MQA

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
LUK

Re: MQA

Příspěvek od LUK »

Ramones píše:
26 led 2021 18:38
Uzasne, zit s tak citlivým sluchem.
Neni to nekdy v praktickém zivote nesnesitelne? Vim podle sebe, kolik ruznych zvuku a ruchu mi vadí.
Není. Já problém nemám. Jo, nemá rád příliš hlasitý zvuky a hluk, ale to nemá rád kdekdo.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Velmi názorné a dobře srozumitelné video o tom, co zač je ve skutečnosti marketingová bublina MQA:
Velmi hrubé shrnutí:
mqa shit.jpg

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

MQA je naprosto zbytečný formát, a jak vidno i tak trochu podvod. Proto taky ignoruji TIDAL.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zajimavy taky je, ze radio Paradise vysila v MQA i skladby, ktere na Tidalu v MQA vubec nejsou.
Tzn. vezmou regulerni losless 44.1/16, prozenou to MQA kurvitkem, ktery puvodni data zmrvi zkreslenim, sumem a dynamickou kompresi, vyrobi datove vetsi soubor a ten pak posilaji do eteru s visackou autenticke master kvality. Ve videu vyse je to dobre dolozeno.

To nevymyslis. Rikam od zacatku, ze s MQA nijak nejde o zvukovou kvalitu. Je to jen chytre vymysleny zpusob, jak zdimat penize z licenci za fakticky nepotrebnou funkcionalitu.

Skoda, ze neni vic firem jako treba RME, ktere podvod spravne prokoukly a deklarovaly, ze MQA nikdy neimplementuji.

Jinak Tidal za sebe beru jako dobry zdroj hudby v CD kvalite za par kacek mesicne.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A ještě vlákno na Audiosciencereview od autora videa GoldenOne, kde vše přehledně popisuje i v textové podobě:

https://www.audiosciencereview.com/foru ... mqa.22549/

A velké kudos pro GoldenOne, s jakou pílí a trpělivostí vysvětluje fakta podložená reálnými argumenty o reálném fungování MQA.

MuVo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MuVo »

Pridám moju skúsenosť.

MQA album v TIDALe mi znie väčšinou lepšie ako TIDAL CD verzia.
Naopak pri Radio Paradise CD verzia je oveľa lepšia ako MQA. (a to som sa naozaj na Paradise MQA tešil, o to väčšie je moje sklamanie)

Spotify ogg má výrazne horší zvuk a mp3 všeobecne je väčšinou počuteľné tiež okamžite pri porovnaní. Hlavne v oblasti priestoru okolo výšok, a nekonkrétnych hlbších basov, atď... To je bez debaty a to sa nedá nepočuť.

Počúvané na zostave Node2->coax->McIntosh->SF Olympica3.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

MuVo píše:MQA album v TIDALe mi znie väčšinou lepšie ako TIDAL CD verzia.
Naopak pri Radio Paradise CD verzia je oveľa lepšia ako MQA.
Vnímám to stejně.
V prvním případě se nejspíš jedná o MQA vyrobené z hi-res zdroje, kde i přes artefakty a zkreslení vnesené ztrátovou MQA kompresí je výhoda hi-res oproti CD slyšet.
Ve druhém případě (Radio Paradise) jsou většinou MQA soubory vyrobené z CD a degradace zvuku algorytmem MQA je zřetelná.
To je bez debaty a to sa nedá nepočuť.
To by ti někteří "hifisti" rychle vysvětlili, že i 192 kbps bohatě stačí.... :D .

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja to teda vnimam opacne. Malokdy je na Tidalu mozne srovnat MQA a verzi v jinem formatu, protoze se v drtive vetsine pripadu jedna o ruzna vydani / mastery - hrusky a jabka. Z tohoto pohledu je celkem jedno, jestli je ta hi-res verze v MQA, nebo jinem formatu. Kdyz jsem si ale jisty, ze jde o totozne mastery, tak temer vzdy mi MQA zni hur - zvuk je takovy trochu vic 'pod dekou', jakoby analogovejsi a komprimovanejsi. Nekteri to vnimaji jako prijemnejsi, prirozenejsi zvuk, ale me tomu vic odpovida popis z videa - jakoby MQA melo trochu snizeny dynamicky rozsah, takze trochu horsi podani prostoru, vybombene basy a jakoby tam bylo vic komprese. Neni to nic zasadniho, jsou to jenom moje pocity, zadne ABX testy jsem si nedelal a kdyz neni nic lepsiho, posloucham i MQA, ale takto se mi to zda.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ono i ta lepsi mp3 je cca totozna s ohledem na frekvencni prubeh az do nějakých 16 - 17 khz.

MuVo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MuVo »

@PitrsPraha - súhlasím, zrejme to tak bude. MQA nie je samospasne - niekde to pomáha a niekde škodí :)
"To by ti někteří "hifisti" rychle vysvětlili, že i 192 kbps bohatě stačí.... :D"
No jo, ale čo so mnou, keď ja nepotrebujem nič vysvetliť, a len by som sa s nimi tešil z ich nenáročnosti. Prípadne im závidel výrazne nižšie investície do audia s uspokojujúcim výsledkom. To my to máme horšie a bohužiaľ výrazne drahšie...

@Yiakubou - zdá sa mi práve, že vačšina albumov MQA/CD je z rovnakej nahrávky. To, že MQA ma za základ SACD, resp. HiRes verziu rovnakej nahrávky je pozitívum a asi stojí za tým, prečo mi MQA znie lepšie. U mňa práve napr. v oblasti basov je ich ako keby menej a presnejších a hlbších oproti CD, kde sú viac dominantné. Stredy a výšky sú pri MQA čistejšie ako pri CD kde je to často viac vyhučané a na efekt do rádia. Zaujímavé, že to vnímame presne naopak... Možno to "pod dekou" ako píšeš je práve to, že to nie je všetko také prebudené ako pri CD verzii.

@Ramones - tá mp3 je totožná s čím?
16-17 khz spoľahlivo nepoučujem. Ale rozdiel medzi CD a mp3/ogg Spotify počujem pri známej a dobrej nahrávke naisto (ale, napr. pri súčasnom pop, rap a podobne nie :) . Takže napr. totožná s CD nemôže byť, inak by som to nepočul...

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Neni pravda, ze vetsina MQA/CD je ze stejneho masteru. Alespon ne u muziky, kterou posloucham ja (vetsinou starsi soul/funk/r&B/rock). Pouzivam Roon, ktery mi ukazuje produktove cislo u kazde verze, takze to vim celkem jiste. Spousta MQA na Tidalu vubec neni z nejakeho hi-res 'originalu', ale jenom predelany FLAC 16/44.1 do MQA. Asi by to chtelo dat nejaky konkretni priklad alba/vydani a muzeme porovnat :-)

Martin_AQ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin_AQ »

Pro zájemce o kapitoly z histore streamu a digitální distribuce hudby doporučuju knihu Neila Younga a Phila Bakera Feel the music. Je to zajímavá sonda do fungování hudebního průmyslu. Kromě sisyfovského boje za hires digitalizaci hudby na pásech, které nevratně degradují a vydavatelství to ignorují, je samozřejmě hlavním příběhem jeho Pono playeru a infrastruktury, kterou se pokoušel vybudovat a která měla stát na downloadu 24/192 souborů. To se ukázalo jako slepá cesta, kde Neilovi a investorům zahučely miliony dolarů.
Před americkými Ayre, kteří mu pomáhali s konstrukcí přehrávače, jednal i s Meridianem - Bob Stuart už tehdy propagoval licencované kódování, které se tehdy ještě neříkalo MQA. Young to odmítal, že nechce vázat přehrávání na jakékoliv technologie třetích stran a nedohodli se. Od té doby se tak různě handrkují a nedávno Young svůj katalog komplet z Tidalu stáhnul, s tím, že MQA master je manipulací se zdrojovými soubory - samozřejmě nutno říci, že Young si svou hires hudbu prodává na svém za mě super webu, takže důvod bude i tento.
Zajímala by mě ale tato věc: v poslední době se objevilo na Tidalu množství české muziky, kde si fakt nejsem jistý, jestli proběhla hires digitalizace původních nahrávek (za všechny třeba první deska Mňágy Made in Valmez, kde bych si troufal tvrdit, že byla nahrána analogově, staré věci Katapultu, které se v hires vůbec neprodávají). A zajímalo by mě, jakou tedy Master kvalitu oproti CD člověk získává. Máte někdo zkušenost jak ty věci zní třeba proti CD?
vedoucí prodejny AQ audio studio, Brno

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

U Made in Valmez mi Roon ukazuje na Tidalu jedinou verzi s produktovym cislem 5099901739251, coz by melo byt to same jako toto: https://www.supraphonline.cz/album/1286 ... almez/flac

CD nemam, takze nemuzu porovnat a nechci si to kupovat. Ale zcela jiste je originalem toto, tedy 16/44.1 FLAC, predpokladam stejny master jako na CD, ktery Tidal dostal od vydavatele a prohnal to svym strojkem na MQA. Vysledkem je, ze MQA jenom 'upsampluje' original a dle tech nedavnych videi ocividne jeste dost nekvalitne, pridava sum, a dalsi technicke neduhy, byt nemusi byt slysitelne. Master quality jak svin!

Martin_AQ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin_AQ »

...tak jestli i tomuto říkají master kvalita, tak je to teda velmi nefér. Tohoto jsem se přesně bál. Je teda fakt, že MQA 16/44 je na velkém množství nahrávek. A je to logické, pochybuji, že by všechna ta MQA produkce na Tidalu vycházela ze zdrojů s kvalitou 24/192, prostě proto, že mnohdy zřejmě ani neexistují. A pokud existují, tak se člověk málokdy férově dozví, jak ty soubory vznikly (viz HD tracks). Důvěryhodně na mě působili Acoustic Sounds - kromě velmi dobré kvality vinylů z jejich produkce měli i online store s hires hudbou, bohužel na konci roku jeho provoz ukončili.:-/
vedoucí prodejny AQ audio studio, Brno

MuVo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MuVo »

Mrkni sa napríklad na Metallica, 1991, na Tidale je aj CD aj MQA verzia. Mne znie MQA verzia lepšie, menej kompresie, viac jemnejších detailov, môžeš pozrieť na zdroje?
Či je to len mojou psychoakustikou alebo reálne.
Stačí napr. prvá skladba Enter Sandman. Dík.

Inak dosť albumov je na Tidale už len v MQA, pamätám, že predtým boli všetky aj v CD, väčšinu, ktoré som chcel dávnejšie chcel som si stiahol, dnes je priame porovnanie už často nemožné...

Odpovědět