Elfton Vegas

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Elfton
Kontaktovat uživatele:

Elfton Vegas

Příspěvek od Elfton »

Dobrý den,

pro zajímavost přikládám měření vertikální a horizontální disperze reprosoustav Elfton Vegas v celkem živé poslechové místnosti (viz video).
Měřeno najednou i s basem, takže v 1m se ještě všechny reproduktory nestihly sečíst, proto ten propad na 90Hz:
Elfton Vegas horizontal dispersion 0-10-20-30-40-50-60°.jpg
Elfton Vegas vertical dispersion 20-10-0-10-20°.jpg

Zde si můžete na kvalitních sluchátkách poslechnout, jak znějí Elfton Vegas v poslechovém místě (velmi kvalitně nahráno):
stejný zvukový soubor z nahrávání, narozdíl od YouTube ale nezkomprimovaný (FLAC):

https://ulozto.cz/!1Ue7akDljgNQ/elfton- ... ition-flac

Příjemný poslech přeje,
J.Ott

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Elfton Vegas

Příspěvek od Antony »

Děkuji, zajímavý způsob prezentace.
Soubory jsem stáhnul a po poslechu seřadil podle mého ucha. Řadu Elfton neznám, takže názvy modelů mi nic neříkaly.
Pořadí:
1. Vegas - výborné, s tím by se dalo žít, je tam všechno, co chci.
2. Magion - kompromisní, ale pořád se to dá.
3.-4. Vigo, Mignon - ty bych nechtěl, placatá muzika.

Ukazuje se, že hudbu malé bedny nepřehrají k mojí spokojenosti. Je to jasně slyšitelný rozdíl. Takže jsem je podle poslechových dojmů seřadil od největší k nejmenší zcela jednoznačně.

Elfton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elfton »

Děkuji za názor.
Ano, větší bedny s větší plochou membrán reproduktorů hrají s větší váhou a energií a je to z nahrávek slyšet.
S velikostí ale stoupá úměrně i cena, což pro mnohé už může být mimo jejich limit.
Do malých prostor nebo v umístěních blízko zdi ale menší bedny mohou někdy být akusticky vhodnějším řešením.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Další plnohodnotná konkurence pro velkovýrobu. Držím palce *palec* i já bych volil Vegas

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Chvalim dobry napad a ciastocne i realizaciu.

Z kratkeho posluchu na sluchadla mi pride, ze tie bedny nehraju rovnako nahlas a teda vzajomne porovnanie zvuku z videi nie je v tomto pripade vypovedajuce.

Prebehla pred nahravanim kalibracia hlasitosti?

Ak by sa skalibrovala hlasitost povedzme v pasme 1-2kHz, kde odhadom u vsetkych repro hraje prave jefen reproduktor, tak by to mohlo byt velmi dobre na vzajomne porovnanie. Rozdiel by som ocakaval hlavne na nizsich frekvenciach, ale i na vyssich frekvenciach kde tie bedny maju rozne siroke vyzarovanie.
Naposledy upravil(a) Miero dne 14 říj 2018 12:33, celkem upraveno 1 x.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

A kdyby hraly stejne nahlas,tak je to pri sluchatkovem poslechu nejakeho videa nejak vypovidajici zpusob pri vyberu repro??? Tedy,tady se musim opravdu zasmat nahlas,nebot i pri primem poslechu repro ve studiu,nakonec hraly soustavy doma uplne jinak,to je snad jasne vsem,doufam. Ovsem pozor,nic proti znacce,neslysel jsem primo,ale posloucham samou chvalu i proti xavíkům!!!

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Urcite lepsi, nez len z pozerania webstranok a citania recenzii druhych.

Elfton
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elfton »

Hlasitost zkalibrovaná nebyla, bylo by to pak pro porovnání přesnější. Nemá ale smysl srovnávat cenově tak rozdílné modely, to by nebylo fér.

Jinak bych tímto doporučil recenzentům či přispěvatelům na fóra, aby neopoměli k textu přidat i zvukovou ukázku či odkaz s ní jako doplněk, možná by pak ubylo pří, zavádějících recenzí a ušetřilo by to mnoho slov. Překvapilo mě, jak dobře nahrávají zvuk některé pemiové mobilní telefony, třeba v dynamice basů se mě to zdálo podobné nebo i lehce lepší než SoundDevices. Skvělý zvuk také leze ze Sony PCM D-100. SounDevices + Schoeps ale umí zachytit proti nejlepším mobilům více detailů, barev a má tišší pozadí. Myslím, že i v zahraničí je trendem recenze Hi-Fi doplňovat videem s dobře nahraným zvukem. Třeba doporučuji youtube kanály AVshowreports, Audio Prana, Kenrick sound či Moiz Audio.
Dají se tak vytipovat ty lépe hrající modely, před koupí je ale stejně důležité si vše poslechnout živě a navštěvovat výstavy.
To vše se dá brát vážně samozřejmě za předpokladu, že máte dobrá a nejlépe i zkalibrovaná či kmitočtově srovnaná sluchátka:
https://store.sonarworks.com/collection ... tion-items
https://store.sonarworks.com/products/s ... ks-true-fi
Ani ta nejlepší sluchátka totiž nehrají příliš rovně:
http://graphs.headphone.com/

Zdraví,
J.Ott

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Ja si myslim,ze sluchatkovy poslech je opravdu uplne o necem jinem,nez poslech reprosoustav,to je mi milejsi dobre zpracovana recenze a pote nasledujici poslech přímý!!!

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Bazi, a uz si si dohodol termin posluchu? :-)

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

No budes se divit,ale o tech bednach jsem se dozvedel az minuly mesic a v pripade upgrade sestavy jsou spolu s xaviany zatim nejvaznejsim kandidatem.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Tento počin vnímám jako dobrý nápad.
Osobně bych srovnal hlasitost a na všech bednách pustil skladby ve stejném pořadí a stejně dlouhé úseky.
Noble Audio - výroba a prodej

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Jj, a este by tam bodla ficurka, ze si v realnom case prepnes na ine video s inou bednou bez potreby seekovat :-D

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Obávám se, že prezentace zvuku tímto způsobem není dobrý nápad. Mikrofon snímá kromě zvuku reprososustav také akustiku místnosti, všechny odražené zvuky a to pouze v místě svého umístění. Ucho ve stejném místě vnímá úplně jinak - hřebenový filtr, malé pohyby hlavou, schopnost odlišit přímý zvuk od odraženého v určitém intervalu zpoždění mezi přímým a odraženým zvukem. Nic z toho mikrofon nedokáže a předkládá tu směsku jako jeden zvuk. Navíc místnost je dost "živá", což je v nahrávce slyšet. Podle mě takové ukázky spíš matou, než pomohou.

Co se týče toho měření v místnosti, chtělo to použít kratší okno, sice by to fungovalo tak od 200-300Hz, ale zmizely by ty propady a zdvihy způsobené místností. Včetně místnosti by se muselo měřit zprůměrováním tak aspoň 20-ti měření v různých místech místnosti a použitím vhodného psychoakustického vyhlazení křivek.
Pavel Macura Audio

bryston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bryston »

Porovnávání zvuku tímto způsobem je nanic. Viz výše PMA.

Zamčeno