Ellipticor A50mkII

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ellipticor A50mkII

Příspěvek od Oldear »

Pár postřehů.

Podkládání reprobeden se provádí ze dvou důvodů: buď odhlučnit ( typicky pro sousedy ), snížit vibrace a nebo zlepšit reprodukci zvuku. Každý víte co dělá reproduktor při reprodukci - pohyb dopředu a dozadu, aby s tímto pohybem neběhala celá bedna ( ať už je jakkoliv těžká ) je třeba ji fixovat. To se provede nejlépe hroty tzv. odhmozňovacími hroty, nejlépe do pevného podkladu - typicky skrz koberec přímo do betonové podlahy. Toto je nejefektivnější řešení pro přesně konturovaný zvuk. Toto řešení mám i já. V některých případech u lehčích beden se ještě používá zatížení na horní desku. Já mám bednu 95 kg a ta již zatížení nepotřebuje.

Podložky typu guma, filc a pod. mají vždy negativní vliv na zvukový projev. Někdy je to však nutnost ohledně sousedů. Velkým problémem jsou různé vinylové a plovoucí podlahy a i jiné dřevěné. Má to odrazy a rezonanci. Když už to musí být, tak alepoň těžkou základnu z granitu, mramoru, betonu pod bednu, min. 4-5 cm silnou, na hroty bez misek a samozřejmě na tu lesklou plochu koberec.
Pokud to však možnosti a "bytná" dovolí, tak po zjištění trvalého ustavení beden, tak nejlepší je stejně i skrz ten vinyl přímo do betonu, pokud tam beton je. Pokud je to na dřevu, popř. v patře a na dřevu, tak pak je to problém velký. Dřevo si se zvukem příliš nerozumí.

Jinak "regálové bedny" do regálu ani na hrot, ani na gumu, ale na k tomu určené stojany ve výšce doporučené vyýrobcem a nebo výškáč "na ucho".
Před X lety měli regálovky moji synové byly to nějaké KEFy a měli to na kovovém stojanu vysypaném olověnými broky, na spodní základně hroty a ty byly skrz linoleum do betonové podlahy a na horní základně byly hroty s hrotem vzhůru a na to se posadila ta reprobedna. Docela se to dalo poslouchat na to jejich tehdejší "Californication" jim to stačilo. Dnes už je to historie.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Máš v podstatě DIY verzi kombinovaného řešení (což mnozí výrobci nabízejí), bude to O.K.
Opravdu zásadní je, aby nedocházelo k přenosu vibrací do podlahy/police, což tvoje řešení splňuje.
Já bych asi ještě dal separační vrstvu i pod ty mramorové sokly (stojí na tvrdé podlaze nebo koberci?), vzhledem k jejich váze asi pás klasické pryže, tl. cca 2 - 3 mm.

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Dekuji za odpoved, ja mam ty mramorove sokly jeste na podlozkach z filcu ze spoda tj. na 4-rech kusech cca 10x10cm 1ks. Ty filcove podlozky jsou asi 5mm silne. Jak jsem jiz predtim psal tak bedny samotne vazi cca 85-90 kg a urcite se nijak neposouvaji. Jeden sokl vazi cca 40kg. Nevim co bych mel jeste udelat a ani asi s tim delat nic nechci.

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Chtel jsem se taky zeptat v jak velkych mistnostech poslouchate a jaky maji tvar a cim je mate vytlumene? Moc me to zajima: pro Oldear a Dark Side of the moon, zkuste poslat nejake obrazky at se poucim. Jsem zvedavy na ty 90kg bedny u Oldear

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Už jsem to tu psal několikrát, nemám dedikovanou poslechovou místnost, poslouchám v běžně zařízeném obýváku.
Rozměry 6,7 x 4,5 x 2,65 metru. Bedny jsou na kratší straně, poslechové místo kousek za polovinou délky místnosti.
Bedny jsou umístěny na izolačních podstavcích IsoAcoustic Aperta, subwoofer na IsoAcoustic Aperta Sub.
DRC systém je Audyssey.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Sidonius

Máš SZ.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Oldear napsal : Každý víte co dělá reproduktor při reprodukci - pohyb dopředu a dozadu, aby s tímto pohybem neběhala celá bedna ( ať už je jakkoliv těžká ) je třeba ji fixovat. To se provede nejlépe hroty tzv. odhmozňovacími hroty, nejlépe do pevného podkladu - typicky skrz koberec přímo do betonové podlahy. To myslíš vážně ? Nebo si děláš srandu. :shock:

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Sidonius píše:
23 srp 2024 13:08
Chtel jsem se taky zeptat v jak velkych mistnostech poslouchate a jaky maji tvar a cim je mate vytlumene? Moc me to zajima: pro Oldear a Dark Side of the moon, zkuste poslat nejake obrazky at se poucim. Jsem zvedavy na ty 90kg bedny u Oldear
Fotky ? Asi těžko.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ááááááááá, na Mostecku je slunečno a tak zase S.... ryjí. Nikdo se jich však na nic neptal. Právě kvůli takovým izotopům dementária, už jen přes SZ.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Leony5 píše:
30 srp 2024 15:28
Oldear napsal : Každý víte co dělá reproduktor při reprodukci - pohyb dopředu a dozadu, aby s tímto pohybem neběhala celá bedna ( ať už je jakkoliv těžká ) je třeba ji fixovat. To se provede nejlépe hroty tzv. odhmozňovacími hroty, nejlépe do pevného podkladu - typicky skrz koberec přímo do betonové podlahy. To myslíš vážně ? Nebo si děláš srandu. :shock:
........... a pro některé jedince ještě doporučuji konektory potřít česnekem, sklizeným při úplňku a v případě tohoto jedince ještě doporučuji mokrý hadr na dutý prostor, kde dříve měl něco jako mozek.

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Tak se to tady nejak zvrtlo a semlelo a mrzi me ze je to vse ask k vuli me, ja jsem uplne obycejny konzument ktery ma rad hudbu , Ellipticory jsem stavel.presne navodu a postaveni na mramorove sokly jsem delal taky podle navodu, mam asi stesti ze si vse spolu sedlo se vsemi komponenty a kabely, moje poslechovs mistnost je taky zvukove prizpusobena a celkovy zvuk se mi osobne moc libi, k Ellipticorum taky sedly elektronky coz me potvrdil i Pavel ( N.A)
s jeho kamaradem a hlavne vyniknul zvuk v ciste tride A, to ze jsem chtel taky videt nejake obrazky z vasich mistnosti jsem si dovolil proto protoze jsem svoje fotky tady na foru zverejnil. Vazim si kritiky Pavla protoze me ani slovem nenaznacil ze bych mel mit neco jinak a jen poslouchal a nakonec se mu celkove zvuk u me libil a to je pro me prijemne protoze jsem poznal ze se vyzna. Je tak nejak neprijemne z toho ze se tady hadate a slovne napadate. Mejte se a at vam to vsem hraje k vasi spokojenosti. Zdenek

Odpovědět