tak jsem poprvé v životě udělal věc, kterou sám nikomu nedoporučuju, a koupil bedny aniž bych si je u sebe doma důkladně poslechl a porovnal s těmi stávajícími

Proběhlo zahoření (odhadem 150 hodin) a dneska jsem se dostal k prvnímu důkladnějšímu porovnání, i když v hodně spartánských podmínkách

Stručně k poslechu: nešlo o sofistikovaný vědci revidovaný poslech s ABX výsledkem nad 90 %, ale o běžný, spíše uvolněný poslech jedněch a druhých reprosoustav s cílem zmapovat alespoň ty nejzákladnější rozdíly ve zvuku. Výsledek: ach jo

Kdyby se spojily přednosti obou, byly by to pro mne v dané ceně dokonalé reprosoustavy

Výšky Revelů jsou taky velmi příjemné, ale nemají tu jiskru, znělost, jsou jakoby zataženější, ale nechybí jim nejvyšší oktávy (které slyším, což je nějakých 15 500 Hz). Subjektivně jakoby bylo stažené pásmo kolem 6-8 kHz, kde se odehrává právě ta znělost, sytost, plnost.
V ostatním mají Revely celkem zřetelně navrch. Co bouchne do uší, je větší samozřejmost zvuku, je jej v místnosti více do všech stran aniž by to bylo na úkor čitelnosti. Naopak. Mají výrazně širší a hlubší prostor (ale musí kolem sebe mít volnost). Nejvíc mě na nich baví to, že jejich zvuk je tak nějak dobře zasazenej do sebe jako celek. Má úžasnou soudržnost - těžko se mi soustředí izolovaně na basy, středy, výšky. Vše do sebe hezky zapadá. Bedny dokonale mizí v prostoru, se zavřenýma očima není možné detekovat, kde jsou. Hudba (pokud je tak nahraná), se rozestupuje široce mimo rozteč beden. Focaly jsou v tomhle sluchátkovější, prostor mají zaostřenější, dopřednější, bezprostřednější. To je v mém vnímání jasné plus třeba na rock, ale jasné mínus na akustickou hudbu, jazz, klasiku.
Rozdíl je i v podání basů, tam je značný. Revely jdou výrazně hloubš a nejhlubší tóny mají větší dynamiku. Rozdíl je na ucho větší, než by se zdálo ze specifikací (39 Hz vs 31 Hz při -3 dB). Výrazně větší plocha reproduktorů dělá své. Gran casa v symfonickém orchestru je cítit v břiše, má jasný silný impulz. Jiný je i charakter basů, Focaly jsou spíše na tvrdší straně od neutrality, Revely jsou neutrální až malinko zakulacenější, ale blíž ke středu než Focaly. Celkově znějí díky většímu rzsahu basy Revelů přirozeněji, basa, bicí či v nahrávce ekvalizované kytary znějí přirozeněji, proporčně celistvěji.
Takže když sečtu jednotlivá plus a mínus, vycházejí z toho po prvotním jednodenním poslechu líp Revely. Ale šťavnatost výšek Electer a autenticita jejich středů jsou hodně návykové. Revely zase nabízejí celkově bohatější uvolněnější a přítomnější zvuk. Tohle bude těžká volba

Byl jste někdo v podobné situaci? Co nakonec rozhodlo? Jak probíhal výběr a co nakonec rozhodlo?