ELAC Debut Reference DFR52

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

ELAC Debut Reference DFR52

Příspěvek od pixel »

Hi-Fi za rozumné peníze.
3. 12. 2020

Vyznat se v sériích reproduktorových soustav německé firmy ELAC není úplně jednoduché; zkrátka v současné chvíli je série Debut Reference v pořadí zdola ta druhá. Firma ELAC byla jednou z prvních, které uvedly na trh reproduktory s hliníkovými membránami a nutno přiznat, že mne tenkrát charakterem reprodukce příliš nezaujaly. Do té doby převážně používané papírové membrány měly jednu zásadní přednost a tou bylo zmenšování aktivního průměru membrány s rostoucím reprodukovaným kmitočtem. To znamená, že poddajnost papírové membrány napomáhala výhodnějším směrovým charakteristikám, zatímco naprosto tuhá hliníková membrána s rostoucím kmitočtem neměnila svůj aktivní průměr a vyzařování bylo s rostoucím kmitočtem výrazně směrovější. Prakticky se to projevovalo zmenšováním prostorovostí s rostoucím kmitočtem. Prostorovost se při přechodu na středotónový nebo vysokotónový reproduktor opět zvětšila. Poslech ve větším prostoru měl proměnnou prostorovost. Od těchto dřevních dob vývoj výrazně pokročil a hliníkové membrány mají takový profil, že tyto dětské nemoci nemají a vývojáři reproduktorových soustav se mohou soustřeďovat na daleko podstatnější opatření zaručující kvalitní reprodukci. Nicméně pokrok nezastavíš a současné hlubokotónové reproduktory u modelů pracují s aktuálnějšími materiály po membrány, tentokrát je to Aramid Fiber.

Technologie membrán
Po posledním testu téměř nejvyššího modelu reproduktorových soustav ELAC Concentro S jsem se pokusil zorientovat se na druhém konci výrobního programu reproduktorů, u soustav DFR 52 ze série Debut Reference (DFR=Debut Florstanding Reference). Jsou to podlahové třípásmovky s ozvučnicí basreflex. Reproduktorové soustavy jsou osazené třemi vzhledově téměř shodnými reproduktory o průměru 5 a ¼“ (130 mm), při čemž horní měnič je středotónový a dva spodní basové. Reproduktory mají laminátové membrány ze zmíněného Aramid, pevného syntetického materiálu, při čemž nejznámější varianta Aramid je Kevlar. Ať je tomu, jak chce, membrány vypadají skvěle. Navíc pevné koše reproduktorů jsou tvořeny přesnými tlakovými odlitky z hliníkové slitiny.
Obrázek
Nad touto trojicí reproduktorů je umístěn vysokotónový systém, jehož zásadním prvkem je impregnovaná textilní membrána o průměru 1“, usazená na vstupu krátkého zvukovodu. Efektní kovová krycí mřížka s hustou perforací šestihrannými otvory není jen ochrannou membrány, ale má zároveň funkci reflexního kompenzátoru, vyrovnávající spektrální charakteristiky v širokém vyzařovacím úhlu. Proto je mřížka součástí reproduktoru a není možné ji demontovat.

Skříň soustavy je vyrobena z CARB 2 MDF desek. Je to vlastně ekologická dřevotříska z tvrdého dřeva. Zkrátka skříň je pevná a spolehlivě odolává mechanickým rezonancím. Skříň je usazena na kovové základně ve tvaru kříže, která přesahem přes půdorys skříně zvyšuje její stabilitu, protože soustavy DFR 52 jsou subtilní a relativně vysoké (185 x 1016 x 242 mm, hmotnost 16,7 kg). V „uších“ kovové základny jsou závity pro hroty/spiky. Ozvučnice jsou basreflexové a vyústění dvou zaoblených nátrubků je na zadní stěně skříně, v jejíž spodní části je nika s dvojicí přívodních terminálů. Krycí rámečky jsou upevňovány na skryté magnety, takže i bez rámečků je přední stěna soustavy „čistá“ a elegantní. Soustavy jsou vyráběny ve dvou provedeních, s čelní černou stěnou a skříní s povrchovou úpravou ořechovou dýhou nebo bílou čelní stěnou kombinovanou s dýhou dubovou. Soustavy Debut Reference DFR 52 mají relativně vysokou charakteristickou citlivost 87 dB/2,38 V ve vzdálenosti jeden metr, při jmenovité impedanci 6 ohmů a zatížitelnosti do 140 W. Jsou schopné přenést kmitočtové pásmo od 42 Hz do 35 kHz.
ObrázekObrázek

Jak hrají?
Soustavy byly nainstalovány v pražském studiu AUDIOEGO, v průměrně zatlumeném prostoru. Zdrojem signálu byl hudební síťový přehrávač Linn Majik DSM s výkonovým zesilovačem pracujícím ve třídě D s výstupním výkonem 2 x 100 W. Pro test jsem použil standardní sestavu snímků, Hi-Res záznamů Wav a FLAC 44,1-192 kHz/16-24 bit, jazz, rock, klasika, pro mne referenční Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HDOzvučnoc Tracs) i SACD, Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered), Bridges To Babylon (1997), Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, SACD/CD The Look of Love, SACD/CD Čajkovskij 1812 Telarc 2001, CD Rolling Stones Bridge to Babylon (Virgin Records 1997), Arild Andersen, Mira (ECM), Bill Evans Trio, How May Heart Sings, John Coltrane and Milt Jackson, Bags and Trane (1961, 2015, 192 kHz/24bit) a záznamy na Tidal.

Reprodukce je spektrálně vyvážená s dynamickými a pevnými basy, na horním konci akustického pásma bez omezení. Pásmo vokálů ať operních nebo jazzových je spojité čisté a přirozené. Pulzní signály jsou rychlé a přesné. Všechny tyto vlastnosti zaručují přesnou a stabilní lokalizaci. Pouze záznamy rockové hudby (Rolling Stones) nahrané „na hraně“ při vysoké poslechové hlasitosti mají náznak splývání. Reproduktorové soustavy ELAC Debut Reference model DFR52 patří do kategorie reálného Hi-fi, kde za vložené náklady získáte elegantní zařízení s vynikající, nekompromisní reprodukcí.

Miroslav Láb


Výrobce: ELAC
Distributor: BaSys CS s.r.o.
Zapůjčil: AUDIOEGO s.r.o.
Hi-Fi studia: AVcenter.cz, Art Audio Video, AUDIOEGO, AVEMAX, ElektroNet, HifiSound Studio, LEPŠÍ ZVUK, Studio Luxusní elektronika

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host