Primare DD15

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

Primare DD15

Příspěvek od pixel »

Spolehlivý čtenář cédéček.
7. 2. 2022

Kompaktní disky rádoby fundované prognózy zatracovaly už na konci 20. století, ale je zřejmé, že s optickými disky první generace musíme počítat minimálně ve střednědobém horizontu. Rozruch navíc začátkem ledna vyvolal americký týdeník Billboard, který přinesl výsledky globálně nejsilnějšího hudebního průmyslu v USA za rok 2021, z nichž vyplynulo, že prodej cédéček za Atlantikem poprvé od roku 2004 meziročně vzrostl a skladba nejúspěšnějších titulů naznačuje, že po vinylech začíná cédéčka „objevovat“ také nejmladší generace.

CD přehrávačů však na trhu ubývá a deficit začínají vyrovnávat CD transporty, protože D/A převodníkem už disponuje většina integrovaných zesilovačů. I proto highendová značka Primare, kterou v polovině 80. let založil v Limhamnu na jihu Švédska dánský konstruktér Bo Christensen, zatím naposledy rozšířila základní řadu 15 právě o CD transport DD15, který už s cenovkou 31 990 Kč náleží do střední třídy. Jde hlavně o periferii integrovaného zesilovače I15, většinou už v přívlastkové verzi Prisma s modulem stejnojmenného komunikačního a řídícího systému, ale komponent ve zvukovém řetězci doplní libovolný D/A převodník, který potřebuje spolehlivý přísun hudebních dat.
Obrázek

Vibrace a rezonance nezná
Robustní kovové šasi CD transportu, který váží 6,6 kg, je uloženo na třech kovových patkách, neboť výhodami takového řešení jsou velká stabilita i konstrukční tuhost, jež vytvářejí mechanice optimální podmínky pro čtení dat. Zatímco profily ze silného ocelového plechu mají povrchovou úpravu šedým polomatným lakem, stylové čelní panely z kartáčovaného hliníku lze vybírat anodizované do titanově šedé, případně černé. Obě verze spojuje ochranné sklo na černém subpanelu, který ve střední části čelního panelu ustupuje bílému OLED displeji. Ve střední části komponentu o rozměrech 430 x 106 x 385 mm je pružně uchycená štěrbinová CD mechanika Philips CDM-M10, které se nepotýká s vibracemi či rezonancemi typického (nejčastěji plastového) podavače disků; dobře odolává otřesům, protože původně ji nizozemský koncern vyvíjel pro audio systémy, integrované do kokpitů automobilů vyšších tříd (portfolio zahrnující firmy jako BMW, Buick nebo Jaguar ledacos napovídá). Elektronické obvody soustřeďuje deska plošných spojů, osazená s ohledem na co možná nejkratší signálové cesty technologií povrchové montáže převážně miniaturními součástkami SMD, umístěná navíc v zadní části šasi v bezprostřední blízkosti přípojek. Snaha omezit nežádoucí interference na minimum je příkladná. DD15 má dva napájecí zdroje: spínaný udržuje komponent pouze v pohotovostním režimu Standby, ale po zapnutí jeho roli přebírá klasický napájecí zdroj s transformátorem, jehož usměrněné napětí filtruje kondenzátor, a zdroj spínaný (i když rušení už konstrukce mladších generací víceméně potlačily) se automaticky vypíná. Pomyslný „mozek“ CD transportu představuje mikroprocesor ARM STM32F103 s jádrem Cortex-M3. Cílem je z disku přesně načíst data, maximálně potlačit jitter a dostat na výstup digitální signál s koherentním časováním.

Na minimalisticky uspořádaném čelním panelu najdeme kromě OLED displeje, zobrazujícího informace do dvou řádků, a reliéfně provedeného grafického loga pouze tři tlačítka, jež patří vypínači a sdruženému ovládání základních funkcí, jenž zároveň zpřístupňuje nastavení komponentu pomocí interaktivního menu. Pohodlnější obsluhu nabízí dálkové ovládání C25 z příslušenství. Zadní panel nabízí dva digitální výstupy (koaxiální S/PDIF a optický), přípojky pro externí systém dálkového ovládání i systémovou sběrnici pro stejnosměrné spínací napětí 12 V, umožňující po propojení s dalšími firemními komponenty (de)aktivovat DD15 v rámci celé sestavy. Sériový port RS-232C umožňuje transport začlenit do systémů chytrých domácností. Poslední zbývá zmínit třípólovou zásuvku pro napájecí kabel ve společnosti dobře přístupného pouzdra trubičkové pojistky.
Obrázek

Zasahuje do vyšší třídy
Test se uskutečnil v poslechové místnosti HB Audio v pražské Hostivaři, kde CD transport doplnily D/A převodník s předzesilovačem Chord DAVE, výkonový zesilovač Chord Ultima 5 a podlahovky Audiovector R6 Arreté. Kabely byly signálové Zavfino, digitální Furutech a reproduktorové Acoustic Revive. Jako testovací jsem vybral skladby z CD Patricia Barber: Live – A Fortnight In France (Blue Note, 2004), Jack DeJohnette, John Scofield, John Medeski, Larry Grenadier: Hudson (Motéma Music, 2017), Garbage: Beautiful Garbage (Mushroom, 2001), Igor Stravinsky: Le Secre du printemps – The Firebird / The Cleveland Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, dir. Pierre Boulez (Deutsche Grammophon, 2002) a Rob Wasserman: Trios (GRP, 1994).

Na mimořádném zvuku celé sestavy mají samozřejmě hlavní podíl podstatně dražší komponenty, ale Primare DD15 subjektivně za „kratší sirku netahá“ (v katalogu pokrývá i potřeby vyšší řady 25, až referenční série 35 disponuje „vlastním“ CD transportem DD35 za 49 990 Kč s japonskou mechanikou TEAC), hudební data poskytuje k dalšímu zpracování s přesným „timingem“, což není rozhodně zanedbatelné. Chyby, které vznikají při čtení libovolného optického disku, jsou totiž fatální a sebelepší technologie je už v dalších krocích plnohodnotně neopraví. Vůči kročejovému hluku je DD15 víceméně imunní.

Pavel Víšek


Výrobce: Primare
Zapůjčil: Audio Center Czech s.r.o.
Hi-Fi studia: Cinema Shop, RODEL - AUDIO, Avitsmart, ElektroNet, Hi-Fi Studio FM, Hifi Hejhal, HiFi Studio, HiFiStyl, LEPŠÍ ZVUK, RothAudio, Studio Luxusní elektronika

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host