Jak vlastně funguje streamer?
Jak vlastně funguje streamer?
Ahoj. Koupil jsem si WiiM Ultra. Tedy, mám ho týden. Nepochopil jsem tento rozdíl: Když hodlám poslouchat radia pomocí Tuneln, jde to hned. Když chci poslouchat ze Spotify, musí být tento nainstalován na "ovládacím" mobilu. Takhle to funguje i u Tidal, Quobuz apod? Mobil je vždy ovladač, který sám o sobě umí i zahrát,streamer je "jen" další hrající jednotka o vyšší kvalitě, ovládaná tímto mobilem ?
Re: Jak vlastně funguje streamer?
Streamer v principu slouží k tomu, aby přehrávání jelo přes něj do převodníku (DAC). Často také sám DAC obsahuje, ale nemusí. Mobilní aplikace nebo třeba web aplikace na počítači by měla jen "objednat" přehrávání ze zvoleného zdroje (NAS, USB, stream z internetu), ale sama není součástí toku audio dat (streamu). Např. když si v aplikaci Wiim připojím Qobuz jako zdroj, tak si knihovnu Qobuz procházím v aplikaci Wiim. Aplikaci Qobuz vůbec nemám nainstalovanou. Obdobně by to asi fungovalo i s Tidalem, kde bys ale měl na výběr. Buď ovládat Tidal z aplikace Wiim nebo z aplikace Tidal pustit stream pomocí tzv. Tidal connect. V každém případě audio data nejedou přes mobil. U Spotify to jde jen přes Spotify connect, protože Spotify nezveřejnilo API, aby ho mohl Wiim implementovat do své aplikace (aspoň myslím, že to tak je, nejsem si úplně jistý).
Internetová rádia podporuje Wiim aplikace sama pomocí napojení na služby TuneIn nebo vTuner. K tomu nepotřebuješ instalovat další aplikace. Vlastně skoro u ničeho, kromě toho Spotify.
O vyšší kvalitě bych nemluvil, je to jen o způsobu přehrávání, data jsou pořád stejná, a pokud je někde po cestě nějaká komponenta nezmrší (např. downsamplingem), tak by do převodníky měla dorazit vždy stejná.
Internetová rádia podporuje Wiim aplikace sama pomocí napojení na služby TuneIn nebo vTuner. K tomu nepotřebuješ instalovat další aplikace. Vlastně skoro u ničeho, kromě toho Spotify.
O vyšší kvalitě bych nemluvil, je to jen o způsobu přehrávání, data jsou pořád stejná, a pokud je někde po cestě nějaká komponenta nezmrší (např. downsamplingem), tak by do převodníky měla dorazit vždy stejná.
Takže bez externých zariadení (smartfón, laptop a pod.) je streamer nefunkčný kus železa?
Ne, zalezi na streameru a jeho sw/hw.
Většina streamerů potřebuje jiné zařízení ke svému ovládání. Jsou ale i výjimky, např. můžou mít svůj dotykový displej nebo připojení na externí displej.
Jsou i s displejem normalnim a bezdotykovym a nepotrebuji dalsi jine zarizeni ke svemu pouzivani.
Díky, uživatelsky chápu. Pak mi připadá jednodušší zakoupit externí DAC /sl. zesilovač k mobilu. A mít jen mobil. Ale zase,
při 10 000 Kč za Wiim se toho moc jinde asi neušetří.
při 10 000 Kč za Wiim se toho moc jinde asi neušetří.
Ono není moc komfortní mít mobil propojený kabelem k DAC. U sluchátkové sestavy ještě možná, ale u klasického sterea by to byl dost opruz, tahat USB kabel od mobilu až k přístrojům...
Mimochodem, Wiim Amp mám nastavený s předvolbami na dálkovém ovladači a stačí zmáčknout 1 a hraje Rádio 1.
Mimochodem, Wiim Amp mám nastavený s předvolbami na dálkovém ovladači a stačí zmáčknout 1 a hraje Rádio 1.
Například Eversolo má normální displej kde si můžeš ovládat přímo z jejich aplikace Tidal. Samozřejmě pro větší pohodlí (nemusíš k němu vstávat z křesla) ho ovládáš mobilem případně tabletem. Je to jak píšou kluci v příspěvcích přede mnou, mobil nebo tablet jsou v tomto případě jen taková moderní dálková ovládání spojena přímo se streamerem a pomocí aplikace výrobce ovládáš Tidal apod.
Jo, už jsem spokojen. Dovolím si radu: (Mám jistou špatnou zkušenost s levnějšími "tunery" s možností Spotify.) Takže jsem si vybral skladbu v mobilu na Spotify a poslouchal přímo mobil na velká drátová sluchátka. První tři minuty to vypadalo, že to hraje naprosto přijatelně.(až na nízký výkon výstupu). Pak ale mozek zbystřil a řekl : Tenhle zvuk není na pohodu, nedá se to. Totéž posloucháno z WiiM Ultra, OK, dlouhodobý poslech bezproblémový. Na sluchátka. Nešlo o to, že to má displej, ale že už to opravdu hraje a nese...
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Spotify se svym ztratovym formatem nehraje slusne nikde
....tak určitě, jak jinak.
Soused mi vyprávěl, jak měl 3 "hifisty" na návštěvě a přepínal jim Tidal vs Spotify......
Nikdo nic nepoznal.
Soused mi vyprávěl, jak měl 3 "hifisty" na návštěvě a přepínal jim Tidal vs Spotify......
Nikdo nic nepoznal.
Tak určitě.... až na to, že to, že někdo nepozná rozdíl mezi mizerným a ještě horším, neznamená, že to nehraje blbě.
Tak to byli hifisté v hodně pokročilém věku nebo hluchý anebo je soused velký pohádkář. Spotify hraje oproti čemukoliv tragicky a slyší to i laik.
Asi se úplně shodím, ale moje nejoblíbenější stanice je Rádio 1, která vypouští stream 192 kbps. Nevím, jakou černou magii ve studiu mají, ale hraje to velmi dobře. OK, při detailním poslechu bych tam možná našel nějaké kompresní artefakty, ale to jsou zanedbatelné detaily, které nebrání přenosu emocí a hudebního zážitku. Oproti tomu třeba Rádio Beat je na streamu tragické, neposlouchatelné.