Pro-Ject Align it vs Feickert Universal Protractor

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Pro-Ject Align it vs Feickert Universal Protractor

Příspěvek od MartinSt4 »

Měl jsem možnost porovnat oba protraktory na svém gramofonu

Obrázek
Obrázek

Výsledek:

Obrázek
Obrázek//2i

Nevím jestli je rozdíl daný nepřesnosti jednoho z protraktorů nebo PJ má protraktor optimalizovaný pro svoje gramofony.
Významný rozdíl ve zvuku jsem nepozoroval, ale ono se střašně špatně hodnotí. Než se přenoska přenastaví a seřídí, tak to trochu trvá a hodnocení nepatrných změn je diskutabilní.

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro-Ject Align it vs Feickert Universal Protractor

Příspěvek od MartinSt4 »

Druhý pokus s obrázky

Výsledek:

Obrázek

Obrázek

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

Do třetice. Z 2i.cz mi mizí fotky, asi něco dělám špatně. *headbang*

Obrázek

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Oni to s tou precizností výrobci hifi pomůcek nijak nepřehánějí. Když jsem obdržel Feickert Universal Protractor a smontoval ho, nějak mi to nesedělo. Pak jsem zjistil, že kolem kulatého otvoru přesahují zbytky kovu po provrtání, které jsem musel pracně odstraňovat.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Rowing měl protractor od ClearAudia, srovnání s jeho papírovou šablonou dopadlo dobře.
Co vypadá jako malý rozdíl 1/2 mm, je v grafech zkreslení slušný nárůst .
Až udělají levné a kvalitní tangenciální rameno, bude po problému.
Thales to také řeší pod rozeznatelné zkreslení téměř jako tangenciál na vodítku, ignorující kardanový poloměr.
Ale .. za velké peníze.

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... lit=thales

Naštěstí nevládnu absolutnímu sluchu, dokonce ani rozdíl v otáčkách oproti předepsanému RPM mi moc neříká.
Vadí mi jen kolísání a snad když zkreslení snímacím úhlem překročí 3-5%.

Mi osobně přišla značná vůle v protractoru PJ, ale můžu se mýlit. Provedení se mi nezdá přesvědčivé vzhledem k jeho ceně.
Zkontrolovat přesnost stupnice PJ neumím, snad to maj dobře...

MartinSt4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartinSt4 »

tujatuja píše:Oni to s tou precizností výrobci hifi pomůcek nijak nepřehánějí. Když jsem obdržel Feickert Universal Protractor a smontoval ho, nějak mi to nesedělo. Pak jsem zjistil, že kolem kulatého otvoru přesahují zbytky kovu po provrtání, které jsem musel pracně odstraňovat.
Feickert Protractor mám nový, kupovaný v Německu, vše sedí naprosto přesně, PJ Align jsem měl půjčený z Audiofriendu, nění tak bytelný, ale vůle mezi jednotlivými díly tam není.

tomášHy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tomášHy »

Zdravím
Sice tady pan Vlček uvádí, že při nepřesném nastavení úhlu vložky je možné zkreslení i několik procent ale nikdo z nás (troufám si tvrdit) nepozná rozdíl. Novou přenosku nastavuji podle jednoduché papírové šablony a nemusím mít žádný protractor za 3000 Kč. Snad nám jde především o muziku, nebo ne ? Myslím si, že daleko důležitější je kvalitní zesilovač a sluchátka.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Na přesném seřízení protractorem velmi záleží. Je poznat i půl milimetru.
Ramínka SME mají jednoduchý a přesný protractor. Díky jejich mechanice / popojíždějí na základně, stačí povolit dva šrouby. Přenoska se montuje napevno / je seřízení otázkou dvou minut. *2thumbsup*

Obrázek

Obrázek

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

tomášHy píše:Zdravím
Sice tady pan Vlček uvádí, že při nepřesném nastavení úhlu vložky je možné zkreslení i několik procent ale nikdo z nás (troufám si tvrdit) nepozná rozdíl. Novou přenosku nastavuji podle jednoduché papírové šablony a nemusím mít žádný protractor za 3000 Kč. Snad nám jde především o muziku, nebo ne ? Myslím si, že daleko důležitější je kvalitní zesilovač a sluchátka.
Super že studuješ archiv názorů.
*thumbs up*
Máme tu kluky co slyší zkreslení na konci LP. Poslední skladba je pro ně utrpení, pro něž střídají nastavení dle Baerwalda, Loefgrena či Stevensona.

Taky u přenosky MC LO s rozlišením vysoké jakosti je důležitý každý milimetr. Co MMka odpustí, to MC zahraje.
Pak je dobré si Feickertovu šablonu alespoň půjčit.

Rowing nenutí drahé šablony, stačí si vytisknout jeho šablonu na obyčejné tiskárně.
Když trefíš střed ložiska talíře, je nastavení dost přesné.
http://www.hifinazory.cz/clanky/Gramofo ... Rowing.pdf

Obdivuji že posloucháš LP na sluchátkách. Praskání prachu v drážkách dost vynikne.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Taky jsem kdysi poslouchal gramofon na sluchátkách. Zkreslení bylo vždy víc slyšitelné přes repro bedny.

Podle Rowingova protractoru jsem nikdy neuměl gramofon seřídit. Seřídit přesah přes trn na přesnost 1/2 mm? Navíc raménko nešlo přes trn přetočit.

Odpovědět