Monitor Audio Platinum 200 3G

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 271
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Monitor Audio Platinum 200 3G

Příspěvek od pixel »

Do třetice všeho dobrého.
1. 6. 2023

O svém plánu inovovat referenční sérii Platinum (mimo řady však stojí nové vlajkové lodě Hyphn, které měly premiéru minulý měsíc) informovala britská značka Monitor Audio už vloni na podzim, ale do distribuce se reprosoustavy ze série Platinum 3G dostaly až na jaře. Z vyšších řad, jejichž hierarchii odvodíme podle ceny drahých kovů, se dočkala teprve třetí generace: více inkarnací mají na kontě série Silver 7G a Gold 5G, ale ty jsou také v katalogu firmy, jež vloni oslavila kulaté abrahámoviny, starší.

Reprosoustavy z řady Platinum se poprvé představily až v roce 2007 a ve druhá generaci Platinum II následovaly o devět let později. Také pro čtveřici modelů ze série Platinum 3G zůstává typická možnost zkompletovat ozvučení pro domácí kino i stereofonní aparaturu, ale nabídka jejích čtyř modelů je zúžená (nových verzí se nedočkaly velké třípásmovky Platinum PL500 II a dva centry PLC350 II a PLC150 II nahradil jediný C250 3G). To nejlepší z třetí generace řady Platinum tak představují ještě docela kompaktní třípásmové sloupy Platinum 200 3G (pár za 279 990 Kč), jež lze vybírat ze tří provedení klavírního laku, který čítá celkem šestnáct vrstev: vedle černého a čirého na ebenové dýze v nabídce nově figuruje bílý polomatný, který nahradil lakovanou palisandrovou dýhu.

ObrázekNová generace měničů
Oproti modelu Platinum PL200 II se rozměry ani hmotnost reprosoustav Platinum 3G (včetně patek a hrotů 36,9 x 104,2 x 45,5 cm, každá váží 35,8 kg) příliš nezměnily, přibyly vybrané designové prvky, ale inovacemi především prošly veškeré měniče, které si zároveň vyžádaly přeladění elektrických výhybek. Tuhé kabinety se zaoblenými dlouhými hranami tvoří tvarované vrstvené MDF desky o tloušťce, jež začíná na 18 mm (vepředu vzrůstá až na dvojnásobek), které jsou na čelních stěnách a bočnicích zaoblené velkými poloměry, takže s rovnoběžnými plochami zmizely také podmínky pro vznik vnitřního stojatého vlnění, na hranách rovněž nedochází k difrakcím zvukových vln. Konstrukci kabinetů uvnitř zpevňují navzájem kolmé otevřené přepážky, jejichž uspořádání navrhla výpočetní technika za pomoci metody konečných prvků. Tuhost kabinetů pak ještě zvyšují tradiční rozpěrky, fixující magnetické obvody všech čtyř měničů vůči zadním stěnám (jejich velké inbusové hlavy je zapotřebí klíčem z příslušenství občas dotáhnout). Stabilitu ozvučnicím zajišťují čtyři profily z litého kovu, opatřené na koncích lůžky pro výškově polohovatelné jehlany, jež vystřídaly někdejší základny z kompozitního materiálu.

Všechny měniče jsou firemní, v tomto případě optimalizované pro řadu Platinum 3G. Páskový tweeter MPD (Micro Pleated Diaphragm) III vychází z prototypu Concept 50, který značka představila začátkem loňského roku: nabízí nižší zkreslení, vyrovnanější kmitočtovou charakteristiku a díky upravenému vlnovodu také vysoce kontrolovanou směrovost. Středotónový měnič o průměru 10 cm a dva woofery o průměru 15 cm spojují inovované vyduté membrány RDT (Rigid Diaphragm Technology) III, které tvoří tři vrstvy: voštinové jádro z meta-aramidových vláken uzavírají na vnější straně vrstva kompozitu C-CAM (Ceramic Coated Aluminium/Magnesium) - hliníku legovaného hořčíkem s keramickým „potahem“, na straně vnitřní pak dvojitá vrstva uhlíkových vláken. Podle značky je membrána RDT III lehká, mimořádně pevná a funguje jako dokonalý píst. Ve spojení s inovovanými pryžovými závěsy, které membrány spojují s litinovými koši, a dvěma středicími membránami vykazuje nová generace měničů zatím nejnižší harmonické zkreslení v historii firmy. Středotónový měnič, zapouzdřený uvnitř ozvučnice v zaobleném uzavřeném tubusu z kompozitního materiálu, disponuje účinným „pohonem“, který zajišťují neodymový magnet a lehká kmitací cívka navinutá měděným drátem s hranatým průřezem, která má méně mezer mezi jednotlivými závity a na horním okraji pracovního pásma i vyšší účinnost. Kmitací cívka je k membráně upevněna poddajným nylonovým prstencem DCF (Dynamic Coupling Filtr), jež tlumí vysokofrekvenční kmity. Woofery už mají feritové magnety, ale jejich kmitací cívky mají velký průměr a jsou opět navinuté měděným drátem s hranatým průřezem.

Dobře naladěné výhybky
U elektrických výhybek značka zmiňuje pouze dělicí kmitočty 825 Hz a 3 kHz, dále alespoň připomíná, že jejich součástky jsou ručně vybírané s ohledem na toleranci 1 %. Na zadní stěně ústí dvě paralelně řazené silnostěnné trubice bassreflexových rezonátorů s aplikovanou firemní technologií HiVe (High Velocity) II, kdy jejich vnitřní rovnoběžné drážkování omezuje nežádoucí turbulence proudícího vzduchu. Vyústění bassreflexu vyžaduje při ustavení v místnosti dostatečný odstup soustav od zadní zdi (návod připouští jako minimum už 20 cm, ale více je samozřejmě lépe). Když nelze tuhle podmínku dodržet, lze bassreflexové porty akusticky „zaslepit“ přibalenými zátkami z akustické pěny. Dva páry šroubovacích terminálů na panelu vzadu nad základnou mají těla z masivní mědi a kontaktní plošky pokovené rhodiem. Po demontáži zkratovacích propojek umožňují bi-amping či bi-wiring a poradí si s libovolně zakončenými reproduktorové kabely.

Kmitočtový rozsah 32 až 60 000 Hz byl naměřený v pásmu -6 dB ve volném poli, v poslechové místnosti však reprosoustavy Platinum 300 G pokryjí víceméně kompletní akustické spektrum. Charakteristická citlivost 88 dB (2,83 V/1 m) je oproti staršímu modelu Platinum PL200 II o 2 dB nižší, ale to při nízké jmenovité impedanci 4 Ω většině zesilovačů vybuzení nezkomplikuje, stačí respektovat doporučení značky a zvolit model s výkonem minimálně 150 W na kanál (soustavy si nechají líbit dvojnásobek).
Obrázek

Kompaktní, ale s velkým zvukem
Test se uskutečnil v poslechové místnosti studia Lepší zvuk v pražských Nuslích, kde reprosoustavy Platinum 3G doplnily výkonový zesilovač Chord Ultima 5 a předzesilovač s D/A převodníkem EverSolo DAC-Z8. Kabely Nordost pocházely ze série Heimdall 2. Zdrojem signálu byl Roon Nucleus. Testovací skladby jsem vybral z alb Leonard Cohen: You Want It Darker (Columbia, 2016), Georg Friedrich Händel: Messiah / La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations, dir. Jordi Savall (Alia Vox, 2019), Věra Heřmanová: Les grandes orgues de Notre Dame de Chartres (Supraphon, 2014), Magdalena Kožená: Il giardino dei sospiri (Pentatone, 2019), King Crimson: THRAK (Discipline Global Mobile, 1995), Kronos Quartet: Folk Songs (Nonesuch, 2017), k.d. lang: All You Can Eat (Warner Bros., 1995) a Rob Wasserman: Trios (GRP, 1994).

Třípásmovky upoutají vyváženým, mimořádně čistým zvukem s výborně kontrolovanými basy, kterému vychází vstříc nebývalá transparentnost. Prokreslení barvotvorného středního pásma do nejjemnějších detailů vynikne zvláště u snímků s vyšším zastoupením akustických hudebních nástrojů. Výšky jsou lehké, otevřené, mají jiskru. U mladších generací reprosoustav britské značky někdejší tonální neutralita ustupuje živějšímu muzikálnímu projevu a sloupky Platinum 3G nejsou výjimkou, rozumí si tak prakticky s libovolným žánrem. Dynamický rozsah je široký, trojrozměrné zobrazení hudební scény zajišťuje přesnou lokalizaci nástrojů a vokálů. Kontury zvukového obrazu zůstávají zřetelné i při hodně hlasité reprodukci, na druhou stranu sloupky umí hezky zahrát také potichu.

Pavel Víšek


Výrobce: Monitor Audio
Zapůjčil: Audio Center Czech s.r.o.
Hi-Fi studia: AVcenter.cz, Cinema Shop, RODEL - AUDIO, Avitsmart, Hi-Fi Studio FM, Hifi Morava, hifion.cz, HifiSound Studio, HiFiStyl, LEPŠÍ ZVUK, PureSound, Studio Luxusní elektronika

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti