Spotify Family
Re: Spotify Family
Moje zkušenost se potvrzuje.
Ono je docela pochopitelné, že kvanta zdrojů, které má Spotify výhradně v MP3 jejich autoři nebudou nikdy aktualizovat.
Umím si i představit, že autoři aktualizují své nahrávky u Spotify prostě tak, že je sami zkonvertují a pošlou zpět do Spotify - pak by v tom bylo Spotify asi nevinně.
Samozřejmě, pokud to dělá Spotify samo, pak je to smutné, ale pořád to ještě nemusí být jakýsi pomatený obchodní záměr, ale i důsledek technického řešení Spotify connect, kdy si uživatel volí požadovanou kvalitu sám a existující technické řešení neumí zohlednit skutečnost, že data v požadované kvalitě k dispozici nejsou.
Tak jako tak se dá čekat, že se to v průběhu let zlepší
Umím si i představit, že autoři aktualizují své nahrávky u Spotify prostě tak, že je sami zkonvertují a pošlou zpět do Spotify - pak by v tom bylo Spotify asi nevinně.
Samozřejmě, pokud to dělá Spotify samo, pak je to smutné, ale pořád to ještě nemusí být jakýsi pomatený obchodní záměr, ale i důsledek technického řešení Spotify connect, kdy si uživatel volí požadovanou kvalitu sám a existující technické řešení neumí zohlednit skutečnost, že data v požadované kvalitě k dispozici nejsou.
Tak jako tak se dá čekat, že se to v průběhu let zlepší
Co dělá ten "connect" se poměrně srozumitelně vysvětluje v recenzi na Wadax Music Player::
((( brutální mašina )))
https://www.theabsolutesound.com/articl ... sc-player/
Předposloední odstavec kapitoly Description zní::
"Qobuz, Spotify, and Tidal, in their “Connect” mode, as well as when used with a music-management app like Roon, are clocked by the master clock inside the DAC—a good thing. But AirPlay is the opposite; it wants to be the master clock to which the DAC locks, an arrangement that introduces jitter. This applies to any AirPlay device, from an iPhone to AppleTV, to Macs, and to iPads. To sync the DAC to the incoming data stream, the typical method is to use an asynchronous sample-rate converter (ASRC). The problem with an ASRC is that it resamples the incoming data so that it can output data at a known and precise sample rate to which the DAC can lock. That means that it changes the sample values, introducing small amplitude errors in the output signal. This was unacceptable to Wadax, so they designed a proprietary AirPlay implementation that allows the DAC to be the master clock without an ASRC. Wadax reports that in their listening tests, their method is significantly better sounding."
Strojový překlad::
Qobuz, Spotify a Tidal jsou ve svém režimu „Connect“, stejně jako při použití s aplikací pro správu hudby, jako je Roon, taktovány hlavními hodinami uvnitř DAC – což je dobrá věc. AirPlay je však opak; chce být hlavními hodinami, na které se DAC synchronizuje, což způsobuje chvění. To platí pro jakékoli zařízení AirPlay, od iPhonu po AppleTV, Macy a iPady. Pro synchronizaci DAC s příchozím datovým proudem je typickou metodou použití asynchronního převodníku vzorkovací frekvence (ASRC). Problém s ASRC spočívá v tom, že převzorkovává příchozí data tak, aby mohla vydávat data se známou a přesnou vzorkovací frekvencí, na kterou se DAC může synchronizovat. To znamená, že mění hodnoty vzorků, čímž do výstupního signálu zavádí malé amplitudové chyby. To bylo pro Wadax nepřijatelné, a proto navrhli proprietární implementaci AirPlay, která umožňuje, aby DAC fungoval jako hlavní hodiny bez ASRC. Wadax uvádí, že v jejich poslechových testech jejich metoda zní výrazně lépe.
Neboli pokud můžeš u Spotify (Tidalu, ...) volit "connect", rozhodně ho zvol --- načítaná data si budou taktovat hodiny přístroje, a to je správně. Minimální jitter.
((( brutální mašina )))
https://www.theabsolutesound.com/articl ... sc-player/
Předposloední odstavec kapitoly Description zní::
"Qobuz, Spotify, and Tidal, in their “Connect” mode, as well as when used with a music-management app like Roon, are clocked by the master clock inside the DAC—a good thing. But AirPlay is the opposite; it wants to be the master clock to which the DAC locks, an arrangement that introduces jitter. This applies to any AirPlay device, from an iPhone to AppleTV, to Macs, and to iPads. To sync the DAC to the incoming data stream, the typical method is to use an asynchronous sample-rate converter (ASRC). The problem with an ASRC is that it resamples the incoming data so that it can output data at a known and precise sample rate to which the DAC can lock. That means that it changes the sample values, introducing small amplitude errors in the output signal. This was unacceptable to Wadax, so they designed a proprietary AirPlay implementation that allows the DAC to be the master clock without an ASRC. Wadax reports that in their listening tests, their method is significantly better sounding."
Strojový překlad::
Qobuz, Spotify a Tidal jsou ve svém režimu „Connect“, stejně jako při použití s aplikací pro správu hudby, jako je Roon, taktovány hlavními hodinami uvnitř DAC – což je dobrá věc. AirPlay je však opak; chce být hlavními hodinami, na které se DAC synchronizuje, což způsobuje chvění. To platí pro jakékoli zařízení AirPlay, od iPhonu po AppleTV, Macy a iPady. Pro synchronizaci DAC s příchozím datovým proudem je typickou metodou použití asynchronního převodníku vzorkovací frekvence (ASRC). Problém s ASRC spočívá v tom, že převzorkovává příchozí data tak, aby mohla vydávat data se známou a přesnou vzorkovací frekvencí, na kterou se DAC může synchronizovat. To znamená, že mění hodnoty vzorků, čímž do výstupního signálu zavádí malé amplitudové chyby. To bylo pro Wadax nepřijatelné, a proto navrhli proprietární implementaci AirPlay, která umožňuje, aby DAC fungoval jako hlavní hodiny bez ASRC. Wadax uvádí, že v jejich poslechových testech jejich metoda zní výrazně lépe.
Neboli pokud můžeš u Spotify (Tidalu, ...) volit "connect", rozhodně ho zvol --- načítaná data si budou taktovat hodiny přístroje, a to je správně. Minimální jitter.
Tak jsem teda vyzkoušel to bezztrátové Spotify a výsledek mě celkem překvapil. Pokud jde o původní mp3kové Spotify, naprosto souhlasím s tím, že hrálo o dost hůř než Tidal.ayman píše: ↑16 zář 2025 11:18Mám Cambridge CXN ale vedu to přes dac v Rotel DT6000 a následně zesilovač Rotel 1572. Na Tidalu jsem nastavil cd kvalitu aby to bylo fér a kterou mimochodem považuji za naprosto dostačujicí, a zkoušel stejné vydání několika alb jak na Tidalu tak na Spotify. Tidal je u mě jednoznačně čistější a jemně detailnější, hodně je slyšet například nezvládnutí hlubších basovějších pasáží kde Spotify je zahuhlaný a rozplizlý, což u Tidalu není, celkově mi Spotify přijde trochu pod dekou, jako nějaký filtr pro efekt, nevím. Tyto rozdíly drtivá většina vůbec nepozná ale mají hifi. Mě to mrzí, Spotify má pro mě jinak vše lepší, výborný algoritmus i uživatelské prostředí, u Tidalu teď v aplikaci například není vidět v přehledu alb ročník vydání, musí se kliknout na jednotlivé album atd. Zvuk je ale to hlavni pro mě. Ale jedu spíš cd a lp, nicméně občas stream používám.
Srovnával jsem firemní softwarové přehrávače pro Windows přes externí usb dac. Bohužel Spotify nemá funkci "exclusive mode", takže vždycky jde přes mixér a předem vybrané převzorkování, takže mi DAC neukáže originální datový tok. Tidal jsem tedy taky používal v neexkluzivním módu s o chloupek horším zvukem. Spotify i Tidal jsem převzorkovával na 32bit/352,8kHz.
Kupodivu Spotify hrálo skoro tak dobře jako Tidal. Bas byl možná malinko měkčí a i smyčce znějí krapítek jinak, ale ve slepém testu bych rozdíl asi nepoznal. Na každý pád pamatoval jsem si ten rozdíl mnohem větší.
((( pak jsem zjistil, že je Tidal o něco hlasitější, asi o 0,5dB, srovnání úrovně rozdíl ještě zmenšilo )))
Tak jsem chtěl zjisti, jestli se dá nějak porovnat zvuk Spotify v mp3 vs. bezztrátové nastavení. Ukázalo se, že to jde mnohem jednodušeji, než jsem čekal. U stejného alba se nejdříve přehraje pár skladeb v bezztrátovém nastavení, pak se to v settings přepne na mp3 320kb/s. Pak je potřeba přepnout na nějaké jiné album, odehrát dvě vteřiny a vrátit se k původnímu. Skladby, které předtím přehrané nebyly teď hrají v mp3, ty které byly přehrávané předtím zůstaly v mezipaměti v bezztrátové verzi:

Příklad Brittenovy Simple symphony, čtvrtá věta v mp3, první v CD kvalitě (viz pravý odstavec). Sice to není stejná skladba, ale stejný orchestr, stejná nahrávka a obě věty jsi jsou podobné................. a tady musím říct, že je opravdu jasně slyšet rozdíl a bezztrátová skladba hraje slyšitelně líp. Nebudu spekulovat proč, ale ten rozdíl je opravdu zřetelný. Na různé hudbě.
Takže za mě se Spotify fakt zlepšilo. I když je Tidal obzvlášť v "exclusive mode" pořád o něco lepší, tak jen o fous. A vyhledávání a propojení alb je ve Spotify 1000x lepší.

Zajímavý článek, byť tématicky relativně otřepaný.
Nikdo nikoho nenutí na Spotify být ... proč zrovna kampaň "Smrt Spotify"? Proč ne kampaň "Smrt mobilu" , nebo "Smrt internetu", nebo ještě lépe "Smrt čemukoli , co se mi zrovna nehodí" ...
Nikdo nikoho nenutí na Spotify být ... proč zrovna kampaň "Smrt Spotify"? Proč ne kampaň "Smrt mobilu" , nebo "Smrt internetu", nebo ještě lépe "Smrt čemukoli , co se mi zrovna nehodí" ...
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Tak jsem se konečně dočkal, běží to bezeztrátově i na Linuxu, rozdíl je slyšitelný. Jrd
Tak samozřejmě že rozdíl je na trochu lepším zařízení slyšitelný, slyšitelný je ale bohužel i rozdíl při srovnání s Tidalem.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Mohu se zeptat, z jakého zdroje jsi čerpal výše uvedenou informaci? Moc se mi to nezdálo, proto jsem trochu pátral a nikde v oficiálních vyjádření Spotify nefiguruje, že by původní zdroje obdržené od vydavatelství byly poskytnut "nativně" v MP3. Naopak, Spotify vždy obdrželo plnou verzi, kterou si pak v důsledku smluv zkonvertovalo svým nástrojem do MP3 320kbs a z něj se pak downsamplovalo nižší bitraty pro základní "předplatné".
Docela se nyní věnuji porovnávání s Qobuz a ten rozdíl - alespoň pro mě, není nijak zásadní (je na hraně psychoakustického jevu) a umím si představit, že pro příští rok ušetřím na předplatném za Qobuz. /Podotýkám, že nejsem netopýr co slyší konektory na napájecích kabelech./
Spotify mě vyhovuje nejvíce ze všech streamovacích služeb, s tím se shodnu se spoustou dalších. Proto to řeším.
Nikde jsem se to explicitně nedočetl - jsou to spíše takové indicie.
Vycházím z toho, že bylo možné (byť ne doporučené) předat data na Spotify i ve formátu MP3. Ekonomicky pro Spotify by asi nebylo výhodné uchovávat data poskytnutá v lossless formátu na svých serverech v tomto formátu - ale samozřejmě, nikde není napsané, že to vskutku nedělali. A pak jsou tady ta nedávná zjištění, kdy se u lossless streamovaných dat zjistilo, že je to jen překódované MP3.
Co se týče porovnání Spotify (MP3, 320) a QOBUZ (CD kvalita) na asi (???) stejném zdrojovém materiálu, tak u mne se Spotify celkem jasně projeví ztrátou předozadního prostoru. Bohužel, nemám možnost porovnat Spotifu lossless, protože žádné z mých zařízení jej nepodporuje.
Vycházím z toho, že bylo možné (byť ne doporučené) předat data na Spotify i ve formátu MP3. Ekonomicky pro Spotify by asi nebylo výhodné uchovávat data poskytnutá v lossless formátu na svých serverech v tomto formátu - ale samozřejmě, nikde není napsané, že to vskutku nedělali. A pak jsou tady ta nedávná zjištění, kdy se u lossless streamovaných dat zjistilo, že je to jen překódované MP3.
Co se týče porovnání Spotify (MP3, 320) a QOBUZ (CD kvalita) na asi (???) stejném zdrojovém materiálu, tak u mne se Spotify celkem jasně projeví ztrátou předozadního prostoru. Bohužel, nemám možnost porovnat Spotifu lossless, protože žádné z mých zařízení jej nepodporuje.
Ano, jsem hluchoun, kterému zní hlasitější lépe a nejradši mám MP3 s DR 3 na sluchátkách od vietnamce. Možná tobě, to zní fajn, přečti si můj příspěvek z 16.9. kde mnou slyšitelné rozdíly popisuji a přidávám, že hlasitost jsem vždy srovnal.