AudioQuest Coffee HDMI

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

AudioQuest Coffee HDMI

Příspěvek od pixel »

Cena šílená. Zvuk ještě lepší!
14. 11. 2017

Zapojení třímetrového HDMI kabelu AudioQuest Coffee HDMI (27.000 Kč) do sestavy domácího kina, mezi satelit – AVR Denon, mě donutilo napsat těchto „pár řádků“. Proč?

Posledních pár let jsem měl satelitní přijímač / AVR propojený třímetrovým kabelem HDMI Nordost Silverscreen (9.500 Kč). Považoval jej za dostatečně kvalitní. Říkal jsem si: „…..k tomu satelitu tohle bohatě stačí. Silverscreen má všechny měděné vodiče postříbřené, je to Nordost a někdy v roce 2009 patřil ke špičce v HDMI…..“. Navíc… „všechny ty satelity, co v kině zkouším/ měním, jsou stejně čínské. Jejich vnitřní provedení z drátků „do lampiček“, konektor HDMI výstupu tak za 5 korun“. Proč něco lepšího, že? Nepoučitelný hlupák.
Obrázek
Představení
AudioQuest je mezi kabely legendární značka z USA. V roce 1980 jí ve své garáži založil pan William E. Low. Zkráceně „Bill“. Stejně jako „jablečný otec“ chodil v 70tých letech na Reed College v Portlandu, Oregon. V kalifornské Santa Monica po škole krátce provozoval High-End studio. Specializoval se na prodej „obrazu ke zvuku“. V roce 1980 začal Bill u prodejců v jižní Kalifornii prodávat kabely pod značkou „LiveWire“. V roce 1981 založil AudioQuest... zbytek už znáte.

Česko-slovenský trh „z druhé ruky“ je bohužel zavalen čínskými „fejky“ těchto kabelů. Masivní prodej těchto asijských kopií zničil povědomí o kvalitě značky. Osobně bych si dnes koupil kabel značky AudioQuest jen přímo od oficiálního prodejce nebo od hifisty na osobní doporučení. Určitě bych nechtěl mít v sestavě čínskou kopii, která nemá s reálnou kvalitou nic společného. Jen stejný oplet. A že jsem si jich pro zajímavost a rozhled několik sám vyzkoušel. Stalo se mi, že i renomovaný slovenský obchodník prodával na Audiomarktu klasický fejk drahého repro kabelu AudioQuest. Když jsem jej na to upozornil, odvětil, že nezkoumá stav ani původ. Prodává kabel popsaný touto značkou a basta. Napsat to sem musím! Mnoho hi-fistů kolem mě totiž soudí tuto značku, aniž by kdy měli v sestavě zapojený její originální kabel.

Model Coffee HDMI používá 10% podíl vodičů potažených stříbrem a DBS systém, 72 Voltů, který „obaluje“ kabel v izolační vrstvě elektrostatickým polem. Též nemám rád ty marketingové „omáčky“, takže prakticky. To je ta podlouhlá, plastová krabička se zelenou diodkou připáskovaná na straně kabelu strkajícího se do zdrojového komponentu. Když zmáčknu její jediné tlačítko, rozsvítí se zelené světélko. To značí, že je baterie nabitá a „pole obaluje“. Osobně více neřeším. Zkoušel jsem jej i na různých „sousedech“, kteří nikdy předem neví co poslouchají. Tedy jakou změnu jsem provedl. Jen občas přijdou na skleničku/poslech. A já čekám, zda něco poznají. Zda se jim pocit z poslechu nějak změnil. A to třeba i k horšímu.

Teď už ke zvuku!
Cena šílená. Zvuk ještě lepší. Na HDMI kabelu také nešetřete, prosím! V mém kině se rozdíl projevil samozřejmě na zvuku z předních reprosoustav (L+R+C). Se zavřenýma očima už teď (dle subjektivních názorů) nelze poznat, ze kterých beden zvuk vychází, nebo že z beden vůbec hraje. Osobně mám až s tímto HDMI kabelem pocit, že zvuk není „OKOLO“ plátna, ale hraje „Z“ plátna. Konečně jsem se dočkal efektu, kdy centr nevnímám. Konečně slyším celistvé zvukové pole. Z celé čelní stěny kina.

Kabel nevědomky poslouchal jeden z mých „sousedů“, též kinař. Až do poslechu s HDMI Coffee myslel, že nemůže snést velmi, velmi hlasitou reprodukci. Kvůli zkreslení ten zvuk doslova bolí. U mě jsme toho večera skončili, při poslechu Blu-ray koncertu Michael Jacksona „This is it“, na hlasitosti šílené. Fakt nahlas! Údaj „-6dB“ na předzesilovači Denon vám nic neřekne. Ale to, že jsme na sebe museli, sedíce vedle sebe na gauči, křičet... to snad něco vypoví. Nebo si zkuste na svém AVR Denon/Marantz nastavit - 6dB (při nazvučení prostoru s Audyssey) a pustit skladbu č.7 „Shake your body“. To napoví více.

