Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Příspěvek od NA »

Mam pocit, že jsem se s ním začal „ohánět“ já, a nějak nevím o tom, že bych nevěděl o co jde. Nějaké vysvětlování toho jevu jsem neměl v úmyslu a tak nějak jsem si i myslel, že to většina zná, a kdo ne tak toho nezajímá co to přesně je, ale spíše co se proti tomu u audio kabelů dělá. A to jsem také uvedl-používá se větší počet samostatně izolovaných vodičů.
Takže krátce pro ty co netuší:
Skineffect je označení pro vytlačování elektronů vznikajícím elektromagnetickým polem na povrch vodiče . Tím se zmenšuje objem, který je protékaný proudem a tím se zvětšují ztráty. Skineffect se projevuje při přenosu vysokých frekvencí a také vysokých proudů. Tomuto efektu se dá bránit zvyšováním povrchu vodiče (trubka, vícero samostatně izolovaných vodičů)
Noble Audio - výroba a prodej

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Skinefektový mudra NA je svou vlastní neznalostí vytlačován k povrchnímu plácaní. Opakovaná, kontrolní otázka pro něj: a jak konkrétně - fyzikálně, ohmicky - se skinefekt projevuje u nízkých frekvencí?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

P.S. PMA to napsal přesně, já to vezmu lopatou: nejhorší je, když fušer začne korelovat...

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

To merhaut
Už se snažíš i urážet. *thumbs up*
Tak nám všem konečně napiš, proč výrobci audio kabelů neskončili u skroucené tlusté dvojlinky, když se v tomto případě skinefekt neuplatňuje. Proč jejich vyspělé modely tvoří velký počet samostatně izolovaných vodičů. A prosím Tě nepiš, že je to proto aby si za ty kabely mohli říct více peněz.
Noble Audio - výroba a prodej

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Co všechno se zvukově projevuje u kabelů, je téma na Nobelovku, ne na plácání o skinefektu, jehož vliv je prokazatelně (= výpočtem) zcela okrajový.
Že se skinefektem ohání kdejaké trdlo, blábolící o opožděných "výškových" elektronech, o chudácích, co v panice a celí dotlučení přeskakují z potápějícího se svazku na druhý, je věc druhá. Se "zvukem" kabelů nesouvisející.

Kontrolní otázka: vliv skinefektu na ohmický odpor se dá vypočíst, u nf signálů je to nula nula nic nárůstu, víš ty snad o jiném parametru, který je důsledkem skinefektu, a který má vliv na procházející nf signál, po tvém "na zvuk"?
Naposledy upravil(a) merhaut dne 21 zář 2009 17:32, celkem upraveno 1 x.

Sycak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sycak »

Merhaut
Ty uštěpačné poznámky pořád dokola jsou Jardo fakt na prd. Vysvětli jako technik, jak se věci mají. Spoustu lidí by to zajímalo. Takhle jenom zasíráš vlákno a provokuješ některé osoby k dalšímu rozlévání asfaltu.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Konkrétně kabel vyrobený z tenkých izolovaných vodičů má velmi často kapacitu 10x větší, než jiné konstrukce, není výjimkou několik nF, setkal jsem se i s 10 - 15nF.

Syčáku chápu, že odpověď by tu zajímala spoustu lidí, ale exaktní věrohodnou odpověď nemá zatím nikdo na světě, takže ji tady pár laických nadšenců asi neukuchtí. A než blbá, zavádějící pseudoteorie je opravdu lepší žádná.
Pavel Macura Audio

Sycak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sycak »

Mohl by osvětlit jen ty známé závislosti. To by myslím mnohým čtenářům stačilo.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jo, kdyby tak ta hypotetická "spousta lidí" četla pořádně například to, co zde i jinde k tomuto tématu napsal PMA. Hledat, číst, přemýšlet.

P.S. Lopatou posté řečeno: něco zůstává zatím nevysvětleno, neovzorečkováno, nepopsáno. Spousta souvisejících jevů ale vysvětlená je. Tohle už by jednou pro vždy mělo zdejším - zmatečně "korelujícím" - laikům dojít. K tomu není potřeba technického vzdělání, stačí selská logika - neseru se do oboru, o kterém nic nevím. Já taky "nevysvětluju" motorářům, co a jak a proč se děje uvnitř motoru, a s čím to souvisí, a přitom taky poznám, že to, které auto jede jinak.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Ale já vím o čem je řeč.
Jen mě zaujalo toto merhautovo konstatování...
Skinefektový mudra...

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

NA píše: Trvá to ale roky.
To je dobre. Nechystám sa umrieť :D
A o tých finančných pomeroch by som radšej pomlčal :?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Tak aby bylo o čem přemýšlet, vzal jsem svůj biwi kabel "optimalizovaný pro jednotlivá pásma" - o čemž někteří znalci tvrdí, že je to blbost - a udělal jsem jednoduchý pokus přehodil jsem napřed na jedné bedně a pak na druhé banánky pro výšky a středobas.
A bylo to znát, tak, jak to mělo být správně to hrálo čistěji, přesnější a konkrétnější lokalizace. Naopak byly jednotlivé nástroje jakoby širší, výšky takové trošku zastřenější. Prostě ta basová část kabelu měla nějaký problém s výškami.
Takže taková je praxe. Holt se vymyká tomu, co před 40 lety říkal na průmce pan profesor. Někdy to tak bývá a je třeba se s tím smířit.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Ukázkový příklad toho, kam až vede neschopnost porozumět obsahu psaného textu, i vyřčeného. K infantilním dedukcím a podsouvačkám.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Renown píše: 2. kabel optimalizovaný pro frekvenční pásmo ? *headbang*
merhaut píše:neschopnost porozumět obsahu psaného textu
To jsi myslel na sebe nebo Renowna?
*sunglases*

Odpovědět