Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Příspěvek od FS »

Dark side of the moon píše:
23 črc 2020 13:58
FS:
Nordost - tak je to vyjádření výrobce kabelů, ale i oni říkají, že je lepší použít 1 kvalitnější kabel, než dva za poloviční cenu. K ovlivnění zvuku kvalitou kabelů se raději vyjadřovat nebudu, ale i tak je z toho jasně patrné, že vliv bi-wiringu je zanedbatelný, což je v souladu s tím vyjádřením KEF.
Ano, tak to v tom vyjádření stojí.
V tomto odkazu autor prezentuje názor, že bi-wiring může být dokonce zdrojem problémů.

Osobní zkušenost s porovnáním identických single a bi-wire kabelů nemám.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@BVa: Tak kromě čtení mezi řádky začni také číst s porozuměním, jak rád poučuješ všechny ostatní.

PS: Máš pravdu, že používám Nordost. Ale jsi dost mimo, pokud si myslíš, že mne to štve :D

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

no dobre, tak s porozumením :)
Always use the same cable to feed each leg of the crossover.
Only use the best cable that you can; one run of cable will invariably
sound better than two runs at half the price.

• Many speakers sound better bi-wired simply because the supplied
links are sonically inadequate.
The metal plates or wire jumpers might
not seem like they have a big effect, but they do. So whilst a speaker
might sound better bi-wired than with its own jumpers in place, it’s
a fair bet that the same cables wired in a shotgun confi guration (or
all wired to the bass terminals) and used in conjunction with purpose
built links, like the Norse Jumpers, will offer better performance still
.
• Just because your speaker offers multiple input cabling doesn’t
mean that bi- or tri-wiring will necessarily produce better results.

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Tak po osobní opakované zkušenosti s Nordosty vůbec nechápu, proč se produkty té firmy staly objektem téměř fetiše... Tvrdá technická data-kde nic tu nic.. Ale nepochybuji, že mi to někdo z místních "vysvětlí" ... 😁

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

BVa, RedBaron:
Díky za info, asi bych si měl připomenout něco o návrhu výhybek. Nevím proč jsem měl dojem, že při bi (tri)-wiringu, pokud je na to výhybka navržena, se signálová cesta může zjednodušit (část výhybky se "obejde") *headbang* .
Nicméně je evidentní, že bi-wiring žádný slyšitelný přínos nemá, když se na tom shodnou jak výrobci beden tak i výrobci kabelů ;) .

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

skypi, to vím zcela přesně. Když usadíš Valhalla s mírnými oblouky do Sort Lift, tak se ti zpevní erekce. Nic víc.

MuVo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MuVo »

Technicky je jasné že biwiring len prenesie prepoj z reprakov na zosilňovač, o nič iné nejde.
Preto nechápem rozdielny zvuk, kde u mňa bol oveľa lepší pri single ako pri biwire. Divné.
Ďalej nepatram, ostal som pri single, pre každý reprak krížovu 4x4mm csss s pocinovanymi lankami v silikóne. Kabel 2x2m za 20eur a kozmetika okolo (bananiky, oplet, stahovacka ďalších 10eur)
A spokojnosť. Myslím že viac pre repro sa už nedá spraviť.
So žiadnym káblom som nemal lepší zvuk (nejaké hotové v rôznych cenách do cca 1500eur som vyskúšal pre istotu)
(mam mcintosh+Sf O3)

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Obrázek
Obrázek

Dr. Sýkora
Stereo a Video 1996

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Myslím, že každý si musí vyzkoušet, jestli v jeho podmínkách tam přínos bude nebo ne. Roli bude hrát spousta proměnných, které výsledek ovlivňují. Pokud výhybka v repro skutečně odděluje různá pásma, tak i použitím různých kabelů (a použitých materiálů) pro jednotlivá pásma lze zvuk "doladit". Viz konstrukce reprokabelů Viablue. Ne všechny získané teoretické předpoklady se mi nakonec ukázaly jako pravdivé a skutečně fungující. Jsou věci, o kterých není důvod pochybovat, jako, že kamna pálí, ale v tomhle případě je potřeba si to vyzkoušet. Někdy se výsledek nemusí dostavit, pokud se to točí v kruhu a jedno "špatné" se nahradí jiným "špatným". Drahé v dané situaci nemusí nutně znamenat lepší. Třeba míchačkový kabel zapojený do kříže, je výborné řešení za málo peněz, ale highend to není... ale přinese slušný zvuk, úsporu a dobrý pocit.

MuVo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MuVo »

@ Borek - rad by som vedel ako zlepší elektricky obvod / prenos od zosiku k repro pri dĺžke 2m ľubovoľný “highend” kábel oproti “miešačka” kablu 4x4mm do kríza, čo je brutálny overkill - na napätie a prúdy ktoré tam vznikajú. Odpor nulový , ostatne parametre ako indukčnosť apod nulové v počuteľnom spektre.
Skinefekty a podobne somariny pri audio už vôbec neuvažujem, to súvisí so základnými znalosťami fyziky.
Osobne skúsenosti a uši potvrdili že kábel od určitej úrovne kvality ako pasívny prvok NESMIE upraviť signál . T.j. ak je počuteľná zmena pri zmene kábla - akakolvek zmena , tak je kábel zlý lebo doslo k útlmu po ceste a signál je iný ako na konektoroch zosilu.
A vo výsledku Rôzne “highend” káble za stovky EUR ,ktoré som vyskúšal zneli IDENTICKY a úplne rovnako ako môj kábel za 30eur.
A v snahe ušetriť a presviedčať seba o že je to ok to nie je, keďže mám v zostave cca 20tis EUR a za reálne zlepšenie by som bol ochotný priplatiť .

Ale biznis je to výborný , to nepopieram. Ako rôzne plastové krídelká na Felíciu v 90tych rokoch ;)
A placebo silný argument.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Před lety jsem měl dvoupásmovky Besie (osazení SEAS) s biwiringovým terminálem.Jako reprokabel jsem používal silikonovou čtyřžílu, zapojenou do kříže.Oproti běžný dvoulince nabízela slyšitelný zlepšení zvuku.

Měl jsem tenhle kabel zapojenej v biwiringu a jednoho dne, při poslechu, mi začalo vrtat hlavou, jestli to zdvojení má opravdu nějakej slyšitelnej přínos.Říkal jsem si, jakou jednoduchou a rychlou metodou vyřadím a zase vrátím to zdvojení reprokabelu ?

A pak mě napadlo, že biwiring jednoduše vyřadím, zapojením spojky v reproterminálech.Vyrobil jsem krátký propojky s banánky a poslouchal chvíli se zapojeným biwi a chvíli se zkratovaným.
...
Jednoduchá úvaha by říkala, že vyřazení biwi na straně reproterminálu spojením kabelů, dojde k výraznýmu zvětšení průřezu vodičů a zvuk by se měl tudíž zlepšit.
...
Jenže naopak, zvuk se zhoršil.Nebyl to žádnej skok o level, jak se to děje jinejm hifistům, ale zhoršení prostě slyšet bylo.Projevilo se mírnou nečistototu na středech...zjednodušeně, začlo to tahat za uši na ženským hlase.

Rozpojením propojky se nečistota ztratila, připojením znovu objevila.
Tímhle jednoduchým pokusem, jsem si udělal vlastní názor o pozitivním přístupu zapojení reprokabelu biwiring.

Posléze jsem změnil reprosoustavy, ty neumožňovaly připojení biwi a já jsem tenhle způsob propojení pustil ze zřetele.Nicméně nový reprosoustavy nabídly vyšší rozlišení a celkově lepší kvalitu zvuku a výměna reprokabelu jiný konstrukce, opět přinesla mírnou zvukovou změnu.
Tedy opět žádnej skok o level, jako jinde, ale zlepšení bylo slyšet.

Takže sililkonovou čtyřku za mě ano, stejně tak zapojení biwiring.V určitý kvalitativní kategorii hifi aparátu má tenhle typ kabelu jistě opodstatnění.Ale napadá mě pak ten trefnej příměr s tou Felicií.

Nebylo by hezký, aby řidič vozu týhle kategorie radil někomu, kdo má vůz s lepšíma jizdníma vlastnostma, že nějakou změnu na svým autě nepozná, páč to ten s tou Felicií zkoušel s negativním výsledkem...
kabelguru.cz

MuVo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MuVo »

Hm, ako by povedal klasik, je to márne je to márne je to márne.
Tak ale je každého osobná vec ci holduje realite alebo placebu a homeopatikám..

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Jo, je to márné.. Zase tady jeden z "angažovaných kabelářů" podprahově podsouvá nesmyslným srovnáním s Felicií, že ta křížová silikonová čtyřka za 30E je právě ta Felicie. V tom kontextu potom asi to, co dělá on, je teda alespoň "Mercedes".
Přitom kabely v podstatě stejných vlastností a uspořádání, jako ta čtyřka, používají profi firmy k propojení zařízení špičkové technické úrovně pro reprodukci v reálném čase snímaných živých vystoupení např. velkých hudebních těles.
Závěr si ti chytřejší snad už udělají sami...

Odpovědět