S jiným známým „prodejcem elektro a hifi“ jsme poslouchali Blu-ray Police „Live in Buenos Aires“. Ač neměl čas (čekalo jej ještě 70 km autem domů), dal si u mě celý koncert až do konce. U první písničky ještě říkal, že je to zvláštně „tak jinak“ nahrané. Že dobré, ale že musí naistalovat ještě jednu televizi. Od třetí skladby pak už jen přidával hlasitost a kroutil hlavou. Nakonec už jenom kroutil hlavou a křičel , že „...ve třech starých pánech hrají Police neskutečnou muziku“. Že zahrát takovýto koncert s takovou atmosférou je nevěřitelné. Mě bavilo, jak si tenhle unavený, zákazníky naháněný prodejce celé dvě hodiny užívá báječného koncertu Police. A za to mohl vážně převážně Coffee HDMI.
ObrázekObrázek
Ten koncert je neskutečný zážitek. Potřebuje však místnost zcela bez problémů s basovými módy. Jinak v 5.1 Stinga zpívat téměř neuslyšíte. Ten koncert je fakt dokonale nahraný. V Dolby TrueHD 5.1 brutálně prověří kvalitu zvuku na vaší sestavě. Pozor na toto upozornění, prosím. Stopa 2.0 je mnohem tolerantnější. Bohužel nemá tu neskutečnou dynamiku a rychlost zvuk. Osobně jsem neslyšel ještě žádný, takhle tvrdě a dynamicky nahraný koncert.

Pro jiného známého, posluchače sterea z různých klonů počítačů, se projevil HDMI Coffee především na zvuku zadních efektů. Jak popsat rozdíl ve zvuku surroundových reproboxů a nemuset psát komické, zprofanované „zpěvák se zhmotnil v prostoru“? Atmosféra, droboulinké zvuky, pohyby těl, plachtění kosmickou lodí... To vše s Coffee dostalo neskutečný 3D náboj. Záměrně jsem mu vybral film „Život“, který je v 7.1 skvěle nahraný. Již jej u mě poslouchal jednou a měl tedy „v uších“ jakési srovnání pocitů. Po chvilce koukání na film použil obrat: „To je úplně jiný zvuk. Jako bys měl zapojený Atmos. Tobě to tu snad hraje už i ze stropu?“ A tak „po očku“ pokukoval na strop. Zda tam vážně nejsou nějaká malá repra. Samozřejmě věděl, že nejsou, ale nedalo mu to.

Asi největší vliv pro mé uši (a největší využití) má HDMI Coffee na zvuk ze satelitních programů. Všechny efektové zvuky u filmů vysílaných v 5.1 se vyčistily, zvýraznily. Jako kdybych přešel z DVD a zvuku v Dolby Digital teprve teď na Blu-ray a zvuk v True HD.

Závěrem
Do odpovídající sestavy je tento kabel nutností! Jako se nedá od určité „vrstevnice audio-kopce“ ušetřit na filtraci nebo akustice, nelze ušetřit ani na tomto propojení. Ač HDMI kabel je až to poslední, za co má smysl utratit dvacet tisíc Kč. Akustiku především, prosím!! Pokud má někdo bedny za 250.000 Kč a více, dělený zesilovač za 200.000 Kč a více, filtraci třeba za 80 (a další takto již „vyhozené peníze“), upravenou, vyřešenou akustiku místnosti a HDMI kabel jako hlavní přenašeč signálu... pak je pro něj právě HDMI Coffee hodně důležitý. Stejně jako drahé bedny nebo ultimativní zesilovač.

I když jsem ve svém kině zkoušel kabely též skvělé, rozhodně dostatečné (V.d.Hull Ultimate, AudQ Carbon, Oehlbach XXL) Audioquest Coffee HDMI byl vždy výrazně a slyšitelně nejlepší.

Sestava
HDMI kabel jsem hodnotil na domácím kině 7.3 (7.2): Dolby True HD (nebo Dolby D+ ze satelitu), 120 m3, na 90 % vyřešená akustika, L+R 550W/8 trvalých, C 2x300W/8 papírových, vyřešená filtrace, samostatný přívod, zdroj satelitní přijímač Vu+ Ultimo s lineárním zdrojem / Blu-ray Denon DBP-4010 s externími hodinami v AVR Denon pro potlačení jitteru.

M. Beneš


Výrobce: AudioQuest

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů