková stopa neni

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

TRANSIWATT píše:Sekale, to s tím použitím videa VHS bylo trochu jinak. Zvuková stopa i u "super hifi" rekorderu se kvalitou moc nelišila od kazetových mgf. Rychlost posuvu byla také jen 4,75 cm/s.
Pokud vím, tak to takhle samozřejmě nebylo. HiFi VHS měly 6 rotačních hlav - tj. dvě na stereofonní záznam zvuku, kde byl posuv podstatně rychlejší. S-VHS co mám já má 6 rotačních hlav a 1 stabilní, která slouží na zvukový post-master.

CZ550
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CZ550 »

Si vzpomínám, jak jsem někdy v 90. letech každý den chodil kolem elektra a koukal na Sony TC KE 400S ( nejčastěji hraje Best of KSČ) a nakonec jsem ho dostal k narozkám, mám ho doteď a je plně funkční. S-VHS u mě prezentuje Panasonic NV-HS 825 z výprodeje na začátku tisíciletí taky plně funkční. No a kotoučáky jsem si pořídil letos- AKAI GX 630DB a SONY TC 399- se na ně moc pěkně kouká.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

lidumil píše:
TRANSIWATT píše:HiFi VHS měly 6 rotačních hlav - tj. dvě na stereofonní záznam zvuku, kde byl posuv podstatně rychlejší.
presne tak, ta kvalita byla mnohem lepsi nez MGF

sekal

Příspěvek od sekal »

Jen bych doplnil, že můj retrospektivní příspěvek výše se vztahoval na 90. léta, (zejména jejich 1. polovinu). Kde byly tehdy nějaké CD rekordéry ?

TRANSIWATT : https://cs.wikipedia.org/wiki/VHS ; http://repairfaq.cis.upenn.edu/sam/icets/vcr.htm ; http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... dd3f1631e3

Měl jsem možnost pracovat s VHS videorekordérem Panasonic NV-F55 a mohu zcela zodpovědně prohlásit, že zvukový záznam, pořízený na tomto stroji, se až na nepatrně zvýšený (téměř neznazelný) šum prakticky nelišil od originálu na CD. Měl jsem možnost vidět i test s měřením tohoto modelu, který zcela odpovídal subjektivním dojmům. Žádný kazet. magnetofon se na tyto videorekordéry se záznamem zvuku do šikmých stop nechytal. Bohužel tyto inside informace nikdo (vč. mě) tehdy neznal, a proto vesměs všichni kupovali kazeťáky, které však byly v 90. letech technologicky i morálně zastaralé a téměř nikdo na západě je již nekupoval. Proto se také zpočátku, na hranicích s Rakouskem a SRN, neplatilo žádné CLO, aby obchodníci s HiFi mohli ty téměř neprodejné krámy tady u nás za plnou cenu prodávat. Nejednalo se tehdy o nějakou úlitbu v rámci pádu železné opony, ale o čistě ekonom. kalkul. Nevzpomínám na tu dobu moc rád, poněvadž jsem byl poměrně dosti naivní trdlo (tedy alespoň v některých směrech). Dnes bych řešil spoustu věcí úplně jinak..

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Dovolil bych si Ti oponovat. Aiwu jsem kupoval ještě před 89 přes HiFi klub Svazarmu a v 90. ketech jsem moc dobře věděl, jak to je s nahrávíníám zvuku na HiFi VHS videa - i proto (mimo jiné) jsem koupil S-VHS Panasonic 900. 1000 už na mě byla drahá, koupil ji kamarád v Německu pod značkou Blaupunkt :-) Ale to už byla CD poměrně dobře dostupná, takže jsem nahrávání neřešil.

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

Také jsem v posledních dnech oprašoval :(

Ale z docela jiných důvodů. Podařilo se mi poshánět pár kazeťáků Technics od RS-M235X přes 245, 253, RS-B905, RS-B85 až po ikonickou RS-B 100.

No a protože se nějak nedaří jak by mělo, začal jsem pomalu pořizovat fotodokumentaci na prodej *fnuk*

Foto časem dorazí.

sekal

Příspěvek od sekal »

Lidumil : Věděl jsi to proto, protože jsi byl patrně členem HiFi klubu Svazarmu a měl jsi tedy přístup k informacím, (ať už tištěným nebo sděleným), který běžný člověk neměl. Uvědom si, že na přelomu 80. a 90. let nebyl žádný internet a zasvěcené informace typu možnosti nahrávání stereofonního zvuku na videorekordér se hledaly jen velmi obtížně. Ostatně já jsem se to dozvěděl také od jednoho člena zmíněného klubu, ale až někdy v r. 1993, kdy jsem měl již ten kazet. střep (Technics) zakoupen, takže jsem mohl jen *headbang*. Mimochodem, ten tvůj model Panasonicu se vyráběl až někdy od poloviny r. 1996, kdy už byly situace na trhu, platy a informovanost v ČR přecejen malinko jiné (tj. lepší). Na začátku 90. let byl ale stav takový, jak jsem ho popsal. V obchodech s HiFi komponenty se prodávaly hlavně kazeťáky, kazety, občas nějaký ten (spíše levnější) zesilovač nebo CD přehrávač. O videorekordér jsi v obchodě s HiFi tehdy ani nezavadil a o tom, že by tě tam prodavač upozornil na možnost nahrávání zvuku na video ani nemluvě. Taková to byla doba..

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Sekale, díky, hlavně v odkazech na slovanet je to dost podrobně probráno, na šikmou stopu jde skutečně pořídit kvalitní záznam.

Ještě si spomínám na jednu zvláštnost. Tehdy, na sklonku bolševíka se v amatérském radiu vcelku otevřeně a svobodně v mnoha článcích i návodech řešil dálkový příjem na fm, dokonce včetně mapek s rozmístěním a údaji rakouských a západoněmeckých vysílačů. K nahrávání zvuku na videokazety se ale stavěly poněkud odmítavě, zmínek bylo pomálu, vzpomínám si na jeden článeček veden v duchu "VCR je určen na nahrávání obrazu a né zvuku!" Jakékoli aktivity v tom směru spíš odsuzovaly.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

Ten záznam hi-fi do šikmé stopy, byl tuším označovaný jako NICAM.Navíc se dal k VCR dokoupit i PCM audio procesor, který z videa udělal digitální magnetofon.
Občas jsem to nahrávání zvuku používal (VCR byl Fisherl FVH-950, který měl i ruční regulaci úrovně). Ale co se týká komfortu obsluhy, tak na tom byly CC magnetofony mnohem lépe. Navíc při rychlosti 9,5cm/s dokázaly vymáčknout z kazety i frekvenční rozsah 20-24 000 Hz, což bylo, když primárním zdrojem záznamu byla gramofonová deska nebo CD, naprosto postačující.

Jinak, oprašuji (pravidelně) tenhle cca 10 kg těžký kousek historie. *sunglases* Obrázek

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Když už jednou oprašujem tý starý krámy sluší se připomenout formát Elcaset z dílny Akio Mority tedy Sony, pásek š=6.3mm jak v cívkáči a rychlost 9.52 cm/s komerční propadák nebo audio CC běžný formát kazety ovšem 9.52 cm/s (Marantz, Uher...) nikdy jsem neviděl, neslyšel hrát...

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

nikdy jsem neviděl, neslyšel hrát... :D

Vidíš to tlačítko DOUBLE SPEED na tom mojem Dual -u ? Tak to je právě ono, 9,5 cm/s. Hraje to fakt dobře ;)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

No jo...koho by to napadlo, not for casual customer :lol:
Kdysi jsme páchali home bastl a devítku vkládali do kazet decku Unitra M8011, dovážel se v oněch časech radostnýho budování k nám do ČSSR...návod vyšel v jakémsi zahraničním časopise na způsob našeho AR, magič byl natolik nemožný že případnej neúspěch upgrade se rozchodit dal...

AlfH
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlfH »

Letos na jaře jsem ve značkové prodejně SONY v Praze na Karlově náměstí viděl leta neviděné - magnetofonové kazety Emtec 120, ks za 40 Kč. Neodolal jsem a 2 kusy zakoupil.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

V Okay elektrospotřebiče jsou furt Maxell UR90 (normal) 39.-Kč/ks.

Odpovědět