Degradace videodisku

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
TRANSIWATT
Příspěvky: 468
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Degradace videodisku

Příspěvek od TRANSIWATT »

Objevil se zajímavý příspěvek a problém s videodiskem.
/a to jsem si myslel , že je to jedna z nejlepších věcí co byla kdy vymyšlena .../

http://www.radio-forum.cz/viewtopic.php?f=30&t=1546

Oldear
Příspěvky: 1437
Registrován: 23 kvě 2017 17:58
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Degradace videodisku

Příspěvek od Oldear »

Dovolím se vyjádřit. Podle těch snímků to vypadá, že jde o klasickou oxidaci vrstvy od okraje. Něco podobného se skutečně může stát i u CD a protože já je sbírám od roku 1983, tak i mě se něco podobného už stalo. CD z roku 1984 Chris de Burgh ‎– Man On The Line. Toto CD je vyrobeno tak, že odrazná vrstva ( zřejmě hliníková ) je až k samému okraji a tedy vzduchu přístupná, proto to začalo oxidovat. Já jsem to zachytil ještě včas - sice už to nešlo přehrát v playeru, ale pořád se to dalo zkopírovat. Takže v té krabičce mám oboje, nefunkční originál i funkční bitovou kopii. Je to zajímavé, ty playery překously ledacos. V roce cca 1984-5 jsem byl na exkurzi v Loděnicích, kde byly na hromadě vyhozeny zmetky CD z výroby a bylo jich tam požehnaně. Údajně všechny nepřehratelné a jednalo se o CD Má vlast. Mohl jsem si po dovolení dva tzv. nepřehratelné kousky vzít na testy. Doma jsem měl v tu dobu player CDP 101 a obě CD jsem bez problémů přehrál. I při testech, kdy jsme nalepili na CD rovnoramenný trojúhelník z Alu folie to přehrávalo až do šířky toho trojúhelníku 12 mm. V případě to laserdisku a mého výše uvedeného CD jde o to, že selhala odrazová vrstva kolem dokola. Tyto problémy byly však výrobcům známy a většina z nich pak již nedávala tu odrazovou vrstvu až k okraji, ale byl tam cca 2 mm kroužek z polykarbonátu a tak odrazová vrstva byla tímto před vzduchem a tedy oxidací ochráněna. CD mám doma cca 3000 a u žádného jsem již takový problém neměl, ale úplně to nevylučuji, protože jsou tam kousky, na které jsem 20 let nešáhl.

Můj závěr je, že toto se u toho laserdisku stalo v důsledku nevhodného výrobního postupu a následnou oxidací. Tolik můj názor a moje zkušenost s CD.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host