Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

CD, SACD, HDCD, DVD, DVDAudio, BluRay, streamovaní, formáty, média, online služby, playery, digitální knižnice a vše kolem digitálu
Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Aleska »

Na stránkách AnadTech(u) je v samostatné rubrice HTPC uveřejněno mnoho různých hodnocení HTPC systémů a je velice zajímavé si je přečíst. Upozorňuji, že se nejedná o DIY řešení - všechny systémy jsou či byly volně dostupné na trhu a některé i u nás. Je to například Gigabyte GB-BXi7-4770R
Obrázek
Intel NUC5i7RYH
Obrázek
a dále Gigabyte GB-BXi7-5500, Intel NUC5i7RYK (Enthusiast), Gigabyte GB-BXi7-4500 a Intel D54250WYKH, čili miniPC.

Hodnocení podle AnadTech(u) obsahuje více než 30 druhů měření, ale pro vyhodnocení v Excelu jsem jich použil pouze 27:

1) Futuremark PCMark 8 Home; OpenCL
2) Futuremark PCMark 8 Creative; OpenCL
3) Futuremark PCMark 8 Work; OpenCL
4) Futuremark PCMark 7 PCMark Suite Score
5) Futuremark 3DMark 11 Extreme Score
6) Futuremark 3DMark 2013 Ice Strom Score
7) Futuremark 3DMark 2013 Cloud Gate Score
8) 3D Rendering - CINEBENCH R15 Single Threaded
9) 3D Rendering - CINEBENCH R15 Multi Threaded
10) 3D Rendering - CINEBENCH R15 OpenGL
11) Video Encoding - x264 5.0 Pass 1 FPS
12) Video Encoding - x264 5.0 Pass 2 FPS
13) 7-Zip LZMA Compression Benchmark 64b Multi-threaded MIPS Rating
14) 7-Zip LZMA Decompression Benchmark 64b Multi-threaded MIPS Rating
15) TrueCrypt Benchmark AES Benchmark Mean (GBps) - 50 MB Buffer
16) Agisoft PhotoScan Benchmark - Stage 1 Photographs Aligment (s)
17) Agisoft PhotoScan Benchmark - Stage 2 Buid Points Cloud (s)
18) Agisoft PhotoScan Benchmark - Stage 3 Buid Mesh (s)
19) Agisoft PhotoScan Benchmark - Stage 4 Buid Textures (s)
20) Dolphin Emulator Benchmark Total Time (s)
21) Futuremark PCMark 8 Storage Bench Storage Subsystem Score
22) Futuremark PCMark 8 Storage Bench Storage Bandwidth (MBps)
23) Wi-Fi TPC Throughput iPerf Benchmark (Mbps)
24) Wi-Fi TPC Throughput (<1% Packet Loss) iPerf Benchmark (Mbps)
25) Wi-Fi TPC Throughput (<1% Packet Loss) iPerf Benchmark (Mbps)
26) Idle Power Consumption At-Wall Consumption (W)
27) Load Power Consumption (Prime95+FurMark) At-Wall Consumption (W)

Hodnocení bylo provedeno v excelové tabulce - pro každý údaj bylo provedeno pořadí na kterém místě v hodnocení se nachází, například na prvém, druhém, třetím ... až posledním, šestém (viz. část hodnocení).
Obrázek
Jednotlivá hodnocení se nakonec sečtou a získané výsledné číslo je základem pro výsledné hodnocení, které dopadlo takto:
Obrázek
Zvítězilo mini PC Gigabyte GB-BXi7-4770R, které je u nás dostupné již od cca 17 tisíc korun, například v CZC, AnaCompu, SunTechu a jiných. Na druhém místě umístěný Intel NUC5i7RYH se dá u nás sehnat za podstatně nižší cenu a to již od 13,5 tisíce korun. ¨
*offtopic*
Na celém testu je ale nejzajímavější to, že v hodnocení HTPC se vůbec nebere v ohled otázka výsledné kvality zvuku a to i přesto,
že AnadTech základní desky počítačů testuje včetně RMAA a DPC Latency pomocí Rightmark Audio Analyzer 6.2.5 a DPC latency checker.

