T+A MP 3100 HV + PA 3100 HV + M 40 HV + Solitaire S 530

Odpovědět
Uživatelský avatar
pixel
Příspěvky: 271
Registrován: 04 led 2016 19:59
Kontaktovat uživatele:

T+A MP 3100 HV + PA 3100 HV + M 40 HV + Solitaire S 530

Příspěvek od pixel »

Systém T+A složený z multimediálního SACD přehrávače MP 3100 HV, integrovaného zesilovače PA 3100 HV, hybridních výkonových monobloků M 40 HV a reproduktorové soustavy Solitaire S 530.
13. 2. 2024

Je obtížné přehlédnout a přeslechnout německé přístroje T+A s každou novinkou stále zajímavější. Základní firemní zásada Teorie a jejich Aplikace je na každém výrobku patrná od prvního kontaktu. Fandou firmy jsem od chvíle, kdy jsem měl možnost vyzkoušet ovládání všech přístrojů firemní aplikací MusicNavigator napsanou pro mobily a tablety. Aplikace je navržena tak, že i vzájemně propojené přístroje T+A vidíte jako jediné zařízení a tak je také ovládáte. Dokonalá demonstrace byla u „dvoustovkového“ mini systému sestaveného ze zdroje signálu MP200, převodníku/předzesilovače DAC200 a výkonového zesilovače A200. V aplikaci byly všechny tři přístroje jako jediné zařízení ovladatelné bez ohledu na to kudy signál prochází, jakou streamovací službu používá a co si potřebujete zahrát. A všechno to chodilo od prvního momentu bez nutnosti jakéhokoliv nastavování.

S těmito zkušenostmi jsem se těšil na možnost hrát si s nejlepším T+A systémem, poskládaným z multimediálního SACD přehrávače MP3100 HV, integrovaného zesilovače PA 3100 HV použitého jako analogový předzesilovač, výkonových monobloků M40 HV a především reproduktorových soustav Solitaire S530. Systém byl nainstalován v showroomu AVcenter, kde je k dispozici Roon server a pro kvalifikovanou přípravu stačilo pouze nainstalovat do iPadu poslední verzi aplikace T+A MusicNavigator G2. Po připojení k místní WiFi síti bylo všechno k dispozici, stačilo jen otevřít aplikaci, předzesilovač byl snadno ovladatelný a zdroj signálu Roon byl k dispozici.

MP3100 HV reprodukuje všechno
Multimediální SACD přehrávač jsem si vyzkoušel již dříve ve spojení s testem jiných přístrojů. V dokonalé kovové skříni je kromě luxusní CD/SACD mechaniky kompletní elektronika obsahující streamer, FM a DAB přijímač, Bluetooth přijímač, připojení na LAN síť, dva optické digitální vstupy, digitální AES/EBU vstup, tři koaxiální S/PDIF vstupy z nich dva BNC, USB A vstup pro externí paměťové médium a USB B pro využití jako D/A převodník (například pro počítač). Analogové výstupy jsou jak symetrické XLR a nesymetrické cinch, k dispozici je i digitální koaxiální výstup. Zapojení do složitějšího systému usnadňují dvě zásuvky firemního systému HLink. Bezdrátové připojení WiFi a Bluetooth je samozřejmostí. Překvapením jsou dva síťové přívody, napájející odděleně analogové a digitální obvody z nezávislých napájecích zdrojů, spolu se signálovými obvody vzájemně odstíněných. Pro optimální provoz přehrávače je vhodné použít současně oba síťové kabely. Ovládání všech funkcí je pouze dvěma knoflíky a rozměrným dotykovým displejem na čelním panelu, dálkovým ovladačem, bezdrátovým ovladačem FD100 nebo aplikací MusicNavigator.
Obrázek

Předzesilovač
V roli předzesilovače byla použita vstupní část integrovaného zesilovače PA 3100 HV, který je důsledně pouze analogový. Nízkoúrovňová část je zapojena jako diferenciální kaskódový zesilovač s přísně vybranými J-FET tranzistory, důsledně osazený diskrétními součástkami (bez operačních zesilovačů). Díky dokonalé konstrukci se obvody v signálové cestě obejdou bez celkové zpětné vazby a vysoké provozní napětí obvodů přístrojů HV 60 V zaručuje zpracování dynamických signálů bez nebezpečí limitace a jakéhokoliv zkreslení. Přepínání vstupů a všech funkcí je prostřednictvím zapouzdřených plynotěsných relé. Relé jsou navíc bistabilní, nepotřebují udržovací stejnosměrný proud a tím je vyloučen vliv řídících obvodů na signálovou cestu. Navíc zapouzdřená relé jsou zárukou dlouhé neměnné životnosti všech kontaktů, včetně regulátorů hlasitosti sestavených z přesných odporů.
Obrázek

ObrázekHybridní monobloky M40 HV
Na předzesilovač navazovaly dva hybridní monobloky M40 HV. Čtyřicítka v označení zesilovače byla před pěti lety věnována významnému výročí firmy. Obvodová koncepce zesilovače je originální, s důrazem na co nejlepší reprodukční vlastnosti. Proto je vstupní část monobloku nezvykle osazena dvěma pečlivě vybranými dvojitými triodami 6SN7 v symetrickém kaskódovém zapojení pracujících ve třídě A, za ní následuje vysokonapěťový zesilovač osazený výkonovými J-FET tranzistory, opět s převodní charakteristikou triody pracující ve třídě A a následují budící stupně osazené MOSFETy. Výkonové stupně jsou osazeny deseti páry bipolárních tranzistorů s kruhovými emitory tvořící dva kilowattové bloky, které mohou pracovat paralelně pro získání vysoké proudové zatížitelnosti nebo nezávisle pro biamping připojení (výstupní výkon 550 W/ 8 ohm, 1000 W/4 ohm, kmitočtový rozsah 1 Hz-150 kHz, odstup rušivých napětí >114 dB, harmonické zkreslení <0,009 %). Pokud je použito biwire propojení s reproduktorovými soustavami, jsou kontakty ochranných obvodů zapojeny paralelně, je docílen nízký výstupní odpor/vysoký činitel tlumení a reprodukce je přesná s mimořádně pevnými basy. Provozní režim zesilovače se přepíná dvěma přepínači pro maximální výstupní proud s napájecím napětím +- 50V, pro vysoký výstupní výkon nebo nezávislou funkce obou zesilovačů-biamping s napájecím napětím +-100V. Sofistikovaná signálová elektronika musí být spouštěna postupně a má inteligentní řízení pracovních bodů mikroprocesorem, který plní i funkci ochran proti přetížení, stejnosměrnému napětí a zkratu na výstupu nebo proti přehřátí. Všechny tyto stavy jsou indikovány na svislém displeji, který má současně funkci VU metru.

Konstrukčně je zesilovač řešen ve třech patrech. Ve spodním jsou dva síťové toroidní transformátory s výkonem 1 kW dokonale odstíněné od analogových obvodů, jsou určeny pro oba výkonové stupně a napájecí zdroje mají celkovou filtrační kapacitu 180 000 uF. Volba nižšího napájecího napětí umožňuje zvýšit klidový proud a pro výstupní výkon do 60 wattů pracují zesilovače v čisté A třídě. V následujícím středním patře jsou obvody vlastních výkonových stupňů jejichž mohutné chladiče tvoří válcové boky zesilovače. V posledním horním patře jsou elektronky vstupního zesilovače umístěné ve stínících krytech vyrobených z masivního bloku hliníkové slitiny, vše je na důsledně nemagnetickém šasi. Zesilovače jsou schopné pracovat s vysokými výkony a ztrátové teplo je třeba spolehlivě odvést, proto jsou všechny konstrukční díly dokonale navrženy, vyráběny třískovým obráběním z masivních bloků kvalitních materiálů a díky tomu zesilovač nemusí mít nucené chlazení ventilátory. Skříň zesilovače je vyrobena z nemagnetických materiálů, pouze oba síťové transformátory jsou v ocelové stínící šachtě. Třetí toroidní síťový transformátor je integrovanou součástí elektronkového „horního“ patra (rozměry 36 x 56 x 47 cm, hmotnost 52 kg).

Solitaire S530, liniové repro
Historie Solitaire započala před čtyřiceti lety informacemi o převodnících, pokračovala ve vývoji sluchátek Solitaire a princip magnetplanárních u T+A magnetostatických měničů úspěšně pokračuje v realizaci reproduktorových soustav Solitaire. Reproduktorové soustavy s označením Solitaire S 530 (kmitočtový rozsah 29 Hz-45 kHz, impedance 4 ohmy, charakteristická citlivost 86 dB/1W/1m) patří mezi druhé největší v řadě a jsou to vlastně běžně vypadající podlahové sloupky s basreflexovou třípásmovou ozvučnicí. Zásadní inzerovanou vlastností je cylindrické směrové vyzařování na středních a vysokých kmitočtech. Obecně je kvalita reprodukce ovlivňována přinejmenším stejnou měrou vlastnostmi reproduktorových soustav a poslechovým prostorem, ve kterém jsou nainstalovány.

ObrázekReproduktorové soustavy Slolitaire S 540 a S 530 jsou navrženy tak, aby vliv prostoru výrazně potlačovaly. Vysoké kmitočty vyzařuje magnetostatický reproduktor s délkou úctyhodných 85 cm. Vedle něj je pro vyzařování středů umístěno celkem sedm eliptických nebo přesněji oválných dynamických reproduktorů 60x90 mm. Na bocích soustavy jsou namontovány u soustavy S 540 čtyři dynamické basové reproduktory o průměru 22 cm, u testovaných „menších“ soustav jsou stejné basové reproduktory pouze dva. Extrémně dlouhé středo a vysokotónové měniče, které mají vlastnosti liniového zdroje výrazně potlačují vyzařování akustické energie směrem k podlaze a ke stropu. Nežádoucí odrazy od těchto ploch vytvářejí s přímým zvukem hřebenovou funkci, která reprodukci výrazně zabarvuje a nelze ji korigovat jinak než akustickými úpravami stropu a instalací alespoň silného koberce. Skříně soustav designované jako elegantní kombinace Bauhausu a Art Deca jsou vyrobeny z MDF a HDF desek a jsou zpevněny řadou tělesových příček, rozměrný basreflexový nátrubek je zakončen na spodní stěně mezi stabilizačními „nohami“, na které se při manipulaci upevňují kolečka, po optimálním umístění vyměnitelná za hroty. Vlastní ozvučnice, na které je namontováno sedm středotónových měničů a vysokotónový magnetostat je z masivní hliníkové desky. Vysokotónový magnetostat je osazen celkem 64 magnety a membrána je v celé délce nepřerušena, má dokonale pístový pohyb a díky velké ploše je schopna vyvinout vyšší akustický tlak bez pozorovatelného zkreslení. Podobné vyzařovací vlastnosti má sedm oválných dynamických reproduktorů s hliníkovými membránami uspořádaných opět do vertikálního liniového zdroje a uzavřených ve vlastní ozvučnici. Distribuci výkonového signálu pro reproduktory zaručuje třípásmová pasivní výhybka FSR (Fast Signal Response).

Na zadním panelu jsou zakončeny dva páry masivních svorek, nad kterými jsou tři přepínače korigující basy, středy a výšky ve skocích -1,5, 0 a + 1,5 dB. Díky mírnému „záklonu“ soustav je u nižších 530tek optimální poslechové místo v pohodlném křesle ve vzdálenosti zhruba tři metry (rozměry jedné soustavy 26 x 128 x 45 cm a hmotnost 53 kg). Směrové vyzařovací vlastnosti prodlužují dozvukovou vzdálenost blíž k posluchači, to znamená, že do určité míry kompenzují ne úplně optimální akustické vlastnosti poslechového prostoru. V showroomu, ve kterém byly S 530 nainstalovány byla jeho akustika příjemně potlačena. To byl vlastně záměr konstruktérů při návrhu ozvučnic soustav série Solitaire, vyzdvihnout přímou složku reprodukovaného akustického signálu a potlačit vliv ne úplně optimální prostorové akustiky poslechového prostoru. A to se dokonale povedlo!

Poslech
Pro poslech byl celý T+A systém nainstalován v showroomu AVcenter. Předzesilovač byl připojen na LAN síť s aktivovanou službou Tidal Master a Roon. K poslechu sem použil sadu standardních záznamů Wav a FLAC 44,1-192 kHz/16-24 bit, jazz, rock, klasika, referenční Miles Davis/Tutu (1986), Kind of Blue (1959/2013 HD Tracs) i SACD, Rolling Stones/Let It Bleed (2012 Remastered), Bridges To Babylon (1997), Antonio Forcione & Sabina Sciubba/Meet Me In London (192 kHz Super Hi Def Edition, Naim), Diana Krall, The Girl in the Other Room, Arild Andersen, Mira (ECM), Bill Evans Trio, How May Heart Sings, John Coltrane and Milt Jackson, Bags and Trane (1961, 2015 192 kHz/24bit) a další, služby Tidal Master. SACD přehrávač MP 3100 HV byl pro poslech zapojen na vstup předzesilovače integrovaného zesilovače PA 3100 HV a monobloky M40HV připojené symetrickými kabely a nastaveny na paralelní zapojení zesilovačů pracujících ve třídě A. Jako zdroj signálu byl použit Tidal Master ovládaný Roon.

Přímá složka akustického pole na středech a výškách je výrazně oddělena od okolního prostoru. Po prvním kontaktu jsem měl pocit, že ubrat na výhybkách soustav basy o 1,5 dB je přirozenější. Příjemné je přiblížení se k hudební scéně, okolní prostor se uplatňuje výrazně méně a stereofonní reprodukce je přehlednější, prostorově přesnější. Pásmo základních kmitočtů a především vokálů je spojité bez zabarvení, basů i přes „pouhé“ -1,5 dB bylo v celém dynamickém rozsahu dostatek. Vysoké kmitočty jsou extrémně čisté a i při vyšší poslechové hlasitosti a bez jakékoliv pozorovatelné rezonance nebo zabarvení. Reproduktorové soustavy Solitaire S 530 a S 540 jsou elegantním a účinným řešením v moderních, akusticky problematičtějších interiérech a ve spojení s dokonalou elektronikou jsou nekompromisní kombinací.

Miroslav Láb


Výrobce: T+A elektroakustik GmbH
Zapůjčil: ALTEI s.r.o
Hi-Fi studia: AVcenter.cz, RODEL - AUDIO, ALTEI, HIFI Opava, LEPŠÍ ZVUK, Studio Luxusní elektronika

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti