DALI OBERON 5

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

DALI OBERON 5

Příspěvek od pixel »

Malé sloupky, které zvuk převyšuje.
22. 5. 2019

Pro nejmladší řadu reprosoustav z dostupnější části katalogu, která průběžně střídá oblíbenou, ale už poněkud „přesluhující“ sérii Zensor, si dánská společnost DALI nemohla zvolit jméno lépe. Oberon je mytologickým králem elfů, v anglosaském světě dobrotivých bytostí nevelkého vzrůstu, spojených s magií a přírodou. Společným znakem šesti modelů, z nichž lze (samozřejmě s některým z firemních subwooferů) zkompletovat ozvučení domácího kina, jsou kompaktnější kabinety, které však příjemně překvapí dospělým zvukem. Platí to také pro menší z dvojice sloupků Oberon 5. Těm sice do metrového vzrůstu chybí 13 cm, ale i tak se pyšní cenou britského měsíčníku What Hi-Fi? pro nejlepší podlahové soustavy do 1000 liber (tj. necelých 30 000 Kč), kterou získaly koncem roku 2018 v kategorii; při doporučené ceně 20 990 Kč za pár tak mají v této kategorii ještě docela velké rezervy. S čistým skandinávským designem se navíc snadno začlení do moderních interiérů. Napomáhají tomu barevně vyladěné akordy čtyř polomatných provedení s povrchovou úpravou strukturovanou vinylovou fólií a čely: v nástřiku černém (imitace tmavého ořechu nebo černě mořeného jasanu) a bílém (imitace světlého dubu či bílá), jež doplňují ochranné rámečky potažené hrubší průzvučnou tkaninou, černou, resp. šedou.
Obrázek

Měniče i „na míru“
Stěny štíhlých pravoúhlých ozvučnic s vnitřním objemem cca 20 litrů, zatlumených uvnitř syntetickým rounem, tvoří MDF desky o tloušťce 15 mm a mechanicky nejexponovanější čela jsou zesílena o dalších 10 mm. Konstrukci dále zpevňují dvě horizontální příčky mezi bočnicemi, jež mají ze všech stěn kabinetů největší plochu (a byly by jinak nejnáchylnější k rezonancím). Ozvučnice mají čisté vnější rozměry 16 x 80 x 25,5 cm a tak konstruktéři stabilitu reprosoustav z nižší „váhové kategorie“ (každá váží 10,8 kg) vylepšili základnami z tlakově litého hliníku, jež půdorys na každé straně přesahují o 20 mm. V rozích jsou opatřeny závity M4 pro přibalené odhmotňovací hroty s kontramaticemi, které lze na choulostivějších podlahových krytinách nahradit samolepicími pryžovými podložkami.

Trubice bassreflexových rezonátorů ústí na zadních stěnách kabinetů, ale minimální potřebný odstup od zadní zdi je podle návodu už 15 cm, což představuje dobrý kompromis i v malých poslechových místnostech, kde zápasíme o každý decimetr. V osazení soustav najdeme bez výjimky firemní měniče. Nový typ tweeteru s poddajnou kalotou o průměru 29 mm v širokém závěsu, který byl vyvinutý přímo pro řadu Oberon, má s ohledem na vyšší zatížitelnost kmitací cívku chlazenou magnetickou ferrofluidovou kapalinou. Dva středobasové reproduktory o průměru 130 mm disponují kónickými membránami z osvědčené hnědočervené papíroviny zpevněné dřevěnými vlákny, přecházejícími ve střední části ve vyduté prachovky ze stejného materiálu; s koši z plechového profilu je spojují pryžové závěsy s velkým zdvihem. Potřebnou energii i dynamiku wooferům propůjčují čtyřvrstvé kmitací cívky navinuté lehkým poměděnným hliníkovým drátem a robustní feritové magnety, kde firemní technologie SMC (Soft Magnetic Compound), využívaná v minulosti výhradně u vyšších modelových řad DALI, optimalizuje magnetické pole v okolí kmitací cívky. Pasivní elektrické výhybky v zapojení 2. řádu (se strmostí -12 dB/oktávu) pracují s dělicím kmitočtem 2400 Hz. S ohledem na dostupnější cenu soustav musíme v jejich osazení tolerovat rovněž elektrolyty a cívky vinuté na feritových jádrech, ale nechybí ani svitkové kondenzátory a cívky vzduchové.

K propojení se zesilovačem slouží na zadních stěnách pod vyústěním bassreflexu dva izolované šroubovací terminály v zapuštěném plastovém subšasi. Soustavy Oberon 5 se jmenovitou impedancí 6 ohmů vykazují kmitočtový rozsah 39 až 26 000 Hz v pásmu ±3 dB (bassreflex je naladěný na 43 Hz), charakteristická citlivost 88 dB/m (při 2,83 V) víceméně odpovídá standardu.
Obrázek

Lvice salónků
Soustavy Oberon 5 jsem testoval ve středně zatlumené místnosti o výměře 16 m², kde je doplnily integrovaný zesilovač Denon PMA-1510AE a univerzální Blu-ray přehrávač Cambridge Audio CXU. Kabely byly značky XSympohony, signálové Pure Silver Fantasy a reproduktorové Omega Hybrid. Testovací skladby napříč různými hudebními styly jsem vybíral z disků Blu-ray Audio Richard Wagner: Des Ring des Nibelungen / Berliner Philharmoniker, dir. Herbert von Karajan (Deutsche Grammophon, reed. 2017), Steven Wilson: To The Bone (Caroline, 2017) a alb ve formátu FLAC Aphex Twin: Syro (2014; 44,1 kHz/16 bitů), Avishai Cohen: Duende (Parlophone France, 2012; 96/24) a Rush: 2112 (Mercury, reed. 2015; 192/24).

Soustavy DALI Oberon 5 se vyznačují komplexním zvukem, který jde po podstatě nahrávky, zachovává správné proporce v celém přenášeném pásmu a neláme si hlavu s přílišnou analytičností. Vzhledem k rozměrům kompaktních sloupků, které lze v poslechové místnosti skoro přehlédnout, mile překvapí už objem středních basů. Basy všeobecně mají sice měkčí „sametový“ charakter, ale neztrácejí přitom na svých konturách. Prokreslením nestrádá ani důležité pásmo středních kmitočtů, výšky jsou čisté a otevřené. Sloupky DALI hrají vitálně, malé resty mají v mikrodynamice, ale to je obecný znak ve zvuku reprosoustav s tweetery, jejichž kmitací cívky chladí ferrofluidová kapalina. Mezi pozitiva soustav patří kromě široké hudební scény s potřebnou hloubkou i značná směrovost, takže odpadá experimentování s jejich natáčením. Hodí se hlavně do menších poslechových místností s výměrou do 20 m², čemuž také odpovídá maximální akustický tlak 108 dB. Do větších místností už patří větší sestry Oberon 7, k čemuž je mezi technickými parametry „deleguje“ akustický tlak 110 dB.

Pavel Víšek


Výrobce: DALI
Distributor: Horn Distribution (CZ) s.r.o.
Hi-Fi studia: RODEL - AUDIO, DENON salony, Elektro Fresh, Hifi Hejhal, HIFI Opava, HifiSound Studio, HiFiStyl, High End Studio EVEREST

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti