HD

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: HD

Příspěvek od samoT »

Taky jsem to vypínal, jelikož mi to přišlo, jakoby ten film byl místy zrychlený, nepřirozený.

Na Hobita se moc těším, tak doufám, že to nebude moc vadit. To by mě mrzelo. :?

Odar

Příspěvek od Odar »

Hellboy --> Pozeras 24p? Cize mas nastavenych 24 Hz? Ja som kedysi s tymto dost sachoval na zaklade odporucani z internetu. Mam TV, ktora vie 24p, tak som tam z HTPC pustal 24 Hz (nakolko 50 Hz, ani 60 Hz udajne nie je to prave, nakolko sa tam generuje akoby "pol snimok") a nakoniec som skoncil pri starych dobrych 60 Hz. Pri 24 mi to ocividne sekalo. Mam Samsung LE40A656.
Ak si dobre pamatam, 100 Hz som v TV tiez vypinal . . .

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Když je zdroj 24Hz, tak to možná ta televize nemusí vždycky dopočítávat, řeč je pouze o TV vysílání. Já taky jedu z HTPC na 60Hz i když TV i PC umí 24Hz. Počítač to nějak nezvládá a i když nastavím výstup na 24, tak se to seká víc, než při 60 :) XBMC má u druhýho monitoru s tímhle cukáním poněkud problém. Bohužel.

Odar

Příspěvek od Odar »

Ak by to niekoho zaujimalo, pozrite sem. Celkom polopate to vysvetluje jeden clen hdclub.sk
je sice jasne ze oko nezaregistruje viac ako +- 25fps, ale...
tym ale je velke skakanie obrazu na stale vacsich uhloprieckach, uz som to tu kdesi popisoval, predstav si metrovu sirku plazmy/lcd, v nej ide od laveho k pravemu kraju obdlznik o vyske napr 25 cm a sirke 1cm v kazdom frame, ak je 25fps, tento obdlznik skace o 4 cm, je to veeeelmi vidiet, preto sa musia pouzivat blur efekty a podobne sracky, ktore robia z obrazu velku machulu

zatial sa stale vyuziva marketing 24fps je best
Podobne som to pri 24p (24 Hz z HTPC) vnimal aj ja. Ked bol napr. pomaly najazd na scenu, kde bol trebars mrakodrap, tak jeho hrana doslova "poskakovala". A to mam len 40".

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

No já nevím. To že oko vidí teoreticky jen 25fps je blbost, lidké oko vidí klidně i 200fps při troše soustředění. Četl jsem, že zkoušeli pilotům vybliknout na 220tinu sekundy obrázek letadla jestli ho zaregistrujou a poznají. Poznali :) 24fps je rychlost, při který nám obraz už nepůsobí trhaně. Já jsem s cukáním co tu popisujete velkej problém neměl, teoreticky je jedno na jak velkou plochu se díváte a jak velkej předmět se tam pohybuje. Pokud letí obdélník sekundu přes metrovou obrazovku, sice poskakuje o 4cm, ale dojem by prostě měl bejt, že letí rychle. Ona sekunda není zas tak dlouhá doba :) Jde spíš o to, že podle mě se tím trháním po 24fps ztratí detaily, protože oko to mezi sebou rozmazává a když se dopočítají, nebo natočí nové snímky, celé to získá i větší ostrost a najednou je i starý film překvapivě ostrý, zmizí z něj taková ta patina, objeví se detaily, které člověk ani nechce vidět a ztratí to kouzlo. Já osobně mám radši věci natočené v 24fps. Mám pocit, že v kině s tím problém taky nikdo nemáte a tam to 24 fps jede stejně jak na tý plazmě a na podstatně větším prostoru :)

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Není mi úplně jasné, proč by to mělo mít takovou souvislost s Hz, když se to začlo objevovat v reálu až při vysokých rozlišeních HD. Mám 100Hz CRT samozřejmě bez HD a úbytek MotionBlur neexistuje. Je to pořád starý dobrý film i když je vysílán v prvotřídní kvalitě obrazu. Nádhera a starý dobrý "filmový" zážitek.

Podle mého názoru se jedná o digitální snímkování ve spojitosti s rozlišením. Jako u počítačových her, kde se pokoušejí uměle implementovat Motion Blur už léta (a moc jim to zatím nejde). HD záznamy jsou předkládány na obrazovky televizorů podobně, jak to bylo doposud jen u počítačových her. Proto to tak "blbě - divně" vypadá.

Také si myslím, mám to vypozorováno, že u Plazmy je ten obraz ze zmiňovaného hlediska výrazně přirozenější, než u LCD. Věřím, že v tom má i co dělat tradiční zpoždění LCD displeje, až extrémní ostrost (kontrast) a pořád ještě velmi nedokonalé podsvícení.

Největší prdu tomu dá pak zvuk (dubbing). Je to čiré zoufalství, když koukám na Vojína Ryana s českým dabingem v HD a ono to vyzuálně vypadá jako argetinská telenovela :-)

Nové plazmy jsou 600 Hz. Co bude potom? :-)

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

Tak 100Hz u CRT je jaksi neco uplne jineho nez uz LCD ci plasmy.

Odar

Příspěvek od Odar »

Tych 24p by bolo v pohode, keby existovali v nastaveni grafickej karty nasobky 24rky. Keby si viem v HTPC nastavit 48 Hz, tak by to mohlo byt podla mna ako tak dobre. Lenze mam na vyber 24 Hz (to je naozaj malo), 50 Hz a 60 Hz. Pri 50 a 60 Hz sa cast snimku prepocitava (pulldown) a tak vznika neprirodzene sklbanie. Keby to bol cely nasobok 24rky, tak by TV v len zobrazila kazdy snimok viackrat a vybavene. Aspon tak si to moj lajcky mozog nejako predstavuje :lol:

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Donuts píše:Tak 100Hz u CRT je jaksi neco uplne jineho nez uz LCD ci plasmy.
Ono se nejedná o obnovovací frekvenci? To jsem nevěděl.

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

U LCD se nejedna o obnovovaci frekvenci, ale schopnost TV dopocitat chybejici mezisnimky pro zvyseni plynulosti obrazu.

Odar

Příspěvek od Odar »

Treba si uvedomit, ze LCD svieti. Neblika, ako CRT obrazovka.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Odar píše:Treba si uvedomit, ze LCD svieti. Neblika, ako CRT obrazovka.
Tím spíš mi uniká souvislost popisovaného jevu "studio kamarád" s "obnovovací frekvencí".

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

24p není nic jinýho než debilní umanutost hollywoodskej studií, technicky je to anachronismus.
Podívejte se na záznam - 50 , 1920x1080 - příroda, sport dema nebo záznam z pořádné HD kamery a budete se divit, jak takovej obraz může vypadat a čím nás krmí...
Ty studia...

Odar

Příspěvek od Odar »

AlienCZ --> U LCD je refresh rate len kvoli tomu, aby sa ti vykreslovali zmeny na obrazovke. Tak mi to kedysi niekto vysvetloval. Technicky to vysvetlit neviem - mozno da niekto fundovanejsie info. Niektore veci su pre mna samanizmus :?

skypi --> Vyhoda 24p je to, ze lahsie najdem titulky k ripu, ktore sedia :lol:

Odpovědět