Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Bi-Wiring - Zlepšenie alebo mýtus?

Příspěvek od NA »

Pan david žádá předložit důkazy ve formě vědecké publikace, nejsi členem klubu Sisyfos? Jaksi mi uniká, proč by se nějaký nezávislý výzkumný tým zabýval do nejmenších detailů problematikou naprosto dokonalého přenosu audiosignálu a souvislostmi vztahů v návaznosti na chování vodičů přenášejících audiosignál zapojených mezi zdroj a spotřebič, když to není v jakémkoli obecném zájmu. Pokud se budeme bavit o výzkumu nějaké vážné nemoci, i tam to nebude v dnešní době nikdo dělat pro blaho lidstva, ale jen za účelem na tom vydělat pořádný balík. Takže jediný výzkum a vývoj v audio oblasti dělají prostě výrobci, ve svém zájmu být lepší než konkurence. Jejich závěry a tvrzení pan david, Renown, merhaut a další jim podobní pokládají za pouhé marketingové oblbovačky, a nic jiného není k dispozici. Uznávám, že v projevech výrobců je vždy krom faktů i spousta sladké omáčky kolem, ale dělá to jeden, musí i ti ostatní.
Tedy mohu i já vyzvat jeho k podání důkazů o tom, že není pravda co jsem uvedl v 12 zář 2009 21:16.

Stačí se podívat na provedení již vážně míněných silových kabelů a zjistíme, že většina výrobců používá velký počet jednotlivě izolovaných vodičů a ví proč to dělá.
Například:

HGA
Each pair of X32™ speaker cables is comprised of 32 solid silver conductor strands. These high purity conductors are individually encased in the finest FEP Teflon insulation and then carefully woven in-house to form an optimized Litz-concept braid.

KIMBER
Consisting of sixteen individual TCSS conductors, eight clear and eight white, arranged in a large format braid.

Monocle-XL features twenty-four individual VariStrand™ conductors, symmetrically inter-woven around the proprietary X38R core compound

AUDIOQUEST
All eight of Slate's conductors are solid

NORDOST
The cable consists of 24 silver-plated OFC conductors made using our Class 1 FEP extrusion process in a flat array arrangement

CARDAS
multi-gauge stranding in a symmetrical, 12 conductor, helical triad of quad-axial planetary arrays of golden ratio,

Zakončil bych to tím, že je každého věc čemu a proč věří a co má doma a čím si co propojí.

Ještě před pár lety jsem byl kamenován za názor, že jsou jasně slyšitelné rozdíly mezi kabelama a třeba kondenzátorama v pasivních reprosoustavových filtrech a dnes jsou to již naprosto běžně uznávaná fakta díky nabytým osobním zkušenostem. V předminulém století odsoudila a zesměšňovala lékařská obec jednoho doktora který tvrdil, že za výskytem častého úmrtí rodiček budou neumyté ruce porodníků. Dnes se již nechce ani věřit, že se něco takového mohlo dít.

Kdo chce ten si vše vyzkouší, kdo slepě věří a spoléhá jen na to co ho naučili profesoři ať dál žije v blažené NEvědomosti.
Noble Audio - výroba a prodej

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

*offtopic*
NA píše:spoléhá jen na to co ho naučili profesoři
To mi připomíná jednu známou životní zkušenost" Kdo umí, umí, kdo neumí učí (hlavně na střední škole), kdo neumí učit, řídí. Mockrát prověřeno, zvláště v mém pracovním oboru i jinde. Výjimky se samozřejmě najdou.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

To mi připomíná, Blažená NEvědomosti, že jsme se - v rámci NAPROSTÝCH ZÁKLADŮ - stále nedočkali té 6mm2 teorie o zkreslení...

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

NA píše:Pan david žádá předložit důkazy ve formě vědecké publikace, nejsi členem klubu Sisyfos? Jaksi mi uniká, proč by se nějaký nezávislý výzkumný tým zabýval do nejmenších detailů problematikou naprosto dokonalého přenosu audiosignálu a souvislostmi vztahů v návaznosti na chování vodičů přenášejících audiosignál zapojených mezi zdroj a spotřebič, když to není v jakémkoli obecném zájmu.
...
Tedy mohu i já vyzvat jeho k podání důkazů o tom, že není pravda co jsem uvedl v 12 zář 2009 21:16.
...
Kdo chce ten si vše vyzkouší, kdo slepě věří a spoléhá jen na to co ho naučili profesoři ať dál žije v blažené NEvědomosti.
Clenem Sisyfa nejsem, ne ze by mi jejich cile prisly mimo misu, ale protoze si myslim, ze svymi akcemi prilis propagaci kritickeho mysleni neslouzi. Ale je to problem formy, nikoli obsahu, protoze schopnost kriticky myslet povazuji za pomerne vzacnou a upadajici.

Dal bych nezavisle vyzkumne tymy zase tak moc nepodcenoval, protoze zkoumat se da v podstate cokoli, je to ciste o schopnostech toho, kdo pise grantovou prihlasku. Obecny zajem s tim nema co delat (kdyz uz pomineme, ze obecny zajem je tezko definovatelny pojem).

Co je prispevek 12 zář 2009 21:16? Ja vidim akorat 22:16 ze stejneho data. Jestli se to tyka toho, tak stale cekam na odkaz na publikaci o "zkresleni ve vodicich silnejsich nez...". Dale, jak si muzes snadno vsimnout, v tomto vlakne netvrdim nic o kabelech a rozdilech mezi nimi, pouze se soustavne a opakovane dozaduji materialu o vyse popsanem tematu. Tak by me zajimalo, co mam dokazovat, kdyz nic netvrdim.

Ad "kdo slepe veri...": jestli se ma ziti ve "vedomosti" (jakozto opaku NEvedomosti, jak pises) poznat podle toho, ze kdyz neco tvrdis, tak to 1. neumis dokazat sam, 2. neumis najit duveryhodny zdroj (kde duveryhodnym zdrojem rozhodne nejsou propagacni materialy firmy), ktery tak ucinil, tak na to muzu rict jedine: dekuji, nechci.

Jinak mi doufam aspon budes verit, ze dost casto delam veci primo protichudne prani mych profesoru, trebaze jsem se od nich naucil hodne, a obcas se ukaze, ze jsem mel pravdu. (Nepracuji v audiu ani v elektrotechnice.)

Pistacius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pistacius »

Predovšetkým ďakujem NOAIDovi za podporu. Napísal to, čo mne sa už písať nechcelo.

V skratke ku káblom:
1 - Čím kratšie, tým lepšie. (menšie straty, menšia náchylnosť na vonkajšie rušenie, lacnejšie)
2 - Káble s viac ako 2 mm2 sú vo väčšine prípadov zbytočné. ( Vôbec neplatí, že tučnejšie = lepšie, práve naopak)
3 - Meď bohato stačí (Je to kompromis medzi cenou,kvalitou a parametrami)
4 - Lepší ako 1-žilový kábel (na pól) je kábel viac-žilový (na pól)
5 - Interferencie medzi žilami (+ pól a - pól) sú zanedbateľné

Že je lepšie spojiť svorky ciest LF a HF na svorkách zosilňovača než na svorkách repro, mi však potvrdilo viac ľudí - odborníkov (to sú ľudia v odbore študovaný), lenže:
rozdiel bol nevýrazny , preto som sa zaujímal, o Vaše názory, nie o vedecké teórie.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

To merhaut
ne 6mm2, nýbrž 0,6mm2

To david

Ano zkoumat se dá cokoli, ale musí vždy být nějaký zájem a z něj vyplívající patřičné financování.
A jediný zájem mohou mít v tomto případě výrobci kabelů, nebo Tě snad napadá ještě někdo jiný? Zvědavý audiofil, či jejich skupina těžko budou financovat takovýto výzkum, na tom se snad shodneme.
Ano jde o 22:16,(nevím proč je tady nějaký problém s letním/zimním časem, včera jsem to kopírovat a bylo tam 21:16) Tu inkriminovanou informaci mam již přes dva roky a neuložil jsem si její zdroj, tudíž ho nyní nemohu vytáhnout, ale jistě by byl ze zdroje který pro Tebe není dostatečně věrohodný, takže na to můžeš zapomenout, navíc o nic nejde, jak jsem již psal, ať si doma každý propojuje co chce a čím chce, já nikomu nic nenutil.

Problém je v tom, že jsem nic netvrdil, pouze jsem zmínil důvody používání vícero izolovaných vodičů a i existenci teorie o zkreslení v silnějších vodičích:
„Větším množstvím slabších vodičů se snižuje skinefekt, vyhovuje to teoriím o zkreslení audiosignálu ve vodičích silnějších než 0,6mm2, a ještě to umožňuje vyrobit provedení (geometrie) odolnější na nachytávání bordelu ze vzduchu než je dvoulinka.“
Zmínil jsem souvislost provedení kabelů s teorií, kterou jsem četl, netvrdil jsem, že je to fakt a mam k tomu důkazy, a to je VELKÝ rozdíl!

Píšeš: „Děkuji nechci“ v pohodě, já Ti přece nic nenutím, a jestli Ty máš takový pocit, je to jen Tvůj problém.

Věřit Ti můžu, každý kdo má i svůj rozum může oponovat zkostnatělým autoritám.
Noble Audio - výroba a prodej

merhaut

Příspěvek od merhaut »

"ne 6mm2, nýbrž 0,6mm2" - no a kde tedy je, neautorito, ta 0.6 teorie? Jinými slovy: Ale Josef, kde je ta tlačenka?

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

merhaut píše:"ne 6mm2, nýbrž 0,6mm2" - no a kde tedy je, neautorito, ta 0.6 teorie? Jinými slovy: Ale Josef, kde je ta tlačenka?
a uplne spravne jeste mezi to 6 a mm patri mezera ;)

A tlacenka neni a nebude...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

NA evidentně trpí komplexem ze své technické méněcennosti, viz jeho výrony zde i jinde.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

merhaut píše:NA evidentně trpí komplexem ze své technické méněcennosti
nezdá se mi. a už vůbec ne EVIDENTNĚ.
T-M píše:Noaide - na to se fakt nedá odpovědět jednou větou (ani 10ti) takhle na fóru.
jsou dvě možné cesty :
a) začneš seriózně studovat problematiku , a podle toho kam se dostaneš tak do té míry pochopíš co vliv má a co nemá.
b) budeš vybírat způsobem líbí - nelíbí
prakticky skoro neexistuje cesta mezi tím. Jinými slovy pokud někdo nemá chuť jít cestou a) nezbývá mu než se stát obětí marketingových šarlatánů a potom dále šířit bludy. Věř mi že se rád o problematice kabelů s někým pobavím, ale s tím, s kým toto má cenu. A rozhodně ne veřejně aby do toho kibicovalo mraky totálních laiků.
pak ovšem zbývá jedna podstatná otázka: když to technici laikům nejsou schopni nijak srozumitelně přiblížit, kde berou ten pocit nadřazenosti? když na nesmyslný laický názor nejsou schopni říct: to je blbost, protože je to tak a tak a né jinak, jaký je pak rozdíl mezi technikou a náboženstvím?

modleme se, bratři...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Dadafte ty jsi pěkný alibista. Přečti si to po sobě co píšeš.
To je naprosto stejné, jako bys napsal :"Za to, že já jsem magor, mohou mí učitelé !"
Ty osočuješ lidi, kteří mají nějaké vzdělání z toho, že Ty ho nemáš ???
Co nějaké samostudium ?
Modlení Ti sice také nemůže uškodit, ale co trochu samostudia

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Renown píše:co trochu samostudia
Troufám si tvrdit, Renowne, že Dadaft nic jiného nedělá. A každý čerpá jen z těch zdrojů, které jsou k dispozici. Můžeš být tím zdrojem taky, pokud bys chtěl.
Ty jsi neměl nikdy žádné učitele? Já myslím, že každý je občas má a i občas potřebuje. A každý je občas učitelem i někomu jinému. Ani o tom nemusí vědět. To je život.
dadaft píše:pak ovšem zbývá jedna podstatná otázka: když to technici laikům nejsou schopni nijak srozumitelně přiblížit, ..... když na nesmyslný laický názor nejsou schopni říct: to je blbost, protože je to tak a tak a né jinak,
To je to, o co tady jde. Techniků je tu pár, těch ostatních mnohem víc včetně těch, co jen čtou. Každý mluví jiným jazykem, jeden odborně, jiný jak mu zobák narostl. Pokud se obě strany nebudou snažit pochopit tu druhou, snažit se porozumět tomu druhému jazyku, co tím asi ten druhý člověk chtěl říci, co vlastně potřebuje, co je jeho cílem, bude to špatné, všichni se pozabíjejí. Pokud to pochopím, tak se zkusím vcítit do jeho pozice třeba laika a zkusím mu to vysvětlit jeho jazykem, aby pochopil princip a vztahy, či něco jiného. Pokud otázku slyším už posté, nechce se mi odpovídat, neodpovím, je to moje právo, každý má právo být už unavený z neustálého opakování. Možná se najde někdo jiný, kdo odpoví za mne a třeba i lépe.
Ale místo toho jen tlouci hlavou o zeď a křičet, jak je ten druhý blbý (to myslím obecně, ne nějaký konkrétní případ), to vede jen k neustálému jitření emocí a hádkám. A přitom možná oba "diskutující" myslí totéž jen to řekli jinými slovy.
Někteří lidé se zabývají přepečlivým počítáním větviček na stromech v lese, jsou přes to skvělí a každou větvičku znají po milimetru, ale někdy jim může dělat problém se zastavit, a s nadhledem odpovědět "chlapče, jsme v lese a cesta vede tudy", místo toho začnou mluvit o různých složitostech vzdáleností mezi větvičkami a jednotlivými stromy, načež po čase vypadne informace, že mezi některými z těch stromů jsou vzdálenosti větší, a když ty větší vzdálenosti jsou velmi často, tak tam patrně bude les průchodný a je možnost zkusit se vydat jedním nebo druhým směrem. Což je informace jistě dokonalá, přesně popisující, matematik by měl radost, ale v praxi je ta informace běžnému člověku nahovno ;)

Nejlepší odborník je ten, který dokáže o svém oboru mluvit i populárně (ne populisticky), srozumitelně pro druhé, a laik je za takový názor vděčný. Ne každý to dokáže. A když to nedokáže, neměl by hned vypěnit, když mu nějaká cizí věta nezapadne zrovna do jeho myšlenkové matrice. Možná ji jen neporozumněl zcela.
Užitečné informace na fóru jsou pro většinu lidí ty laicky řečené, ty odborné jsou sice přesné, ale jen pro odborníky, a popravdě, ti se v tom celkem orientují tak si to vysvětlovat nemusí. Samozřejmě pokud nejde o nějakou odbornou diskusi o speciálním technickém problému. To je něco jiného, ale ty se vedou spíše na slovanetu.

Všichni s tím nějak bojujeme, ale někdy zapomínáme, včetně mne.

Ten, jemuž není pomoci

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

jako "like" napíšu další "polopravdu"

Na těch kabelech to přece téměř nezáleží, spíš jde o provedení zesáku a beden. Nebo ne?

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Takto to umí vysvětlil např RnDr. Bohumil Sýkora. Dokázat reagovat na danou problematiku tak aby jí rozuměl i laik dokáže málo odborníků. Samosřejmě že člověk to musí omezit jen na nějáké základní souvislosti a do detailů se moc zabíhat nemůže ale spousta lidí na toto čeká a často tady takový výklad chybí.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Opět hrušky, jablka. Nejlepší popularizátor vědy nemusí být nejlepší vědec.

Odpovědět