Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od Bazi 36 »

Možná je to ulítlý a třeba mimo gró tématu, ale mně vyhovovalo třeba i to, že jsem se na vytipovaná céda těšil, než jsem si je pořídil a musel jsem pro to taky něco udělat. Jel jsem třeba 40km do nejbližší prodejny Bontonlandu pro čtyři disky a strávil tím pořizováním určitej čas. Pokecal s prodavačem, udělal si po cestě tu správnou náladu, zkrátka byl kolem toho takovej zážitek. Teď kamenný obchody zrušili, objednám z Musicrecords, přijede anonymní pošťák, co zvoní vždycky dvakrát a část toho zážitku je fuč. O stream službách ani nemluvim...všechno hned, kdy chceš, ta nekonečná možnost výběru mi bere to nejdůležitější, možnost těšit se a mít pocit, že všechno mít nemůžu, kdy si umanu. Je to fetiš? Jó, je a jsem za něj rád.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Bazi 36 píše:
02 úno 2021 14:48
Antony
No to sakra má, společného s hudbou, to vlastnictví cd/lp. Ne pro každého, samozřejmě. Já nad cdčkama samozřejmě nemasturbuju, ale potřebuju si tam to médium prostě fouknout. Mám dobrej pocit, když se otvíraj dvířka mechaniky, kolotočář zas pokládá hrot do drážky desky, zkrátka je to takovej druh rituálu, že nastává sváteční čas a teď mne nic a nikdo nebude hoďku, hoďku a půl rušit. V pracovně jsem přehrával z kompu i ze služeb a nebylo to prostě ončo, stačil jeden klik a nastala absolutně všední nálada. Vnímám hudbu více smysly, musím vidět i pristroje, bedny, zkrátka všechno fyzicky. Kdybych docílil toho, že by se hudba linula odnikud a odevšad, vše by bylo zabudované, taky by mi to hrozně vadilo, byť bych věděl, že je to někde jen důmyslně poschovávané.
Zvýraznil jsem schválně tu definici závislosti na hmotných zážitcích a rituálech, které s vlastní hudbou nesouvisí. Které spousta lidí spojuje, či zaměňuje s poslechem hudby. Tvrdím, že poslech je možný i bez nich. Lépe řečeno, je nutný bez nich, abych nebyl rozptylován. Vlastní zážitek je pak čistší a více se lze soustředit na hudbu samotnou. To hmotné jste si naroubovali navíc.

Pokud by měl hmotný projev takový účinek, mohlo by to pokračovat, třeba, že si k tomu oblečeš frak, a sedneš do oblíbené pózy, vyslovíš mocné zaklínadlo. Nekonečno možností, jak si "vylepšit" poslech. Pokud si dobře pamatuji, neuznáváš zvukový přínos kabelománie. Tohle, co popisuješ, je ale ještě větší snake oil.

Opakuji, neříkám, že je tvůj přístup špatně. To je jen tvoje věc. Jen tvrdím, že principálně se samotnou hudbou nesouvisí. Máte ho navíc, jako folklór, suvenýr, placebo.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Bazi 36 píše:
02 úno 2021 15:08
Možná je to ulítlý a třeba mimo gró tématu, ale mně vyhovovalo třeba i to, že jsem se na vytipovaná céda těšil, než jsem si je pořídil a musel jsem pro to taky něco udělat. Jel jsem třeba 40km do nejbližší prodejny Bontonlandu pro čtyři disky a strávil tím pořizováním určitej čas. Pokecal s prodavačem, udělal si po cestě tu správnou náladu, zkrátka byl kolem toho takovej zážitek. Teď kamenný obchody zrušili, objednám z Musicrecords, přijede anonymní pošťák, co zvoní vždycky dvakrát a část toho zážitku je fuč. O stream službách ani nemluvim...všechno hned, kdy chceš, ta nekonečná možnost výběru mi bere to nejdůležitější, možnost těšit se a mít pocit, že všechno mít nemůžu, kdy si umanu. Je to fetiš? Jó, je a jsem za něj rád.
Taky jsem se těšil. Až to štrachání budu mít za sebou, a konečně si tu muziku pustím. Vůbec mi to nechybí. Co času jsem ztratil hledáním, ježděním, čekáním. Místo toho jsem mohl posloiuchat muziku.
Otesal jsem poslech muziky na to nejpodstatnější. "Jen" na tu muziku. Která je vám, zavíslých na hmotných objektech a rituálech, nejspíš málo. Někdo by řekl, je mi z toho na blití. Mně to jen přijde smutný.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Antony,
Ano, máš je nagrabované a oskenované.
To je to samé, jako kdyby si sběratel známek schovával kousky, které pořídil na barevné kopírce.
Ztracíš glanc, kolego a přecházíš do osobní roviny. Toho já se účastnit nebudu, to je ztráta času, to si radši něco pustím, z fyzického nosiče pochopitelně.
Ještě bych chtěl v závěru uvést, že jestli já jsem fetišista, ty jsi demagog.
Při vší úctě myslím, že bude lepší, když v budoucnu nebudeme na sebe reagovat.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Tak samozřejmě že k poslechu hudby fyzické nosiče dnes již nejsou potřeba, ale já teda, pokud mluvím.za sebe, tak pro mě hudba není jen zmáčknout play. Vnímám i to vše okolo, co k tomu patří, obaly desek, prohlížení bookletu, pohled na cd, na repropsoustavu, u lp ten obřad, naleju si drink, zapálím fajfku, zapnu barevnou hudbu, vzpomenu si na videoklip k tý písničce, prostě celá ta atmosféra kolem je pro mě hudba. Mít jen hard disc by mě teda fakt nebavilo, divný. Fyzické nosiče jsou hudba. Co jiného proboha. Ale každej jsme jinej.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Antony:
Strašně, ale starašně to polarizuješ a hrneš do absolutismu... Ten význam domnělé závislosti tam taky vkládáš zbytečně - tedy beru to podle sebe.

Mám rád fyzické nosiče, mám rád papírové booklety, kterýma si můžu listovat, podívat se na fotky, připomenout si okolnosti vzniku alba... Navíc mi nade vše mi vyhovuje, že při poslechu hudby, která je pro mě zábava, relax, uvolnění, zaplavení se emocema, "vypínačem" od všednodenního hukotu, nemusím zírat do monitoru nebo mobilu, čehož mám obojího ažaž z práce.

Ale mohl bych bez nosičů žít, aniž bych tím jakkoliv reálně trpěl? Samozřejmě že ano. O nějaké závislosti se vůbec nedá mluvit.

Už skoro 30 let jezdím na kolech. Pro ten požitek z jízdy, fyzické námahy, volnosti pobytu venku, přírodě. Purista by řekl, že cokoliv ostatního kolem mých kol kromě nutné provozní údržby je zbytečné. Ale není. Je to součástí lásky ke kolům. Starám se o ně, 1x do roka dělám komplet rozborku téměř do šroubku, vše vyčistím, promažu, preventivně měním těsnění, ložiska, bovdeny, brzdovou kapalinu.... Ten koníček má pro mě širší záběr. Kamarád, se kterým jezdím nejčastěji, zase má k servisu přesně opačnej přístup a s každou "blbostí" běží za mechanikem do servisu, protože je nešika a proto ho to ani nebaví... Každý to má nějak. Nic není "to správný".

To samý platí u hifi.
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 02 úno 2021 15:35, celkem upraveno 1 x.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Dasta píše:
02 úno 2021 15:24
Antony,
Ano, máš je nagrabované a oskenované.
To je to samé, jako kdyby si sběratel známek schovával kousky, které pořídil na barevné kopírce.
Ztracíš glanc, kolego a přecházíš do osobní roviny. Toho já se účastnit nebudu, to je ztráta času, to si radši něco pustím, z fyzického nosiče pochopitelně.
Ještě bych chtěl v závěru uvést, že jestli já jsem fetišista, ty jsi demagog.
Při vší úctě myslím, že bude lepší, když v budoucnu nebudeme na sebe reagovat.
Zaměňuješ nesrovnatelné. Podstata vlastnění známky je fyzický papír, tiskařská barva, lepidlo. Nic víc. Podstata poslechu hudby nikoli. Obal LP je také fyzický papír, tiskařská barva, lepidlo. Nic víc. Jenže hudba je někde jinde. A to je ten zásadní rozdíl mezi námi. Pro tebe ta hudba jinde není.
Nejsem o nic osobnější, než ty.
Raději jsem demagogem, než fetišistou. Každý si v životě vybereme to bližší..

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

"Fyzické nosiče jsou hudba. Co jiného proboha"
Právě jen to "jiné" je hudba.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

No právě, to ohlodání na kost, jen na ten samotnej analytickej poslech a nic víc, mi nevyhovuje. Ono by se asi taky dalo, zajít si na koncert symfoňáku hned po práci v tričku a šortkách, bez přípravy, bez dresscode, bez všech těch serepetiček okolo, ale oni tak nějak všichni začali tušit, že to má svoje nezastupitelný pravidla, který jsou součástí čehosi nehmatatelnýho, celkový atmosféry něčeho vyjímečnýho. Né, že bych chtěl srovnávat zprovoznění cd playeru s koncertem vážný hudby, to zas nejsem anglickej pacient, ale všechno má zkrátka svoje. Neměnil bych a pro mě je smutný zas naopak to, že se někdo připraví o tu dost důležitou součást poslechu, o vyjímečnost.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PítrsPraha:

Jasně, že lehce polarizuju. Obzvláště proto, že druhá strana také polarizuje. Takže musím, aby byl jasně vidět názorový rozdíl. Aby vyzněl, a neztratil se.
Ta závislost není domnělá. Jako anamnézu ji popsali sběratelé. Já jen stanovil na jejím základě diagnózu. Z tak jednoznačných příznaků ani nešlo jinak.

