Počúvate ešte CD ?

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Odpovědět
PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počúvate ešte CD ?

Příspěvek od PavelDosko »

imo to neni o nosici ale o zaznamu samotnem, posloucham i LP i kdyz jich mam jen par set, po vyladeni prehravani z NAS me fakt nic nenuti poslouchat z fyzickeho nosice cd

Odar

Příspěvek od Odar »

PítrsPraha píše:dkdkdk:
Neco jako jakost zaznamu na CD neexistuje.
Nie je to celkom pravda. Existuje metoda, ako porovnat kvalitu zapisu na CD-R / DVD-R u roznych medii na roznych napalovackach a aj sa navzanom lisia. Ked sa kedysi vo velkom vypalovalo, boli bezne dostupne testy medii a napalovaciek, aby bolo mozne oddelit zrno od pliev. Dnes to uz nikto neriesi, nakolko korekcna schopnost mechanik pri citani je ovela vyssia, ako kedysi a navyse napalovanie uz nie je moc rozsirene. Vzhladom na ceny diskov je viacmenej kontraproduktivne.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

CD mám asi dvě stovky kusů, většina origoše až na obtížně dostupné a cenově nenormální sběratelské rarity limitované edice, další již nesháním a nekupuji, co mám stačí, do mašiny se dostane 1-2x do roka tak co. K tomu vinyl, MC kazety a dvd, ne, investice ztrátová a využitelnost nepatrná, mrtvě uložené finance.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Cd posloucham, mam na doplneni. Jako transport k dac. Levne, dobre cd s dac, si myslim, nejsou k mani. Transport a dobry dac budou lepsi. Vetsinu casu ale hraji z pc foobar/tidal.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

odar:
Souhlasim s tim, co pises. Nicmene ja nepsal o ..-R formatech, ale o CD v navaznosti na dkdkdk.

johny52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johny52 »

Počůvam a poslouchat budu.Starý cdp Sony 777 hraje i ve srovnání se stotisícovým převodníkem a pc parádně a až dojede cdp nebo transport zas pořídím.Chce to ale něco našetřit a nekupovat šunku za tisícovku...

jirie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirie »

Poslouchám většinou z CD, pak mám několik DVD-A a BR-A od Stevena Wilsona a P.T., pár remixů YES na blu ray a remixy Genesis na SACD. Jednu flešku mám s HiRes, ale není to nic co bych neměl na CD. Opatřil mi to kamarád jen proto, abych mohl porovnat. Nezní to vůbec špatně, ale zřejmě v tom určitou roli hrají pocity.
U mě ješte stále podprahově hlodá červík o dlouhodobé trvanlivosti HiRes na harddisku. Známý se dokonce setkal s defekty při přehrávání, a to mě nějak utvrdilo v tom, že nechat si krásnou sbírku CD je nanejvýš rozumné.
Také chápu, že mladší generace, která nezažila vinyly, možná snad jen skomírající CD, tak rozhodně budou mít svou hudbu na HDD.
Jsem už zkrátka dost konzervativní, a tak nevím co by se mělo stát, abych změnil svůj postoj.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

mladší generace "objevila" audiokazety syst. CC, popularita a výroba nosiče opět prej roste, článek tu někde koluje...ne, je to momentální poblouznění z nadměrného blahobytu které brzo splaskne
no a co se týče úložiště na HDD, nevím, nevím, pár havárii jsem už řešil, data v háji, pravdaže, terabajtovej extérní záložní disk to jistí, kanón na zajíce kdežto CD-R je za bůra, věc vkusu a názoru...

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

Zažil jsem LP, CD i CC, ale kvůli mému stylu poslechu a levnější digitální distribuci alb (opravdu kupuji FLAC, většinou Bandcamp), je logicky nejlepší HDD. Pokud nekoupíte nějaký šmejd s chybami čtení/zápisu už od výroby, ale třeba WD Red, Black, tak se ztráty dat tolik obávat nemusíte.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

a především neukládat to na jedno HDD, ale využít NAS s RAID...

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Mě se CD taky líbí. Krátce před pár lety jsemi si najednou nakoupil asi stovku CDs (Columbia Records, Verve, 20 Bit Mastering a další) ve výprodeji za 2 až 5 EUR. A průběžně ještě přikupuji. Takže to mi trochu zabrzdilo "digitalizaci". Měl jsem výborný SONY CDP-X333ES (velice blízký X555ES, nicméně nedostižný je X777ES, jak píše johny52, a ten je docela dost obtížné nějak nahradit.), ale odešel mu laser, tak jsem zakotvil jen na X222ES (ale mám v hledáčku nástupce taky od SONY).
LP - asi nejpřirozenější analogový sound, +nejzábavnější manipulace, do gramofonu jsem nacpal nejvíce $ (a nelituji toho!)
CD - výborný zvuk, ale chce to neobyčejný přehrávač, pak je to jistota kvality
PC/Digi - nejlepší, nejkvalitnější až trochu sterilní (ale tuto cestu jsem také ještě nedotahoval, USB DAC v popisu)

FM Tuner - krásný měkký nedostižný sound (ale k dispozici je jen několik lokálních stanic) a jen několik z nich nezmodulovaných (s tím hrbem na 200 Hz, aby to basovalo i v autorádiu)
TV Tuner - jasně nejhorší signál, na poslech hudby je to otřes (pro má namlsaná ouška), ale na filmy je to zcela ok, 3D Full HD LED Samsung UE48H6400
Internet Tuner (FM rádio stanice) - stanic jsou mraky, ale ty výborné se musí docela hledat
Nejpřirozenější zvukový obraz, co se mi doma povedlo vytvořit při přehrávání, byli 2 až 3 muzikanti mistrovsky hrající na akustické nástroje reprodukováno přes 2p regály s pevným zesilovačem.
V místnosti lze vytvořit plastický obraz téměř 1:1.

Odar

Příspěvek od Odar »

PítrsPraha --> V principe je jedno, ci sa bavime o palenych mediach, alebo originaloch. Rozdiely su aj u razenych medii.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

cédo je univerzální nosič, SW, data, hudba, fotky...snadno se kopíruje, zálohuje, přehratelné na čímkoliv, PC, hi-fi, discman, autorádio, dvd rekordér...CD má budoucnost aspoň 5-10 let a pak se uvidí, možná už nebude potřebné

Kokoudelka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kokoudelka »

Já tak nějak stále častěji koketuji s myšlenkou celou CD větev odříznout a prodat a věnovat se jen vinylu do beden, a streameru/NASS pro poslech na sluchátka. Jen asi bude problém hledat solidního kupce pro můj výtečný Meridian 808.2 :)

PetrD
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrD »

Kokoudelka píše:Já tak nějak stále častěji koketuji s myšlenkou celou CD větev odříznout . . .
Neblázni, nekoketuj :o S takovou mašinkou ;)

Odpovědět