Testovací deska HiFi názory
Re: Testovací deska HiFi názory
Je ještě nějaká možnost si měřící desky "objednat"?
No vzhledem k výše zmiňovanému jistě možnost je, je jen otázka, zda vůbec bude.
-
HifiKlubBrno
- Kontaktovat uživatele:
dobrý den, narazil jsem na tuto diskusi a nečetl ji úplně celou takže si nejsem jistý, jestli to tu už nezaznělo, ale mám pocit že snad ani ne - jedním z aspektů porovnávání, měření a kontroly gramofonů (nejen použitých ale i nových) je také test se "skleněnou" deskou. Jedno testovací LP mám např. od Supraphonu/ČS hifiklub ("buch bum prásk..ale pánové, no tak pánové, nestřílejte pianistu, vždyť za nic nemůže....":-))) ale nastavovací usek je tam nepoužitelně malý (šíře ca 2cm), takže jsem si nechal udělat vlastní pomůcku, slouží pro otestování (případně kontrolu/nastavení) uložení a chodu ložisek raménka (a to v celém jeho rozsahu, že ano), také s ní zároveň nastavíte antiskating a posoudíte i kvalitu provední antiskatingové kinematiky. Součinitel tření vinyl vs akryl se tu ukázal jako zanedbatelný. Kdysi jsem to i nafilmoval a dal na tytrubko.com, viz odkazy níže, třeba to někomu pomůže, sám nemohu než doporučit; jinak se omlouvám za vměšování. Tom, Brno
http://www.youtube.com/watch?v=2JV3P7jN2yI
http://www.youtube.com/watch?v=UCtqiL0r4qk
http://www.youtube.com/watch?v=9Sk400WZXwI
http://www.youtube.com/watch?v=2JV3P7jN2yI
http://www.youtube.com/watch?v=UCtqiL0r4qk
http://www.youtube.com/watch?v=9Sk400WZXwI
Mám doma podobnou desku ale vinylovou. Je to hladká LP bez drážek. Nepůsobí odstředivá/dostředivá síla jinak na hladkém povrchu než v drážce ?
Asi ano, Foxi. Vycházím ze základního článku Martina Rowinga ,jehož práci si česky "vypůjčilo" zastoupení Ortofon/Thorensfox píše:Mám doma podobnou desku ale vinylovou. Je to hladká LP bez drážek. Nepůsobí odstředivá/dostředivá síla jinak na hladkém povrchu než v drážce ?
http://www.thorensaudio.cz/fotky868/fot ... rowing.pdf
Cituji:
" 10. Boční síla na hrot (antiskating)
Když přehráváme desku a hrot se pohybuje v drážce, jejíž spirálový pohyb sleduje, působí na raménko a přenosku
dostředivá síla, která je postupně posunuje směrem ke středu desky. Na hrot v drážce pochopitelně působí třecí
síla, kterou můžeme rozložit do směru tečného k drážce a do směru na ni kolmého. Jelikož je raménko na jedné
straně drženo ložiskem, které mu dovolí pouze radiální pohyb je v tomto důsledku vyšší tlak na stěnu drážky,
ve které je zaznamenán zvuk levého kanálu.
Aby se tyto síly vyrovnaly je třeba na raménko působit opačnou silou. To je zajištěno buď magneticky nebo
mechanicky pomocí závažíčka. Tato boční síla se v anglickém textu označuje jako antiskating nebo u některých gramofonů jako bias.
Často je nastavení boční síly popsáno ve stejné stupnici jako vertikální přítlak na hrot a na stejnou hodnotu by se
měla také nastavit. Neznamená to ovšem, že při přítlaku na přenosku 2 g (20 mN) je na stejnou hodnotu nastavena
i boční síla. Tato síla je mnohem menší, jen kvůli zjednodušení nastavení jsou stupnice stejně popsané.
Při nastavování pomocí závažíčka na silonovém vlákně dochází ke změně boční síly tím, do jaké drážky silonové
vlákno usadíme. Která drážka odpovídá jakému nastavenému přítlaku bychom se opět měli dočíst v manuálu ke
gramofonu nebo raménku. Správné nastavení boční síly také není pro daný gramofon nebo přenosku univerzální.
Záleží především na přítlaku, ale také například na tvaru hrotu. Sférické hroty, kvůli většímu tření mezi deskou
a hrotem, vyžadují větší kompenzační sílu než hroty eliptické nebo hroty typu Shibata. Navíc se během přehrávání
desky velikost této boční síly na hrot se změnou bočního úhlu snímání mění a podle toho by se měla měnit
i velikost kompenzační boční síly, čehož se, jak při použití magnetické kompenzace tak mechanicky pomocí
závažíčka, dá dosáhnout. Nejlepší kontrolou správného nastavení boční síly na hrot je poslech monofonní
náhravky ať už přes reproduktory nebo sluchátka. Zvuk levého i pravého kanálu by měl být stejně hlasitý.
Ke kontrole správného nastavení se prodávají i speciální testovací desky. Dá se to zkontrolovat i měřením
výstupního signálu přenosky na osciloskopu, ale to je asi jen pro HiFi či elektro nadšence."
Konec citátu.
Deska měla vzniknout jako malý komunitní projekt.
Naštěstí sem včas cuknul, protože dělat něco pro členy fóra je nesmysl.
Jak psali měřáci o frekvence, už sem věděl, že je zle.
Počítal sem s 250 LP a pro 3-5 lidí co umí a chtějí použít osciloskop se nebude dělat extra nahrávka.
Těm stačí koupit Suprafonky s kilohertzema z antikvariátu.
Většinou to tam leží a nikdo je nechce.
Nebo si ti nároční, mohou zaplatit Hifinews nebo ClearAudio měřící LP. Pětistovka není tak moc.
Nám stačilo zaplatit licenci LP Stereofonie jeho majiteli, po panu Jandovi a dalších autorech, nebo spíchnout na Kavčích horách něco jednoduchého s kamarádem, aby to nastavil opravdu každý, i holky co fakt poslouchají z vinylu.
Na druhé straně Stereofonie je kvalitně nahraná klasika na RPM45!
Jinak dle mě stačí:
Levá / pravá
-Fáze !!! Ta především, moje deska je ohraná a neukazuje dobře. Bubínky vzatu nejsou zaostřené doprostřed, ale vždy utečou více na jednu stranu
-Mono pro boční sílu na hrot
-Snímavost ramínka ale co proti tomu když není dobrá?
Snad zkoušet přídavné závaží na jinou efektivní hmotnost ramínka, jestli se náhodou netrefím.
Vlastně stačí singl !
Mám 3 měřící desky. Stereofonii 2. maličký singl a drahou měřící desku s níž si moc nevím rady neumě anglicky.
Možná, jednou ta deska vyjde i takto polokomerčně.
A já mám klíd !
-
HifiKlubBrno
- Kontaktovat uživatele:
..ona jehla plující v drážce bude sice mít dvojbodový styk, za to ale pokaždé s poloviční "45-stupňovou" složkou vertikální přítlačné síly, která se mezi obě strany drážky (v případě ideálně nastaveného přítalku, což je řekněme utopiefox píše:Mám doma podobnou desku ale vinylovou. Je to hladká LP bez drážek. Nepůsobí odstředivá/dostředivá síla jinak na hladkém povrchu než v drážce ?
Efičáku, že's to tedy nezorganizoval? Mimochodem, vůbec se Renownovi nedivím, jsou to čím dál tím větší perly.
Pavel Macura Audio
Takže vše je v p....i. Jsem pro toto vlákno zamknout a poslat do dějin zapomění 
Pusinku na zámeček Pavle.
Ještě rok dva počkáme, a pak se to dá zamknout.DRVOŠTĚP píše:Takže vše je v p....i. Jsem pro toto vlákno zamknout a poslat do dějin zapomění
PMA píše:Efičáku, že's to tedy nezorganizoval? Mimochodem, vůbec se Renownovi nedivím, jsou to čím dál tím větší perly.
efičák byl otcem myšlenky, ale pak se do toho začali vměšovat jiní, nechci jim sahat do svědomí, ale dělající dojem snahy o komerční využití tohoto skvělého nápadu - a další napsal efičák sám.
Další rok pryč, deska pořád nikde a "otcové" se radši nehlásí co a jak - škoda.

Otcové čekají až za ně stát bude platit alimenty 
Otázka na duchovní rodičovstvo tohoto projektu testovací deska: Projekt skutečně umřel?
Koukám, že to nejen umřelo ale i chcíplo. Škoda. 
Pánové, co pořád kňučíte ? Jak tak čtu Vaše příspěvky v této diskusi, zdá se mi, že skoro nikdo ze zůčastněných nijak nepřiložil ruku k dílu. Ale stížností na toho, kdo to měl zařídit, tady už padlo mnoho. Asi Vám nezbývá nic jiného, než si koupit testovací desku od jiného vydavatele. Když se porozhlédnete po internetu, určitě na nějakou narazíte.