Pro-Ject Debut

Prostor pro milovníky poslechu LP
Anax
Kontaktovat uživatele:

Pro-Ject Debut

Příspěvek od Anax »

Zdravím všechny vespolek.
Začínám s poslechem čistého analogu, a to právě s gramofonem Pro-Ject Debut II.
Přenoska OMB 5, předzesilovač Pro-Ject Phono box (verze I). Gramo má vyvedené RCA kabely od výroby. Z Phono boxu vedu signál zatím RG62.
Zajímalo by mne jaké má tento gramofon možnosti. Jakou přenosku si může dovolit, co za kvalitnější phono mohu pořídit. Zda má cenu kvalitnější kabeláž než je RG62 z phono do zesilovače, když do phono vede tovární kabeláž.
Z toho co jsem zatím vybádal, tak největší váhu na zvuk má přenoska, a phno bych měl poté zvolit tak aby sedlo k ní? Je tomu tak?

Dosavadní pocity z poslechu jsou smíšené. I když pozitiva převažují a to od rituálu založení desky do gramofonu, až po teplý, plný a přívětivý zvuk. Jako negativní se mi zatím jeví méně detailní reprodukce. „Rozrachtané“ podání např. zvonů v albu Tubular Bells. Přišlo mi, jako bych se je snažil pustit do maličkých plastových bedýnek, které je prostě nestíhají uhrát.

Zbytek sestavy tvoří CA 840 v2 a repro Dali Skyline 1000 (hlavní)/Dali-150 menuet (u PC), Digital pouštím přes DAC Carat-Ruby.

Děkuji předem všem za rady a nápady jak mohu s Pro-Ject Debut II dopřát svým uším mimořádný zážitek z poslechu, který byl současnou Gramo-sestavou zatím jen nastíněn.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Pro-Ject Debut

Příspěvek od Prospero »

Project Debut je pro analogovy start asolutne idealni gramo. Slabinou je skutecne ta prenoska, on ma "na vic". Mel jsem pred mnoha lety Project 2.1 - to byl v podstate jeho predchudce. Experimentoval jsem s ruznymi prenoskami a jako posledni setup jsem mu dopral Ortofon MC Nr.2 (za 200€, tedy temer cenu gramofonu). To byl zase predchudce dnesnich Ortofonu Vivo. To 8,6" ramenko schrouplo i tohle a zvuk byl velmi dobry. Zalezi na tom, jestli tva Phonobox umi i MC.
A s tim phono pre to neni tak, ze ho musis vybirat podle prenosky. Dobre phono pre si to naopak muze rozdat s kazdou....(prenoskou). A prehazovani kabelu si nech az na dobu, po "vyzbrojeni" na dulezitejsich mistech.

juras99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od juras99 »

Mohu potvrdit "blahodárný" vliv akrylového talíře, naopak silně nedoporučuju RG62. Jsou to kabely které takříkajíc na první ucho provedou značnou změnu ve zvuku, přidají jakoby prostor, používal jsem je spokojeně asi tři roky, dokud jsem to neporovnal s audioquest sidewinder. A to jsem do značné míry kabelový skeptik, zejména ke kabelům za 10 000,- a výš...
to efičák: co tak ortofon 2M red ? V debutu mám zatím původní OMB5 ale taky uvažuju o změně.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Já to vidím podobně jako efičák.

Krok:
1) seřídit raménko s přenoskou a uvidíš jaká bude změna.
2) phono zesilovač co máš je hračka takže určitě vyměnit. Já používám lampové takže bohužel jaké tranzistorové vybrat neporadím
3) Přenosku bych dnes jednoznačně volil MC
4) vyměnit talíř za akrylový

Co je to dobré Phono? Určitě by se měl dívat jaké phono zakoupit podle své přenosky! Jsou třeba MC přenosky s výstupním napětím 0,05mV až třeba
0,3mV takže je třeba se dívat jaké má budoucí předzesilovač zesílení!

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Mám podobné rady. Základ je seřízení přenosky - použij šablonu, která se vztahuje vzhledem k ose otáčení raménka, šablony jen se 2 body jsou k ničemu. Zadruhé talíř, nevím jestli to má smysl (finančně) dávat na plechový, ale já na P-J 1.2 s litým talířem používám podložku Funk Firm Achromat http://www.thefunkfirm.co.uk/page21/page21.html Vliv na zvuk je velký a pozitivní. S RG-62 nemám dobré zkušenosti, ten kabel má slyšitelný charakter... Výborný je mikrofonní kabel Proel HPC210, který je na rozdíl od RG-62 i dobře ohebný.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

No nevím .....

1. Pokud dáte na Debut III acrylový talíř, tak to už není normální Debut, ale je to Debut Esprit. http://www.project-audio.com/main.php?p ... es&lang=en
2. Podložka, samozřejmě má vliv, ale Achromat stojí přes 2000 Kč, to je více než třetina ceny Debutu III. Spokojil bych se s Pro-ject Leather-It. Cena je méně než poloviční a výsledky velmi dobré. Ještě pozitivnější vliv má podložka při použití clampu.
3. to TAB
Přenosku bych dnes jednoznačně volil MC
Na Debut III bys volil MC ???
4. Project Phono Box je budgetový předzesilovač, ale k Ortofon OMBE je to ok
5. RG-62 opravdu ne, radši Pro-ject Connect-It phono cena je kolem 1000 Kč/82cm

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

juras99 píše:Mohu potvrdit "blahodárný" vliv akrylového talíře, naopak silně nedoporučuju RG62. Jsou to kabely které takříkajíc na první ucho provedou značnou změnu ve zvuku, přidají jakoby prostor, používal jsem je spokojeně asi tři roky, dokud jsem to neporovnal s audioquest sidewinder. A to jsem do značné míry kabelový skeptik, zejména ke kabelům za 10 000,- a výš...
Tady je hezky vidět jak každý slyšíme jinak. Já měl právě že kdysi dávno Audioquest Sidewindera a RG62 se mi tenkrát zdály podstatně lepší :D Aquest jsem pak hned prodal... Nakonec jsem skončil u VDH, který zas "přehrály" RG62 :)

enregistree
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od enregistree »

vintage píše:Tady je hezky vidět jak každý slyšíme jinak. Já měl právě že kdysi dávno Audioquest Sidewindera a RG62 se mi tenkrát zdály podstatně lepší :D Aquest jsem pak hned prodal... Nakonec jsem skončil u VDH, který zas "přehrály" RG62 :)
Sidewinder je koax… V line-upu AQ bych se poohledl hned vedle po k. cobra - ten a drazsi uz jsou TP nebo twisted triple (uspory z rozsahu). Ten tvuj soucasny kabel je koax nebo symetricke konstrukce, muzu-li se zeptat,

Anax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anax »

Ahoj,
Všem moc děkuji za příspěvky, vlákno je pro mne velkým přínosem. Nečekal jsem za tak krátkou dobu tolik reakcí.
Zatím obcházím Hi-Fi studia v Hradci Králové, a zkouším co mi poradí tam. Byl jsem v AVconect (Tam mi doporučili OM5E) a dnes půjdu do Briteku (včera byl Pany Brich na intalaci, tak jsem ho v poslechovce nezastihl) Rád bych si poslechl hlavně rozdíl phono box a tube box, abych věděl kterou cestou se dát. Snad půjde s Panem Brichem domluvit poslech.
Z příspěvků jsem také pochopil, že některé věci si doma sám zatím neudělám, proto jsem poprosil známého o pomoc. Hlavně nastavení gramofonu, já s tím nemám žádné zkušenosti.
Tím splním první úkol:o) -1) seřídit raménko s přenoskou a uvidíš jaká bude změna.

2) phono zesilovač co máš je hračka takže určitě vyměnit. Já používám lampové takže bohužel jaké tranzistorové vybrat neporadím
- Jak jsem již psal, nejprve bych si oba poslechl vedle sebe abych věděl kterou cestou se dát.
Zde vyvstává ještě jedna otázka. Má větší vliv na výsledný charakter zvuku zvolená přenoska, nebo rozdíl mezi tranzistory a lampami?