Ano, hudba je, jak trefně píšeš "zábava, relax, uvolnění, zaplavení se emocema". Přesně tak. Právě v tom mne ten fyzický nosič jen ruší, tvoří bariéru mezi mnou a hudbou. Nepotřebuji jej. Nechci jej.

Je zajímavé že argumentuješ cyklistikou. Srovnáváš čistě fyzikální hobby s čistě duševní zálibou. Z toho hlediska fyzična jde o zcela nesrovnatelné problematiky, kdy se jedním nedá obhajovat druhé.
Naposledy upravil(a) Antony dne 02 úno 2021 15:50, celkem upraveno 1 x.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Bazi 36 píše:
02 úno 2021 15:38
No právě, to ohlodání na kost, jen na ten samotnej analytickej poslech a nic víc, mi nevyhovuje. Ono by se asi taky dalo, zajít si na koncert symfoňáku hned po práci v tričku a šortkách, bez přípravy, bez dresscode, bez všech těch serepetiček okolo, ale oni tak nějak všichni začali tušit, že to má svoje nezastupitelný pravidla, který jsou součástí čehosi nehmatatelnýho, celkový atmosféry něčeho vyjímečnýho. Né, že bych chtěl srovnávat zprovoznění cd playeru s koncertem vážný hudby, to zas nejsem anglickej pacient, ale všechno má zkrátka svoje. Neměnil bych a pro mě je smutný zas naopak to, že se někdo připraví o tu dost důležitou součást poslechu, o vyjímečnost.
S tím bych souhlasil.
Je to opravdu o tom, co jednomu vyhovuje, a druhému ne. Na koncerty klasické hudby se dnes už nezbytně ve společenském oblečení nechodí, to je výjimečně. Vadí to té hudbě a poslechu? Ani trochu.
Na druhou stranu, pokud má něco fyzického vliv na poslech hudby, pak to není objímačka s obalem LP, ale instalace a vyladění pořádné aparatury a poslechového prostoru. V tomhle je ta hmota neúprosná.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Tady zas souhlasím já. Nejsem sběratel, neboť si nedovedu představit, že bych vlastnil jedno a totéž album rockový kapely v sedmero vydáních a pak se rozhodoval podle nálady, jestli si pustim to víc bum anebo to víc cink. Ba co víc, pět z nich bych pustil jen jednou a možná ani to ne, spíš by zůstaly hermeticky zabalený i po mý smrti, jako nějakej pomník. Taky jsem se nikdy nemazlil při poslechu s bukletem céda, to fakt ne. Lpíčko, už je přece jenom jiný kafe, to dá rozum a chápu.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Antony:
Moje sdělení k tobě nedoputovalo, bohužel. Buď nechceš nebo jsem to nenapsal tak, aby mohlo. Pokud je řeč o puristickém vs širším pojetí nějakého koníčka, je úplně jedno, jestli má koníček podstatu duševní nebo fyzickou. Podstatné je, jak kdo z nás toho koníčka vnímá. Jestli striktně puristicky (jen poslech a nic víc, jen jízda a nic víc) nebo jestli v širším kontextu, kdy člověka baví a je důležité i to okolo, protože to dotyčný vnímá jako nedílnou součást.

Ani jedno není lepší nebo horší, víc nebo míň jak se snažíš podsouvat. Jen prostě jinak.

Nemůžu mluvit za ostatní, ale v mém případě je ta závislost opravdu jen tvé přání otcem myšlenky.

A celkově je tahle debata v rovině "musím vás přesvědčit, že jak to dělám já, je nejlepší a jakýkoliv jiný způsob je divný, nesprávný, nečistý..." podivná. Nechávám plavat.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Bazi 36 píše:
02 úno 2021 14:01
Alien
Jestli jsem správně pochopil druhý odstavec, tak my, kteří přehráváme cd média, potřebujeme k produkci schopný zesilovač a neobtěžující bedny, zatímco tvůj způsob, tedy zastrčená fleška, umožňuje hrát bez zesilovače a repro?
Ano. :-) Sorry, já tvoji úvahu nechci komentovat :-)

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PítrsPraha:

Taky bych mohl napsat, že mě nechceš pochopit, atd. Kdybych byl opravdový demagog.

Z hlediska širšího pojetí je potřeba odlišovat věci související a nesouvisející. To, co provádíš s byciklem, je z jistě ve výsledku přímo úměrné kvalitě technického stavu kola. Jinak bys to nedělal.
Pokud bys ale tvrdil, že se ti lépe na kole pojede, když si dáš do kapsy prázdný obal od značkového bowdenu, plus nálepku se jménem fakt slavného cyklisty na sedlo, pak by ses rovnal zmíněným hifistům, jejichž mantra je tím silnější, čím více artefakty jsou obklopeni.

Ta závislost je v jejich příspěvcích tak jasně formulovaná, doslovně a jednoznačně popsaná, že by sis je měl znovu přečíst, protože jsi ty věty musel přehlédnout. Jinak si to neumím vysvětlit.

Odpovědět