Tradice není k zahození.
15. 3. 2021
Firmě Beyerdynamic bude za tři roky 100 let. V mé paměti je firma Beyerdynamic spojena se skvělými studiovými páskovými mikrofony a stereofonními sluchátky DT 48 (první model vznikl roku 1937) a DT 480, která jsem měl hodně dávno k dispozici v redakci časopisu Hudba a zvuk. Docela pohledná a robustní sluchátka DT 48 byla standardním, povinným příslušenstvím k reportážním páskovým magnetofonům Nagra. Argumentem byla asi především ona robustnost, ne tak charakter reprodukce. Oproti tomu model DT 480 měl z mého pohledu v evropské produkci nejlepší reprodukční vlastnosti. Designově stále podobná sluchátka DT 100 s mikrofonem se dodnes používají v TV studiích jako komunikační prostředky pro kameramany.
Od té doby prošel vývoj sluchátek Beyerdynamic docela dlouhou cestu a v jednotlivých etapách došlo k dalšímu zdokonalování reprodukce. Postupem času se sluchátka rozdělila do řady kategorií, ale podle nich se na firemních webových stránkách hledá dost nepřehledně. Před třemi roky mne příjemně překvapila dvojice sluchátek ze série Tesla Pro, modely DT1770 Pro a DT1990 Pro, se stejnou cenou a designem. Konstrukce se lišila jen v detailech s tím, že první model je zezadu uzavřený a druhý otevřený! Tak si můžete vybrat, jestli chcete být izolováni od okolí nebo chcete být součástí prostředí. Přitom rozdíly v kvalitě reprodukce jsou minimální.

A co Tesla?
Tentokrát jsem dostal na hraní podobnou dvojici sluchátek z nejvyšší kvalitativní a cenové kategorie (cena obou modelů je 27.000 Kč), vlajkové lodi Tesla třetí generace.
Model T1 má otevřené mušle a model T5 je od okolí odizolován mušlemi uzavřenými. Oboje sluchátka mají identické měniče s technologií Tesla, která používá robustní systémy s kovovou kostrou osazenou magnetem s vysokým sycením v mezeře dynamického systému. Oproti standardním a konkurenčním měničům dosahuje magnetický tok v mezeře, ve které je kmitací cívka 1,2 Tesla, oproti konkurenčním systémům se zpravidla polovičním tokem. Výsledkem je vysoká charakteristická citlivost 100 dB/1 mW (zpravidla o 6 dB vyšší). Vlastní membrány jsou vytvořeny jako vícevrstvé sendviče, zaručující dostatečnou tuhost pro vyzařování nejnižších kmitočtů a nezkreslenou reprodukci kmitočtů i nad akustickým pásmem. Kmitočtová charakteristika je u obou modelů vyrovnaná od 5 Hz do 50 kHz a impedance kmitací cívky 32 ohmů zaručuje, že sluchátka jsou použitelná i s osobními přehrávači a mobilními telefony. Při maximálním příkonu 300 mW zaručují sluchátka spolehlivě akustický tlak 124 dB. Magnetický obvod je pro potlačení slyšitelných rezonancí ze zadní strany otevřen. Základní konstrukce měniče je kovová, nemagnetická s díly z hliníkové slitiny nebo nerezové oceli.
Přívodní kabel z bezkyslíkaté mědi OCC7N (7N=sedmidevítková) s příjemným textilním opletem, je výměnný a připojuje se do mušlí zlacenými 3,5 mm jacky. Jacky jsou kromě jemného potisku na těle označeny daleko jednoznačněji barvou izolace bílá-levý, rudá-pravý kanál. Kabel je na druhém konci zakončen 3,5 mm jackem se závitem pro uchycení redukce ¼“. Zajímavé je že sluchátka T1 jsou vybavena kabelem s délkou 3 metry a T5 s délkou kabelu 1,4 mm. Tím jsou uzavřená sluchátka předurčena k mobilnímu využití (patrně pro dokonalejší izolaci od okolí) a otevřená sluchátka pro domácí nebo studiový poslech. V nepovinném příslušenství jsou zatím k dispozici symetrické kabely s čtyřpólovým konektorem XLR a čtyřpólovým Jackem 2,5 mm. Sluchátka s příslušenstvím je možné ukládat nebo transportovat v elegantní polotvrdé kazetě s textilním povrchem, uzavíratelné zipem.

Jak to hraje?
Sluchátka jsem postupně připojoval k symetrickému sluchátkovému výstupu streameru TEAC NT-505, Mac Book 13 Retina, DA převodníku Apogee Duet, předzesilovači Accuphase C-265 kontrolně ke kazetovému walkmanu Sony WM-D6, mobilu iPhone 6S a iPodu. Jako zdroje signálu byly použity záznamy služby Tidal Master. Záznamy 44,1-192 kHz/16-24 bit/MQA, jazz, rock, klasika, pro mne referenční Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs) i SACD, Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered), Bridges To Babylon (1997), Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, SACD/CD The Look of Love, SACD/CD Čajkovskij 1812 Telarc 2001, CD Rolling Stones Bridge to Babylon (Virgin Records 1997), Arild Andersen, Mira (ECM), Bill Evans Trio, How May Heart Sings, John Coltrane and Milt Jackson, Bags and Trane (1961, 2015 192 kHz/24bit), Nik Bartsch Moduly, ECM a další.
Z mobilních zdrojů díky nízké impedanci zahrají oboje sluchátka nahlas a s dostatečnou rezervou. Ze streameru TEAC NT-505 hrají čistě s příjemnými „lidskými“ vokály, basy jsou hluboké, u zavřeného modelu T5 jsou nepatrně pevnější a hlubší s menším objemem, možná i díky dokonalé izolaci od okolí jsou přesvědčivější, konkrétnější. Výšky jsou „nekonečné“, bez pozorovatelné rezonance nebo zkreslení, a to i při hodně hlasité reprodukci. Na Looking For America od Carla Bley big bandu je skvělý kontrabas a občas přefouknuté žestě tak reálné, že zapomenete, že posloucháte na sluchátka, jen po delší době náušníky trochu hřejí! U otevřených sluchátek T1 jsou nejnižší kmitočty mohutnější, měkčí a měl jsem pocit, že zahřátí díky sametovým náušníkům trvá déle. Konstrukce uchycení náušníků je stejná a není problém je vyměnit. Pásmo středních a vysokých kmitočtů nemá pozorovatelnou chybu, je u obou modelů identické, měniče jsou shodné. Sluchátka dobře drží na hlavě i díky vyššímu přítlaku, který je po delším čase mírně nekomfortní.
Poslech na sluchátka má řadu předností, ale také některé poťouchlé vlastnosti. Na řadě záznamů objevíte i to, co na bednách bez problémů přeslechnete. Na skvělých trumpetových záznamech Chase jsem na začátku v nahrávce „Open in Wide“ najednou objevil dost nepříjemný hukot nějakého agregátu nebo klimatizace, přestože jsem ho nikdy neregistroval, a to ani dřív při kvadrofonní reprodukci z SQ LP. A mám to, už se toho nezbavím!
Miroslav Láb
Výrobce: Beyerdynamic
Zapůjčil: BaSys CS s.r.o.
Hi-Fi studia: Art Audio Video, HiFi Safír Olomouc, Melodie