MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
Janik
Kontaktovat uživatele:

Re: MQA

Příspěvek od Janik »

Porovnaval som CD ripy (flac + foobar asio/wasapi) vs MQA z Tidalu prehravane cez UAPP. Rozdiel je pocutelny ihned.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

To je vcelku pochopitelné, že je slyšet rozdíl mezi CD a hi-res v MQA. CD je v takovém porovnání v nevýhodě. Zajímavější a férové by bylo porovnat hi-res (flac 96/24) vs hi-res (MQA).

Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

Mam aj hires kupene z hdtracks napriklad Diana Krall - Quiet nights 24bit (https://www.hdtracks.com/quiet-nights-2 ... e-product1)

Rozdiel je tak ako ho popisujem vyssie. UAPP MQA spracuje subor vyrazne lepsie.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Janik píše:
21 led 2020 09:54
Prosím ta vyskusaj si to sám. Tidal aplikácia neotvara MQA. Totižto pocuvas len nejaky kompresný súbor.

Nainštaluj si USB Audio Player Pro (uapp) . Zaplať v Uapp MQA support priamo v tej aplikácií. Pridaj si tam konto tidal hifi a pusti do Dacu. Ten rozdiel obrovsky. Všetko je živšie detailnejšie a brilantnejsie.

Uapp rozbalí MQA a pošle cez USB-C lossless do DAC. Pri prehrávaní MQA ti dole na displej (smartphone) musí ukazovať dátový tok a zelene svetielko (to znamená, že ide ti MQA support).
Díky. Už rozumím, jak jsi to myslel v předchozím příspěvku. Pochopil jsem to možná trochu špatně. Přes USB mobilu do DACu jsem nativní tidalovskou aplikaci v Androidu nikdy nezkoušel. Tak totiž mobil s Androidem vůbec nepoužívám. Mobil s Androidem používám hlavně jako cestovní přehrávač přímo do in-earů. Přes USB do DACu nikdy, občas jen bezdrátově jako streamer. Nativní tidalovská aplikace v mobilu mi v případě MQA zdroje rozsvítí zobrazí ikonku master, takže předpokládám, že mi do in-earů hraje z mobilu přímo nejvyšší kvalita MQA, kterou mi mobil může poskytnout. Nebo má USB Audio Player Pro smysl zkoušet i v mém případě, tj. mobil>in-eary? Těch MQA alb v mobilu reálně poslouchám naprosté minimum, dá se říct, že skoro žádné :)

Díky i za info k porovnání: Je stejný zdroj a mastering? Liší se tedy jen a pouze formát?

Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

Pozor väčšina chipov v telefóne nevie prehrávať vyšší dátový tok ako 16bit. V mojom prípade obchádzam interny zvukový chip v telefone. Apka Uapp iba využije CPu smartphone kde otvorí MQA a rozbaleny lossless pošle do externého dacu.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Rozumím, oba používáme telefon s Androidem k něčemu jinému. Telefony používám LG v20 - v40. Kupuju si je právě kvůli slušnému přehrávání (hlavně Tidalu) přímo do in-earů. Oproti jiným mobilům mi jako přehrávač vyhovují. Doma mám externí DAC připojený jinak.

Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

Ja som mal na mysli interné chipy ako ma napr procesor od Qualcomm...kazdopadne uapp je lepší ako tidal default aj v tvojom prípade by som nato prešiel. Dostaneš z toho viac.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

ok, jestli překonám lenost, někdy vyzkouším, ale je to jen mobilní řešení, kde to úplně nehrotím. Např. MQA alba z Tidalu v tuto chvíli třeba neposlouchám žádná. Dnes jsem ale vyzkoušel a Master se při spuštění alba v telefonu rozsvítí, takže MQA v tidalovské androidí apce hraje.

Ofic. info z Tidalu - androidí tidalovská aplikace by měla MQA plně podporovat: https://support.tidal.com/hc/en-us/arti ... r-Android-
"The MQA decoder in the app recovers all the direct music-related information and authenticates the source of the original master recording."

