Počúvate ešte CD ?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
merhaut

Re: Počúvate ešte CD ?

Příspěvek od merhaut »

Jednoduchá odpověď, jen ji zopakuju: rozhlas to odstartoval, pak už to jelo...

Odar

Příspěvek od Odar »

Uz ten clanok nedohladam (je to roky), ale co si pamatam, tak z historickeho hladiska slo o to, ze ked ma posluchac pustene radio, tak podvedome preferuje stanicu, ktora je hlasnejsie a to ma dopad nasledne na pocuvatelnost a s tym spojene prijmy z reklamy rozhlasovej stanice. Trebars v aute, ked je pustene radio a posluchac preladuje, nema velku radost, keby musel pri kazdej stanici doladovat hlasitost. Neviem, ci je to uplne tak, ale ked si vsimnete, dnes aj reklama v TV ma vzdy nastavenu vyssiu hlasitost, ako film, ktory pozerate. Podla mna je to cele len o psychologii a podvedomi. Ano, nejake regulacie tam nastali, ale stale je ten rozdiel hlasitosti znacne pocutelny.
Zle na tom je, ze si to neriesia vysielacie TV stanice / radia vo svojej rezii, ale boli schopni tlacit priamo na vydavatelstva, aby im takto "predpripravenu" hudbu uz dodavali. A vydavatelstva z ekonomickeho hladiska tiez nebudu produkovat rozne typy nosicov.

Opacny extrem su zas trebars filmy, kde pri tichych scenach musite hlasitost riadne zvysovat a ked pride akcna scena, tak vam to ide zburat barak aj so susednym nakupnym centrom. Vsetko chce nejaku mieru.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ej čo ! v takovom prípadě mám rozprávkový CDP ktorý číta lecjaké pálenky CD-R, vyhazovať oknom mašinu něbuděm, to nie...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

.
.
Počúvate ešte CD ?

Ne.

Jednak odešel do věčných lovišť můj Philips CD960, zvaný digitální gramofon, a sehnat něco za rozumný peníz, co by se mu zvukem aspoň trochu přiblížilo, je dost těžký úkol.

Jednak jsem zcela propadl streamingu -- diskografie služeb jako Spotify, Tidal a další čítají desítky tisíc alb a já rád poslouchám nové věci............. zkrátka přístroj, který mě teď a do budoucna zajímá a který bude příští přírůstek do sestavy, se jmenuje streamer, ne cd-player.

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Merhaut, Odar . . . vše ohledně těch rozhlasových stanic vím a i tak trochu chápu. Ale pořád tu leží otázka, proč se tato komprese týká hudby (tedy vydávaných CD), kterou NIKDY v žádné stanici neuslyšíme? Jen tak namátkou, slyšeli jste např. Rammstein-Liebe ist für alle da, Black Sabbath-13 (či End) nebo vrchol "famózního masteringu" Matallicu-Death Magneic? Hrají to někde? No a teď bychom mohli řešit to pouštění v autě či v různých kapesních přehrávačích (či mobilech), ale to je nesmysl, že :? Kvůli nim se to přece nedělá.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Karle, tys to špatně pochopil.
Stanice obecně preferovaly hlasitější skladby, protože v rámci konkurence posluchače více zaujmou, jako ty méně hlasité.
To platí i při porovnání poslechu beden. Vždy hraje na ucho poutavěji ta hlasitější a prodejci s tím záměrně kalkulují.
Navíc, jaké procento "hifistů" asi mezi muzikanty (kromě symfoniků) je? A co koncerty? Málokdy jsou bez připomínek poslouchatelné.
Mrší to vždy obsluha. Technicky je digitál (CD) dostačující.

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Pravda, asi jsem to všechno blbě pochopil :? Zřejmě se odpovědi na moji jednoduchou otázku nedočkám :( Hele, a při té kalkulaci vědí vůbec, že existuje potenciometr (či tlačítko na DO) "volume"? :shock:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ej čo ! CD to su sračky pre těplých buzikov - amerikánov, súdný evropan počuva iba LP lebo polstopú pásku 19.05 cm /s ostatné do hajzlu aj do riti može isť

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od zdenoeddie »

Pocuvam, asi 10% z celkoveho obnosu pocuvania. Dalsich asi 20% tvoria LP, a 70% stream/PC. CD prehravac mam stale v zostave, dokonca pred rokom som zakupil Tascam CD-P800NT kedze je to pekna kombinacia CD a stream.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

U mě streaming vyhrává na plné čáře ;) Původně jsem měl mít digital pouze jako doplněk,hlavní byl analog a poslech LP,ale teď musím potupně přiznat,že Tidal 80% a LP 20% poslechu.CD nula ;)

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Vy "radiisti", pletete tady dvě věci do hromady a s hlasitostí CD to nemá nic společného. Samozřejmě šlo o reklamu a ne o hudbu, myslíte si, že v některém rádiu by zaměstnávali pitomce, který by pouštěl tzv. slaběji nahrané CD? Každý by si koupil přece to silnější, pokud by to mělo vliv na poslouchatelnost a prodej reklamy na jejich stanici a vše bylo zase srovnané u všech rádií. To stejně bylo z počátku 90. let. později to tam začali mastit i z MP3. Špičkou je pak radio Impuls, to vysílá již několik let jen mono.
Ten problém v radiovysílání byl s hlasitější reklamou a o to šlo. To mělo zaujmout toho posluchače, když do hudby silněji zařvala reklama. Některé stanice dokonce na toto využily dopravní hlášení a kódy k tomuto určené, než jim to zarazili. Každý si pamatuje, že když hlásili zácpu na Barandovském mostě, tak po této informaci jim hlasitě v autě rádio ještě sdělovalo, že si mají koupit prášek Vizir a kde si něj mají půjčit, pak se teprve zeslabilo na nastavenou úroveň.
Loudness War je na popud výrobců přístrojů pokleslé kvality a nedostatečného výkonu.

Co dnes vyhrává na celé čáře? No přece jak je dnes trendy - to levnější a nejlépe zadarmo. Kdo by platil 500-800 za LP, či SACD, když torrent je grátis a proto tolik "stahovačů" i na zdejším fóru, paradoxně na HIFI fóru.
Tak holt každý dle svého gusta.

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Tak já nevím jak to myslíš,ale já konkrétně platím za všechno,jak jsem psal výše,tak původně pro mě byl primárně analog,takže Lp jsem musel kupovat,teď jsem konvertoval ke streamu a Tidal platit musím taky ;)

Karel1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Karel1 »

Jak to myslí? Oldear píše o torrentech a ty zadarmo jsou! Já umím číst ;)

terahera
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od terahera »

Ale taky píše o hifistech,za což se považuji,a já platím a číst umím taky :(

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Streaming není torrent, tak jako rádio není elpíčko.

Odpovědět