Elac Debut Reference DBR62
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Elac Debut Reference DBR62
Nenašiel som tu veľa zmienok o Elac Debut Reference DBR62, ktoré majú na ASR 97-stránkovú diskusiu:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.12232/
Moja otázka do pléna: hodia sa na near-field počúvanie pri P(e)C(i)?
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.12232/
Moja otázka do pléna: hodia sa na near-field počúvanie pri P(e)C(i)?
Re: Elac Debut Reference DBR62
Na 97 stranach diskusie na ASR najdes Odpoved.
Na ASR su merane prave v blizkom poli, merania maju dobre.
Na co Amir upozornil je ze podla priebehu impedancie a fazy potrebuju prudovo dobre dimenzovany zosilnovac
Na co Amir upozornil je ze podla priebehu impedancie a fazy potrebuju prudovo dobre dimenzovany zosilnovac
Ale ty se ptaš na blizky poslech u Pc. Tak se spis ptej na vhodny zesilovac. Asi nejaky s dobrym vykonem a s malym vystupnim odporem. To je ten Damping factor. Obcas se vyrobci chlubi, ze umi hrat do 2 i do 1 ohmu.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Sorry, ale tak to myslené z mojej strany predsa nebolo

Ak ich mám mať 70 cm od hlavy, zaujímalo by ma, v čom by to bolo horšie v porovnaní napríklad s vyložene nearfield monitormi, určenými na blízky posluch - ide mi o smerovosť, vyžarovanie, náklon osi, apod.
Tuším som už niekoľkokrát čítal, že regálové "hi-fi" búdky nie sú veľmi dobré na blízke pole, pritom majú podobné rozmery, atď. Asi rozhodujú iné charakteristiky, ktoré sa mi z popisov výrobcov zatiaľ nepodarilo dekódovať

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Prúdovo dobre dimenzovaný zosilňovač... co to prosim ťa je? Tuším niečo viem o dôležitosti výkonovej rezervy, resp. impedančného priebehu, ale prúdové dimenzovanie...

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
1. Dobrý výkon znamená, aby tam bola dostatočná rezerva? Aby veľmi nešumel, ak vytočím volume doprava?
2. Mám pocit, že pri sluchadlovych výstupoch je ideálny nízky výstupný odpor, ale je to dôležité aj na repro termináloch?
Hele, moc se v tom nevyznám, ale zkusím.
Výkon hlavně směrem k nízké impedanci. Proto jsem psal o výrobcích co udávají funkčnost třeba do 2 ohmů. Ale to jsou zesilovače za hodně peněz.
Povídání o sluchátkách jsem tu někam postoval. Každá sluchátka to mají trochu jinak. Univerzální hodnota je snad kolem 33ohmů, ale nechci si teď vymýšlet.
Bylo to dlouhé povídání se spoustou grafů.
U zesilovačů výrobci občas udávají DF Damping factor. Je to poměr mezi odporem beden a výstupu zesilovače. Bývá to kmitočtově závislé a záleží k jakým bednám to vztahuje. Čím větší to číslo je, tím má zesilovač větší kontrolu nad reproduktory.
Výkon hlavně směrem k nízké impedanci. Proto jsem psal o výrobcích co udávají funkčnost třeba do 2 ohmů. Ale to jsou zesilovače za hodně peněz.
Povídání o sluchátkách jsem tu někam postoval. Každá sluchátka to mají trochu jinak. Univerzální hodnota je snad kolem 33ohmů, ale nechci si teď vymýšlet.
Bylo to dlouhé povídání se spoustou grafů.
U zesilovačů výrobci občas udávají DF Damping factor. Je to poměr mezi odporem beden a výstupu zesilovače. Bývá to kmitočtově závislé a záleží k jakým bednám to vztahuje. Čím větší to číslo je, tím má zesilovač větší kontrolu nad reproduktory.
Pozri si tie merania - je tam dost vyrazny prvy odraz- cize moze mat tazkosti s odrazom od stola. (Celkovo repro na stoloch/polickach nerobia dobrotu)
A je to dost velka bedna.
A je to dost velka bedna.
ja som si to nevymyslel:progsociety píše: ↑24 říj 2022 19:53Prúdovo dobre dimenzovaný zosilňovač... co to prosim ťa je? Tuším niečo viem o dôležitosti výkonovej rezervy, resp. impedančného priebehu, ale prúdové dimenzovanie...![]()
“ This means the speaker will ask for current when the output voltage is very low. So you better have a beefy amplifier to drive this speaker”
To je nezmysel, až to dverami trieska!“ This means the speaker will ask for current when the output voltage is very low. So you better have a beefy amplifier to drive this speaker”

... tie bedne sú úplne v pohode. Ak tam môže byť nejaký problém, tak maximálne so stabilitou zosilovača vzhľadom na ten väčší fázový posuv (komplexná záťaž). Neviem si ale predstaviť tak mizerný/nestabilný zosilovač, ktorý by pri tej impedancii mal problémy na frekvencii cca 100-120 Hz ... áno, keby to celé bolo niekde nad 10kHz, tak možno.
Pozn.: "miera stability" zosilovača je parameter, ktorý obecne vôbec nesúvisí ani s DF ani s výstupným výkonom

tak pojem ze ma byt zosilnovac “beefy” je dost vagny
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Díky za pomoc.
Ak si to zhrnieme, tak DBR62 nemá problem byť na pracovnom stole, s využitím stojanov (kvôli odrazom od stola), v blízkom poli.
Takže teraz už len nájsť amp s nejakou normálnou výkonovou rezervou, ktorý nebude poslucháčovi, sediacemu v blízkom poli, otravovať život počuteľnou intenzitou tzv. background noise, tweeter hiss a podobnými "lahôdkami". Ideálne class D, ale ani A, resp. AB bez šumu by neurazilo.
Ak si to zhrnieme, tak DBR62 nemá problem byť na pracovnom stole, s využitím stojanov (kvôli odrazom od stola), v blízkom poli.
Takže teraz už len nájsť amp s nejakou normálnou výkonovou rezervou, ktorý nebude poslucháčovi, sediacemu v blízkom poli, otravovať život počuteľnou intenzitou tzv. background noise, tweeter hiss a podobnými "lahôdkami". Ideálne class D, ale ani A, resp. AB bez šumu by neurazilo.