Focal Electra 926 vs Revel F-208

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Focal Electra 926 vs Revel F-208

Příspěvek od PítrsPraha »

Ahoj,

tak jsem poprvé v životě udělal věc, kterou sám nikomu nedoporučuju, a koupil bedny aniž bych si je u sebe doma důkladně poslechl a porovnal s těmi stávajícími :-).

Proběhlo zahoření (odhadem 150 hodin) a dneska jsem se dostal k prvnímu důkladnějšímu porovnání, i když v hodně spartánských podmínkách :-). S aparaturou jsem v dočasné poslechovce, která není největší (cca 24 m2) a dvoje bedny těhle rozměrů by se tam nijak rozumně nevešly (aby nebyly nalepený na stěnách). Tak jsem vše včetně improvizovaných akustických prvků přestěhoval o dveře vedle na půdu (cca 60 m2), kde začíná vznikat moje budoucí (a finální) poslechovka.

Stručně k poslechu: nešlo o sofistikovaný vědci revidovaný poslech s ABX výsledkem nad 90 %, ale o běžný, spíše uvolněný poslech jedněch a druhých reprosoustav s cílem zmapovat alespoň ty nejzákladnější rozdíly ve zvuku. Výsledek: ach jo :-)?

Kdyby se spojily přednosti obou, byly by to pro mne v dané ceně dokonalé reprosoustavy :-). Focalovský titanový výškáč překonává jedině focalovský beriliový výškáč :-), nic jiného :-) (psáno s nadsázkou). Výšky Electer jsou mimořádně znělé, syté, plné, objemově jich je o kousek víc, ale tím, jaký mají jemný, neagresivní charakter, to není na škodu, ale právě naopak. Zvuku to dává vzdušnost, detail, prostor, živost. Dalším plusem Electer oproti Revelům je jeden atribut středů, který bych nejlíp popsal jako bezprostřednost, znělost, údernost. Nejvíc to vyniká při při nízkých hlasitostech na zvuku perkusí či bubínků, kdy je úder do blány reprodukován s ostrou definicí, zřetelným úderem a vibrujícím dozněním blány.

Výšky Revelů jsou taky velmi příjemné, ale nemají tu jiskru, znělost, jsou jakoby zataženější, ale nechybí jim nejvyšší oktávy (které slyším, což je nějakých 15 500 Hz). Subjektivně jakoby bylo stažené pásmo kolem 6-8 kHz, kde se odehrává právě ta znělost, sytost, plnost.

V ostatním mají Revely celkem zřetelně navrch. Co bouchne do uší, je větší samozřejmost zvuku, je jej v místnosti více do všech stran aniž by to bylo na úkor čitelnosti. Naopak. Mají výrazně širší a hlubší prostor (ale musí kolem sebe mít volnost). Nejvíc mě na nich baví to, že jejich zvuk je tak nějak dobře zasazenej do sebe jako celek. Má úžasnou soudržnost - těžko se mi soustředí izolovaně na basy, středy, výšky. Vše do sebe hezky zapadá. Bedny dokonale mizí v prostoru, se zavřenýma očima není možné detekovat, kde jsou. Hudba (pokud je tak nahraná), se rozestupuje široce mimo rozteč beden. Focaly jsou v tomhle sluchátkovější, prostor mají zaostřenější, dopřednější, bezprostřednější. To je v mém vnímání jasné plus třeba na rock, ale jasné mínus na akustickou hudbu, jazz, klasiku.

Rozdíl je i v podání basů, tam je značný. Revely jdou výrazně hloubš a nejhlubší tóny mají větší dynamiku. Rozdíl je na ucho větší, než by se zdálo ze specifikací (39 Hz vs 31 Hz při -3 dB). Výrazně větší plocha reproduktorů dělá své. Gran casa v symfonickém orchestru je cítit v břiše, má jasný silný impulz. Jiný je i charakter basů, Focaly jsou spíše na tvrdší straně od neutrality, Revely jsou neutrální až malinko zakulacenější, ale blíž ke středu než Focaly. Celkově znějí díky většímu rzsahu basy Revelů přirozeněji, basa, bicí či v nahrávce ekvalizované kytary znějí přirozeněji, proporčně celistvěji.

Takže když sečtu jednotlivá plus a mínus, vycházejí z toho po prvotním jednodenním poslechu líp Revely. Ale šťavnatost výšek Electer a autenticita jejich středů jsou hodně návykové. Revely zase nabízejí celkově bohatější uvolněnější a přítomnější zvuk. Tohle bude těžká volba :-). Čeká mě prostě poslech, poslech, poslech a co bude mému srdci bližší, který zvuk mě bude víc vtahovat a nutit pustit další a další album, ty bedny zůstanou :-).

Byl jste někdo v podobné situaci? Co nakonec rozhodlo? Jak probíhal výběr a co nakonec rozhodlo?

Obrázek

Obrázek

Obrázek

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Focal Electra 926 vs Revel F-208

Příspěvek od kychtax »

Si myslím, že si necháš ty revely. :-)
Slyšel jsem ty tuněné Šrollem a hrají super.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

jinak samozřejmě gratuluji k novým repro. *palec*

Michal Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Bratislava »

Záleží akú hudbu počúvaš
Na rock metal by som si nechal Revel
Na akustickú hudbu alebo jazz focal
Miestnosť je dosť veľká nebudú tie focaly slabé na basoch
Možno to zariadiť do finálneho stavu a potom skúšať aký bude zvuk
Ahoj

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Honzo díky. Záleží, jestli se ty nové u mně zabydlí :-).

Michal: poslouchám vše. Zajímavé, že mně to poslechově vychází přesně obráceně, než jak radíš. A poslechovka nebude celých 60 m2, jak je půda teď, ale cca polovina.

Michal Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal Bratislava »

Rozmýšľal som nad Revelmi ale zobral som Atohm GT 2
Kamarát má Focal Electra 1028 s Primare 60
Ako som písal jazz akustika slušné ale rock pop také suché moc presné
Nemali žiadny drive na štýloch čo sú pre mňa top
Možno iný zosik z nich vytiahne viacej
To mu radšej nepoviem zase bude vymýšľať
Mal som predtým Focal chorus 725
Bol som spokojný ale Atohmy sú trošku o inom

Vinco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vinco »

Mna by zaujimalo, ako si vedie taky focalovsky beriliovy vyskac v porovnani s ribbon vyskacom pouzivanym napr. Legacy...kto toto vie vyhodnotit ?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

V tomhle vlákně nejspíš nikdo, tohle téma je o něčem jiném. Děkuji za pochopení.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Pítrs
Řešení pro tebe asi existuje, nové Revel F-228Be :

https://revelspeakers.com/productdetail ... 228be.html

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Vim o nich moc dobre ;-) , ale $$$.
To uz by slo na ukor rozpoctu na poslechovku a to nechci.

T101
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od T101 »

Já to řešil přidáním 2x sub REL, tedy pokud nepočítám dalších X "maličkostí".
Focaly mám také v podkroví, takže to budeme mít podobné.
Pokud teď suby vypnu, je půlka zvuku pryč.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Jsem ani nevěděl že polovina zvukového spektra se dělí na
1/2 - 25Hz - 50Hz
2/2 - 50Hz - 20.000Hz

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

imo to posoudis az po dokonceni poslechovky, good luck

T101
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od T101 »

marvinnrv píše:
06 kvě 2019 08:43
Jsem ani nevěděl že polovina zvukového spektra se dělí na
1/2 - 25Hz - 50Hz
2/2 - 50Hz - 20.000Hz
Ty suby dají vyniknout/podpoří i zbytek. Je to popsané zde
https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... 6-rel-t-7i

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Ano, samozřejmě že podpoří, ale za polovinu zvuku bych to neoznačoval...

Nebo si udělej takovej pokus, že při poslechu jednou vypni ty subwoofery a po druhé vypni Focaly a poslechni jen REL. Uvidíš velice rychle sám, že to polovina rohodně nebude ;)

Odpovědět