CD přehrávače jsou předražené a že když si své PC postavím sám, tak ušetřím a ještě to bude ve výsledku lepší! To vše se ukázalo na mnoho let jako teorie, která se nepotvrdila. A věřte mi, že pokud jde o psyoakustiku (tu nikdy nepodceňuji), tak jsem si opravdu chtěl namlouvat, že "moje PC" hraje lépe než CD transport
Problém začal už s výběrem USB DAC, kdy jsem zjistil, že některé jinak pro mne slušně hrající DAC přes koaxiální vstup z CD transportu hrál výrazně lépe než přes svůj asynchronní USB vstup. Zkusil jsem pár "USB -> SPDIF" krabiček v cenové relaci do cca 10 tisíc a všechno to byla "kurvítka". Upjal jsem se na myšlenku, že když už jsme se vydal na cestu Audio PC, tak prostě musím najít vyhovující USB DAC. Možná jsem měl tehdy odepsat investici do audio PC a cestu přehodnotit, ale to se holt nestalo. Nakonec jsem vybral ke své spokojenosti SACD/DAC (TAD D1000mk2), který se mi při hraní přes USB vstup zdál dostatečně dobrý - musel jsem ovšem sáhnout mnohem hlouběji do kapsy, než jsem plánoval.
Mohlo by se zdát, že s luxusním USB DACem už další výdaje na straně PC nebudou potřeba - vše přece řeší kouzelné slůvko "asynchronní"! Opět, bohužel, planá teorie. S kvalitnějším DAC se ukázalo, že záleží na tom, co je připojeno na druhém konci USB kabelu. Přes všechna možná tunění PC mi pořád hrají fyzická média lépe, ale ten rozdíl není zásadní a už bych neměnil. Audio PC má své výhody a já používám mechaniku jen výjimečně pro přehrávání těch několika SACD disků, co mám ve sbírce.
Nedávná zkušenost s Metronome mi potvrdila, že nakonec může být asynchronní USB opravdu tím nejlepším vstupem (...a v důsledku toho je teď můj TAD D1000mk2 na prodej). Co se naopak vůbec nepotvrdilo je to, že na PC nezáleží.
PS: Holt, teorie jsou teoriemi proto, abychom je mohli testovat. Spekulovat o nich je taky fajn, ale nikam to obvykle nevede.