Příšerná kvalita originálních CD
Re: Příšerná kvalita originálních CD
Čím slavnější interpret, tím větší potenciální kupní síla - to žádný velký vydavatelství nenechá v klidu. Pochybuju, že mají sebevíc slavní autoři moc možností ovlivnit politiku korporátních labelů. Mají od nich servis, pohodlí, marketingový služby a tohle je holt krutá daň.
Je to stejný, jako se podivovat proč ve vesnický čtyřce nemají pitelný pivo a zaplácnou to konzumním Gambáčem nebo Kozlem, který jim dodaj ubrusy, tácky, slunečníky a všechno to, co by si šikovnej malej pivovar nemohl dovolit. Píčovat na to bude jeden z pěti štamgastů a čtyři zbylí si budou libovat, protože nic lepšího neznaj a možná vlastně ani nechtěj.
Je tragikomická ironie, že se v digitální době jako standard prémiový kvality pro "ty okrajový blázny", vrací předraženej a kdysi za přežitej považovanej vinyl. To není nějakej trendy návrat ke kořenům od nostalgiků pro nostalgiky, ale promyšlenej obchodní model. Kvalitní digitální alternativa není dostupná cíleně, což ale nepíšu nic objevnýho.
Je to stejný, jako se podivovat proč ve vesnický čtyřce nemají pitelný pivo a zaplácnou to konzumním Gambáčem nebo Kozlem, který jim dodaj ubrusy, tácky, slunečníky a všechno to, co by si šikovnej malej pivovar nemohl dovolit. Píčovat na to bude jeden z pěti štamgastů a čtyři zbylí si budou libovat, protože nic lepšího neznaj a možná vlastně ani nechtěj.
Je tragikomická ironie, že se v digitální době jako standard prémiový kvality pro "ty okrajový blázny", vrací předraženej a kdysi za přežitej považovanej vinyl. To není nějakej trendy návrat ke kořenům od nostalgiků pro nostalgiky, ale promyšlenej obchodní model. Kvalitní digitální alternativa není dostupná cíleně, což ale nepíšu nic objevnýho.
Nadral reprosoustavy
Ukazuju CD a hi-res proto, že kvůli tejhle diskusi nebudu dělat LP ripy. LP ripů jsem si tak jako tak udělal jen pár na ukázky a pokusy a už před lety jsem se na to vyfláknul. Ale tak jako tak jsem ripoval jen dobrý nahrávky a to tahle alba nejsou ani na těch LP. Ano z těch LP zní Scream i Ordinary Man o něco líp, ale žádnej zázrak to stejně není. Hlavně ten Ordinary Man zní i z tý LP pořád bídně, je to poslouchatelný ještě tak jako podkres, ale jinak taky moc ne.Oldear píše: ↑26 led 2021 17:45LUK
Ten OZZY, to ale ukazuješ zpraseninu na CD, popř. ještě větší zpraseninu v tzv. Hi-Res, což je v tomto případě velmi pravděpodobně jen přepočítané to zprasené CD. A vidíš, já to mám na LP a to hraje celkem slušně, ikdyž je to také silněji nahrané, ale zdaleka né tak jako ty dnešní CD. Tohle je klasický případ proč jsem se já "digitální maniak" od roku 1983, vrátil před cca 7-8 lety zpět k LP, co se rocku a popu týká. Je to ale smutný příběh. U klasiky je to jiné - tam je to v poho i na CD a SACD, popř. DVD-A.
I ty LP s Loudness War hodně utrpěly. Míň než digitální formáty a média, ale v mnoha případech je to už v podstatě stejně prašť jako uhoď.
Ale i dneska se u rocku a popu dají najít skvěle znějící vydání alb, a na všech nosičích, na CD, SACD, LP....
Jistě, DR je jen jeden z "ukazatelů kvality," řekněme. Nelze ho brát jako dogma. Je to jeden z těch důležitějších ukazatelů, ale neznamená to že s vysokým DR je nahrávka automaticky skvělá, to je jasný. To Audaicity lze brát jako další ukazatele zmršenosti/nezmršenosti nahrávek, možnost podívat se jestli je clipping přítmonej nebo, nebo jestli nahrávku zastřihli jak podle pravítka se taky hodí.
Je mi asi už jasné proč se tyto srajdy vlastně dějí: prachy, honba za zisky, „90-95% konzumentů se sluchátkama“ ty stejně nic neřeší a vlastně ani nic nezjistí ….atd.
Ale jedna věc!
Vemte v potaz kolik je výrobců High-End techniky!
To jsou stovky a stovky.
A ty snad taky chtějí prodávat! A to člověk musí pořádně sáhnout hluboko do kapsy!
A pak si koupí placku a zjistí na tom svém drahém aparátu, že je to neposlouchatelný shit!
A pak ty hlášky: kupujte kvalitní originály, podpořte interpreta…
A já vždy kupoval a kupoval a pak nechápe, proč ta Metallica ho vlastně nebaví, když konečně vydaly po letech slušnou desku?!?!
Ale jedna věc!
Vemte v potaz kolik je výrobců High-End techniky!
To jsou stovky a stovky.
A ty snad taky chtějí prodávat! A to člověk musí pořádně sáhnout hluboko do kapsy!
A pak si koupí placku a zjistí na tom svém drahém aparátu, že je to neposlouchatelný shit!
A pak ty hlášky: kupujte kvalitní originály, podpořte interpreta…
A já vždy kupoval a kupoval a pak nechápe, proč ta Metallica ho vlastně nebaví, když konečně vydaly po letech slušnou desku?!?!
Mně spíš vyvstává otázka: A k čemu nám vlastně pak ty aparatůry jsou?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Já se přiznám, že jsem dodneška nepochopil, jaká je logika za tím "co je hlasitější, to je lepší" . Ne z pohledu hifisty, tam je to jasný. Ale ani z pohledu rádií a vydavatelství. Na čem stojí premisa, že čím hlasitější je průměrná úroveň skladby, tím radši to lidi budou poslouchat resp. že budou preferovat radiostanici, která hraje nejhlasitěji? To je přece strašná kravina . Rádio si snad člověk vybírá kvůli muzice, jakou tam hrajou, pořadům, moderátorům... A ne kvůli tomu, jestli jedna hraje o 1,357 dB hlasitěji...
A druhá věc. Nepamatuju si žádný audio reprodukční systém od svýho prvního walkmana přes levný kazetový přehrávače v autech, x různých věží, komoušskýho Kondora atd., kde by blbá nahrávka (zprasená, komprimovaná) hrála líp než dobrá. A nemyslím nějaký audiofilský kníkání, ale normální masovou produkci valenou mainstream komerčníma rádiama. I ten Michal David by bábě ve Fábii zněl líp s DR12 než s DR4....
Prostě ač se snažím, nevidím tu rovnici zprzníme zvuk = víc vyděláme jako čímkoliv opodstatněnou. Ale asi je, když se nám tu takový nešvar tolik rozmohl...
A druhá věc. Nepamatuju si žádný audio reprodukční systém od svýho prvního walkmana přes levný kazetový přehrávače v autech, x různých věží, komoušskýho Kondora atd., kde by blbá nahrávka (zprasená, komprimovaná) hrála líp než dobrá. A nemyslím nějaký audiofilský kníkání, ale normální masovou produkci valenou mainstream komerčníma rádiama. I ten Michal David by bábě ve Fábii zněl líp s DR12 než s DR4....
Prostě ač se snažím, nevidím tu rovnici zprzníme zvuk = víc vyděláme jako čímkoliv opodstatněnou. Ale asi je, když se nám tu takový nešvar tolik rozmohl...
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
RedBaron:
Na tvé oblíbené empétrojky přece ! Aneb pokládáš si tu otázku správně .
Na tvé oblíbené empétrojky přece ! Aneb pokládáš si tu otázku správně .
komar a RedBaron:
Tak když už člověk utratil klidně i spousty peněz a má tu kvalitní a drahou sestavu, tak já už očekávám že řeší i tu zvukovou kvalitu nahrávek. Očekávání a realita jsou ale bohužel dvě zcela odlišný věci, to Ja na druhou stranu dobře vím, přesvědčuju se o tom každou chvíli zas a znovu. Neustále narážím na lidi co poutráceli za sestavy spousty peněz a přitom ani netuší co to je Loudness War a tidal považujou za to nejlepší co lze mít a co existuje.
Kdo se ale o tu hudbu a vydání alb opravdu zajímá, ten ví, že kvalitně hrajících vydání alb jsou celý spousty a umí si je taky sehnat i je rozpoznat od těch mizerných.
Tak když už člověk utratil klidně i spousty peněz a má tu kvalitní a drahou sestavu, tak já už očekávám že řeší i tu zvukovou kvalitu nahrávek. Očekávání a realita jsou ale bohužel dvě zcela odlišný věci, to Ja na druhou stranu dobře vím, přesvědčuju se o tom každou chvíli zas a znovu. Neustále narážím na lidi co poutráceli za sestavy spousty peněz a přitom ani netuší co to je Loudness War a tidal považujou za to nejlepší co lze mít a co existuje.
Kdo se ale o tu hudbu a vydání alb opravdu zajímá, ten ví, že kvalitně hrajících vydání alb jsou celý spousty a umí si je taky sehnat i je rozpoznat od těch mizerných.
No někdy v devadesátých letech když jsem ještě prodával hudbu v krámu a začala doba remásterů.
A věděli jsme prd o nějakým „loudnes war“ . Při rychlém porovnání původní nahrávky a remasteru ,mě přišel remaster takový údernější , jakoby větší tah na bránu.
No a taky jsem si jich dost vyměnil, když jsem měl tu možnost.
A věděli jsme prd o nějakým „loudnes war“ . Při rychlém porovnání původní nahrávky a remasteru ,mě přišel remaster takový údernější , jakoby větší tah na bránu.
No a taky jsem si jich dost vyměnil, když jsem měl tu možnost.
Luk:
Souhlas, ale já narážel spíše na to že součastný trend kvality nahrávek nějak nenahrává prodejcům kvalitní elektroniky, který předpokládám, chtějí taky vydělat a prodávat! A že jich teda zrovna málo není!!
Souhlas, ale já narážel spíše na to že součastný trend kvality nahrávek nějak nenahrává prodejcům kvalitní elektroniky, který předpokládám, chtějí taky vydělat a prodávat! A že jich teda zrovna málo není!!
A tohle právě není pravda " I ten Michal David by bábě ve Fábii zněl líp s DR12 než s DR4".
Nejde přece o to, co je hlasitější, ale dostat maximum tónů, právě k té nejvyšší možné hlasitosti.
Nejde přece o to, co je hlasitější, ale dostat maximum tónů, právě k té nejvyšší možné hlasitosti.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ano, dostat maximum tónů k té nejvyšší možné hlasitosti je podstatou loudness war. Ale co to má za smysl, když výsledkem je i v té Fábii horší zvuk (objektivně i subjektivně). Běžná pop music má dostatečnou hustotu nástrojů a zvuků, aby nehrozilo, že tichou kníkací pasáž bába neuslyší. V konečném důsledku si tu zkomprimovanou hudbu člověk pustí tišeji, protože "to hrozně řve", zatímco dynamicky bohatší si klidně pustí víc nahlas, protože "to pěkně šlape"...
Kde se bere monetizace z komprimace hudby?
Kde se bere monetizace z komprimace hudby?
Tak bohužel takoví jsou kolem mě všichni!
A já jsem u nich za blázna!
Dnes vím, že blázen jsem určitě byl, a to že jsem si tenkrát ty první nahrávky vyměňoval za remastery.
A teď to nakupuju zpátky, no a někdy se to docela prodraží.
Ale když si pak pustím třeba Dire Straits s DR až 20, tak to je masakr a je mi jedno co ostatní melou!!
Horší zvuk možná pro někoho , kdo za všech okolností sleduje každý tón, ale ne pro 95% posluchačů (bab z Fabie).
Pokud pojedou Fábii, nebo MHD se sluchátky v uších s "normální" hlasitostí přehrávané skladby, tedy takovou aby ještě vnímali své okolí, při vyšším DR ti budou chybět díky okolnímu hluku třeba i celé nástroje,... tak proč je tam nezesilit do DR4
Pokud pojedou Fábii, nebo MHD se sluchátky v uších s "normální" hlasitostí přehrávané skladby, tedy takovou aby ještě vnímali své okolí, při vyšším DR ti budou chybět díky okolnímu hluku třeba i celé nástroje,... tak proč je tam nezesilit do DR4
No tak to je snad hovadina!
Jediný rozdíl při vyšším DR je ten, že knoflík volume otočíš na větší stupeň.
Právě při DR4 jak píšeš budeš vnímat prd,protože ti vše řinčí stejně a některé nástroje úplně zaniknou!!
Jediný rozdíl při vyšším DR je ten, že knoflík volume otočíš na větší stupeň.
Právě při DR4 jak píšeš budeš vnímat prd,protože ti vše řinčí stejně a některé nástroje úplně zaniknou!!
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Vnímám to stejně jako komár.
Když si jdu do obchodu koupit třeba košili, tak tam rozhodně "za všech okolností nesleduju každý tón" . Ale když už tam tedy hudba musí hrát (což osobně nechápu, ale to je jiná debata), je mi příjemnější když to tam hraje aspoň trochu dobře než když tam jen "chrčí" nějaké stropní 5" šílenosti (což je v principu to samý, jako loudness war u nahrávek).
Když si jdu do obchodu koupit třeba košili, tak tam rozhodně "za všech okolností nesleduju každý tón" . Ale když už tam tedy hudba musí hrát (což osobně nechápu, ale to je jiná debata), je mi příjemnější když to tam hraje aspoň trochu dobře než když tam jen "chrčí" nějaké stropní 5" šílenosti (což je v principu to samý, jako loudness war u nahrávek).