SVS Prime Pinnacle

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 273
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

SVS Prime Pinnacle

Příspěvek od pixel »

Hlavní vrchol mezi americkými sloupky SVS.
29. 10. 2019

Společnost SVS se sídlem v Youngstownu ve státě Ohio, zhruba v polovině cesty mezi New Yorkem a Chicagem, staví svou nabídku hlavně na aktivních subwooferech, rozdělených do pěti sérií, ale neopomíjí ani reproduktorové soustavy v řadách Prime a Ultra, z nichž sestavuje různé sety pro domácí kino. Vždy alespoň třípásmové sloupky však často nacházejí využití také ve stereofonních sestavách. Klíčovou pozici mají zvláště „vlajkové lodi“ základní řady Prime Pinnacle, které jsou spojkou mezi nejmenšími podlahovkami Prime Tower a firemními referencemi Ultra Tower, jež mají o půl pásma navíc. Přes mnohoznačnost angličtiny jsou bez nadsázky oním hlavním vrcholem nabídky, protože dostaly speciální audio tuning, zvukově vyhovující audiofilům i skalním příznivcům domácího kina. Standardní provedení soustav Prime Pinnacle (47 990 Kč/pár) má kabinety potažené strukturovanou vinylovou fólií, jež přesvědčivě evokuje černě mořený jasan, jednoznačně doporučit lze však příplatkovou verzi v černém klavírním laku (52 990 Kč/pár), nejenom proto, že je silný a rovný, ale především kvůli zpevnění konstrukce, podobně jako u koncertních křídel. Ochranné odnímatelné rámečky, které pevně aretuje osm kolíků, jsou potažené černou průzvučnou tkaninou.
Obrázek

Pravoúhlé pouze navenek
Štíhlé kabinety z MDF desek, zatlumené uvnitř syntetickým rounem, zachovávají čisté linie, které designově ozvláštňují jen zkosené boční hrany u čelních stěn. Pro optimální rozmístění vnitřních přepážek využili konstruktéři metodu konečných prvků, takže ozvučnice jsou (alespoň u testovaných soustav v klavírním laku) akusticky netečné a šikmo orientované plné přepážky, jež oddělují komory středovýškové sekce měničů a tří wooferů, narušují pravoúhlou strukturu a rozlaďují tak podmínky pro vznik stojatého vlnění. Sloupky s kompaktními rozměry 20 x 104,5 x 35 cm nejsou z hlediska zpracování nijak ošizené, hmotnost 25,9 kg (platí samozřejmě pro jednu soustavu) je výmluvná. Dolní stěny kabinetů jsou v rozích opatřeny závity, do nichž lze našroubovat buď klasické kovové hroty, nebo na choulostivých podlahách kompromisní patky z elastomeru. Soustavy jsou osazené firemními měniči, vysokotónové s hliníkovou kalotou o průměru 25 mm doplňují vždy čtyři kónické. Středotónový o průměru 133 mm má membránu z kompozitu na bázi skleněných vláken, který u tří hlubokotónových měničů o průměru 165 mm střídá osvědčený polypropylen. Kónické měniče jinak spojují tepelně stabilní koše z kompozitu na bázi plastu ABS, zpevněného skleněnými vlákny, jež spojují s membránami pryžové vlnky s velkým zdvihem. Tři trubice bassreflexových rezonátorů ústí na zadních stěnách, horní patří komoře středovýškové sekce, větší část ozvučnic, vyhrazená trojicím wooferů, disponuje dvěmi paralelně řazenými.
ObrázekObrázek

V malých tělech plný bas
Pasivní elektrické výhybky v zapojení 2. řádu (se strmostí -12 dB/oktávu) jsou osazeny výhradně svitkovými kondenzátory a vzduchovými cívkami, fázově zpoždění signálu je tak zanedbatelné, nemluvě o dalších plusech včetně stability výhybek; „kompetence“ mezi jednotlivé měniče rozdělují na kmitočtech 300 Hz a 2,1 kHz. K propojení se zesilovačem slouží vždy pár šroubovacích terminálů s pozlacenými kontakty v plastových subšasi, zapuštěných vzadu nad základnou. Kmitočtovým rozsahem 29 – 25 000 Hz v solidním pásmu ±3 dB už kompaktní sloupky, na které se najde místo i v menších poslechových místnostech, v basech částečně zasahují do nejhlubší subkontraoktávy. Jmenovitá impedance činí 8 ohmů, charakteristická citlivost 88 dB (2,83 V/1 m) představuje víceméně průměr. Výkon zesilovačů doporučuje americká značka v širokém intervalu 20-300 W na jeden kanál, ale známe pořekadlo „méně je někdy více“ v tomto případě určitě neplatí. Jako rozumná volba se zdá integrovaný zesilovač s výkonem alespoň 2x 50 W, samozřejmě však bude hodně záležet i na výměře poslechové místnosti.
ObrázekObrázek

Žánrově tolerantní
Test se uskutečnil v poslechovce společnosti High-End Audio Studio na pražských Vinohradech, kde reprosoustavy doplnily elektronkový integrovaný zesilovač Cary Audio SLI-80HS ve volitelném režimu Triode (tj. v čisté třídě A), D/A převodník C.E.C. DA0 3.0 a CD transport s dvojitým řemínkovým pohonem C.E.C. TL2 N. Signálové i reproduktorové kabely Kubala-Sosna byly z vyšší řady Fascination. Jako testovací jsem vybíral skladby z CD Garbage: Beautiful Garbage (Mushroom, 2001), Joaquín Rodrigo: Concierto de Aranjuez / Narciso Yepes, English Chamber Orchestra, dir. Garcia Navarro, Mark Ronson: Uptown Special (Columbia, 2015) a Dmitrij Šostakovič: Smyčcové kvartety č. 2, 7, 8 / Pavel Haas Quartet (Supraphon, 2019) a Rob Wasserman: Trios (GRP, 1994).

Podtrženo, sečteno: třípásmovky Prime Pinnacle měly výborné podmínky pro to, aby ukázaly, co umí. Jejich kmitočtově vyvážený a transparentní zvuk staví na přesných a pevných basech počínaje nejhlubšími oktávami. Zkušenosti z konstrukce vyhlášených firemních subwooferů se nezapřou, ale je třeba zdůraznit, že barvotvorné pásmo středních kmitočtů a čisté přirozené výšky zde mají rovnoprávné zastoupení. Prostor je vykreslený víceméně trojrozměrně, ve složitějších nahrávkách vynikne výtečné oddělení jednotlivých nástrojů. Zvukový obraz si zachovává přesné kontury i při vyšších hlasitostech, na vynikající úrovni je také dynamika, která však nijak „nepřehrává“, což ocení nejenom příznivci vážné hudby. Do menších poslechových místností jsou sloupky Prime Pinnacle skvělou volbou, i když tady je třeba ohlídat dostatečný odstup jak od zadní, tak i bočních stěn.

Oficiální video výrobcePavel Víšek


Výrobce: SVS
Distributor: High-End Audio Studio s.r.o.
Hi-Fi studia: High-End Audio Studio, Studio Eso

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti