MQA
Re: MQA
Porovnaval som CD ripy (flac + foobar asio/wasapi) vs MQA z Tidalu prehravane cez UAPP. Rozdiel je pocutelny ihned.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To je vcelku pochopitelné, že je slyšet rozdíl mezi CD a hi-res v MQA. CD je v takovém porovnání v nevýhodě. Zajímavější a férové by bylo porovnat hi-res (flac 96/24) vs hi-res (MQA).
Mam aj hires kupene z hdtracks napriklad Diana Krall - Quiet nights 24bit (https://www.hdtracks.com/quiet-nights-2 ... e-product1)
Rozdiel je tak ako ho popisujem vyssie. UAPP MQA spracuje subor vyrazne lepsie.
Rozdiel je tak ako ho popisujem vyssie. UAPP MQA spracuje subor vyrazne lepsie.
Díky. Už rozumím, jak jsi to myslel v předchozím příspěvku. Pochopil jsem to možná trochu špatně. Přes USB mobilu do DACu jsem nativní tidalovskou aplikaci v Androidu nikdy nezkoušel. Tak totiž mobil s Androidem vůbec nepoužívám. Mobil s Androidem používám hlavně jako cestovní přehrávač přímo do in-earů. Přes USB do DACu nikdy, občas jen bezdrátově jako streamer. Nativní tidalovská aplikace v mobilu mi v případě MQA zdroje rozsvítí zobrazí ikonku master, takže předpokládám, že mi do in-earů hraje z mobilu přímo nejvyšší kvalita MQA, kterou mi mobil může poskytnout. Nebo má USB Audio Player Pro smysl zkoušet i v mém případě, tj. mobil>in-eary? Těch MQA alb v mobilu reálně poslouchám naprosté minimum, dá se říct, že skoro žádnéJanik píše: ↑21 led 2020 09:54Prosím ta vyskusaj si to sám. Tidal aplikácia neotvara MQA. Totižto pocuvas len nejaky kompresný súbor.
Nainštaluj si USB Audio Player Pro (uapp) . Zaplať v Uapp MQA support priamo v tej aplikácií. Pridaj si tam konto tidal hifi a pusti do Dacu. Ten rozdiel obrovsky. Všetko je živšie detailnejšie a brilantnejsie.
Uapp rozbalí MQA a pošle cez USB-C lossless do DAC. Pri prehrávaní MQA ti dole na displej (smartphone) musí ukazovať dátový tok a zelene svetielko (to znamená, že ide ti MQA support).

Díky i za info k porovnání: Je stejný zdroj a mastering? Liší se tedy jen a pouze formát?
Pozor väčšina chipov v telefóne nevie prehrávať vyšší dátový tok ako 16bit. V mojom prípade obchádzam interny zvukový chip v telefone. Apka Uapp iba využije CPu smartphone kde otvorí MQA a rozbaleny lossless pošle do externého dacu.
Rozumím, oba používáme telefon s Androidem k něčemu jinému. Telefony používám LG v20 - v40. Kupuju si je právě kvůli slušnému přehrávání (hlavně Tidalu) přímo do in-earů. Oproti jiným mobilům mi jako přehrávač vyhovují. Doma mám externí DAC připojený jinak.
Ja som mal na mysli interné chipy ako ma napr procesor od Qualcomm...kazdopadne uapp je lepší ako tidal default aj v tvojom prípade by som nato prešiel. Dostaneš z toho viac.
ok, jestli překonám lenost, někdy vyzkouším, ale je to jen mobilní řešení, kde to úplně nehrotím. Např. MQA alba z Tidalu v tuto chvíli třeba neposlouchám žádná. Dnes jsem ale vyzkoušel a Master se při spuštění alba v telefonu rozsvítí, takže MQA v tidalovské androidí apce hraje.
Ofic. info z Tidalu - androidí tidalovská aplikace by měla MQA plně podporovat: https://support.tidal.com/hc/en-us/arti ... r-Android-
"The MQA decoder in the app recovers all the direct music-related information and authenticates the source of the original master recording."
Ofic. info z Tidalu - androidí tidalovská aplikace by měla MQA plně podporovat: https://support.tidal.com/hc/en-us/arti ... r-Android-
"The MQA decoder in the app recovers all the direct music-related information and authenticates the source of the original master recording."
Pozri sa vyskusaj to a uvidíš. Ja som to testoval v spojení s audioquest Dragonfly Black + Samsung note 8. Tidal default app vs Uapp. Ten rozdiel bol ako noc a deň aj v prípade noMQA.
Chtěl bych navázat na diskusi srovnání modulačních formátů z TIDAL versus originál záznam HI-RES. Používám TIDAL přes iPad s přehrávačem “mconnectHD” (aplikace za 149.-) Ta umí ukázat modulační údaje o tom jak je nahrávka zpracována.
Přehrávám tedy pomocí mconnect originální Master tracky, maximální rozlišení, které mi přes UPnP přijímá Lyngdorf, je 24bit/48kHz. Jelikož i tak to hraje fantasticky, chtěl jsem pochopit a poznat rozdíl oproti originál záznamům v hi-res 24bit/192kHz, abych poznal, jestli má smysl kupovat HD tracky ve vysokém hi-res, nebo mi vyhoví TIDAL.
Mám vlastní knihovnu hi-res hudby, takže jsem si našel na TIDALu stejné tracky a porovnával je mezi sebou.
1. Original hi-res track: 24bit/192kHz, zdroj USB flashdisk zasunutý přímo v Lyngdorf TDAI-1120
2. Tidal Master track: 24bit/48kHz, zdroj “mconnectHD” stream TIDAL pomocí iPad, vstup do zesilovače přes UPnP (DLNA) - je to voltelná možnost aplikace “mconnectHD” ve funkci “Play to:”
Na první pohled papírové údaje říkají, že by měl být znát rozdíl.
Poslouchal jsem tyto tři tracky:
Come Away With Me (Norah Jones)
Live to Tell (Madona)
The Dance Electric (Prince)
U obou vstupů jsem nastavil stejnou hodnotu vstupního signálu (citlivost), Lyngdorf umožňuje nastavit v rozmezí 0-24dB.
Nastavil jsem identickou úroveň hlasitosti.
Každý jsem přehrál nejméně 5x v obou verzích.
A .... nezaznamenal jsem slyšitelný rozdíl ač jsem se snažil sebevíc něco najít.
Jak to uzavřít, jak se k tomu postavit nevím. Co si o tom myslíte vy?
Přehrávám tedy pomocí mconnect originální Master tracky, maximální rozlišení, které mi přes UPnP přijímá Lyngdorf, je 24bit/48kHz. Jelikož i tak to hraje fantasticky, chtěl jsem pochopit a poznat rozdíl oproti originál záznamům v hi-res 24bit/192kHz, abych poznal, jestli má smysl kupovat HD tracky ve vysokém hi-res, nebo mi vyhoví TIDAL.
Mám vlastní knihovnu hi-res hudby, takže jsem si našel na TIDALu stejné tracky a porovnával je mezi sebou.
1. Original hi-res track: 24bit/192kHz, zdroj USB flashdisk zasunutý přímo v Lyngdorf TDAI-1120
2. Tidal Master track: 24bit/48kHz, zdroj “mconnectHD” stream TIDAL pomocí iPad, vstup do zesilovače přes UPnP (DLNA) - je to voltelná možnost aplikace “mconnectHD” ve funkci “Play to:”
Na první pohled papírové údaje říkají, že by měl být znát rozdíl.
Poslouchal jsem tyto tři tracky:
Come Away With Me (Norah Jones)
Live to Tell (Madona)
The Dance Electric (Prince)
U obou vstupů jsem nastavil stejnou hodnotu vstupního signálu (citlivost), Lyngdorf umožňuje nastavit v rozmezí 0-24dB.
Nastavil jsem identickou úroveň hlasitosti.
Každý jsem přehrál nejméně 5x v obou verzích.
A .... nezaznamenal jsem slyšitelný rozdíl ač jsem se snažil sebevíc něco najít.
Jak to uzavřít, jak se k tomu postavit nevím. Co si o tom myslíte vy?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Co na tom chces resit
? Proste poslouchej, co ti vyhovuje tak, jak ti to vyhovuje
.
V MQA je navic jen malinkaty zlomecek toho, co je na Tidalu a pribyva to jen pomalounku, takze neni treba to nijak prozivat. Je to okrajova zalezitost.

V MQA je navic jen malinkaty zlomecek toho, co je na Tidalu a pribyva to jen pomalounku, takze neni treba to nijak prozivat. Je to okrajova zalezitost.
Pitrs:
No pokouším se dopátrat vysvětlení, pochopitelně poslouchám co se mi líbí, tohle s tím ale nesouvisí.
Mám tady zásadní rozdíly v hodnotách záznamu, ale neslyším žádné rozdíly a zase úplně šitovou aparaturu zase nemám.
Takže buď jsou hi-res na "HDTracks" shity, nebo jsem hluchej jako pařez, nebo nás s celým hi-resem tahají za fusekli a nemá to smysl, protože to hraje nakonec jako CD
No pokouším se dopátrat vysvětlení, pochopitelně poslouchám co se mi líbí, tohle s tím ale nesouvisí.
Mám tady zásadní rozdíly v hodnotách záznamu, ale neslyším žádné rozdíly a zase úplně šitovou aparaturu zase nemám.
Takže buď jsou hi-res na "HDTracks" shity, nebo jsem hluchej jako pařez, nebo nás s celým hi-resem tahají za fusekli a nemá to smysl, protože to hraje nakonec jako CD
Pokud jsi poslouchal stejne vydani dane skladby, tak ze neslysis rozdil mezi CD kvalitou, hi-res (vc. jakehokoliv MQA), nebo nedejboze rozdily mezi ruznymi urovnemi v pasmu hi-res, tak je to uplne normalni.
Yiakubou:
No to mě napadlo až mi nalil do hlavy informace LUK. Vůbec jsem si neuvědomil, že cokoliv vychází z nějakého původního zdroje, nemůže být lepší, než ten původní zdroj.
A dostáváme se asi do začarovaného kruhu jak vlastně získávat informace o tom, z jakého zdroje jsou ripy dělané a jak se ke kvalitnímu původnímu zdroji vůbec dostat a poznat, že je kvalitní.
Že já tohle téma vůbec otvíral, dozvídám se něco, co jsem zřejmě vědět vůbec nechtěl
No to mě napadlo až mi nalil do hlavy informace LUK. Vůbec jsem si neuvědomil, že cokoliv vychází z nějakého původního zdroje, nemůže být lepší, než ten původní zdroj.
A dostáváme se asi do začarovaného kruhu jak vlastně získávat informace o tom, z jakého zdroje jsou ripy dělané a jak se ke kvalitnímu původnímu zdroji vůbec dostat a poznat, že je kvalitní.
Že já tohle téma vůbec otvíral, dozvídám se něco, co jsem zřejmě vědět vůbec nechtěl

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
K cemu maji podobne uvahy vest?
Podstatny je si uvedomit, ze zvukova kvalita nahravky je PREDEVSIM o necem jinem nez jestli je ve finale ulozena do 44.1/16 nebo 96/24.
MQA je hlavne marketingova znacka.
Podstatny je si uvedomit, ze zvukova kvalita nahravky je PREDEVSIM o necem jinem nez jestli je ve finale ulozena do 44.1/16 nebo 96/24.
MQA je hlavne marketingova znacka.