Testovací deska HiFi názory

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
THresil
Kontaktovat uživatele:

Re: Testovací deska HiFi názory

Příspěvek od THresil »

pro Dejl:
"souhlasím s tebou, to je čisté řešení, ale myslím, že autoři to ani jinak nechtěli udělat. Nezveřejnili to zatím proto, že to prostě zatím nevědí."

Tak s tímto naprosto souhlasím. Bylo naprosto zbytečné dělat takovou anketu, když se doposud "nic" neví. Myslím tím o cenách. A nechápu, že ty nechápeš mou reakci. Prostě to vyvolalo takový dojem a né jenom u mě, takže je to naprosto pochopitelné. To že ty něčemu věříš je moc hezké, ale někteří z nás mají asi jiné zkušenosti nebo spíše se už tolikrát doběhli "v rámci dobré myšlenky", že jsou prostě již více opatrní.
I proto jsem tak reagoval, nechtěl jsem nikoho poškodit, jen naznačit, že prostě neni možné jen tak na něco nalákat a pak zcela změnit pravidla, to se prostě nedělá. A jak už jsem psal, když se o cenách doteď nic neví, tak neni důvod dělat takovýto druh ankety, nezdá se ti??? Vím, už jsi na to odpověděl, takže není důvod to dál rozebírat... :)

PS: můj návrh je se teď k cenám nijak nevyjadřovat a až se zjistí co a jak, tak pak se o tom můžeme pobavit, to je podle mého smysluplné... *thumbs up*

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Jak už jsem napsal v prvním příspěvku k této věci, nikoho nepodezírám z žádných nekalostí a předpokládám, že vše běží tak, jak bylo na začátku vymyšleno. Ale protože anketa vyvolala pochopitelné otázky a obavy, nastínil jsem katastrofický scénář č. 2 , aby se zainteresovaní mohli k tomu vyjádřit a jasně deklarovat, že toto nebezpečí nehrozí. Pokud jde o to, že nikdo nic neví, minimálně první dvě položky ze seznamu, které mi připadají klíčové, by myslím už v tuto chvíli bylo možné vyplnit, poštovné lze také zjistit, ostatní věci jsou sice důležité, ale nepředpokládám, že by se na ceně podílely více než 20% a tedy ani jejch pozdější úprava by nemusela kalkulaci zásadně ovlivnit.
Předpokládám, že Gramofonové závody jsou dostatečně solidní firma, aby cena při minimálním nákladu 250 kusů byla skutečná a závazná a nebyla dále relativizována nějakým ustanovením, že minimální cena zakázky je 1000,- EUR, jak tu někde bylo zmíněno. Jenom by bylo dobré upřesnit, zda jde o cenu s nebo bez DPH. Rozdíl 20% není zanedbatelný.

Teď bych rád otevřel jinou otázku, totiž zda je reálné, aby v nějaké podobě byl možný "osobní odběr", protože posílání LP poštou mi připadá extrémně rizikové. Nedávno jsme asi všichni viděli ve zprávách, jak se s balíčky zachází. Existují i různé přepravní služby, ale nedělal bych si iluze, že je to u nich lepší a hlavně, zpravidla doručují pouze v pracovní době, kdy normální člověk je v práci a nemůže tedy přebírat doma nějakou zásliku.

novice40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novice40 »

panda píše: Teď bych rád otevřel jinou otázku, totiž zda je reálné, aby v nějaké podobě byl možný "osobní odběr", protože posílání LP poštou mi připadá extrémně rizikové. Nedávno jsme asi všichni viděli ve zprávách, jak se s balíčky zachází. Existují i různé přepravní služby, ale nedělal bych si iluze, že je to u nich lepší a hlavně, zpravidla doručují pouze v pracovní době, kdy normální člověk je v práci a nemůže tedy přebírat doma nějakou zásliku.
Jen poznámka na okraj, při neodfláknutém zabalení bych obavy neměl, za poslední 4 měsíce jsem postupně nakoupil (aukro apod) přes
200 LP, většina přišla poštou (Českou), žádná deska (a dokonce ani obal) nebyla dopravou poškozená. O to byla kvalita balení mnohdy
různá.

bobolix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobolix »

Dobrá, pokusím se být hypoteticky kokrétní. Dejme tomu, že výrobní cena při nákladu 250 ks je 1,50 EUR za vylisování. Dejme tomu, že stejné peníze při daném nákladu bude stát tisk obalu, grafické přílohy a kompletace. To jsme na třech EUR, čili dejme tomu 80 Kč, což při nákladu 250 kusů bude 20 000 Kč. Když se k tomu připočte DPH, v tom českém bordelu už nevím, kolik to vlastně je, naskočí to na asi tak 23 až 25 tisíc, což je těch 1000 EUR minima, které jsem kdesi uváděl, kdyby to všichni dělali zadarmo. Když se k tomu připočte 20 000 Kč za práci na signálech a grafice, což je hodně skromný odhad (já už ty hodiny ani nepočítám), nějaká nutná režie, tak jsme na řekněme 50 000 a cena desky by byla 200 Kč (možná 250, kdyby se správně počítalo DPH). Zdůrazňuji, že to je hypotéza, kupecké počty mi moc nejdou a někdo by se mi určitě dosyta vysmál, jaké blbosti to tu píšu. Takže s nějakou rezervou ta cena vychází v rozmezí 250 až 300 Kč za kus. Plus k tomu pak samozřejmě mailing, ale to už je jaksi navíc. Je to relativně málo, což je možné jen díky tomu, že v tom není žádná marže prodejců, honoráře jsou stanovené velmi skromně a další režie je minimální.

Pokud jde o anketu na Slovnaftu, většině ty tři stovky nevadí a je dost těch, kteří jsou ochotni zapatit víc. Testovací CD Soning stálo myslím taky tři stovky, bylo jich vydaných snad 500 a já to dělal v rámci svých pracovních povinností. Přitom výrobní náklady u CD jsou nižší než u LP. Za test CD Stereo Video jsem dostal víc než deset litrů a byla to příloha k časopisu, ovšem ten časopis si vydělává úplně jiné peníze, takže si to může dovolit. Možná by se nechali zlomit i na LP, ovšem to by určitě nebylo zadarmo, spíš by se to blížilo třebas těm deskám HiFi News, poněvadž by to rozhodně nebyla příloha k časopisu grátis.

Stačí to takhle ?

bobolix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobolix »

Nechce se mi to počítat, ale odhadem to vychází sakumprdum tak kolem 80 až 100 za kus při 250 bez DPH. A s nějakými měřícími signály by mne asi hnali svinským krokem.

bobolix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobolix »

Anketu jsem vypustil proto, že po všech těch žvástech, které jsem četl, jsem si nebyl jistý, zdali se to vůbec může zaplatit. Zaplatit se to asi může, předpoklad je ovšem, že nebude příliš mnoho takových kotrmelců jako předvedl timerobber, i když speciálně jeho po stránce psychologické zcela chápu. Ty úvodní nadšenecké úvahy taky chápu, ovšem po zkušenostech, které mám ... ostatně to už jsem napsal výše. A pokud si to někdo chce udělat domácky pokud možno zadarmo, tak si to může zkusit vyrýt dlátem do novoduru. A bude si tam moci vyrýt co se mu zlíbí, poněvadž se bude moci vykašlat na autorská práva. Vzpomínám, jak kdysi kdosi zcela vážně uvažoval o kopírování vinylů metodou galvanoplastiky ... nástup CD a vypalování to nepochybně vyřešil.

STUDIO_ESO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od STUDIO_ESO »

bobolix píše:Anketu jsem vypustil proto, že po všech těch žvástech, které jsem četl, jsem si nebyl jistý, zdali se to vůbec může zaplatit. Zaplatit se to asi může, předpoklad je ovšem, že nebude příliš mnoho takových kotrmelců jako předvedl timerobber, i když speciálně jeho po stránce psychologické zcela chápu. Ty úvodní nadšenecké úvahy taky chápu, ovšem po zkušenostech, které mám ... ostatně to už jsem napsal výše........
Děkuju, pane Sýkoro.

Šimko Josef

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

To bobolix-Nechal jsem si udělat cenovou nabídku na testovací Lp(250ks) včetně vnitřního a venkovního obalu s potisky,ale u jiné firmy než je v odkazu.Ta firma je težce komerční.Jsem zvědav na výslednou cenu.Ale jinak s Tebou souhlasím,prvotní nadšení mizí prvním krokem reality.Taky jsem si nemyslel že Lp bude za 100,-kč i když z počátku a mezi řádky to tak vypadalo...

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Pane Sýkora, Vaše nabídka DVD zdarma přišla komunitě vhod. Já naopak první nabídl platbu z vybrané částky schválené komunitou.
DVD jste k dispozici nedal a další kroky jako : Zaplatit 30.000,- či 50.000,- Kč za generování signálů, které si nikdo neobjednal ... jsem zaskočený a překvapený.

Já s Rowingem potřebujeme buď Vaše DVD zdarma nabídnuté, nebo přesně určené tracky dle specifikace dané Rowingem.

Za tracky které vybere a na LP použije Rowing, zaplatíme dle zveřejněného ceníku pana Sýkory.
Nevidím v tom nic tajného, vše je komunitní otevřený projekt.

To je vše, prosím věcně a v klidu. Dohoda je jen o komunikaci.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Projekt je komunitní, nikoli komerční.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Notoricky známá úvaha:

Oprava bude stát sto korun.
Jak to, vždyť jste jen utáhnul jeden šroubek ?
Ano, za to chci korunu, těch 99 je za to, vědět který.

Stejné je to s testovacími signály. Vlastní vygenerování s vhodným sw není problém a určitě by to tu zvládlo více lidí.
Problémy jsou tři:
1. Jaké signály zvolit - včetně návodu, jak vlastní testování provádět, co výsledky znamenají, případně co a jak nastavit, aby to bylo lepší.
2. Jak signály upravit, aby splnily svůj účel a přitom se průběh nedostal do rozporu se specifikací (fyzikálními limity) záznamu na LP.
3. Jakou zvolit záznamovou úroveň pro jednotlivé tracky a které je vhodnější umístit na vnější okraj desky, které ke středu.

Tyto věci nejsou otázkou počtu hodin strávených při vlastní přípravě dat, ale desítek let sbírání zkušeností, studia a pokusů.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

panda píše:Notoricky známá úvaha:

Oprava bude stát sto korun.
Jak to, vždyť jste jen utáhnul jeden šroubek ?
Ano, za to chci korunu, těch 99 je za to, vědět který.

Stejné je to s testovacími signály. Vlastní vygenerování s vhodným sw není problém a určitě by to tu zvládlo více lidí.
Problémy jsou tři:
1. Jaké signály zvolit - včetně návodu, jak vlastní testování provádět, co výsledky znamenají, případně co a jak nastavit, aby to bylo lepší.
2. Jak signály upravit, aby splnily svůj účel a přitom se průběh nedostal do rozporu se specifikací (fyzikálními limity) záznamu na LP.
3. Jakou zvolit záznamovou úroveň pro jednotlivé tracky a které je vhodnější umístit na vnější okraj desky, které ke středu.

Tyto věci nejsou otázkou počtu hodin strávených při vlastní přípravě dat, ale desítek let sbírání zkušeností, studia a pokusů.
výborné otázky :
č.1 - volí Rowing a ví co potřebuje pro seřizovací desku bez přístrojů
č.2 - ochotně poradí a na LP matrici umístí odborník z GZ Vinyl Loděnice.
č.3 - není v tom problém jim nasypat tracky a máme maily a telefony, Rowing přizpůsobí po dohodě celek.

Rowing potřebuje tracky, klidně i pomocí klíče 500 Kč na hodinu za vývoj. Jedná se o transparentní jako komunitní projekt.
Komerčně je možné zaplatit jen vybrané tracky klíčem 500 Kč za hodinu práce.
Je to o komunikaci, zadání je dáno.
Děkuji.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

K organizačním a finančním otázkám bych se již neměl vyjadřovat, vše potřebné bylo řečeno.

Je tu ovšem otázka technická, také velmi důležitá, totiž jakým způsobem budou signály z desky vyhodnocovány.
Opět jsou tři možnosti:
1. pouze poslechem
2. jednoduchým měřicím přístrojem typu nf milivoltmetr pro měření úrovně signálu.
3. Analýzou s pomocí PC a zvukové karty (movitější mohou zapnout své AP ;) )

Užitečnost jednotlivých metod bych odhadl v poměru tak 1:5:50

Poslechem se toho moc nepozná, milivoltmetrem lze změřit frekvenční průběh, přeslechy a symetrii kanálů.
Teprve komplexní spektrální analýza počítačem má nějaký smysl a umožňuje kromě základních parametrů
určit také zkreslení (na různých kmitočtech, v závislosti na amplitudě), detailní kmitočtový průběh pro vyhledání
rezonancí, odstupy, rušení na 50 Hz, průnik hluku motorku, přesnost rychlosti otáčení, kolísání otáček atd. atd.

S ohledem na to by měly být správně zvoleny měřicí signály.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Moje vize je jen nářadí na slušné nastavení poslechem, postupem - Rowingova šablona -deska s LP, předozadní fáze, antiskating v drážce, azimut, snímavost. Doplní Rowing.

Jestli se tam vejde něco pro měření, tak až v druhém plánu na co nejjednodušší bázi a jako doplněk.
Moje vize je mladá posluchačka vinylu na Tesla NC-440, dá sbírce jiné grády třeba i přes domácí kino ve stereu.

Vzorem je mi nastavovací software domácícho kina, které přiloženým mikrákem zkonroluje a opraví základní nastavení polarity a možná i fáze.

Jednoduše jak to jde.

Odpovědět