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od bh69 »

Na celém testu je ale nejzajímavější to, že v hodnocení HTPC se vůbec nebere v ohled otázka výsledné kvality zvuku
Tak na tom mi neprijde nic zajimavyho - v kvalite zvuku se ta PC nijak lisit nebudou ... maximalne v tom, ze nektery nebudou pasivne chlazeny. Uvedeny zebricek je zajimavy pro nekoho, kdo ma vysoke naroky na vykon (narocne HD video nebo hry), ale pro vyber audio PC je to celkem irelevantni ...

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Odar »

Aleska napis do anandtech.com, ze to pre nich budes testovat. Urcite budu vdacni. Odbornici na testovanie zvukovej kvality HTPC sa na Zemi tazko hladaju.

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3884
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PítrsPraha »

Aleska píše:Na celém testu je ale nejzajímavější to, že v hodnocení HTPC se vůbec nebere v ohled otázka výsledné kvality zvuku
Člověka se znalostí byť jen základů problematiky tohle vůbec nepřekvapí. Testování by mělo podobný smysl, jako např. zjišťovat, jestli zapnuté HTPC odebírá elektřinu ze zásuvky.

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Aleska »

Nic tak člověka nepotěší, jako 3 jednoduché odpovědi na položenou otázku, že v hodnocení HTPC se vůbec nebere v ohled otázka výsledné kvality zvuku a to i přesto, že AnadTech základní desky počítačů testuje včetně RMAA a DPC Latency pomocí Rightmark Audio Analyzer 6.2.5 a DPC latency checker.
Abycho se ale dobrali nějakých výsledků, zaměříme se nyní na základní desky počítače a použijeme jako CPU Intel Core Processor i7-5960X Extreme Edition, jehož 8 jader, 3 GHz základní frekvence a 140W TDP určitě postačí nejen pro věrné audio, ale i pro vše ostatní co PC poskytuje a naši audiofilové požadují. Pochopitelně nezapomeneme i na hraní her, což je při poslechu hudby obvzláště důležité a osadíme desku grafickou kartou MSI GTX 770 Lightning 2 GB. Nezapomeneme ani na RAM (Corsair Vengeance LPX Black 32GB) a použijeme zdroj Corsair AX1200i 1250W. Dohromady za nějakých 70 tisíc, nic moc.

Základní desky budeme hodnotit v těchto ukazatelích:

a) Příkon v Idle (W)
b) Dynamický rozsah při 24 bit /192 kHz (dB)
c) Zkreslení THD+N, opět 24 bit /192 kHz (%)
d) DPC Latency (ms)

U ukazatelů a), c) a d) platí že menší údaj je lepší, u ukazatele b) je to obráceně, protože čím větší dosažitelná dynamika tím lépe. Jak se jednotlivé ukazovatele měří snad nemusím nikomu říkat, sám jsem použil výsledky AnadTechu, jen jsem je vyhodnotil.
Hodnocení uděláme klasicky pomocí Excelu, ale tentokráte trochu jinak. Ve svém prvém příspěvku jsem použil kvantitativní vyhodnocení, kde se sleduje kolikrát se hodnocený objekt umístí na prvém, druhém ..... až posledním místě. Do hodnocení základních desek zaneseme i kvalitativní hodnocení, kdy budeme porovnávat i poměr naměřených parametrů, přičemž ten nejlepší má hodnotu 1.

Poznámka 1: Odložené volání procedur (Deferred Procedure Call ) je způsob, jakým systém Windows zpracovává v CPU servisní data od všech procesů, které v počítači probíhají. Procesor nezpracovává všechna data najednou, ale postupně podle priorit procesu, takže proces po procesu. Kritické priority (požadavky na zpracování) budou zpracovány co nejdříve, zatímco požadavky s menší prioritou (jako například zvuk) podstatně později. Pokud zvukové zařízení v okamžiku kdy CPU zpracovává data procesů s vyšší prioritou nutně vyžaduje údaje, musí bohužel čekat až na něj dojde řada. To může vést až k vyprázdnění audio bufferu s následnými doprovodnými nepříjemnostmi, jako je zastavení přehrávání, lupance a podobně.
DPC latence tedy měří čas (ms) za jak dlouho od požadavku ovladače zvuku dojde ke zpracování jeho požadavku v CPU. Čím nižší hodnota latence, tím lepší audio přenos a menší požadavky na velikost audio bufferu. Cokoliv pod 200 ms je považováno za již dobrý výsledek, ale pochopitelně čím méně, tím lépe.

Poznámka 2: Rightmark Audio Analyzer 6.2.5 ukazuje, jak dobře je zvukový systém na základní desce postavený a jak je izolován od interního nebo externího elektrického rušení.

Poznámka 3: Přesto že při testech v AnadTechu použili grafickou kartu MSI GTX 770 Lightning 2 GB, nebudeme základní desky testovat na odběr při plném výkonu, který dosahuje až 247W. V případě použití počítače určeného pouze k přehrávání hudby totiž grafická karta vůbec není zapotřebí...

Takže k výsledkům:
Obrázek
Graficky je to mnohem přehlednější:
Obrázek
Protože nás zajímá vhodnost základní desky pro audio, ještě graf podle RMAA (umístění):
Obrázek
A podle DPC Latency Checker (ms):
Obrázek

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od bh69 »

b) Dynamický rozsah při 24 bit /192 kHz (dB)
c) Zkreslení THD+N, opět 24 bit /192 kHz (%)

*headbang*

je to cely recese, ze jo ? *2thumbsup*

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 3884
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PítrsPraha »

Pri pozadavku na co nejkvalitnejsi reprodukci hudby z PC za mne nexistuje zadny relevantni duvod, proc by D/A konverzi mela zajistovat zakladni deska :-D. Zvlast pri takhle relativne stedrem rozpoctu.

Dat 70 tis. Kc za pocitac proto, aby hral dobre, je nesmysl na n-tou. I PC za 20 tis. Kc je pro top kvalitni prehravani hudby (za predpokladu vhodneho pouziti) tezky overkill.

Nehlede na prosty fakt, ze dobre hodnoty dynamiky a zkresleni o kvalite zvuku jako takoveho rikaji asi tolik, co typ motoru o komplexnich jizdnich vlastnostech auta. Ty same namerene hodnoty dynamiky a zkresleni muzou znamenat hodne odlisny realny zvuk.

Uživatelský avatar
PetrD
Příspěvky: 853
Registrován: 01 pro 2013 19:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PetrD »

Asi zase dostanu přes čumák, že mi to doma hraje na hovno, ale někdy je tu syndromu Lady Godivy až na půdu :cry:

bh69
Příspěvky: 2030
Registrován: 18 říj 2009 07:22
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od bh69 »

PetrD píše:někdy je tu syndromu Lady Godivy až na půdu :cry:
omlouvam se za svoji nevzdelanost, ale i kdyz anglickou legendu znam, nedokazu si z toho odvodit co to ma byt za syndrom ?

uz jsem nasel - taky mne mohlo napadnout, ze to bude exhibicionismus ;) i kduz nevim, jak k tomu ta chodinka konajici dobry skutek pro blaho poddanych, prisla :) *offtopic*

Uživatelský avatar
PetrD
Příspěvky: 853
Registrován: 01 pro 2013 19:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PetrD »

bh69 píše: . . . i kdyz nevim, jak k tomu ta chudinka konajici dobry skutek pro blaho poddanych, prisla . . .
*hura* *palec*

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Aleska »

Pěkně se nám to rozjelo: 5 příspěvků a na konstatování V případě použití počítače určeného pouze k přehrávání hudby totiž grafická karta vůbec není zapotřebí... v poznámce 3, ani jedna odpověď.
Nevadí, léta rozmachu HPTC máme již dávno za sebou, dnes po něm ani pes neštěkne a tak se budeme dál věnovat tématu vyhodnocování informací z netu se zaměřením na PC vyhrazené (dedikované) pouze na přehrávání hudby. Opustíme nejmodernější technologii za 70 tisíc v základě a budeme se věnovat praktičtějším otázkám.
V minulém příspěvku je dokázáno, že použití audia zabudovaného na základní desce počítače není to pravé ořechové pro věrný poslech hudby. A je jedno, jaký má základní deska použitý zvukový kodek, například Realtek ALC889, ACL1150, ACL892 či jiný. Použít výstupy audia ze základní desky je snad vhodné pouze k plastovým bedýnkám pro hraní her aby byl dostatečný rámus, ale ne pro hifi.
Abych toto své tvrzení dokázal, použijeme opět údaje volně dostupné na netu a osadíme základní desky interní zvukovkou Asus Xonar DX, jejíž prodej již skončil , prostě i ona má svůj zenit za sebou :lol:
Tentokráte nebudu uvádět excelovou tabulku , ale rovnou graf:
Obrázek
Výsledná kvalita hudby (audia) z PC je tedy dána zvukovou kartou a musíme se rozhodnout, jak signál audia z PC dostaneme. Nejjednodušší je použít interní zvukovou kartu v dostatečné kvalitě, nebo použít externí zvukovou kartu (DAC). V tomto případě máme před sebou několik digitálních vstupů a to:

1) XLR vstup (AES/EBU)
2) Koaxiální vstup (SPDIF)
3) Optický vstup (SPDIF)
4) USB vstup

U některých DACů se ještě používal FireWire přenos, který na rozdíl od USB se nikdy nerozšířil a pravděpodobně se ani nerozšíří. Přesto musím konstatovat, že takové DACy existují, ale s výsledky nic moc. Do vyhodnocení (až na jeden případ) nebudu proto zahrnovat XLR vstup (AES/EBU), protože základní desky počítače tento digitální výstup nepoužívají a museli bychom použít některou z profesionálních zvukových karet například od firmy Lynx či RME s tímto výstupem.

Uživatelský avatar
Karel1
Příspěvky: 304
Registrován: 05 led 2015 13:24
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Karel1 »

Dobrý den, pane "Aleska". Nejste náhodou kantorem?
A mluvíte tu o HPTC nebo HTCP?

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Aleska »

Omlouvám se za překlep.
Správně ani to, ani to,
ale HTPC.
*offtopic*
To zase bude radosti :!:

Uživatelský avatar
PetrD
Příspěvky: 853
Registrován: 01 pro 2013 19:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od PetrD »

Aleska píše: To zase bude radosti :!:
Proč? Copak jsme se nikdy nikdo nepřeklepli? A myslím, že všichni stejně vědí, že správně je Home Theater Personal Computer ;)

Uživatelský avatar
Aleska
Příspěvky: 2673
Registrován: 02 kvě 2008 07:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyhodnocení HPTC dle AnadTech(u)

Příspěvek od Aleska »

Ve svém včerejším příspěvku v 12:00 jsem konstatoval, že v případě použití externí zvukové karty (DACu) máme hned několik digitálních vstupů:

1) XLR vstup (AES/EBU)
2) Koaxiální vstup (SPDIF)
3) Optický vstup (SPDIF)
4) USB vstup

Příkladem takového DACu je Lynx Hilo, jehož cena se pohybuje mezi 50 až 60 tisíci, bez USB již od 40 tisíc (bez dopravy).
Obrázek
jehož zadní strana ve vybavena všemi zmiňovanými vstupy.
Obrázek
Tento špičkový DAC budeme pokládat za referenční, prostě za standard, vůči kterému budu porovnávat i další DACy a také interní zvukové karty v dalších příspěvcích. O jeho kvalitách snad nikdo nepochybuje, je dostatečně popsán například zde, zde a zde.
Najít jeho RMAA měření bylo trošku obtížné, ale nakonec jsem je objevil na korejském webu Golden Ears.
Na tomto webu jsou tedy umístěny výsledky měření Lynx Hilo pomocí software RightMark Audio Analyzer. Na úvod zobrazím panorama grafů všech 4 vstupů, tak jak se běžně vyskytují v mnoha internetových webech, prostě ukázka nějaké čáry:
Obrázek
Pro ty co budou tvrdit že jsou stejné, skutečně stejné nejsou a pojmenované jsou takto:
Obrázek
Že skutečně nejsou stejné, uvádí další tabulka jejich měření v RMAA:
Obrázek
Rozdíly malé až minimální, ale jsou a tak je můžeme opět statisticky vyhodnotit. Vyhodnocení těchto rozdílů je v následující excelové tabulce, kde opět vyhodnocujeme umístění na prvém až posledním místě a také vyhodnocení kvality použitím poměru referenční údaj/naměřený údaj.
Obrázek
Protože nemohu očekávat od těch co nehodlají něco číst, nebo hledat na webu aby se zamysleli nad tabulkou z excelu, takže přidávám ještě totéž ve formě grafu a tomu již bude rozumět snad každý: (červená barva = nejlepší).
Obrázek
Výsledky ponechám bez komentáře.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host