D/A převodník včetně analogového předzesilovače a sluchátkové zesilovače od americké společnosti Mytek.
8. 2. 2020
Mytek není v oblasti audio komponent žádným nováčkem, byť v našich končinách začala být aktivně nabízena teprve nedávno. Mytek v roce 1992 jako firma produkující výhradně profesionální audiotechniku pro nahrávací studia a náročné domácí uživatele.
Mytek Manhattan II není pouhým D/A převodníkem a integruje také funkcionalitu analogového předzesilovače a sluchátkové zesilovače. Navíc si můžete dokoupit také interní moduly, které přidají funkcionalitu streameru a gramofonového předzesilovače. Manhattan II je tedy zařízení s velice širokou funkcionalitou, která v dané kategorii nemá dle mého názoru konkurenci. Přidejme k tomu velice zajímavý design a máme tu velmi zajímavé ingredience. Jak ale chutná celek? K tomu se dostaneme v následující subkapitole. Referencí v kategorii převodníků do 200 tisíc korun je bezesporu Meitner MA-1 v2. Shodou okolností jsem mohl oba převodníky vyzkoušet v těsném sledu. Naposlouchány byly také zdroje jako Ayon CD-35 Signature nebo Luxman D-05u nebo Accuphase DP-720.
Představení
Začněme ale podrobnějším popisem toho, co Manhattan II umí. Srdcem převodníku je čip ES9038 Pro, který představuje současnou špičku. V případě Manahttanu II je zapojen ve stereo režimu, byť se u dražších převodníků nebo přehrávačů objevuje také po dvojici těchto čipů v mono režimu. V zásadě ale nelze říct, že jeden převodník toho typu znamenal nějaký výrazný limit. V recenzích digitálních zdrojů je dnes už výčet podporovaných formátů v podstatě jen mlácením prázdné slávy, neboť naprostá většina převodníků podporuje samplovací frekvence a bitové hloubky, ve kterých nejsou dostupné v podstatě žádné nahrávky, alespoň ne ty nativní. Mnohem zajímavější než podpora DSD256 nebo PCM384 je pak praktická zkušenost, jak si převodník radí s dnes již morálně zastaralým formátem 16 bit/44,1 kHz ve kterém je na trh uváděna naprostá většina nahrávek.

Podpora hi-res formátů ale pomalu nabývá na významu. Zajímavostí je pak dnes hodně propagovaná MQA, která je přítomna snad ve všech nových produktech tohoto typu. Převodník bez podpory MQA dneska má dnes při uvedení na trh vážný „marketingový“ škraloup. Jestli je nebo není MQA takovým přínosem, jakým se na počátku zdála být, nechám na každém uživateli, který měl možnost si rozdíly vyzkoušet. Stěžejní informace vzhledem k Manhattanu II je, že on sám MQA podporuje, byť jsem pro účely testu povětšinou poslouchal s MQA deaktivovaným, což umožní výběr mezi přednastavenými filtry, jejichž správná volba má dle mého názoru stěžejní vliv na celkový výsledek reprodukce.
Uživatel má na výběr sedmero filtrů: BRCK (Brickwall), FRMP (Fast Rolloff, Minimum Phase), SRMP (Slow Rolloff, Minimum Phase), SRLP (Slow Rolloff, Linear Phase), FRLP (Fast Rolloff, Linear Phase), APDZ (Apodizing, Fast Rolloff, Linear Phase) a HBRD (Hybrid, Fast Rolloff, Minimum Phase). Po pocitové stránce u mě zvítězil filtr Slow Rolloff Linear Phase, který poskytoval zvuk bez artefaktů na vyšších frekvencích a velmi pěkně zobrazoval prostor. Zvuku nebylo příliš co vytýkat. Je možné, že na jiných sestavách se osvědčí jiná kombinace. Aktivací tohoto filtru jsem přišel o podporu MQA, což mi ve výsledku až tak nevadilo.
Na straně digitálních vstupů je výbava naprosto vyčerpávající a zahrnuje AES/EBU, S/PDIF, TOSLINK a USB. Převodník disponuje také třemi analogovými vstupy (2x RCA + XLR), což se v této kategorii jen tak nevidí. Připojit můžete také externí hodiny, ale Mytek se dušuje, že z hlediska Hi-Fi reprodukce nemá připojení externích hodin na reprodukci žádný vliv, protože už samotný výrobce implementoval kvalitní TCXO hodiny Crystek (s úrovní jitteru pod 0,82ps). Externí hodiny, ale mohou mít opodstatnění například při využití vícero převodníků u multikanálové aplikace.

Zaujme rovněž možnost instalace „roon ready“ streamovacího modulu, který pak z Manhattanu II vytvoří plně funkční streamer. Další možností je instalace modulu s kvalitním gramofonovým předzesilovačem. Pokud budete chtít takto vybavený převodník, pak musíte počítat s příplatkem několik desítek tisíc nad základní cenu Manahattanu II. Moduly jsem neměl v době testu k dispozici, ale ohlasy na jejich kvalitu jsou vesrkze velice pozitivní.
Pro „sluchátkáře“ je zajímavostí symetrický sluchátkový zesilovač (až 6 W/500 mA) s dvojici 6,3mm jacků. Pokud máte sluchátka se čtyřpinovým konektorem, pak je nutné použít redukci z dvojice 6,3mm výstupů na XLR 4pin. Potěší rovněž možnost nastavit zisk sluchátkového zesilovače ve třech úrovních -6 dB, 0 dB, +6 dB. Samotný sluchátkový zesilovač je dostatečně silný na to, aby zvládl většinu dynamických sluchátek, ale bude třeba najít ty se správným charakterem. AKG nebo Sennheiser neposkytly velkou synergii, a tak bych se díval spíše po Hifiman Edition X a podobně. Diskrétní řešení například u Accuphase integrovaných řešení poslední generace mi přišlo mírně lepší, ale v zásadě kvalitě sluchátkového výstupu.
Vnitřní část Manhattanu II okupuje velkoryse dimenzovaný napájecí zdroj se dvěma stíněnými toroidními transformátory s baterií filtračních kondenzátorů. Výrobce v tomto ohledu neponechal nic náhodě, a právě takto nadstandardně dimenzovaný lineární zdroj se jistě z velké míry podílí na výsledné kvalitě zvuku.

Vnější provedení Manhattanu II je opravdu originální a jedná se plastickou texturu obrobenou na CNC frézce s následným černým eloxováním. Displej zařízení je opravdu velkorysý, a pokud budete používat v běžném pokoji, tak zřejmě oceníte možnost ztlumit jej nebo dokonce vypnout. Velmi kvituji rovněž možnost jednoduché deinstalace pryžových přístrojových nožek a jejich nahrazení hroty (jsou obsahem balení) nebo antivibračními nožkami jiných výrobců. Výrobce doporučuje převodník nevypínat (zřejmě kvůli Crystek TXCO oscilátorům) a skutečně lze říci, že permanentně zapojený převodník již po jednom či dvou dnech práce hrál bez sebemenšího náznaku agrese a „digitality“. Spotřeba zařízení není vysoká, a tak nelze jinak než doporučit.

Jak hraje?
První co vás na poslechu Manhattanu II zaujme je rozlišení, které je opravdu excelentní a nezadá si s převodníky podstatně dražšími. V bypass módu, kdy je přemostěna analogová i digitálně regulace výstupů je zvuk nesmírně čistý a audiofilové si budou s gustem vychutnávat nejmenší detaily nahrávek. Další velkou devizou je pak dynamika a bas, který je opět exemplární. Blízko po sobě jsem měl možnost poslouchat Meitner MA-1 V2 a právě Manhattan II a pokud bych měl oba převodníky srovnat, tak Meitnera označím jako distingovaného pána ve fraku a Manhattan II jako rozevlátého bohéma. Osobně mě poslech Manhattanu II bavil více, ale nemohu nezmínit, že Meitner poskytuje vyváženější zvuk. Manhattan II zase kontruje čistotou reprodukce a již zmíněným prominentním basem, který bude u většiny sestav znamenat živelnější a zajímavější reprodukci.
Nejdelší část poslechu Manhattanu jsem strávil se zařazenou analogovou regulací hlasitosti, vypnutým MQA a SLRP filtrem, kde se mi zvuk zdál nejvyváženější. Manhattan II je bezesporu zvukově velmi zajímavý převodník a jeho boj s konkurenty jako zmiňovaný Meitner je velmi vyrovnaný. Mytek Manhattan II ale má svou osobnost a jeho zvuk není tak vyvážený jako například u DCS a je potřeba ho ve vlastní sestavě vyzkoušet, pokud si sedne, což se týká především jeho mírně prominentnějších středů, pak může dělat mnoho let radost nejen zvukem ale také opravdu velmi širokou funkcionalitou.
Závěr
Mytek Manhattan II splnil očekávání a představuje skutečný upgrade nad nižší model Mytek Brooklyn Plus, což za téměř trojnásobnou cenu lze očekávat. Převodník nabídce opravdu vyčerpávající konektivitu a funkcionalitu. Pokud budete potřeba, pak můžete převodník vybavit ještě modulem gramofonového předzesilovače a síťového streameru, což promění Mytek v opravdové srdce každé sestavy. Pokud v tom připočteme i velmi slušný analogový předzesilovač, pak za danou cenu nelze mít připomínek.
Mytek Manhattan II bych velmi doporučil propojit s případným externím streamerem pomocí AES/EBU, které poskytuje excelentní zvuk, ačkoli mírně limituje samplovací frekvence u PCM a u DSD se omezí pouze na DoP DSD64. Většina současného hi-resu je běžně do maximálně 24 bit/192 kHz a právě DSD64, takže si není úplně potřeba zoufat. Velkou devizou je také sluchátkový zesilovač se symetrickým výstupem. Nejde sice o plně diskrétní řešení, je založen na dvojici blíže neurčených čipů, ale s vhodně zvolenými sluchátky bude poslech i pro náročné uživatele. Cena 155 tisíc s DPH se dnes v kontextu raketově rostoucích cen high-endových komponent jeví jako poměrně solidní nabídka.
Petr Štefek
Výrobce: Mytek
Distributor: Hifi Studio Panský Dvůr
Hi-Fi studia: Hifi Studio Panský Dvůr