JBL Ti10k

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
hřebík
Kontaktovat uživatele:

Re: JBL Ti10k

Příspěvek od hřebík »

Mám obojí, ale zatím jsem je provozoval jen na dvou různých místech v různých sestavách, nikdy jsem je neporovnával přímo vedle sebe. Nyní je sice mám v jednom pokoji (plánované domácí kino), ale nikam nespěchám.

Zvuk mají podobný, což je dáno některými identickými měniči (ale některé měniče a jejich konfiguraci mají jinak), některými podobnými parametry, podobnou konstrukcí atd. Obě mají poměrně vyrovnaný, neutrální zvuk, což je moje priorita. Charakter zvuku tak určuje hlavně sestava před nimi a akustika. Třípasmové 6ky jsou výrazně menší a lehčí a nehrají tak hluboko, čtyřpásmové 10ky jsou fakt velké, těžké a objemné. Bassreflex směřuje u obou dopředu, ale 10ky mají bassreflexové otvory dva, šestky jen jeden. Obě jsou docela citlivé. U obou doporučuju biwire (1 pár kabelů k bassovým terminálům, další ke středům). Obě mají reproterminály zespodu. Připojování kabelů je tak náročnější - je potřeba je přizvednout či naklonit, aby se kabely pod nimi moc neohýbaly. Obě hodně reagují na jakékoli změny v sestavě - tj. čím lepší zdroj, tím lepší zvuk. Samozřejmě potřebují vyladit umístění v prostoru, příp. akustiku, ale to platí pro všechny bedny. V dobré a vyladěné sestavě se odmění dobrým zvukem.

Parametry si vygoogluješ snadno.

Nějaké fotky (vč. vizuálního porovnání 10 a 6 vedle sebe) třeba tady: https://www.hifispeaker.wiki/item/jbl-ti10k-10k-se
- 3. fotka odshora dobře ilustruje rozdíly 10ky a 6ky.

Pár názorů a hodnocení: http://www.audioreview.com/product/spea ... ti10k.html

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Dekuji za odpoved. Zkousel si 6k i se zminenymi Manley monobloky? Mel jsem jiz v minulosti JBL 5000Ti a hraly pro me usi prijemne (titanovy vyskac), cili se mi 6k zamlouvaji jako mozny upgrade.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Ano, mají (6k i 10k) takový normální a obyčený zvuk (tj. "příjemný" v dobrém slova smyslu), který obstojí u mnoha žánrů, a s dobrou sestavou ukáže kvalitu (či zvukový charakter) zdroje, sestavy, nahrávky...

S Manley nezkoušel, 6k jsem měl na úplně jiném místě než Manley - bylo to moje letní repro na chatě, hrál jsem tam "neuadiofilsky" jen z receiveru Onkyo, který uměl i biamp (ten jim mmch sedl). Na chatě mi u 6k kupodivu nechyběly ani basy, v jedné místnosti (malá polosklepní, z půlky pod zemí) jich dokonce bylo příliš, ideálně hrály v horním patře, které má převážně dřevěné stěny, strop i podlahu. Ono nezáleží jen na tom konci, ale celé sestavě, a samozřejmě místnost má obrovský dopad. Dopředu se to špatně odhaduje. Dokud nezkusíš v konkrétním prostředí s konkrétním sestavou, nebudeš vědět...

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Samozrejme, jen hledam jakakoliv prakticka voditka, protoze papirove je to spatny napad, kdyz monobloky GU50 maji kolem 20W, ale uz jsem mnohokrat zazil, ze realiza byla jina. Zvlaste v tomto pripade, kdyz slysim par wattu cvicici s dvoupasmem (20cm stredobas, tuhy kevlar) ... vysledkem je dynamicky a pevny basovy zaklad, jaky se zadnemu zesilovaci v minulosti nepovedl :). Proto si rikam, ze bych dal 6k sanci 8-) .

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

V paneláku ti bude 20w stačit s ohledem na souziti se sousedy. V rd užiješ i vice.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

koudy: zkus je :) výhodou 10k je, že se dají poslouchat i potichu, takže večer ztiším a neruším sousedy. 6k jsem potichu nezkoušel, v baráku nebyl důvod, ale pravděpodobně to bude podobné.