Janik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janik »

Pozri sa vyskusaj to a uvidíš. Ja som to testoval v spojení s audioquest Dragonfly Black + Samsung note 8. Tidal default app vs Uapp. Ten rozdiel bol ako noc a deň aj v prípade noMQA.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Chtěl bych navázat na diskusi srovnání modulačních formátů z TIDAL versus originál záznam HI-RES. Používám TIDAL přes iPad s přehrávačem “mconnectHD” (aplikace za 149.-) Ta umí ukázat modulační údaje o tom jak je nahrávka zpracována.

Přehrávám tedy pomocí mconnect originální Master tracky, maximální rozlišení, které mi přes UPnP přijímá Lyngdorf, je 24bit/48kHz. Jelikož i tak to hraje fantasticky, chtěl jsem pochopit a poznat rozdíl oproti originál záznamům v hi-res 24bit/192kHz, abych poznal, jestli má smysl kupovat HD tracky ve vysokém hi-res, nebo mi vyhoví TIDAL.

Mám vlastní knihovnu hi-res hudby, takže jsem si našel na TIDALu stejné tracky a porovnával je mezi sebou.

1. Original hi-res track: 24bit/192kHz, zdroj USB flashdisk zasunutý přímo v Lyngdorf TDAI-1120
2. Tidal Master track: 24bit/48kHz, zdroj “mconnectHD” stream TIDAL pomocí iPad, vstup do zesilovače přes UPnP (DLNA) - je to voltelná možnost aplikace “mconnectHD” ve funkci “Play to:”

Na první pohled papírové údaje říkají, že by měl být znát rozdíl.

Poslouchal jsem tyto tři tracky:

Come Away With Me (Norah Jones)
Live to Tell (Madona)
The Dance Electric (Prince)

U obou vstupů jsem nastavil stejnou hodnotu vstupního signálu (citlivost), Lyngdorf umožňuje nastavit v rozmezí 0-24dB.
Nastavil jsem identickou úroveň hlasitosti.

Každý jsem přehrál nejméně 5x v obou verzích.

A .... nezaznamenal jsem slyšitelný rozdíl ač jsem se snažil sebevíc něco najít.

Jak to uzavřít, jak se k tomu postavit nevím. Co si o tom myslíte vy?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Co na tom chces resit ;-) ? Proste poslouchej, co ti vyhovuje tak, jak ti to vyhovuje ;-) .

V MQA je navic jen malinkaty zlomecek toho, co je na Tidalu a pribyva to jen pomalounku, takze neni treba to nijak prozivat. Je to okrajova zalezitost.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Pitrs:

No pokouším se dopátrat vysvětlení, pochopitelně poslouchám co se mi líbí, tohle s tím ale nesouvisí.

Mám tady zásadní rozdíly v hodnotách záznamu, ale neslyším žádné rozdíly a zase úplně šitovou aparaturu zase nemám.

Takže buď jsou hi-res na "HDTracks" shity, nebo jsem hluchej jako pařez, nebo nás s celým hi-resem tahají za fusekli a nemá to smysl, protože to hraje nakonec jako CD 😂

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Pokud jsi poslouchal stejne vydani dane skladby, tak ze neslysis rozdil mezi CD kvalitou, hi-res (vc. jakehokoliv MQA), nebo nedejboze rozdily mezi ruznymi urovnemi v pasmu hi-res, tak je to uplne normalni.

AlienCZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od AlienCZ »

Yiakubou:
No to mě napadlo až mi nalil do hlavy informace LUK. Vůbec jsem si neuvědomil, že cokoliv vychází z nějakého původního zdroje, nemůže být lepší, než ten původní zdroj.

A dostáváme se asi do začarovaného kruhu jak vlastně získávat informace o tom, z jakého zdroje jsou ripy dělané a jak se ke kvalitnímu původnímu zdroji vůbec dostat a poznat, že je kvalitní.

Že já tohle téma vůbec otvíral, dozvídám se něco, co jsem zřejmě vědět vůbec nechtěl :-)

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

K cemu maji podobne uvahy vest?

Podstatny je si uvedomit, ze zvukova kvalita nahravky je PREDEVSIM o necem jinem nez jestli je ve finale ulozena do 44.1/16 nebo 96/24.

MQA je hlavne marketingova znacka.

Odpovědět