Počúvate ešte CD ?
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Počúvate ešte CD ?
asi tak, kdyz uz se nejake reseni porovnava, porovnavejme ho v podobnych cenovych hladinach ...
Neviem čo pod pojmom dynamika rozumieš, ale to nebude to, čím by lp prekonalo cd. Samozrejme v poslednom období je čím väčší zvyk vydať lp s väčšou dynamikou ako cd, viď loudness war, ale je to aj naopak.terahera píše:Tak já hlavně gramofon poslouchám kvůli dynamice,takže pravý opak toho,co píšeš.Mel jsem i dražší digitální větev,je pravda že ticho mezi nahrávkami je jedinečné,ale když jsem si stejné album pustil na LP tak bylo okamžitě jasno
Dynamika...má význam v poslechu vážné hudby a o tu asi nejde, že, CD běžně 90 dB, LP analog max. 70 dB tož akože ?
Já bych tomu rozuměl tak, že vezmeš stejný titul na CD na LP, už jsem o tom psal, tak CD má DR5 a LP DR11.( Např Magnum Visitation) Tak si myslím, že to takhle bylo myšleno.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To ale neni problem formatu jako takoveho, ale idiota, ktery pripravuje master.
Pozdě, (nešlo mi to odeslat z tabletu), ale přece, něco k dynamice
CD má sice dosažitelnou dynamiku (dynamický rozsah) 90 dB, ale v reálu se používá max. 60 dB viz Redbook, LP má max. dynamiku cca 48 dB, kazetový Mgf bez Dolby cca 50 - 60dB, kotoučové něco přes 65 dB bez DBX, či Dolby.
DR nahrávky je ten problém, co se dokola řeší, a to, že se dnes nahrávají LP s lepším DR poměrem než CD je ten pravý důvod pro preferenci kolotočů.
V případě, že si nahrajete LP na CD, se rozdíly mezi médii stírají...
CD má sice dosažitelnou dynamiku (dynamický rozsah) 90 dB, ale v reálu se používá max. 60 dB viz Redbook, LP má max. dynamiku cca 48 dB, kazetový Mgf bez Dolby cca 50 - 60dB, kotoučové něco přes 65 dB bez DBX, či Dolby.
DR nahrávky je ten problém, co se dokola řeší, a to, že se dnes nahrávají LP s lepším DR poměrem než CD je ten pravý důvod pro preferenci kolotočů.
V případě, že si nahrajete LP na CD, se rozdíly mezi médii stírají...
V prvej vete je to myslené obecne ako poznamenal lechos, avšak nie len u vážnej hudby a v druhej na čo poukázal Dasta.
Pítrs,
O formátu jako takovém nebyla řeč, o tom není pochyb. Šlo o to, proč se upřednostňuje poslech LP před CD.Elpíčko totiž nejde tak zprasit jako CD, protože by nešla vyřezat matrice. Nicméně dobře udělané CD přináší zrovna takové potěšení jako dobře udělané LP
O formátu jako takovém nebyla řeč, o tom není pochyb. Šlo o to, proč se upřednostňuje poslech LP před CD.Elpíčko totiž nejde tak zprasit jako CD, protože by nešla vyřezat matrice. Nicméně dobře udělané CD přináší zrovna takové potěšení jako dobře udělané LP
Jo vidím to jako "Dasta", novější nahrávky mají zprasený mastering a to jak LP, tak zejména CD právě díky té neslavné Loudness war. U LP to však není tolik slyšet a proto jsou hodnoceny lépe oproti novým CD. Ve svém příspěvku jsem měl na mysli CD vydané do roku 1995, kdy to ještě bylo v pohodě a do této doby jsem také nakoupil naprostopu většinu CD. Tenkrát mělo CD tzv. DR 15-18, ale tenkrát to nikoho nezajímalo, protože to hrálo super. Ty novější již nekupuji - na kvalitní aparatuře jsou neposlouchatelné a je to vyhazování peněz.
Ta dynamika je slyšet zejména u Klasiky, ale u Rocku také. Měl jsem na mysli oversampling, či upsampling CD na kvalitním DACu. Kdo má možnost, tak si zkuste CD ( kvalitní, nejlépe vyrobené do roku 1995 ) poslechnout v nastavení 32 bitů na 176,4 kHz vzorkovací frekvence. Je to velký posun směrem k SACD. Nemá cenu to popisovat, chce to slyšet, ale podmínkou jsou kvalitná aparáty. A také neprznit, ten přepočet jen celým násobkem 2x, či v tomto případě 4x. Né jako někteří zoufalci, zde na "HIFI" foru, kdy to zmastí na 192 kHz.
Ta dynamika je slyšet zejména u Klasiky, ale u Rocku také. Měl jsem na mysli oversampling, či upsampling CD na kvalitním DACu. Kdo má možnost, tak si zkuste CD ( kvalitní, nejlépe vyrobené do roku 1995 ) poslechnout v nastavení 32 bitů na 176,4 kHz vzorkovací frekvence. Je to velký posun směrem k SACD. Nemá cenu to popisovat, chce to slyšet, ale podmínkou jsou kvalitná aparáty. A také neprznit, ten přepočet jen celým násobkem 2x, či v tomto případě 4x. Né jako někteří zoufalci, zde na "HIFI" foru, kdy to zmastí na 192 kHz.
Jenom pro porovnávání;
Vybral jsem že své sbírky Ozzy Osbourne " No More Tears" ve třech vydání:
LP Epic EPC 467859 1 původní vydání 1991 Holland 1991
CD Epic EPC 467859 2 původní vydání 1991 Austria 1991
CD Epic. 502047 2 remaster vydání 2002 Austria 2002
LP má krásný, rozlišený zvuk, čitelný, výšky jasné, vokál a bicí krásně podané, radost poslouchat.( DR11)
CD původní vydání: zvuk podobný jako LP, sevřenější scéna, basy dobře prokreslené.(DR9)
CD remaster: uřvané, vše v jedné rovině, intro řve jako refrén, poslech nezáživný, těšíte se už aby to skončilo.(DR5)
CD i LP jsou velmi dobré formáty . Problém je někde jinde.
Vybral jsem že své sbírky Ozzy Osbourne " No More Tears" ve třech vydání:
LP Epic EPC 467859 1 původní vydání 1991 Holland 1991
CD Epic EPC 467859 2 původní vydání 1991 Austria 1991
CD Epic. 502047 2 remaster vydání 2002 Austria 2002
LP má krásný, rozlišený zvuk, čitelný, výšky jasné, vokál a bicí krásně podané, radost poslouchat.( DR11)
CD původní vydání: zvuk podobný jako LP, sevřenější scéna, basy dobře prokreslené.(DR9)
CD remaster: uřvané, vše v jedné rovině, intro řve jako refrén, poslech nezáživný, těšíte se už aby to skončilo.(DR5)
CD i LP jsou velmi dobré formáty . Problém je někde jinde.
Problém je v masteringu, a ani nie tak v zázname, ale skôr vydania aj vzhľadom k tomu, že bola pravdepodobne použitá tá istá master nahrávka. Týka sa to cd, lp ale aj flac, waw, dsd. To je realita.
No More Tears od Ozzyho je poslouchatelné jen v rakousku vydané CD, nejhorší je japonský remaster, ukřičené vyšší středy a výšky a mizerné DR. Ale nejlepší jsou remastery v HD, které vyšly ve 2016. Jinak skvělá muzika, album jako víno
Ako to myslis? Kvoli zdroji, ktory ma teoreticky max. prikon 250 W?lechos píše:pravdaže...počúvať muziku z PC a HDD (250W) je zvěrstvo a overkill
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jen ke spotřebě PC při přehrávání z HDD. Současné PC nepřekročí v tomto režimu 50 W.
Mám mini PC Zotac uzpůsobené primárně na přehrávání audia,jeho spotřeba je 18W