JBL L100 Classic

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

JBL L100 Classic

Příspěvek od Tomáš »

Tak jsem si skoro po 40 letech pořídil nové bedýnky.Naposled jsem kupoval bedny někdy v v 80.letech,byly to myslím RS 334,bedny z Hifiklubu Praha v ulici Ve Smečkách.Byly už to docela(na tu dobu)slušné kousky,měniče Tesla,basák 8 palců ,docela pokročilá vyhybka (kondenzátory tzv. hovňáky ale nic moc),regulace basy,výšky +- 2 dB,skříň z drevotřísky potažená koženkou,na suchý zip rámeček, Asi tyto:
Obrázek
Poté dlouho DIY,Tesly,Visatony,poslední dipol - viz můj nick.
Ty dipoly hrají slušně (po zkrocení Diracem live),leč povídej to sousedům :mrgreen: :mrgreen:
JBL jsou takový větší regálovky,basák jen 12˝ :D rozměry 64x39x37 cm,takže narozdíl od dipólů více místa v poslechovce.Koupil jsem k tomu 30 cm vysoké bytelné britské stojany Atacama,po naplnění váha 20 kg,takže pevný základ.Po rozehrání to ošetřím Digital Room Corection Dirac live.Bez toho již dnes ani ránu
bez rámečku
Obrázek
https://ibb.co/mtwsQqq

s rámečkem
Obrázek
https://ibb.co/VW6DJcw

Ty JBL jsou vlastně kopie velmi úspěšných beden z konce sedmdesátých let,ale mají jiný vejškáč (titan) a zcela předělanej basák s dvojitým magnetem.Ten basak sám o sobě váží 10 kg.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: JBL L100 Classic

Příspěvek od Tomáš »

Tady ještě nějaké měření
Obrázek

a testování na hifitest.de
https://www.hifitest.de/test/lautsprech ... c-17278#b

jarda-hifista
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda-hifista »

Ahoj! Gratuluji! Doufám, že budeš spokojen a budou hrát skvěle. Pěkné kousky. Jrd

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

První nástřely
Měření z pozice posluchače v REWu
Obrázek
na 100 HZ výrázná rezonance

První pokus o ošetření v Dirac live
Obrázek
trošku se prohloubil propad na 55 Hz,jinak basáky jsou zcela nerozehrané,bedny mám od včerejšího odpoledne.
Jinak zvuk perfektní,rozlišující,jak má u studiových monitorů být

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Gratuluji k peknym kouskum. Ja mel kdysi originalni L100, co si pamatuju tak hrali vcelku pod dekou, monitorovy zvuk jsem tam neslysel. Na rock 70 let dobry. Zrejme se na nich castecne projevilo stari. Tyhle maji uz od pohledu jinou vyhybku, jiny repraky, zrejme budou celkove ladeny "moderneji".

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Jo,máš pravdu,jsou to vlastně zcela nové bedny.Zůstal zachován jen název a koncepce.Všechno je jiné,(cena :mrgreen: ),i trochu rozměry.

Leony5
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Leony5 »

Moc pěkné bedny. *thumbs up*

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Takhle udělané basáky mají další rezonance. Hodně uzavřený koš.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Jsou to napohled krásné bedny. Kvalitu měničů nehodnotím, protože neznám.
Jen mi na všech těchto retro designech vadí, že zejména tvarem a prostorovým uspořádáním měničů zcela ignorují vývoj posledních cca. 30 let.
Na druhou stranu, třeba se tyto "prohřešky" na výsledném zvuku zas až tak neprojevují. Ale měly by.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Dark side of the moon napsal
Jen mi na všech těchto retro designech vadí, že zejména tvarem a prostorovým uspořádáním měničů zcela ignorují vývoj posledních cca. 30 let.
Prosímtě,nic neignorují.Je to úplně nově navržená bedýnka,na 12" basák musí být širší,velikej sloup to být nemusí,protože nově vyvinutý reprák má nízký VAS.Také vyhybka je nová se strmostí 12dB/oktávu a uspořádání měničů je OK.Prostě to není štíhlej sloupek s pěti pětipalcovejma básáčkama,co hrajou od 100 Hz.Tož tak

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Sranda, od toho 12 palcoveho basaku by clovek cakal, ze to potiahne vyrazne nizsie, hlavne ked to ma aj basreflex. Uricte za tym bude vedome dziajnerske rozhodnutie a vedia preco to robia. Ale zase, to bude urcite uplne inych 40Hz ako z nejakeho 6.5 palcoveho basaku.

Bude to zaujimavy zvuk - mal som moznost pocut kino postavene kompletne na JBL a bolo to super.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Tomas gratulujem, za mna pekne zvladnuta moderna bedna v modernom retro kabate. Ten basak nebude spatny. Nejaka diskusia k tomu na ASR:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... 259/page-2

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

to blesk66:
Já vím,přečetl jsem o tom,co se dalo,ono utratit víc než 100 litrů,to si člověk musí dát bacha.

to Fidji99
Udává se,že hraje od 35 Hz,já jsem naměřil něco okolo 30 Hz.Podotýkám,že to není měření v blízkém poli,ale z poslechového místa,vyhlazeno 1/12 okt.

Obrázek

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Chápu že je to kompletně nová bedna v (moc hezkém) retro kabátě, velkej basák může být O.K., výškáč má svůj mělký zvukovod, bassreflex dopředu - to všechno je v pořádku.
Jen si nejsem jistý tým základním tvarem bedny, ta velká čelní plocha, pravoúhlý tvar, výškáč a střeďák daleko od okrajů, ostré hrany, ...
Ale jak jsem psal, třeba se to na zvuku nijak zvlášť neprojevuje, určitě jsou v komplexním návrhu bedny důležitější parametry.

Odpovědět