Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Mají dnes fyzické digitální nosiče (CD, SACD atd.) ještě smysl?

Příspěvek od AlienCZ »

Bazi 36 píše:
02 úno 2021 15:38
No právě, to ohlodání na kost, jen na ten samotnej analytickej poslech a nic víc, mi nevyhovuje. Ono by se asi taky dalo, zajít si na koncert symfoňáku hned po práci v tričku a šortkách, bez přípravy, bez dresscode, bez všech těch serepetiček okolo, ale oni tak nějak všichni začali tušit, že to má svoje nezastupitelný pravidla, který jsou součástí čehosi nehmatatelnýho, celkový atmosféry něčeho vyjímečnýho. Né, že bych chtěl srovnávat zprovoznění cd playeru s koncertem vážný hudby, to zas nejsem anglickej pacient, ale všechno má zkrátka svoje. Neměnil bych a pro mě je smutný zas naopak to, že se někdo připraví o tu dost důležitou součást poslechu, o vyjímečnost.
Osobně se plně přikláním k postoji Antonyho.

Nicméně chápu jistou formu existence “atmosféry” z ojedinělého zážitku. Jenže jak s tím souvisí sbírka tisíců a tisíců nosičů? Kde je ta atmosféra z ojedinělosti?

Jaké bys měl pocity výjimečné atmosféry, kdybys chodil půl života na koncert 2x denně?

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Antony píše:
02 úno 2021 16:52
PítrsPraha:

Taky bych mohl napsat, že mě nechceš pochopit, atd. Kdybych byl opravdový demagog.

Z hlediska širšího pojetí je potřeba odlišovat věci související a nesouvisející. To, co provádíš s byciklem, je z jistě ve výsledku přímo úměrné kvalitě technického stavu kola. Jinak bys to nedělal.
Pokud bys ale tvrdil, že se ti lépe na kole pojede, když si dáš do kapsy prázdný obal od značkového bowdenu, plus nálepku se jménem fakt slavného cyklisty na sedlo, pak by ses rovnal zmíněným hifistům, jejichž mantra je tím silnější, čím více artefakty jsou obklopeni.

Ta závislost je v jejich příspěvcích tak jasně formulovaná, doslovně a jednoznačně popsaná, že by sis je měl znovu přečíst, protože jsi ty věty musel přehlédnout. Jinak si to neumím vysvětlit.
Samozřejmě že se mi na tom kole pojede líp, jde totiž u mě i o pocit. Ano, pojede se mi líp na čistém modrém kole než na žlutém a zaprášeném a vnímám líp hudbu v prostředí kde se můžu objímat s albem a hudebními artefakty. Že ty to máš jinak je ok, ale neříkej ostatním že to je nesmysl protože to není hudba, pro mě jo. Tobě nic neříká tento druh poslechu, mě zase tvůj.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

pravda je nekde venku

v klidu poslouchejte oblibenou muziku

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

AlienCZ píše:
02 úno 2021 17:04
Bazi 36 píše:
02 úno 2021 15:38
No právě, to ohlodání na kost, jen na ten samotnej analytickej poslech a nic víc, mi nevyhovuje. Ono by se asi taky dalo, zajít si na koncert symfoňáku hned po práci v tričku a šortkách, bez přípravy, bez dresscode, bez všech těch serepetiček okolo, ale oni tak nějak všichni začali tušit, že to má svoje nezastupitelný pravidla, který jsou součástí čehosi nehmatatelnýho, celkový atmosféry něčeho vyjímečnýho. Né, že bych chtěl srovnávat zprovoznění cd playeru s koncertem vážný hudby, to zas nejsem anglickej pacient, ale všechno má zkrátka svoje. Neměnil bych a pro mě je smutný zas naopak to, že se někdo připraví o tu dost důležitou součást poslechu, o vyjímečnost.
Osobně se plně přikláním k postoji Antonyho.

Nicméně chápu jistou formu existence “atmosféry” z ojedinělého zážitku. Jenže jak s tím souvisí sbírka tisíců a tisíců nosičů? Kde je ta atmosféra z ojedinělosti?

Jaké bys měl pocity výjimečné atmosféry, kdybys chodil půl života na koncert 2x denně?
To já ale nevim, kde je atmosféra ojedinělosti v případě tisíců nosičů. Možná's to přehlíd, nicméně jsem psal, že já nic nesbírám, vlastním pouze nosiče s opravdu oblíbenou muzikou, která se motá většinově jen kolem rocku, progrocku ze sedmdesátek a s tím si defacto vystačím. Poslech o víkend a dvě tři hoďky v prac. týdnu. Na každé jedno album přijde řada v průměru jedenkrát do roka. Takže pro mě to bude svátek do konce života. A úplně nejvíc je, když na to někdo argumentuje slovy: „To seš hovno hifista, já posloucham i osm hodin denně!” Frajer asi dělá v nahrávacim studiu :lol: .

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

smysl mají asi ten jak fyzické platidlo (lidově: peníze) nebo kniha na papíře
jednoznačně přežitek XX století

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

AlienCZ,
Můžeš vysvětlit, jaký vliv má počet nosičů ve sbírce na frekvenci koncertů za den?
Antony jednou někde napsal, že poslouchá až 15 hodin denně. Přitom žádný nosič nemá. Kde je potom ta jedinečnost poslechu?
Nosiče s tím asi nemají nic společného, že.
Pro vás je nosič k poslechu hudby k ničemu, pro mne je zase pc v hifi sprosté slovo.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

lechos píše:
02 úno 2021 17:46
smysl mají asi ten jak fyzické platidlo (lidově: peníze) nebo kniha na papíře
jednoznačně přežitek XX století
To je vtip ne?

NIN
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NIN »

Já se potřebuju hudby fyzicky dotknout. Jelikož jsem ale 100 % cédéčkář a ty malé obaly nejsou vhodné k podrobnému zkoumání a okukování jako poskytuje vinyl, tak jsem si našel částečnou náhradu ve formě LP obrazů.
https://www.nemesisnow.com/functional-l ... -pictures/
Ty alba jsou vyobrazené ve špičkové kvalitě jako třeba
PF.JPG
nebo
AC.JPG

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Dvanáct stránek o h.....udbě. 😁
Hoši, hoši. Kolik vám vlastně je?
Vy se tady dokážete dohadovat třeba i o správné tuhosti stolice. 🤐

Sorry za *offtopic*

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Dasta píše:
02 úno 2021 17:47
AlienCZ,
Můžeš vysvětlit, jaký vliv má počet nosičů ve sbírce na frekvenci koncertů za den?
Antony jednou někde napsal, že poslouchá až 15 hodin denně. Přitom žádný nosič nemá. Kde je potom ta jedinečnost poslechu?
Nosiče s tím asi nemají nic společného, že.
Pro vás je nosič k poslechu hudby k ničemu, pro mne je zase pc v hifi sprosté slovo.
Vliv počtu nosičů ve sbírce na frekvenci koncertů .... se nějak nechytám. Myslím, že Antony se logicky pokusil oddělit sběratelství = to jsou ty obří sbírky nosičů od zážitku z poslechu hudby. Samotný zážitek nelze parametrizovat a má ho přece každý výhradně svůj vlastní a nelze jej nikomu duplikovat.

Já mu rozumím, protože ani já nepovažuji za smysluplné spojovat či sběratelství se zážitkem ze samotného poslechu. Podle mého názoru i osobních zkušeností si operu v divadle užiješ úplně stejně i v teplákách. Rozdíl bude jen v tom okolo a to už se samotným poslechem nemá nic společného.

A především on i já jsme si prošli oběma formami. Jak ritualistikou a sběratelstvím, protože v jistých dobách to ani jinak nešlo tak současnou plnou digitalizací bez nosičů. A tak můžeme srovnávat obě formy z vlastní dlouhodobé zkušenosti.

A rozhodli jsme se pro tu novou formu. A věř mi, že zážitek z poslechu mám tedy já pořád stejný i na ty nové “dva kliky”.

Na druhou stranu chápu postoj člověka, který má celoživotní sbírku tisíců nosičů, že se neposere kvůli nějakým novým formám a dožije svůj styl až do hrobu. Udělal bych to asi taky tak, kdybych byl v takové pozici.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Hlavně klid a nohy v teple. Hoši,ať si každý poslouchá z čeho je mu libo a jak to jemu vyhovuje, já se stavím za fyzické nosiče z důvodů jak jsem tady již několikrát popisoval. My Hifisté, když jdeme k Hifi kamarádovi testovat poslechem jeho novou aparaturu jako nedávno McIntosh, tak si sebou bereme svoje naposlouchaná CD, SACD, LP a v poho testujeme.
Jak to děláte Vy stahovači a dráteníci, to si sebou berete NAS, HDD, NTB a co když Váš Hifi kamarád nemá pro připojení vstup?
Každý z nás si žijeme jiný život i v tom Hifi. Obecně Hifi fóra zaplevelili hoši od PC, kteří raději měli zůstat v diskusích v komunitě PC, protože to není s tradičním Hifi zcela kompatibilní. Tam by je tradiční Hifisté určitě nerušili, protože by tam ani nepáchli. Jen tolik můj názor, ale každý podle svého gusta.

Hlavně poslouchejte hudbu a ať Vám to hraje.

BTW: zálohy, zálohy, zálohy - máte? Když klekne HDD, je to v p.... a zálohy se Vám docela prodraží. A oprava disku? S PC pracuji, je to moje obživa a normálně kleklý HDD vyhodím. Bohužel před cca 2 roky jsem tam měl zrovna záznam ze synovy kamery před zpracováním na BD, kde se jejich mladší synek učil chodit a kartu samozřejmě již přemazal. Tak jsem to holt zaplatil, neboť jsem snachu nechtěl poslouchat. Specializovaná firma to poskládala do nového HDD - naštěstí ty video záznamy nebyly poškozeny a stálo to pakatel - 22 tisíc. Tak pozor na ty Vaše archivy.

Dodatek: Nejde jen o nějakou pozici "starocha", ale také o jistý certifikát zdroje a ten je jen u nosičů, u kupovaných staženin je to střelba od boku.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

uz to "dratenici a stahovaci" vypovida o naprostem klidu ... hosi, hosi

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Cokoliv, co přispěje k pohodě při poslechu hudby je O.K..
Sklenka vína, booklet v ruce nebo naopak absence čehokoliv hmotného, přítelkyně po boku nebo naopak mimo poslechový prostor, těšení se na koncert, oblek nebo tričko s logem kapely.
Každý to má jinak.

Odpovědět