Shure M97xE VS headshell NC 440

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
SENANUK
Kontaktovat uživatele:

Shure M97xE VS headshell NC 440

Příspěvek od SENANUK »

Zdravím,
začal jsem bastlit zděděný NC 440 a uvažuji o osazení touto přenoskou.
Mám dotaz: 1) Bude pasovat Shure M97xE do původního headshellu? Nikde jsem nenašel rozteč šroubků...
2) Doporučili byste tuto kombinaci? Nebo raději klasickou Ortofon OM10?
Díky za názory
Senanuk

kumbu
Kontaktovat uživatele:

Re: Shure M97xE VS headshell NC 440

Příspěvek od kumbu »

Ahoj
Přenoska Shure M97 má standardní 1/2" uchycení, takže určtě do NC 440 půjde ramínko P1001 má headshell s 1/2" roztečí. Link na Shure M97--(http://www.vinylengine.com/library/shure/m97.shtml).
Do NC 440 byly používány Tesla VM21xx přenosky a ty v porovnání s Shure měli vzdálenost hrotu od středu uchycení (šroubků) o 1mm větší ale headshell u P1001 má dostatečně velkou možnost posunu přenosky při montáži.
Také "bastlím" NC 440tku ale bohužel ramínko jsem získal tak dobité, že krom jiného při nastavení nulových bodů dle šablony od Martina Vlčka alias "Rowinga" jsem musel posunout uchycení ramínka na šasi. Vložka byla šuplíková Shure M75-6S. Nevím jestli se tato zkušenost dá zevšeobecnit i na ostatní NCéčka ale při doporučeném přesahu pro toto ramínko a gramofon mi nastavení nulových bodů výrazně nesouhlasilo. Možná u mého ramínka nesouhlasil uhel zalomení - vše je možné opravdu si asi užilo dost než skončilo u mě.
Dost často je zde v různých příspěvcích zmiňována a kladně přijímaná levná AT 91 tu jsem tento týden na přání dával do staré Tesly NZC 142 a při té příležitosti jsem si ji poslechl ve svém gramofonu. Rozhodně mě svým projevem na sestavě co používám "neurazila" a myslím si, že pro začátak na pokusy a rozkoukávání se svoji službu odvede velmi dobře a přitom za pouhých 487Kč. Možná jen můj názor.
Nevím jakou cestou se u tvého bastlení chceš vydat zdali přísné dodržení originálu či jsou povolena drobná vylepšení. V mém případě jsem originalitu opustil už jen pro slyšitelný brum z transformátoru v NC440 a začal s úpravami zde.
držím palce *2thumbsup*

SENANUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SENANUK »

Hola!
Díky za reakci,
já tu SHURKU řeším z toho důvodu, že mám možnost ji odkoupit za velmi příznivou cenu...
Jinak, co se bastlení týče, o zrestaurování do původního stavu mi nejde, jak píšeš- trafo "pěkně" brumí -půjde ven, chystám se nově prodrátovat ramínko, vyvést až na cinche, až bude čas pustím se do výroby nové kysny... Doutnavku vyměnit za led a sehnat někoho kdo mi postaví ten krystalem řízenej oscilátor, neb jsem elektrotechnický zcelanepotrefenec...
Ramínko jsem zatím nenastavoval, budu to muset naštudovat, nulový body atd jsou zatím pro mě "pueblo español"
NCcko je moc pěkný gramo, joj, už aby bylo v provozu!!
Bastlení ZDAR! *2thumbsup*

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

NC 440 má delší, téměř desetipalcové ramínko.

Od Rowinga doporučené :

přesah 17,44 nullpointy 66 a 120,89mm - ideální Baerwald

Ale kdyby se nepovedlo tak daleko nastavit přenosku, stačí :

16,7, nullpointy 65,18 a 117mm

Nepovedlo se mi nastavit přesah 20, nullpointy 66 a 139,9 mm.

Odpovědět