Oprava gramochassis
Oprava gramochassis
Zdravím borci.
Chcel by som vás poprosiť o radu, ako opraviť gramošasi Sony PS-LX100 - pri prehrávaní platní totiž ihla preskakuje a nesníma zvuk čisto.
Budem vám veľmi vďačný za každú dobrú radu! Tu je videonahrávka gramca:
http://tinypic.com/m/hv5qbr/3
Chcel by som vás poprosiť o radu, ako opraviť gramošasi Sony PS-LX100 - pri prehrávaní platní totiž ihla preskakuje a nesníma zvuk čisto.
Budem vám veľmi vďačný za každú dobrú radu! Tu je videonahrávka gramca:
http://tinypic.com/m/hv5qbr/3
Re: Oprava gramochassis
Ahoj Boro.
Jestli je deska v pořádku a gramofon má vodorovně talíř, odhaduju malý přítlak na jehlu. Nastavuje se to na protizávaží.
Vyvaž gramec do vodorovna.
Zkontroluj hrot, jestli nechybí nebo není nějak napůl ulomený. Vyčisti jej kartáčkem napočeným v lihu či isopropylu.
Postupně přidávej přítlak.
Musím ti pochválit nápad s tapetou na plexi. Vypadá velmi uvěřitelně.

Taky mám zachráněný křáp a poslouchám ho rád.
Podobné přeskakování u přehrávání desky se mi stalo kvůli nedostatečné funkci kladélka ramínka.
Zvedáček zůstal lehce výše, než umožňuje položení ramínko plnou vahou na hrot přenosky.
Nechybí na talíři podložka? Bývá většinou z gumy.
Hraním s starýma strojkama se hodně naučíš o poruchách a nedostatcích gramofonu.
Jsi velmi šikovný , koukni se na pdf od Rowinga. gramofon a jeho nastavení :
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=36&t=219
Jestli je deska v pořádku a gramofon má vodorovně talíř, odhaduju malý přítlak na jehlu. Nastavuje se to na protizávaží.
Vyvaž gramec do vodorovna.
Zkontroluj hrot, jestli nechybí nebo není nějak napůl ulomený. Vyčisti jej kartáčkem napočeným v lihu či isopropylu.
Postupně přidávej přítlak.
Musím ti pochválit nápad s tapetou na plexi. Vypadá velmi uvěřitelně.

Taky mám zachráněný křáp a poslouchám ho rád.
Podobné přeskakování u přehrávání desky se mi stalo kvůli nedostatečné funkci kladélka ramínka.
Zvedáček zůstal lehce výše, než umožňuje položení ramínko plnou vahou na hrot přenosky.
Nechybí na talíři podložka? Bývá většinou z gumy.
Hraním s starýma strojkama se hodně naučíš o poruchách a nedostatcích gramofonu.
Jsi velmi šikovný , koukni se na pdf od Rowinga. gramofon a jeho nastavení :
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=36&t=219
Ďakujem ti veľmi pekne za rady a za podporu!
Tapeta bola improvizované riešenie, plexisklo bolo na mnohých miestach doškriabané a hlavne cez celú šírku bola výrazná prasklina... Ale vo výsledku tým gramec našťastie vizuálne neutrpel, som veľmi rád, že sa ti môj nápad páči.
Platňa by mala byť celkom dobrá (LP Budvarka 1981), používal som ju ako testovaciu aj na starej Tesle, a tam hrala veľmi slušne.
Gramofón (vrátane talíře) som vyvážil absolútne do roviny, ak vodováha neklame.
Hrot vyzerá byť v poriadku (priznám sa, že neviem však ako má vyzerať
), vyčistil som ho podľa tvojich rád. Gumenú podložku mám, aj tá je kompletne vyvážená.
Nič sa však nezmenilo, hrá to stále rovnako, takže asi budeš mať pravdu s tým prítlakom na ihlu.
Nemám však k dispozícií manuál k tomuto gramcu, a nevidím tu žiadne nastavovacie prvky na ramienku, vedel by si mi prosím poradiť, ako sa ten prítlak reguluje na tomto gramci? Závažie na ramienku našťastie nechýba, no je tu len jedna skrutka v šasi, inak nič čo by pripomínalo reguláciu prítlaku.

Ďakujem za návod! Hneď ho idem študovať.

Tapeta bola improvizované riešenie, plexisklo bolo na mnohých miestach doškriabané a hlavne cez celú šírku bola výrazná prasklina... Ale vo výsledku tým gramec našťastie vizuálne neutrpel, som veľmi rád, že sa ti môj nápad páči.

Platňa by mala byť celkom dobrá (LP Budvarka 1981), používal som ju ako testovaciu aj na starej Tesle, a tam hrala veľmi slušne.
Gramofón (vrátane talíře) som vyvážil absolútne do roviny, ak vodováha neklame.

Hrot vyzerá byť v poriadku (priznám sa, že neviem však ako má vyzerať

Nič sa však nezmenilo, hrá to stále rovnako, takže asi budeš mať pravdu s tým prítlakom na ihlu.
Nemám však k dispozícií manuál k tomuto gramcu, a nevidím tu žiadne nastavovacie prvky na ramienku, vedel by si mi prosím poradiť, ako sa ten prítlak reguluje na tomto gramci? Závažie na ramienku našťastie nechýba, no je tu len jedna skrutka v šasi, inak nič čo by pripomínalo reguláciu prítlaku.

Ďakujem za návod! Hneď ho idem študovať.

Výborná fotografie hrotu. Ty budeš náš výborný kamarád v gramcích a přenoskách.
Dechovka na dobré nahrávce je dost složitá muzika a plně akustická. Pro porovnání dobrá.
Hrot je asi dobrý koukni třeba s lupou, zda něco není odlouplé, je-li hrot vcelku.
Protizávaží na raménku bývají otočná. Čím je závaží blíže k závěsu - ložiskám ramínka, tím má ramínko větší přítlak.
Může tam být aretace šroubkem, nebo jen zatuhlý závit.
Ale může to být napevno pro konkrétní přenosku.
Doufejme že gramec seřídit jde.
Obávám se té lišty na spouštění ramínka. Sundej gumu z talíře a koukni, zda se ramínko s přenoskou spouští úplně dolu, jako třeba Tesla.
Zjisti to a napiš.
Dechovka na dobré nahrávce je dost složitá muzika a plně akustická. Pro porovnání dobrá.

Hrot je asi dobrý koukni třeba s lupou, zda něco není odlouplé, je-li hrot vcelku.
Protizávaží na raménku bývají otočná. Čím je závaží blíže k závěsu - ložiskám ramínka, tím má ramínko větší přítlak.
Může tam být aretace šroubkem, nebo jen zatuhlý závit.
Ale může to být napevno pro konkrétní přenosku.
Doufejme že gramec seřídit jde.
Obávám se té lišty na spouštění ramínka. Sundej gumu z talíře a koukni, zda se ramínko s přenoskou spouští úplně dolu, jako třeba Tesla.
Zjisti to a napiš.
Vďaka, snažil som sa to zreteľne odfotiť. 
Pod lupou sa z ihly nič neodlupuje, mala by byť teda v poriadku. Aj si to myslím, pretože gramec má občas "svetlý okamžik", keď na niekoľko sekúnd hrá bez preskočenia úplne super (pred chvíľou sa mi to stalo druhý raz).
Nikde nevidím závit na závažiach - je možné, že je to napevno, ale tiež je možné, že som proste slepý laik.
Ramienko klesá úplne dolu, v závislosti od tej páčky na reguláciu klesania - keď je zhruba v strede tak je ihla úplne dolu na tom plechovom talíři... Je to dobré či zlé znamenie?

Pod lupou sa z ihly nič neodlupuje, mala by byť teda v poriadku. Aj si to myslím, pretože gramec má občas "svetlý okamžik", keď na niekoľko sekúnd hrá bez preskočenia úplne super (pred chvíľou sa mi to stalo druhý raz).

Nikde nevidím závit na závažiach - je možné, že je to napevno, ale tiež je možné, že som proste slepý laik.

Ramienko klesá úplne dolu, v závislosti od tej páčky na reguláciu klesania - keď je zhruba v strede tak je ihla úplne dolu na tom plechovom talíři... Je to dobré či zlé znamenie?

Jehla jde až dolů, to je dobře.
Zbývá přítlak na jehlu. Je-li to pevně nastaveno a protizávažím nejde pohnout tak už nemám nápad.
Nebo zkus lehce zatížit raménko nad přenoskou, něčím jako podložka pod matku, plíšek tak 1 gram.
Zkus.
Zbývá přítlak na jehlu. Je-li to pevně nastaveno a protizávažím nejde pohnout tak už nemám nápad.
Nebo zkus lehce zatížit raménko nad přenoskou, něčím jako podložka pod matku, plíšek tak 1 gram.
Zkus.
Ramienko zaťažené plieškom, nepomohlo to...
Dostal som tip, že by sa malo dať nastaviť to ramienko pomocou týchto dvoch otvorov - myslíš si, že je to možné?

Dostal som tip, že by sa malo dať nastaviť to ramienko pomocou týchto dvoch otvorov - myslíš si, že je to možné?

Na tie otvory nesiahaj, to je nastavenie ložísk. Najprv skús, či ide ramienko vo vodorovnom smere úplne bez odporu. A ak áno, tak potom: Mne osobne sa teda ten hrot vôbec nezdá byť dobrý a začal by som tým. Mal by to byť tento: http://zum-shop.de/Sony-ND-155-G-Sony-N ... 392_x2.htm
Možno práve tie ložiská bude treba nastaviť, naozaj neviem...
Ramienko ide úplne ľahúčko, a samo sa vracia plynule späť keď sa dostane na koniec platne...
Ďakujem ti za ten údaj o prenoske, po zoštelovaní gramca ju určite vymením, ak sa bude dať zohnať v SR/ČR - zahraničným obchodom moc neverím, nemám s nimi zatiaľ žiadne skúsenosti.

Ramienko ide úplne ľahúčko, a samo sa vracia plynule späť keď sa dostane na koniec platne...
Ďakujem ti za ten údaj o prenoske, po zoštelovaní gramca ju určite vymením, ak sa bude dať zohnať v SR/ČR - zahraničným obchodom moc neverím, nemám s nimi zatiaľ žiadne skúsenosti.

Hoď to do popelnice. Je to hrozná klebeta. Možná, že na skládce najdeš lepší.
Foxi, mohol by si mať aj lepšiu náladu v piatok po obede
Takto sa to robí: Boro, ak chceš darujem ti AKAI AP-103C, nie je to žiadny zázrak ale dá sa nastavovať, má vymenenú hnaciu gumičku, ramienko na headshell a dám ti k nemu prenosku Orofon alebo audiotechnika.
Na ňom som sa učil nastavovať gramofón a na také prvé hranie je výborný, pevná konštrukcia, poctivý gramofón!
Som z BA, ak si odtiaľto, môžeš si pre neho prísť aj dnes, adresa do SS

Takto sa to robí: Boro, ak chceš darujem ti AKAI AP-103C, nie je to žiadny zázrak ale dá sa nastavovať, má vymenenú hnaciu gumičku, ramienko na headshell a dám ti k nemu prenosku Orofon alebo audiotechnika.
Na ňom som sa učil nastavovať gramofón a na také prvé hranie je výborný, pevná konštrukcia, poctivý gramofón!

Přenoska mi přijde, že je po ní. Ale z fotky se blbě usuzuje. Zkus jinou jehlu,určitě Ti někdo nějakou věnuje. Kdybys nebyl ze Slovenska, věnoval bych Ti Dual-ku co mi doma leží.
kite19: Ten je docela pěkný ....
kite19: Ten je docela pěkný ....
Vždyť ten gramofon nemá cenu opravovat. Každé LP na něm bude trpět. Koukněte se na Slovanet, bude vám snad všechno jasné. http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... &start=360 Mi se zdá, že si Boro dělá ze všech čurinu.kite19 píše:Foxi, mohol by si mať aj lepšiu náladu v piatok po obede![]()

Ak chceš naozaj počúvať LP na tomto sony, tak zober ten ktorý máš ponúknutý na slovanete, ale ľutujem tvoje LP. Ak máš záujem o nejaké gramofónove základy a naučiť sa obsluhovať gramofón, príď si pre ten AKAI.
Viac sa nedá urobiť, ani poradiť