Dotaz pro odborníky
- enregistree
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dotaz pro odborníky
Pomoci odporu,
je to v tom schematu, co na nej poslal odkaz petrL. Podobne funguje pasivni mixer dvou kanalu. Z prostredniho reproduktoru hraje slouceny mono signal L+R.
je to v tom schematu, co na nej poslal odkaz petrL. Podobne funguje pasivni mixer dvou kanalu. Z prostredniho reproduktoru hraje slouceny mono signal L+R.
Já se omlouvám, ale jsem technicky naprosto mimo.
Nevím co je to "pomocí odporu" ani pasivní mixer dvou kanálů.
Můžu poprosit o podrobnější vysvětlení, co bych konkrétně měl pro takové zapojení udělat?
Nevím co je to "pomocí odporu" ani pasivní mixer dvou kanálů.
Můžu poprosit o podrobnější vysvětlení, co bych konkrétně měl pro takové zapojení udělat?
Na začiatok stačí (pre odskúšanie "prínosu") do stredu stereobázy medzi medzi "normálne" L/R boxy, tesne k sebe dať pár regáloviek (lepšie na seba na výšku, horný box otočiť "dolu hlavou", aby výšky boli pri sebe) , napájaných identickým signálom L/R cez iný zosilňovač, sčíta sa to akusticky. A laborovaním s hlasitosťou tohto "pomocného " zosilňovača sa bude dať regulovať aj "hĺbka" priestoru..co bych konkrétně měl pro takové zapojení udělat?
Ono na zaciatok uplne staci vziat dva rozne pary regaloviek a postavit ich na seba. Ja mam takto skombinovane jedne uzatvorene s vacsim "basom" a druhe s lepsim "stredom", vyskovymi oba k sebe. A zvuk tejto kombinacie je porovnatelny so stlpovym dvaapolpasmom.
Pridavam otazku na odbornikov: Dostaneme paralelnym spojenim dvoch 8 ohmovych reprobedni do jedneho zosilnovaca jednu 4 ohmovu superbednu, alebo tam z elektrickeho hladiska vznika cosi komplikovanejsie; resp, preco "treba" dva zosilnovace?
Pridavam otazku na odbornikov: Dostaneme paralelnym spojenim dvoch 8 ohmovych reprobedni do jedneho zosilnovaca jednu 4 ohmovu superbednu, alebo tam z elektrickeho hladiska vznika cosi komplikovanejsie; resp, preco "treba" dva zosilnovace?
Takže takhle?

A jak mám dostat signál např. z jednoho CD přehrávače, do 3 zesilovačů?

A jak mám dostat signál např. z jednoho CD přehrávače, do 3 zesilovačů?
2 vision
To,čo si nakreslil, určite nerob, poškodíš si zosilňovač. Nemôžeš spojiť paralelne L a R výstupy zosilňovača!!!!!!!
To,čo si nakreslil, určite nerob, poškodíš si zosilňovač. Nemôžeš spojiť paralelne L a R výstupy zosilňovača!!!!!!!
Existuje niečo ako cinch rozdvojka...A jak mám dostat signál např. z jednoho CD přehrávače, do 3 zesilovačů?
Nene, kupis si AVX 151 AUDIO BOX a ten ti z laveho a praveho kanalu spocita mono kanal, ktory zapojis do zosilnovaca pre reproduktor v strede.vision píše:Takže takhle?
Nejako takto ak by si mal 5 reprakov a tri zosilnovace:
EDIT: Zabudol som nakreslit este dve T-cka na rozdelenie vstupu pre repraky po stranach.

ahoj noaide. rád tě "slyším". mám pocit, že tohle fórum už zanedbáváš...
všechny ty tvé námitky jsou svým způsobem oprávněné.
jediný malý škraloup je tohle:
ostatně soudím, že než o tvorbu nějakého "třetího" kanálu se opravdu jedná o řešení problému s phantom mono image...
všechny ty tvé námitky jsou svým způsobem oprávněné.
jediný malý škraloup je tohle:
to nejde jen tak hodit za hlavu.vision píše:Presto to hraje bozsky.
ostatně soudím, že než o tvorbu nějakého "třetího" kanálu se opravdu jedná o řešení problému s phantom mono image...
a jen jako námět k přemýšlení bych si dovolil citovat z Blumleinova patentu sterea:
The invention further consists in a system of sound transmission in which the original sound is detected by two or more microphones of a type such as velocity microphones those sensitivity varies with the direction of incident sound, and in which the dependence of the relative responses of the microphones to the direction of an incident sound wave is used to control the relative volumes of sound emitted by two or more loud speakers.

The invention further consists in a system of sound transmission in which the original sound is detected by two or more microphones of a type such as velocity microphones those sensitivity varies with the direction of incident sound, and in which the dependence of the relative responses of the microphones to the direction of an incident sound wave is used to control the relative volumes of sound emitted by two or more loud speakers.
P.S.: ale s tímhle naprosto souhlasím:
co víc si přát?
bude to skutečně "neviditelný" systém.noaid píše:Akusticky to může mít efekt "zmizení repro".
co víc si přát?
P.P.S.: s těmi kiny máš samozřejmě pravdu. takhle pojatý "centrální kanál" (L+R) se samozřejmě do kin nehodí, je to jednomístná (sweet spot) stereo záležitost...
(i když se mi zdá, že někdy v pravěku se i tohle zkoušelo...)
(i když se mi zdá, že někdy v pravěku se i tohle zkoušelo...)
vision
poslyš, mám s tím pár zkušeností:
ten návrh od BVa (dvě regálovky na sebe) má jedno uskalí. dostaneš sice hrubou představu o "velikosti zvuku", jak se tak říká, kterou tvůj systém je s to předvést, ale díky tomu, že ty "prostřední" výškáče budou od sebe a každý bude hrát něco jiného, celé se to "rozostří", přesně jak říká noaid. podívej na ten obrázek od toho němce. výškáče jsou ve stejné rovině. a ten prostřední hraje mono. rozdíl je obrovský.
navíc ten jeho systém je vlastně jeden velký plošný zářič, u kterého jsou kanály jeho okraje a ten prostřední de facto zajišťuje správný přechod mezi těmito limitními hodnotami.
hm, tohle zní divně.
v praxi jde o to, že pokud budeš tohle chtít udělat třeba z regálovek, bude celý systém skutečně brutálně reagovat na umístění v poslechovce. nejlepší je asi sehnat tři nadšence, kteří budou poposunovat levou, prostřední a pravou bednu podle tvé navigace z poslechového místa...
pak to najednou udělá cvak - - - a je to tam.

poslyš, mám s tím pár zkušeností:
ten návrh od BVa (dvě regálovky na sebe) má jedno uskalí. dostaneš sice hrubou představu o "velikosti zvuku", jak se tak říká, kterou tvůj systém je s to předvést, ale díky tomu, že ty "prostřední" výškáče budou od sebe a každý bude hrát něco jiného, celé se to "rozostří", přesně jak říká noaid. podívej na ten obrázek od toho němce. výškáče jsou ve stejné rovině. a ten prostřední hraje mono. rozdíl je obrovský.
navíc ten jeho systém je vlastně jeden velký plošný zářič, u kterého jsou kanály jeho okraje a ten prostřední de facto zajišťuje správný přechod mezi těmito limitními hodnotami.
hm, tohle zní divně.
v praxi jde o to, že pokud budeš tohle chtít udělat třeba z regálovek, bude celý systém skutečně brutálně reagovat na umístění v poslechovce. nejlepší je asi sehnat tři nadšence, kteří budou poposunovat levou, prostřední a pravou bednu podle tvé navigace z poslechového místa...
pak to najednou udělá cvak - - - a je to tam.
Já jsem ani o dvou regálovkách nepřemýšlel. Spíš o jedné bedně, něco jako má ten Němec. Nebo alespoň něco jako tohle:

Koukni se na web a kup si starý PAčko:-) To splní tvoje představy o "velikosti zvuku" 
Jinak mám dojem, že celé toto uskupení sice dokáže zahrát "reálný zvuk", ale to je vše, protože o jiných atributech se asimoc mluvit nebude dát (prostor vs. falešný prostor, detail, zabarvení atd...)ALe Deep Purple by mohli znít tak. jak jsem je v 70.letech bohužel slyšet nemohl:-)
Jinak mám dojem, že celé toto uskupení sice dokáže zahrát "reálný zvuk", ale to je vše, protože o jiných atributech se asimoc mluvit nebude dát (prostor vs. falešný prostor, detail, zabarvení atd...)ALe Deep Purple by mohli znít tak. jak jsem je v 70.letech bohužel slyšet nemohl:-)