HANA Umami Blue

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

HANA Umami Blue

Příspěvek od pixel »

Elektrodynamická přenoska.
24. 5. 2023

Před pěti lety nikdo z nás netušil, co je to firma HANA. Ve sporadických inzerátech se objevily její čtyři MC přenosky, kupodivu nebyl k dispozici ani webový kontakt a nebylo jasné, z které části Asie firma pochází, zda je pod značkou HANA skutečný výrobce a vlastně žádné detaily. S časem se informace mírně zpřesňovaly, v testech přenosky HANA dopadaly skvěle a rozšiřovaly se o další, dokonce dneska luxusní modely. V současné době HANA nabízí devět modelů přenosek s pohyblivými cívkami a ten poslední model, druhý v pořadí s označením Umami Blue (cena 59.880 Kč), máme k dispozici na recenzi. Po nejluxusnějším modelu Umami Red (cena 92.880 Kč) je to opět vynikající přenoska, navíc s příznivou pořizovací cenou.

Tradice je základ
Produkce HANA je výsledkem padesátiletého laborování a výzkumu japonského specialisty na přenosky Masao Okad-san. Ten v roce 2015, jako zakladatel a majitel čtyřicetileté firmy Exel Sound, vyvinul pro firmu Youtek Corporation řadu MC přenosek určených pro export pod značkou Hana, se základním přívlastkem Brilliant and Gorgeous (brilantní a nádherné).

Ve výrobě jsou používány nejmodernější technologie kombinované s precizní ruční montáží. Záměrem je vyrábět ucelenou řadu přenosek s pohyblivými cívkami tak, aby uspokojily zájemce nejen pořizovací cenou, ale především kvalitou reprodukce. V neposlední řadě i velkou variabilitou možností zařazení do vašeho reprodukčního systému, přenosky s vyšším výstupním napětím s příponou „H“ můžete přímo zapojit do méně citlivého MM vstupu bez omezení kvality reprodukce. Zásadní zvukové rozdíly u přenosek jsou především ve tvaru diamantového hrotu, eliptický, Shibata a MicroLine, standardní kuželové hroty v katalogu HANA nenajdete. Hroty jsou usazeny u „levnějších“ modelů přenosek v chvějce-trubičce z hliníkové slitiny, u drahých dvou modelů Red a Blue jsou hroty MicroLine nainstalovány v chvějce z boru. Magnetické obvody jsou postaveny na magnetech AlNiCo, pouze nejdražší model Red používá samarium kobaltový magnet.
Obrázek
Přenoska HANA Blue je klasická elektrodynamická přenoska s pohyblivými cívkami, nízkým výstupním napětím 0,4 mV/1 kHz a s diamantovým hrotem MicroLine, zasazeným v tvrzené borové chvějce. Magnetický obvod je osazen AlNiCo magnetem a cívky s impedancí 8 ohmů jsou navinuty vodičem z vysoce čisté bezkyslíkaté mědi. Celý systém zaručuje přenášený kmitočtový rozsah 15 Hz-50 kHz, s odstupem kanálů lepším než 30 dB a rozdílem mezi kanály menším než 0,5 dB. To všechno při doporučené svislé síle na hrot 2 g. Přesná výroba systému umožňuje doporučovat svislou sílu na hrot bez tolerance. Standardně u konkurence doporučovaná tolerance vede odchylkou od jmenovité hodnoty k nesymetrickému zatížení, usazení snímacího systému mimo lineární oblast a nepřesným nastavením k vzniku nelineárního zkreslení. Pro někoho dokonce příjemného, ale nevyužívajícího optimální vlastnosti snímacího systému. Proto je téměř nezbytné pro přesné nastavení svislé síly na hrot použít digitální váhu. Měnič přenosky je vestavěn do přesně opracované základny z duralové slitiny A7075 s dokonalou povrchovou úpravou. Protože jsou pro uchycení přenosky do skořepiny použity dva slepé závity se standardní roztečí ½“ jsou v příslušenství čtyři páry imbus šroubků s různou délkou. Přenoska je včetně montážního příslušenství dodávána v přesně zpracované dřevěné kazetě.

Testujeme
Přenosku HANA Blue jsem nainstaloval do přenoskového ramena SME 309, namontovaném na upraveném pohonu Michell Mycro. Elektronika měla na vstupu phono předzesilovač Cleraudio Balance+, pokračoval pasivní symetrický předzesilovač Khozmo Acoustic a monobloky Audiophonic MPA M-400MT, které mají na výstupu reproduktorové soustavy KEF Reference 3Meta. Po přesném seřízení kolmosti systému přenosky k ploše gramofonové desky a nastavení přesné svislé síly na hrot 2 p bylo všechno připraveno k reprodukci. Od prvního okamžiku je překvapující přesná a neměnná lokalizace, to je pozitivní důsledek velkého odstupu mezi kanály, minimální odchylky mezi kanály a precizního nastavení kolmosti systému k drážkovému poli. Druhým příjemným překvapením je absence jakékoliv vysokofrekvenční rezonance, výšek je dost, ale bez prezence nebo nepřirozeného zkreslení. Díky úzkému hrotu MicroLine jsou přenášeny čistě i nejjemnější detaily. Reprodukce je detailní a prostorově přirozená a příjemná ať jde o vážnou hudbu, Vivaldiho loutnový koncert a tria od Hungarotonu, nebo rockovou desku Deep Purple, Made in Japan (charakterem mi připomněla živý koncert v klubu House of Blues v Los Angeles roce 1998) nebo jazzové piano a harmonika Billa Evanse a Toota Thielemana Affinity. Všechny tyto nahrávky jsou detailní při všech dynamických úrovních, jsou přenášeny bez pozorovatelného zkreslení a se stabilní prostorovostí. Přenoska HANA Umami Blue je skutečně vynikající snímač, který z vašich desek vytěží maximum.

Miroslav Láb


Výrobce: HANA
Zapůjčil: Altei s.r.o.
Hi-Fi studia: ALTEI, Studio Eso, Studio Luxusní elektronika

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti