MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3881
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PítrsPraha »

V Tidalu:

Use Exclusive Mode: On
Force Volume: On
Passthrough MQA: Off

Quality (kb/s): Master

V DACu:
Dle tvého ucha, co ti zní nejlíp.


Pořád ale nerozumím tvé otázce "V jaké kvalitě z DACu bude signál z následujícího řetězce?". Co tím myslíš? Z DACu ti jde analogový signál. Čím a jak chceš měřit jeho kvalitu? Ptám se potřetí. Sám něco chceš (dost zmateným způsobem), tak bys měl mít elementární slušnost odpovědět.

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 1615
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PavelDosko »

kolik myslis ze tu lidi ma presne tento retezec aby ti rekli jak libovolna nahravka bude hrat ? obecne zalezi na nahravce a aby ji pouzity retezec pokud mozno co nejmene zmrsil (vcetne repro a prostoru kde poslouchas atd). p.s. co je DACMAGIC v PC ?

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

DACMAGIC v PC jako externí zvukovka. Tak a je to. Jelo to pouze ve sdíleném režimu... V PC jsem měl nastaveno 24/192 a bylo jedno, co jsem v TIDALu pustil za skladbu a jak jsem ho přepnul, DAC stále indikoval 192. Už to běží, jak má.
PS: Nikdy jsem to nemyslel tak, jak to hraje na ucho, asi jsem se špatně vyjadřoval, nevím, jestli to pořádně vyjádřit šlo🙂, když na DACu bylo stále 192kHz...

Dík za trpělivost.

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Teď je ještě otázka, co je lepší, DAC bez MQA nastavení Master, nebo nastavení HiFi 😐... Škoda, že přepnutí mezi režimy není rychlejší (pro porovnání).

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3881
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PítrsPraha »

Při nastavení na Master Tidalovská aplikace soubory ve formátu MQA softwarově dekóduje a posílá do DACu jako 88.2, 96 kHz. Viz zde.
Při nastavení na hifi jde vše ve 44.1 kHz.

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

To ano.

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od hřebík »

roamer2 píše:
20 úno 2019 16:31
Teď je ještě otázka, co je lepší, DAC bez MQA nastavení Master, nebo nastavení HiFi 😐... Škoda, že přepnutí mezi režimy není rychlejší (pro porovnání).
Můj DAC MQA nativně nepodporuje, ale taky mě to zajímalo. Takže jsem si párkrát zkusil porovnat "HiFi" a MQA verzi stejného alba a MQA mi překvapivě neznělo špatně. Zkus si to u sebe doma porovnat sám. Spoustu alb najdeš na Tidalu v obou variantách, normálně i MQA, například: https://tidal.com/browse/album/66762455

A jinak zkus pro Tidal různé přehrávače. Doporučím svou oblíbenou Audirvanu+ v režim Asio.

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Je to tak. Přepnout tak, co víc lahodí uchu. Jen jeden poznatek: Přes sluchátka ( AKG701 ) mi DACMagic+, jako sluchátkový zesilovač, hraje TIDAL v nastavení HiFi relativně nic moc v porovnání s mým lampákem. Když do toho pustím to samé v nastavení Mester, vylepší se to tak, že se to té lampě přiblíží. Pokud to ale pustím přes lampu je to pro mne více agresivnější. Ne, že by to bylo horší, to ne, ale není to takové, jak to nazvat, teplé, kulaté ( Ta samá nahrávka - M ). No ale také jak co.
Na tu Audirvanu Plus mrknu. TIDAL přes režim ASIO mne zajímá. První co mne napadlo rozchodit TIDAL přes Foobar 2000, ale bohužel.

jbajci
Příspěvky: 100
Registrován: 13 led 2018 12:07
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od jbajci »

Jak hraje Tidal ve Foobaru si můžete zkusit. Pro komunikace s Tidalem použijete Bublee UPNP a z něj stream pošlete do PC s foobarem. Teď jsem to ráno zkusil a FLAC stream hraje bez problému. výběr hudby tedy provedete přes mobil, ale koncovové zpracování streamu už má na starosti Foobar a to co k němu (PC) máte připojené ( zjednodušeně řečeno). Zkusil jsem to s tímto Foobarem, ale v jeho starší verzi - https://audiophilesoft.ru/load/audiophi ... e/3-1-0-56

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od hřebík »

MQA je první ztrátový formát, který mě zvukově neuráží. Někdy naopak váhám, kterou verzi alba mám radši. Zajímalo by mě, jestli je to tím, že jsou věci v MQA lépe masterované, nebo z lepší nahrávky, nebo jak?

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3881
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PítrsPraha »

Tím, že je MQA uzavřený formát, do něj nelze "vidět" a tudíž se nedá říct, jestli a jak je se zvukem manipulováno.
Do MQA jsou často převáděny staré nahrávky, takže lepší mastering za tím nejspíš nebude. Možná jiné manipulace se zvukem, aby na ucho zněl líp...

Oproti SACD je Tidal (z Bluesound Node2) chudý příbuzný.

Uživatelský avatar
Ramones
Příspěvky: 1281
Registrován: 19 zář 2009 19:05
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od Ramones »

Klasické "cypoviny". Touha pídit se po výším formátu než CD a jeho vzorkování je úsměvná. Teď nemám na mysli Dadafta, ale obecnou rovinu. Nejdůležitější je, jak kvalitně je samotná nahrávka "vyrobena" a pokud se to povede, nemá lidské ucho žádnou šanci rozeznat rozdíl. Nebylo k tomu evolučně uzpůsobeno.
.... ale psychika je "sviňa" :D

Zdeno1
Příspěvky: 473
Registrován: 22 dub 2008 12:31
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od Zdeno1 »

Ramones
Naprostý souhlas, pomalu, ale jistě likviduji hi res sbírku, zbytečně zabírá místo, kvalitní nahrávka formátu CD je naprosto dostatečná, nerozpoznatelná od vyšších formátů, fakt je ten, že někteří lidé slyší všelijaké věci, tím pádem to mohou vnímat rozdílně.

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Pro jbajci: To s Buble UPNP jsem našel. Nemám mobil s Androidem ( ani s iOs ), tak jsem to nechal plavat. Ono z toho mobilu by to bylo stejně kontraproduktivní, Mobilní Tidal asi nepodporuje Master, jen PC verze. Zkusím Audirvana +.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3881
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PítrsPraha »

Nejdůležitější je, jak kvalitně je samotná nahrávka "vyrobena"
100% souhlas.
pokud se to povede, nemá lidské ucho žádnou šanci rozeznat rozdíl
Mám jinou zkušenost, nejednou ověřenou.


Ale tohle téma je v tomhle vlákně silně OT.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti