Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?
Re: Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?
Koukám, že někdo tu má úplné základy v malíčku .... akorát, že ze šamanství...
To má být na mě ?
Nejspíš ne, typoval bych, že reaguje na mé "vyhovuje to teoriím o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2"
On už je prostě takový technokrat a rejpal, nic s tím nenaděláme.
Noble Audio - výroba a prodej
Kontrolní otázka pro šiřitele ÚPLNÝCH ZÁKLADŮ. O kolik tisícin ohmu se - pro 20kHz - navýší odpor metru měděného drátu 10mm2 vlivem skinefektu? A kolika U decibely se to projeví na svorkách běžného 4ohm výškáče?
Prosím Tě, hudbě asi vážně rozumíš, bezpochyby o ní krásně píšeš, ale v těchhle věcech jsme každý úplně jinde. Odpověď na Tvou otázku nemá nic společného se skutečnou podstatou kvality přenášení audiosignálu. Pokud by to bylo jednoduché jak zde chceš tímto tvrdit, tak by byl nejlepší reprokabel tvořený ze dvou zkroucených vodiců postříbřené mědi s průměrem 8-10mm2 každý. Takový reprokabel by se dal jednoduše vyrobit skroucením dvou napájecích kabelů pro autohifi zesilovače nižších výkonů a metr by vyšel na krásných 140-180,-Kč a nic dalšího by se nemuselo řešit. Bohužel takhle jednoduchý to není, byť by jsis to zjevně přál. Možná doma hraješ na podobně triviální kabely, ale to je jen Tvoje věc, že jsi utratil nemalé finance za sestavu a propojuješ to takovýmahle drátama. Dále na této úrovni komunikovat nehodlám, je to ztráta času nás obou.
Noble Audio - výroba a prodej
Byl by nejaky odkaz na rozumnou publikaci pojednavajici o zkresleni audiosignalu ve vodicich silnejsich nez...? Tim myslim clanek v recenzovanem casopise nebo recenzovany prispevek na konferenci (a tudiz clanek ve sborniku z ni). Diky!NA píše:Nejspíš ne, typoval bych, že reaguje na mé "vyhovuje to teoriím o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2"
Možná, že se mi budeš smát (já jsem kabelové magii také nevěřil), ale měl jsem problémy se sykavkami u některých nahrávek a svěřil jsem se majiteli prodejny Rapid autohifi u nás v Nerátkách. Ten bezeslova uštípl potřebnou délku z postříbřeného kabelu co používá do aut se slovy "Zaplatíš, když to pomůže". A druhý den jsem šel a zaplatil...NA píše:............ Pokud by to bylo jednoduché jak zde chceš tímto tvrdit, tak by byl nejlepší reprokabel tvořený ze dvou zkroucených vodiců postříbřené mědi s průměrem 8-10mm2 každý. Takový reprokabel by se dal jednoduše vyrobit skroucením dvou napájecích kabelů pro autohifi zesilovače nižších výkonů a metr by vyšel na krásných 140-180,-Kč a nic dalšího by se nemuselo řešit. ..............

NA, ty si nádherně protiřečíš, nejdřív argumentuješ vlivem skinefektu na zvuk ("Větším množstvím slabších vodičů se snižuje skinefekt, vyhovuje to teoriím o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2") a pak tvrdíš, že vliv skinefektu nemá "nic společného se skutečnou podstatou kvality přenášení audiosignálu." Nebo snad znáš - ve své nejednoduchosti a úrovni - jiný projev skinefektu, mající vliv (jakýkoliv) na audiosignál, než je (nepatrně) zvýšený odpor? Pouč nás.
P.S. A nepodsouvej mi prosím své vlastní hovadiny, které pak halasně vyvracíš. Říká se tomu samomluva.
P.P.S. A taky bych prosil hentu "teorii o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2", ať je ta legrace ještě větší...
P.S. A nepodsouvej mi prosím své vlastní hovadiny, které pak halasně vyvracíš. Říká se tomu samomluva.
P.P.S. A taky bych prosil hentu "teorii o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2", ať je ta legrace ještě větší...
Kto rýpať chce, dôvod si vždy nájde, však pane Merhaute?
Tak ako nikdy predtým, ani teraz sa pri odhaleni pravdy k problematike audiokáblov nedopracujete ďalej, pretože jedna aj druhá strana zástancov už svoju pravdu pozná a z nej nepopustí.
Osobne sa hlásim k strane racionálne zmýšľajúcich technikov(mám vzdelanie aj praxelektrotechnického smeru) a pritom som sa opakovane a bez zaujatia presvedčil že rozdiely medzi káblami sú. Nie sú však také veľké ako medzi aktívnymi časťami audiosystému (zosilovač, reprosústavy, prerávače....)
Minimálne sa však oplatí investovať aspoň do kvalitného materiálu izolácie, nech je ten kábel aspoň parametrovo stály.
NA to zhrnul celkom jednoducho a výstižne, je to jeho názor podporený praxou a skúsenosťami. Kto začína s hifi, nebude predsa hneď bežať do obchodu kupovať ultra drahý kábel, ale s niečím začne a keď sa presvedčí že tadiaľ vedie cesta, tak pokračuje ďalej, alebo to stopne. Tak sa myslím bežne hifista vyvíja.
A občas to niekomu aj prerastie cez hlavu.
Tak ako nikdy predtým, ani teraz sa pri odhaleni pravdy k problematike audiokáblov nedopracujete ďalej, pretože jedna aj druhá strana zástancov už svoju pravdu pozná a z nej nepopustí.
Osobne sa hlásim k strane racionálne zmýšľajúcich technikov(mám vzdelanie aj praxelektrotechnického smeru) a pritom som sa opakovane a bez zaujatia presvedčil že rozdiely medzi káblami sú. Nie sú však také veľké ako medzi aktívnymi časťami audiosystému (zosilovač, reprosústavy, prerávače....)
Minimálne sa však oplatí investovať aspoň do kvalitného materiálu izolácie, nech je ten kábel aspoň parametrovo stály.
NA to zhrnul celkom jednoducho a výstižne, je to jeho názor podporený praxou a skúsenosťami. Kto začína s hifi, nebude predsa hneď bežať do obchodu kupovať ultra drahý kábel, ale s niečím začne a keď sa presvedčí že tadiaľ vedie cesta, tak pokračuje ďalej, alebo to stopne. Tak sa myslím bežne hifista vyvíja.
A občas to niekomu aj prerastie cez hlavu.

Já ale netvrdím, že rozdíly mezi kabelama nejsou. Ani, že zapojené kabely nemůžou mít vliv na zvuk. Dokonce jsem si i dohledal a přečetl proč tomu tak je. To jen někteří neumíte číst a hledat, i když to tu máte každou chvíli pod nosem...
Já se zde ohrazuju proti šíření bludů typu slyšitelný vliv skinefektu na audiosignál, aneb teorie o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2 - to jsou kraviny. NA shrnul akorát tak kupku slámy.
Já se zde ohrazuju proti šíření bludů typu slyšitelný vliv skinefektu na audiosignál, aneb teorie o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2 - to jsou kraviny. NA shrnul akorát tak kupku slámy.
merhaut píše:Já ale netvrdím, že rozdíly mezi kabelama nejsou. Ani, že zapojené kabely nemůžou mít vliv na zvuk. Dokonce jsem si i dohledal a přečetl proč tomu tak je. To jen někteří neumíte číst a hledat, i když to tu máte každou chvíli pod nosem...

, ty ani to ne.shrnout kupku slámy
Na "zvuk kabelů" mají vliv například: RLC kabelu, odolnost proti vf průnikům, míra generování EMG, vliv zařízení před a za... a další bezvoodoo parametry. Bylo to i tu 1000x...
Jardo, zapomněl jsi na zkreslení kabelu od průřezu 0,6 sq.mm.. 

Bohajeho! Fakt. MÚZA začínajících hifistů (alias MISTR ÚPLNÝCH ZÁKLADŮ) mě zase sejme...
lanka jsou vyloženě praktická záležitost. nelámou se tak snadno jako dráty. jsou ohebnější. líp se pájí atd.
hodně lidí zkouší středně drahé kabely, pak dražší, pak ještě dražší. nakonec (cenový) high-end.
zkuste někdy k bednám obyčejné 1,5mm2 měděné dráty. třeba budete překvapeni...
hodně lidí zkouší středně drahé kabely, pak dražší, pak ještě dražší. nakonec (cenový) high-end.
zkuste někdy k bednám obyčejné 1,5mm2 měděné dráty. třeba budete překvapeni...