Přenoska

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
gotzila
Kontaktovat uživatele:

Přenoska

Příspěvek od gotzila »

Jak jsem psal prve, dříve jsem nevěděl,že jsou krystalické a magnetodynamické přenosky. Když jsem si prve koupil krystalickou přenosku odrazovaly mě od ní, ale chtěl bych se zeptat,když se podíváte na nové přenosky jak krystalické tak magnetodynamické je cena poměrně stejná,ale samozřejmě se bavíme o 500- 1000 kč. Chtěl bych se zeptat,proč mě odrazují od krystalické přenosky? Samozřejmě nejsem milionář a nemohu si kupovat drahou přenosku magnetodynamickou a potom mám ještě jeden dotaz. Magnetodynamická přenoska se pohybuje až po několik tisíc,je tam takový hudební rozdíl než obyčejná přenoska okolo 1000kč.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Přenoska

Příspěvek od Prospero »

A jsi si jisty, ze mas skutecne krystalovou prenosku?
Mnoho lidi zamenuje pojem krystalova a magnetodynamicka s pojmy MM (nekdy take MI) a MC. Krystalova (piezoelektricka) prenoska mela vetsinou safirovy nebo rubinovy hrot a vyuzivala k „vyrobe“ potrebneho napeti, na misto magnetu a civek, krystalicke prouzky. Osobne neznam zadneho vyrobce, ktery by u tohoto zpusobu zustal.
U MM, MI i MC je jako material hrotu pouzit diamant a vsechny jsou to prenosky magnetodynamicke, rozdil je ale v tom, ktere soucastky pro „vyrobu“ napeti v prenosce jsou v pohybu. U Prenosek MM se pohybuje magnet mezi pevne stojicimi civkami (u MI je to kovovy = iron platek) a MC potom maji staticke magnety, v jejichz magnetickem poli se pohybuji civky, navinute na nosici hrotu. (To je take duvod, proc se u MC prenosek jehla neda vymenit a pro obnovu hrotu je nutno zaslat celou prenosku zpet k vyrobci na tzv. „retipping“.) Diky nizssi pohybovane hmotnosti je temto prenoskam prisuzovana vetsi dynamika a presnost, na druhe strane ale zase nejsou schopny “vygenerovat” tak vysoke napeti jako prenosky MM a potrebuji proto “slozitejsi” predzesilovac, nebo tzv. “Step up transformator”. Vyjimku tvori MC prenosky HO (high output), ktere, diky vice zavitum civek a tim vyssimu napeti, lze pripojit na predzesilovace pro MM.
K zvuku jen tolik: Vzhledem k ruznym filozofiim a technickym resenim jednotlivych vyrobcu (material magnetu, civek, nosice hrotu ap.) a predevsim take k ruznym typum brusu hrotu, jsou zvukove vysledky a rozdily pomerne velke (prinejmensim dobre slysitelne), pricemz to neni vzdy jen o cene te ktere prenosky.
Tu “svou” si proste musi kazdy “vyposlouchat” sam. ;)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

zásadní rozdíl mezi krystalovou a magnetodynamickou přenoskou je ten, že u tzv. krystalové namáhá hrot většinou torzně výbrus (nebo u sterea dva spojené výbrusy) piezo krystalu, které tím generují napětí. Toto napětí je cca 300mV a frekvenční charakteristika je obrácená RIAA. Krystalová přenoska tedy nepotřebuje korekční předzesilovač a lze ji zapojit přímo do linkového výstupu.
U MM přenosky pohybuje hrot permanentním magnetem umístěným mezi cívkami. Pohyb magnetu generuje v cívkách napětí a toto napětí se musí dále upravit phono předzesilovačem, jednak jeho úroveň je cca 2 - 5mV a pak je jeho frekvenční charakteristika přibližně rovná. Je tedy potřeba aplikovat RIAA ekvalizaci.
U MC přenosky je to naopak, tam jsou pevné magnety a na cantileveru hrotu jsou cívky (stereo) nebo cívka (mono). Výstupní napětí je ještě o řád nižší než u MM, tedy 200 - 500uV a výstupní impedance je také velmi nízká (jednotky ohmů). Frekvenční charakteristika opět vyžaduje RIAA ekvalizaci.

gotzila
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gotzila »

To znamená,jestli jsem měl v Tesle470 magnetickou přenosku a bohužel jsem poničil jehlu a protože jsem nevěděl,že jsou dvě přenosky,dotyčný z AUKRA mi poslal krystalickou přenosku,která se velmi liší od původní přenosky/měl jsem VM 22103 a poslal mě VK4204/ a to znamená,že když ji zapojím VK nemusím mít korekční předzesilovač,a já bohužel ho koupil.
Ještě,že mám gramo Elite PH 8000 a tam je SHURKA a tam se shodne.
Ale jinak jsem se toho moc nedozvěděl,ale mám takový dojem,že krysatlická přenoska asi ničí desky,magnetodynamická MM je lepší a nejlepší je MC a to jak hudebně tak tolik neničí desky?

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Zadna, tedy ani krystalova, dobre nastavena (pritlak, azymut, VTA) prenoska, by desky nicit nemela. Jeji nejvetsi nevyhodou je hlavne podstatne kratsi zivotnost hrotu. Tvrdost safiru je oproti diamantu o poznani mensi. A faktem je, ze se asi ani kvalitou reprodukce magnetodynamicke nevyrovna. VK 4204 byla skutecne „krystalka“ (nema nahodou z boku jeste takovou „prehazovacku“ na otaceni hrotu? :D ) a velmi mne udivuje, ze se jeste da koupit. Soudruzi jich asi nabouchali peknou hromadu, nekdo za babku skoupil to, co uz se po zavedeni prenosek VM neprodalo a ted z toho ma dobry kseft. *2thumbsup*
P.S.: Do kazde sporadane domacnosi patri i (minimalne jeden) gramofonovy predzesilovac! :D

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Krystalové přenosky mají obvykle sférický hrot a vyžadují VTF (vertical tracking force) obvykle 4 - 5 gramů. Ve srovnání s tím běžná MM s eliptickým hrotem hraje při 1,5 gramů. Opotřebení desky je tedy u MM významně nižší.
Krystalové přenosky mají obvykle safírový hrot a běžná životnost takového hrotu je 400 hodin ve srovnání s 2000 hodinami u diamantového hrotu většiny MM přenosek.
A deskám nejvíce škodí přehrávání opotřebeným hrotem

VK4202 (nebo VK4302) je jedna z posledních krystalových (ne krystalických, jak píše gotzila) přenosek, kterou Tesla vyráběla a používala se v gramofonech cca do roku 1986. Pak Tesla výrobu ukončila a začala používat východoněmecké RFT CS24 nebo CS29 , ty jsou podstatně kvalitnější než Tesly. Ale nejsou záměnné za Tesly, protože tyto přenosky nemají půlpalcové uchycení jako MM nebo MC, ale drží v rameni za svůj konektor a ten se u RFT a Tesly liší.
Přenoska která měla přepínání jehel N-MS byla třeba VK051, ale to je tak rok 1972.

Do NC470 musí být samozřejmě přenoska s půlpalcovým uchycením. Takže vyhoď tu VK4202, kup si nějakou levnou MM a používej ji s phono předzesilovačem.

gotzila
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gotzila »

Moc Vám děkuji za rady. Víte koupil jsem na Aukru gramo ELITE PH 8000 s magnetodynamickou přenoskou Shure a k tomu použiji phono box MM,který jsem také koupil a Tesla 470 s krystalovou přenoskou( omlouvám se Renown za můj omyl),leží na skříni v krabici.

p3k
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od p3k »

Ahoj, nechci zakládat nové vlákno.
Mám (otec) Tesla NZC 143 (má to i zesík) a odešla jehla.
Čim mám nahradit krystalovou jehlu (přenosku).
Mám pořídit MM přenosku?

Děkuji za radu.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

NZC 143 měla od výroby magnetodynamiku. Kup si levnou MM vložku (Ortofon OM5, Audio Technica AT-91 nebo 95, Music Hall Tracker, RedEd) a budeš spokojen. Lepší vložka nemá pro NZC 143 význam, protože gramofon má hlučný pohon a ten by tě s lepší vložkou rušil ještě více.

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

Prospero píše:Diky nižší pohybové hmotnosti je těmto přenoskám přisuzována větsí dynamika a přesnost, na druhé straně ale zase nejsou schopny “vygenerovat” tak vysoké výstupní napětí jako přenosky MM a potřebují proto “složitějsí” předzesilovač, nebo tzv. “Step up transformator”. Výjimku tvoří MC přenosky HO (high output), které, díky více závitům cívek, a tím vyššímu výstupnímu napětí, lze připojit do předzesilovače pro MM.
Připojím-li HO MC do vstupu pro MM přenosku, pak hraje (možná) trochu lépe, než velice kvalitní MM přenoska (záleží na konkrétním předzesilovači). Pokud má předzesilovač Step-up trafa a volbu HO, pak je rozdíl ve zvuku MC přenosky oproti MM takový (jak charakterizoval známý po výměně přenosek), jako když se sundá deka z beden. Nevěřícím rád předvedu :D

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

To "Seiko"
Tak tomu zcela nerozumim.
Přece pokud je vstup přepinatelný Ho/Lo , tak stepup trafo je spravidla zapojeno JEN při připojení LO přenosky. HO přenoska bývá zapojena tak , že signál jde přímo na první stupeň předzesu a VYNECHÁ stepup trafo.

ivanr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivanr »

Mám asi 40 ročný, teraz po 30 ročnej nečinnosti renovovaný gramo NC 440. Dal som aj prekáblovať ramienko a vymeniť DIN za cinch. Je tam prenoska SHURE VM15III... odhadom 35 ročná. Pravý kanal hraje blbo- nemá výšky. Ľavý excelentne. Skúšal som poprestavovať parametre prenosky a vložky, ale bez úspechu. Môže to byť v ihle, prenoske, alebo v kábloch? Nemám náhradnú vložku na odskúšanie.
Objednal so ad hoc prenosku SUMIKO PEARL. Myslíte,že v NC 440 bude O.K?, Uchytenie vyváženie, uhly, rezonancie, atď? Zosilovač mám Denon PMA 2020, káble Van Den Hull Thunderbird, alebo Van den Hull MK III 102 Hybrid, repro Dynaudio Focus 140, káble RXO...?

Odpovědět