Do jak velkého prostoru je zvažuješ?
- 6k jsem provozoval v různě velkých neošetřených místnostech, v malé basovaly příliš (což přičítám i tomu receiveru), ale v nejhorším ucpeš bassreflex.
- 10k jsem provozoval nejdřív v 24 m2, tam to byl chvíli souboj zejména s basem (při různých pokusech moc i málo) atd., ale nakonec se to podařilo doladit a bas zkrotit. Teď mám asymetrický 35 m2 (ten základní prostor je tedy o dost větší, ale hodně asymetrický, takže jednu postranní cimru do toho nepočítám, a navíc disponuje volitelnou možností dalšího zvětšení (posuvná "vrata" ve stěně mezi repro)) a je to také slušné, velké úpravy ani moc nechystám, ono je to členité už tak dost, navezl jsem si své dřevěné diffuzory a i v provizorce to relativně hraje.

10k jsi nezvažoval? Viděl jsem teď jedny v cz na prodej za 59...

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Jsou na Bazos.cz a i kdyz v inzerci nabizeny jednoduchym a vcelku skromnym zpusobem, stále se, dle mého jedna o jedny z nejpohodoveji hrajicich beden, které jsou cenove z pohledu hifi, momentalne levne dostupné. Nebal bych se pouzit slovo skvělé.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

google mi je nachází už i na hifionline a sbazaru. Podle fotek stejný člověk, ale absolutně netuším, o koho jde.

mmch, proč mám 10ky i 6ky? Na chatu jsem chtěl taky 10ky, ale nedaly se sehnat, tak jsem vzal dostupné 6ky... A oproti jiným částem sestavy odolávám repro-upgradu už roky, byť se mě někteří prodejci snažili přesvědčit, jestli bych nechtěl novější bedny. Nemám ale dojem, že bych chtěl nebo potřeboval jiné. Zvuk 10k roste se sestavou a úpravami akustiky.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ja uz jsem prave v RD a mam svoji trucovnu sic Jen 14m2, ale vyborne zatlumenou, cili se zadne duneni nekona. Posloucham prevazne v noci (90% casu), nekdy docela nahlas na nocni pomery, ale neni treba volume moc sroubovat, protoze lampovy delec tlaci z beden "live" prednes a elektronkama se da hodne menit vysledny projev.

@hrebik: mas prehled o JBL Ti xk, ze te prekvapily kousky v inzerci :)? Nemyslim to posmesne, jen me zaujalo tve prekvapeni.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Jednu dobu jsem to docela sledoval a 10k se neobjevovaly moc často k prodeji. 6k jsem koupil právě proto, že jsem 10k nemohl sehnat a nechtěl jsem už na chatě zvukově strádat. Proto jsem teď překvapený, že jsou nějaké momentálně v prodeji.

Do 14m2 těžko říct... Na chatě jsem 6k zkoušel v místnosti, která měla tak 15-18 m2, ale pobyly tam jen pár dní. V podstatě holá místnost, jen koberec na betonové podlaze, vše kolem kámen nebo cihla a basu bylo moc, ve větších prostorách s dřevěnými stěnami OK. 10k jsem zkoušel min. v 24 m2, viz výš.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Ti10k provozuji cca 13 let, takze rovněž je muzu doporucit pouze do prostor nad 20 m a to za předpokladu, ze při rozestaveni nebudou k sobe blize nez 2 m. Do 14 m bych doporucil ti6k, idealne i ti2k regálové. Bohate by stačily.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Dekuji za nazory majitelu techto krasavic *thumbs up*. Kdyz bedny tak sloupovky, cili 6k zni dobre. Dam vedet pokud to klapne.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Tieto bedne potrebuju vacsi priestor uz len kvoli vyske v akej je vyskovy menic a je vhodne aby boli dalej od posluchaca. (pocul som ich vo vacsom priestore a bolo to velmi dobre)

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Jsem cca 250cm od repro :roll:.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

👌
Naposledy upravil(a) Ramones dne 26 úno 2022 21:28, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět