MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Včera jsem se s hudbou v MQA laboroval přes Tidal poprvé v životě a můžu s jistotou říct, že i s DACem bez podpory MQA je to posun od CD směrem výš. A myslím si, že by to poznal i mírně nahluchlý...

zahradnick
Příspěvky: 48
Registrován: 15 srp 2018 12:49
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od zahradnick »

Jenze nevis, jestli je posun dany pouze a jedine formatem MQA nebo treba nejakym dodatecnym masteringem.

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Porovnával jsem stejnou MQA nahrávku.
1. Přepnuto na HiFi - DAC ukazoval 44, 2.
2. Přepnuto na Master - DAC ukazoval 88,2kHz.
Pak jsou tam i nahrávky 48kHz, ty jely při Master 96kHz.
DAC bez podpory WQA.

koudy42
Příspěvky: 991
Registrován: 06 srp 2015 15:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od koudy42 »

@Roamer2 mam nejak problem dekodovat co vlastne pises a asi nejsem jediny :D.

"Přes sluchátka ( AKG701 ) mi DACMagic+, jako sluchátkový zesilovač, hraje TIDAL v nastavení HiFi relativně nic moc v porovnání s mým lampákem. Když do toho pustím to samé v nastavení Mester, vylepší se to tak, že se to té lampě přiblíží. Pokud to ale pustím přes lampu je to pro mne více agresivnější. Ne, že by to bylo horší, to ne, ale není to takové, jak to nazvat, teplé, kulaté ( Ta samá nahrávka - M ). No ale také jak co."

BTW: AKG 701 jsou sluchatka s hodne specifickym zvukem, hral jsem na HYPA1 i LittleDot3 a naprosto v pohode, rozhodne nenastavalo to co pises. Chyba bude nekde jinde nebo mame kazdy opravdu jine usi. Otazka co mas taky za lampac. Tidal mi take hraje k plne spokojenosti v hifi/master kvalite a popravde o neresim, jestli tam nebude spis nejaka ta psycha :geek:.
?? - Gustard - Primaluna - Reference3A - DH Labs - ViaBlue - NOS elektronky

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Já nic neřeším, na nic si nestěžuji, psychu nemám. Jestli máš problém s dekódováním, vyřeš si ho.

koudy42
Příspěvky: 991
Registrován: 06 srp 2015 15:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od koudy42 »

Ja problem nemam, proto to neresim :D. Klid a mir v dusi.
?? - Gustard - Primaluna - Reference3A - DH Labs - ViaBlue - NOS elektronky

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Souhlasím.

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od hřebík »

roamer2 píše:
21 úno 2019 12:46
Porovnával jsem stejnou MQA nahrávku.
1. Přepnuto na HiFi - DAC ukazoval 44, 2.
2. Přepnuto na Master - DAC ukazoval 88,2kHz.
Pak jsou tam i nahrávky 48kHz, ty jely při Master 96kHz.
DAC bez podpory WQA.
Je otázka, jestli MQA stejné skladby nemůže být opravdu lepší než 44,1kHz verze, bez ohledu na to, zda DAC MQA nativně podporuje či ne.

Jednoduchá úvaha/otázka: Předpokládejme originální 88,2kHz nahrávku a z ní vyrobné dvě verze:
1) 44,1kHz beztrátově komprimovaný FLAC - konvertovaný z 88,2kHz zdroje na 44,1 kHz (obsahuje řekněme polovinu informací než 88,2kHz originál).
2) 88,2kHz MQA - ztrátově komprimovaný 88,2kHz zdroj: Obsahuje méně informací než 88,2kHz originál, ale asi pořád víc než 44,1kHz beztrátově komprinovaná verze? Je to tak? Je ztrátově komprinované 88,2kHz MQA z hlediska celkových informací obsáhlejší než beztrátově komprinovaná 44,1kHz konverze téhož zdroje?

roamer2
Příspěvky: 42
Registrován: 09 led 2013 12:23
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od roamer2 »

Je pro zajímavost jsem teď pustil správce úloh a podíval se na zatížení procesoru a tok dat přes WIFI.
Je to jen orientační: Vždy nahrávka v M, hráno přes zvukovku PC:
Streaming qality Masters: procesor 13-19%, tok dat řekněme 100%
Streaming qality Hi-Fi: procesor klesne na 7-11%, tok dat klesne zhruba na 50-60%.

jerome
Příspěvky: 1
Registrován: 23 lis 2019 23:10
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od jerome »

Ahoj,
ja som to cele MQA pochopil nasledovne:

V procese encodingu MQA encoder analzuje nahravku a vytvori "fingerprint" nahravacieho zariadenia (toto je tajne voodoo Meridianu ako presne). Na uchovanie tohto profilu stanovi optimalny variabilny pocet bitov, kde je inak ulozena audio informacia, t.j. napr. pri 24 bit nahravke 18 bit baseband + 6 bit MQA metadata.

Ak je SW prehravac prisposobeny na dekodovanie MQA, tak spravi 1st unfold - akykolvek DAC za nim vie prehrat tento content ako 48kHz-96kHz (aj ked degradovany, co sa tyka bit depth - vid. vyssie). Standardne su ale vsetky MQA min. 24bit, takze aj pri degradacii to bude minimalne 16bit/48.

V priade ale ked sa pouzije MQA DAC = renderer (niektore MQA DACy vedia aj decoding aj rendering zaroven, ziadny SW ale nevie aj rendering), metadata sa aplikuju a predstavuju kompenzaciu nedostatkov pri nahravani.

Je teda logicke, ze napr. MQA 24/192 nebude vo vysledku zniet rovnako ako standardny hi-res 24/192, lebo povodny zamer nebol len setrit velkost suborov pre lahsie streamovanie (co pripustam, ze bol krok vedla vzhladom na dnes bezne dostupne rychlosti internetu), ale zaroven kompenzovat nedostatky nahravacieho procesu pri prehravani.

Myslim si osobne, ze je dobre mat format, pri ktorom mam garanciu co hra a ked nemam MQA DAC, tak aj tak nie som obmedzeny a hram aspon v CD kvalite, co pri roznych flacoch nikdy nevies naisto. Zaroven som cital silne prevazujuce pozitivne ohlasy posluchacov, aj ked sam som to s renderingom zatial nepocul.
Takze za mna urcite zaujimavy pocin a kedze upgradujem momentalne zostavu, ako pouzivatel Tidalu sa budem pozerat po DACoch s MQA.

Janik
Příspěvky: 47
Registrován: 28 črc 2010 17:06
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od Janik »

Vidím, že ešte stále ste neobjavili USB Audio Player Pro na androide. Je to jediný prehrávač, ktorý dokáže po zakúpení modulu pre podporu MQA prehrávať TIDAL MQA. Dokonca nemusíte mať ani DAC s podporou MQA.

Zvukový posun je obrovský. Ani aplikacia pre desktop ani nijaká iná nedosahuje na kombináciu android + uapp+tidal hifi stream...

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 1615
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PavelDosko »

jsi porovnaval na cem a s cim ?

hřebík
Příspěvky: 804
Registrován: 21 bře 2010 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od hřebík »

Janik píše:
21 led 2020 05:58
Vidím, že ešte stále ste neobjavili USB Audio Player Pro na androide. Je to jediný prehrávač, ktorý dokáže po zakúpení modulu pre podporu MQA prehrávať TIDAL MQA. Dokonca nemusíte mať ani DAC s podporou MQA.

Zvukový posun je obrovský. Ani aplikacia pre desktop ani nijaká iná nedosahuje na kombináciu android + uapp+tidal hifi stream...
Taky by mě zajímalo, s čím jsi porovnával.

Jinak MQA umí na Androidu přehrávat i samotná nativní tidalovská aplikace. Víc jsem to na Androidu neřešil, nepoužívám tam přehrávání MQA skoro vůbec.

Janik
Příspěvky: 47
Registrován: 28 črc 2010 17:06
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od Janik »

Prosím ta vyskusaj si to sám. Tidal aplikácia neotvara MQA. Totižto pocuvas len nejaky kompresný súbor.

Nainštaluj si USB Audio Player Pro (uapp) . Zaplať v Uapp MQA support priamo v tej aplikácií. Pridaj si tam konto tidal hifi a pusti do Dacu. Ten rozdiel obrovsky. Všetko je živšie detailnejšie a brilantnejsie.

Uapp rozbalí MQA a pošle cez USB-C lossless do DAC. Pri prehrávaní MQA ti dole na displej (smartphone) musí ukazovať dátový tok a zelene svetielko (to znamená, že ide ti MQA support).

Uživatelský avatar
PavelDosko
Příspěvky: 1615
Registrován: 08 úno 2011 13:06
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MQA

Příspěvek od PavelDosko »

jen zopakuji otazku ...

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host