3) Přenosku bych dnes jednoznačně volil MC
- Z jakého důvodu?

4) vyměnit talíř za akrylový
- Na kovovém talíři mám ještě gumovou podložku s vroubky a tloušťce cca 3mm. Filc je v krabici, ten mi přišel opravdu špatný.
I v tomto případě bude lepší výměna talíře za akrylový?

5, kabeláž ano či ne
- Na kabely také věřím, čekám už jen až dojdou Cardas crosslink, popřípadě mohu použít stříbrné AQ Columbia a Cardas crosslink dát místo AQ, které mám zatím u DAC převodníku.
RG62 mám jako nutné minimum, když potřebuji vyzkoušet nový komponent.

6, clampu
- stojí zakoupit tuto maličkost?

7, Kvalitní vinil
- LP mám jak Supraphony a podobné tak anglické. Třeba zmiňované Tubular Bells jsou Virgin Music (2001)
Naposledy upravil(a) Anax dne 09 úno 2012 11:20, celkem upraveno 1 x.

Anax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anax »

Více lidí mi radí užít si gramo, tak jak je. A to nezávisle na sobě. Takže to vypadá zatím jen na přenosku (asi Ofron M2red). Později kvalitní předzes a někdy v daleké budoucnosti adekvátnější gramo.
Každopádně bych si nechal rád vyčistit svou sbírku LP. Poraďte prosím, kde si mohu nechat LP nechat kvalitně vyprat. Ideálně v Královehradeckém kraji. To zatím prospěje zvuku asi nejvíce, za nejrozumnější peníz.

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

Více lidí mi radí užít si gramo, tak jak je. A to nezávisle na sobě. Takže to vypadá zatím jen na přenosku (asi Ofron M2red). Později kvalitní předzes a někdy v daleké budoucnosti adekvátnější gramo.
Zalatá slova !

Je to ideální řešení, já šel taky touto cestou. Koupil jsem nový Pro-Ject Debut Esprit a na něj Ortofon M2Red a jako předzesilovač Pro-Ject Tube Box II. Je to velice dobrá setava, zde už začneš slyšet jak umí analog hrát ;) .
A pak máš tři možnosti :
1, analog tě nenadchne a gramo prodáš a nebo si ho necháš a občas na něm něco pustíš
2, bude se ti to líbit a bude ti to po zvukové stránce vyhovovat
3, bude se ti to líbit hodně a gramo prodáš a koupíš lepší a k němu lepší přenosku a lepší předzes a .... už se vezeš :lol: (tak jsem dopad já )

Co se vyprání LP týče, tak nevím, že by tady bylo nějaké hifi studio kde by ti je vypraly ( v Praze myslím nějaké jsou). Kolik by těch LP bylo ? Já pračku mám.

Anax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Anax »

marasten píše: Co se vyprání LP týče, tak nevím, že by tady bylo nějaké hifi studio kde by ti je vypraly ( v Praze myslím nějaké jsou). Kolik by těch LP bylo ? Já pračku mám.
Taky jsem nikde nepochodil. Akorát Pan Brich nad tím prý do budoucna uvažuje, ale přijde mi, že zatím má jiných starostí dost.
Potřeboval bych vyprat cca 40 LP. Kdyby jsi měl na ně čas, deskám i mě by to udělalo velkou radost.

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

Musel by jsi to přinést po částech, ono to chvilku trvá.
Od kud jsi ?
Jinak doporučuji vypranou desku dát do nového vnitřního obalu, já používám Nagaoka NO.102, ale jsou i jiný.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Renown:

Volil bych jednoznačně MC LO přenosku protože zvuk je prostě lepší. Pravda je, že je to ´´jen´´ Debut III a nevím jak by bylo slyšet při hraní motor, chybový úhel krátkého ramene atd.

Anax: rozdíl jak mezi přenoska MM a MC tak i mezi tranzistorem a lampou je velký. Snad jen, že Kvalitní lampa a MC LO přenoska je náročnější na výrobu ale když se to povede je to lepší.

Odpovědět